21 GRAMOV

21 GRAMOV

10

Filmová recenzia



TEXT JE INTERPRETÁCIOU FILMU. 21 GRAMOV SI SKUTOČNE NAJVIAC VYCHUTNÁTE, AK VIETE ČO NAJMENEJ. PRETO DOPORUČUJEME PRED ČÍTANÍM AKÝCHKOĽVEK TEXTOV O TOMTO DIELE, FILM NAJPRV ZHLIADNUŤ. (pozn. redakcie)

21 gramov. Toľko váži kolibrík, čokoládová tyčinka, alebo 5 niklákov. Hovorí sa, že presne toľko váhy stratí človek v momente svojej smrti. Ale čo v živote skutočne zaváži? Život sám? Zdravie? Šťastie? Rodina? Láska? Viera? O tom hovorí znepokojujúca metafyzická poéma režiséra Alejandro Gonzáles Iňaritu-a.

Paul Rivers (Sean Penn) čakal na transplantáciu srdca. Dočkal sa. Dostal nové srdce a v ten deň sa mu začal nový život. Chcel však zistiť, kto mu srdce daroval. Chcel zistiť, kým je teraz. Aj to sa mu podarilo. Toto zistenie bolo zlomovým bodom, od ktorého sa jeho nový život začal uberať úplne iným smerom. Srdce mu daroval istý Michael Peck. On aj so svojimi dvoma dcérami prišiel o život pri autonehode. Jeho žena Christina (Naomi Watts) dala súhlas k transplantácii. Život ide ďalej.

Aj Christine sa po tragickej udalosti začal nový život. Bez manžela, bez dcér. Žiaľ spôsobený stratou milovaných osôb sa nedá utíšiť. Aspoň zatiaľ. Osamelosť. Zrazu tu je sama. Útecha rodiny nepomáha. A tak isto sú zbytočné aj slová otca o tom, že život ide ďalej.  

Jack Jordan (Benicio Del Toro) má ženu a dve deti. Je to prepustený väzeň, ktorý sa obrátil na vieru v Ježiša Krista, ktorý ho podľa jeho slov zachránil. Práve on sedel za volantom auta, ktoré zabilo Christininho muža a deti a dvom osobám tým privodilo začiatok nového života. 

21 gramov 21 gramov 21 gramov

Tri príbehy spojené skutočne tenkým povrázkom s názvom náhoda. Tri osoby, ktoré sa nikdy v živote nemuseli stretnúť. Sprvu o sebe nevedia, nepoznajú sa, každý žije svojím vlastným životom bez toho, aby vedel o existencii toho druhého. Autonehoda však spôsobí, že sa tieto osoby nakoniec stretnú. Váži náhoda 21 gramov?

Náhoda. Zmena. Pravidlo akcia - reakcia. Všetko, každá udalosť v živote človeka má nejaký následok. Autonehoda mala v tomto prípade následkov mnoho. Ukončila životy troch osôb, aby ho jednej predĺžila. Majú tri životy väčšiu váhu ako jeden? Nebyť smrti Michaela Pecka, Paul Rivers by nežil. Kto z nich má právo žiť? A kto o tom rozhoduje? Ježiš Kristus, ktorý spravil z Jacka nástroj svojej vôle? Je Ježišova vôľa niekde vziať a niekde dať? Alebo o tom rozhoduje náhoda? Prečo zomreli tri osoby? Lebo boli v nesprávnej chvíli na nesprávnom mieste? Alebo je za touto udalosťou vyšší princíp, skrytý zmysel, konkrétne predĺženie života Paula Riversa? Váži zmysel udalostí a životov 21 gramov?  

Paul chce spoznať muža, vďaka ktorému žije. Za pomoci súkromného detektíva sa mu podarí vypátrať jeho ženu. Dozvie sa o jeho smrti. Začne sa so ženou stretávať. No stále nevie ako jej povedať, že v ňom bije Michaelovo srdce. Vznikne však medzi nimi vzťah, zaľúbia sa do seba. Vtedy Paul nachádza správne slová a povie jej o tom, že Michael mu svojou smrťou zachránil život. Váži pravda 21 gramov?

Christina trpí nenahraditeľnou stratou. Do jej života však vstúpi Paul. Zrazu, keď spozná muža so srdcom svojho manžela, prázdne miesto sa začne pomaly zapĺňať. Možno je k tomu potrebných práve 21 gramov, ktoré by zaplnili dieru v duši. Pomsta. Christina teraz túži pomstiť sa za tragédiu, ktorú spôsobil Jack. Váži pomsta 21 gramov?

21 gramov 21 gramov 21 gramov

Jack dostal od Ježiša manželku a dve deti. Dostal od neho aj pick-up, ktorým usmrtí troch ľudí. Zrazu, po tejto udalosti, začne rozmýšľať inak. Ježiš ho zradil. Dal mu pick-up preto, aby sa stal nástrojom jeho vôle. Z nadšenej, absolútnej viery sa stáva viera pasívna, až apatická. Váži viera 21 gramov?

Roztrieštenie naratívnej línie, ktoré je vo filme prezentované, spôsobuje mimoriadnu pôsobivosť snímky. Tri osudy postáv, ktoré sa stretávajú a rozchádzajú v určitých životných situáciách sú podporené aj časovou nejednotnosťou. Film totiž nie je rozprávaný chronologicky, udalosti sa vynárajú z minulosti, rovnako ako nachádzajú zavŕšenie v prítomnosti. Všetko do seba zapadá ako rébus. Avšak na rozlúštenie tohto nelineárneho rébusu netreba dlhé hodiny. Stačí sa nechať unášať intenzitou a atmosférou výpovede. Výsledok sa objaví sám. Váži výsledok tohto filmového rébusu 21 gramov?

Postmoderná hra režiséra s divákom na skladanie jednotlivých dielikov do celku je, ako už bolo povedané zdrojom úžasnej pôsobivosti snímky. Scéna po scéne, dielik po dieliku sa v mysliach divákov vytvárajú tri konečné obrázky, výseky zo životov troch hlavných postáv. Tie však majú spoločné časti, momenty, v ktorých sa ich osudy stretávajú a opäť rozchádzajú, preto akoby v konečnom dôsledku vznikol obraz jeden, nadradený trom čiastkovým. Zároveň platí, že zrejme každý človek bude mať pred sebou po pozretí snímky obraz úplne iný. Pretože aj keď situácie vytvárajú primárny dej, základnú, nosnú linku filmu, vzniká napriek tomu koláž emócií, myšlienkových pochodov špecifická pre každého diváka. Definitívne správny obrázok, ktorý by mal vzniknúť usporiadaním dielikov podľa akéhosi univerzálneho kľúča neexistuje. Kľúč je totiž v tomto prípade rovnako špecifický ako samotný výsledok. Kľúčom k výsledku sú teda emócie a myšlienky každého človeka.  

Udalosti, situácie, charaktery postáv a vzťahy medzi nimi sú načrtnuté veľmi špecificky. Ich kontúry sú pritom tvorené akousi prerušovanou čiarou, ktorá je v istom bode prerušená, aby v inom pokračovala. Tá istá prerušovaná čiara tvorí aj veľmi tenkú hranicu, ktorá oddeľuje život a smrť, lásku a nenávisť, minulosť a prítomnosť.

Akú váhu má život človeka? Človeka čakajúceho na nové srdce, človeka, ktorý prišiel o svoju rodinu, človeka, ktorý zabil troch ľudí. Ktorý z nich má najväčšiu hodnotu? Každý z nich je úplne odlišný. Paul, odkázaný na zúfalé čakanie v "čakárni na smrť" rozmýšľa nad tým, či zomrie skôr on, alebo pacient na lôžku vedľa neho v kóme. Christina zúfalo čaká na to, či život skutočne pôjde ďalej, ako jej povedal otec. A Jack čaká na lásku Ježiša Krista, ktorý ho zachránil. Každý z nich, napriek ich odlišnosti, na niečo čaká. Na smrť, na život, na lásku. Dočkajú sa však? Váži to, na čo čakáme 21 gramov? 

21 gramov 21 gramov 21 gramov

Metafyzické otázky majú v snímke skutočne veľa priestoru. Otázky, týkajúce sa ľudskej existencie - života, smrti, lásky. Každá z troch hlavných postáv žije svojim životom. Ich osudy sa však stretli tam za tou zákrutou, kde pre každého z nich začalo niečo nové. Nový život. Treba sa však naučiť ho žiť. Treba sa naučiť žiť so srdcom človeka, ktorý zomrel. Treba sa naučiť žiť bez tých, ktorých sme milovali najviac a o ktorých sme bohužiaľ prišli. Treba sa naučiť žiť s nekončiacimi výčitkami svedomia. Treba sa naučiť žiť, pretože život ide ďalej. Váži nový život 21 gramov?

Realita býva krutá. Na vlastnej koži to pocítia všetci zúčastnení tohto dalo by sa povedať osudového stretnutia. Môžeme si klásť množstvo otázok súvisiacich s neporozumením toho, čo sa okolo deje. Tieto otázky si kladie Paul, Christina, aj Jack. Avšak odpoveď väčšinou nie je taká jednoduchá, ako to na prvý pohľad vyzerá. Každý z nich ju hľadá, tak ako každý človek hľadá odpoveď na otázky, ktorým nerozumie. Niekedy ich nájdeme, niekedy nie. Vážia odpovede na otázky týkajúce sa neporozumenia našej existencie 21 gramov?

Atmosféra snímky, vytvorená práve tak nelineárnou štruktúrou, ako aj úžasnou kamerou, hudbou a strihom, vyvoláva mimoriadnu naliehavosť režisérovej výpovede. Práve tá totiž spôsobuje, že okolo filmu sa vznáša akási prizma. Tento závoj vyvoláva v divákovi skutočne pocit niečoho, čo sa netýka fyzického života. Na otázky položené filmom divák nedostane subjektívne režisérove odpovede. Nie, práve spomínaná prizma akoby odosobnila celý film a skutočne z neho spravila akúsi naliehavú poému. Je teda čisto na divákovi, ako si na otázky odpovie, ako sa postaví k nastoleným problémom. Či ich zváži na váhach rozumu, alebo či sa nimi nechá unášať do iných sfér. Pretože snímka nás niekam vedie. Kam, to už závisí od každého diváka zvlášť. Možno tam, kde gravitácia spôsobí to, že ľudské telo váži 21 gramov. 

Čo teda váži 21 gramov? Kolibrík, 5 niklákov, čokoládová tyčinka. Overiteľné fakty. Či však je v skutočnosti niečo iné, niečo mimo nás, niečo metafyzické, čo váži 21 gramov, to nevieme. Ani snímka 21 gramov nám neponúkne odpoveď na túto otázku. Tá je totiž skutočne irelevantná. Nie je totiž dôležité, či niečo také existuje. Je však mimoriadne zaujímavé zamyslieť sa nad otázkami, na ktoré neexistuje správna odpoveď. Na ne si odpovie každý človek po svojom. Tak, ako Paul, Christina a Jack.   

21 Grams (USA, 2003, 125 min.)
Réžia: Alejandro Gonzáles Inárritu. Scenár: Guillermo Arriaga. Kamera: Rodrigo Prieto. Hudba: Gustavo Santaolalla. Hrajú: Sean Penn, Naomi Watts, Benicio Del Toro, Clea DuVall, Charlotte Gainsbourg, Melissa Leo, Danny Huston 

 


autor Michal Michalovič 27.5.2004
Kinema
10
Diváci
9.3
Ohodnotiť

Žner: Dráma
Minutáž˝: 125 min
Krajina: USA
Rok výroby: 2003
Homepage www

Premiéra:
Premiéra SK:
Meno:
ODOSLAŤ
:)
Diváci
9.3
Ohodnotiť

Žáner: Dráma
Minutáż˝: 125 min
Krajina: USA
Rok výroby: 2003
Homepage www

Premiéra:
Premiéra SK:
0 z 10
0 z 10
FILMOVÉ PREMIÉRY
NAJČÍTANEŠIE
|DUNA: ČASŤ DRUHÁ
1
hodnotenie 9/10
|OHNIVÁ OBLOHA
0
hodnotenie 7/10
|DARKLAND: NÁVRAT
0
hodnotenie 4/10
|DOKONALÉ DNI
0
hodnotenie 9/10
|ŠTYRIA MALÍ DOSPELÍ
0
hodnotenie 7/10
|MILUJE MA, NEMILUJE MA
0
hodnotenie 6/10
|MAMACRUZ
0
hodnotenie 7/10
|IRON CLAW
0
hodnotenie 7/10
|NA CESTE S MAMOU
0
hodnotenie 8/10
FILMOVÉ NOVINKY
REBRÍČEK SK
01 |
návšt. 50476
02 |
návšt. 11232
03 |
návšt. 6387
04 |
návšt. 5029
05 |
návšt. 4829
06 |
návšt. 3812
07 |
návšt. 4039
08 |
návšt. 2951
09 |
návšt. 1913
10 |
návšt. 1868
REBRÍČEK US
01 |
$82,0 mil.
02 |
$7,4 mil.
03 |
$3,9 mil.
04 |
$3,2 mil.
05 |
$3,2 mil.
06 |
$2,5 mil.
07 |
$2,1 mil.
08 |
$1,7 mil.
09 |
$1,4 mil.
10 |
$1,1 mil.
SOCIÁLNE SIETE
KOMENTÁRE
Kinema.sk - filmy, seriály

sector logo
network
ISSN 1336-4197. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / Kinema s.r.o.