MISS ŠPECIÁLNY AGENT 2

MISS ŠPECIÁLNY AGENT 2

2.0

Filmová recenzia



Na poslednej redakčnej rade mi pripadla nádherná úloha. Ako jediná prítomná osoba ženského pohlavia som bola, po krátkej "súťaži" o xXx2, poverená napísaním recenzie na Miss špeciálny agent 2: Krásna a nebezpečná. Veď kto iný by dokázal prezentovať ženský pohľad na vec, ak nie ja. Tak držte päste, nech sa mi podarí zachovať si dekórum jemnej dámy.

Gracie Hart (Sandra Bullock) je späť! Nielen v podobe pokračovania Miss špeciálny agent, ale najmä späť v službe radového agenta FBI, bojujúceho proti kriminalite. Už je to pár mesiacov, čo sa ako Miss Sympatia zaviazala bojovať za svetový mier. A práve titul najsympatickejšej súťažiacej o korunku Miss USA jej bráni v riadnom výkone jej povolania. A vôbec, stíha ju jedna katastrofa za druhou. Jej všade známa tvár takmer zruinovala zásah v utajení. Rozišiel sa s ňou priateľ. Jediné oddelenie FBI, ktoré o ňu javí úprimný záujem je PR, snažiace sa prehovoriť ju, aby sa stala "novou tvárou FBI". Krásna a zúfalá (s opuchnutými očami a na pokraji nervového zrútenia) prijíma a vydáva sa do rúk neskonalo teplého imidžmejkra (Dietrich Bader). O nejakých desať mesiacov je z nej cica-mica, ktorá bez lesku na pery a vody v rozprašovači nespraví ani krok. Aby FBI nestratila drsnosť v sukni, prichádza do jej radov nová tvár, agentka Sam Fuller (Regina King). Samozrejme, si Gracie a Sam lezú na nervy, ba sa až neznášajú a, samozrejme, šéf z nich urobí dvojku, aby sa z nich na konci filmu stali úplne najlepšie kamarátky. To ale nie je všetko. Miss USA Cheryl (Heather Burns), ktorá je zhodou okolností jediná Graciina kamarátka, a Stan Fields (William Shatner) sú v Las Vegas unesení neznámymi páchateľmi. A tak Gracie so Sam a teplým Joelom letia do Vegas urobiť pár tlačoviek a zachrániť svetový mier.

Miss špeciálny agent 2 Miss špeciálny agent 2 Miss špeciálny agent 2

Kde začať. V prvom rade, už samotný nápad nakrútiť Miss špeciálny agent 2 považujem za základnú chybu. Ale dobre, stalo sa. V druhom rade, Miss špeciálny agent 2: Krásna a nebezpečná má naozaj zlý scenár. Ak som v recenzii na Hitch: liek pre moderného muža vyčítala, že postava Evy Mendes prechádza príliš rýchlym prerodom a je celkovo "nevyrovnaná", pre postavy v MŠA2:K&N to platí niekoľkonásobne. Gracie mala v prvom filme dosť problémov, aby zvládla podpätky, no teraz je z nej po 10 mesiacoch prvotriedna Barbie, zahadzuje milovanú prácu skutočnej agentky za hlavu a s nalakovaným úsmevom rozdáva autogramy (ani Elle "Legally Blonde" Woods by to nezvládla šarmantnejšie). Drsnú stránku sily v MŠA2:K&N predstavuje Sam, preradená na základe potreby kurzu zvládania hnevu, ktorá sa pravidelne mení z agentky FBI drsnejšieho razenia (akou bývala "stará" Gracie) na vymeteného agenta SBS. Takže, zabudnite na Riggsa a Murtaugha, sú tu Gracie a Sam. Vzhľadom k tomu, že drsná stránka sily vyžaduje protipól a Gracie ním, aj napriek sladkým kostýmčekom, nie je, zoznámte sa: Joel, imidžmejker a gay. Nemôžem sa zbaviť pocitu, že Joel mal byť inováciou "klasických" prekárajúcich sa dvojíc beloch-černoch. Bohužiaľ, ani trojica beloška-černoška-gay nefunguje ako zdroj iskrivého humoru (na rozdiel od vyššie uvedenej dvojky v jej starých časoch), a to ani ako Drag Trio. Ostatné postavy ani nestoja za zmienku.

Čo sa týka zápletky a vôbec, deja ako takého, je to bieda. Možno tak pred 12 rokmi by u mňa fungovali. Dnes som už príliš stará a náročná. Pokojne ma označte za hnidopicha, ale neuplynulo asi ani 20 minút a začala som vymýšľať, ako mohla byť tá-ktorá scéna celkom vtipná, keby...(Keby rozchod zapila vodkou a počúvala pri tom Céline Dion.) Následne som začala vychytávať chyby v titulkoch a do očí bijúce nedostatky scenára, réžie a elementárnej logiky vôbec. Takmer k slzám ma priviedol psychologicko-katarzný moment, kedy si obe agentky úprimne pohovorili a pripustili, že by k sebe mohli mať bližšie, než sa zdá a kedy Gracie odhalila pôvod Saminho večného problému so zvládaním agresivity. Následne, ma dorazila naozaj hlúpa chyba, keď na letisku, Gracie vymyslela veľmi "nenápadný" spôsob ako sa vyhnúť letu späť z Las Vegas do New Yorku: nasimuluje kŕč, posťažuje sa na nehorázny predmenštruačný syndróm (to sú tie divné nálady 7-10 dní "pred"), ktorý hneď na to nadobúda podobu oných dní osobne a zháňajú sa tampóny. 

Miss špeciálny agent 2 Miss špeciálny agent 2 Miss špeciálny agent 2

V treťom rade, aj tie asi štyri momenty, ktoré mohli byť vtipné, sa topia v réžii, ktorá vlastne ani nie je. Ak je, je potom veľmi mdlá a náhodná. John Pasquin, poznačený réžiou množstva televíznych seriálov (a filmu Santa Clause s "kutilom" Timom Allenom), dokazuje, že prax nerobí majstra. Neuškodilo by, keby skúsil režírovať troch s nadhľadom, keby sa (zbytočne) nesnažil byť neustále vtipný. Netvrdím, že keby boli keby, bola by MŠA2:K&N hodna viac ako priemerného hodnotenia, ale aj to by bol v prípade dvojky úspech. Okrem schopnosti nájsť a ukázať humor postráda Pasquin aj schopnosť viesť hercov. Keď sme pri hercoch. Áno, áno, sú tam náznaky komediálneho herectva, hoci... William Shatner nemal opúšťať mostík Enterprise a rozhodne sa nemal púšťať do MŠA2:K&N. Druhá časť vety vlastne platí rovnako pre Sandru Bullock ("Dvojky" vôbec nie sú pre ňu najšťastnejšie.) a aj Reginu King, ktorú si možno pamätáte ako Margie z Hackfordovho filmu Ray. Ani Sandra a rozhodne ani Regina netrpia niečím takým ako nedostatok komediálneho talentu, v najhoršom, Sandra býva aspoň milá. Akákoľvek snaha sa ale stráca v Pasquinovej ambícii dodať čo najviac diania na plátno. Kapitolou osebe je Dietrich Bader, ktorý sa tak snaží vyťažiť čo najviac z gay postavy, že prehráva. Herecky najlepšie tak asi dopadla Dolly Parton ako Dolly Parton.

Miss špeciálny agent 2: Krásna a nebezpečná je celkom zaujímavý pokus o pokračovanie podpriemernej Miss špeciálny agent. Dokazujú to nielen narážky na Gracienu účasť v súťaži Miss USA od jej kolegov, ale aj potreba zaradiť nejakú "veľkú show". Tentokrát boli "beauty queens" nahradené "Drag Queens", miesto promenády v plavkách máme promenádu travesty imitátorov Tiny Turner (a Lizy Minnelli). Zároveň ale MŠA2:K&N dokazuje, že aj zaujímavý (a odvážny) pokus môže mať veľmi zlé následky.

Spočítaním a asi aj vynásobením všetkých snáh vložených do filmu sa na plátna kín dostáva pomerne trápna zlátanina, zliepajúca všetky možné klišé, neschopná tieto klišé využiť vo svoj prospech a trochu si zo seba vystreliť. Ale čo, veď jediné, na čom skutočne záleží je predsa prirodzená krása a SVETOVÝ MIER.


Miss Congeniality 2: Armed and Fabulous (USA, 2005, 115 min.)
Réžia: John Pasquin. Scenár: Marc Lawrence. Kamera: Peter Menzies Jr. Hudba: Randy Edelman, John Van Tongeren. Hrajú: Sandra Bullock, Regina King, Enrique Murciano, William Shatner, Ernie Hudson, Heather Burns, Treat Williams


Kinema
2.0
Diváci
5.0
Ohodnotiť

Žner: Akcia/Komédia
Minutáž˝: 115 min
Krajina: USA
Rok výroby: 2005
Homepage www

Premiéra:
Premiéra SK:
Meno:
ODOSLAŤ
:)
Diváci
5.0
Ohodnotiť

Žáner: Akcia/Komédia
Minutáż˝: 115 min
Krajina: USA
Rok výroby: 2005
Homepage www

Premiéra:
Premiéra SK:
0 z 10
0 z 10
FILMOVÉ PREMIÉRY
NAJČÍTANEŠIE
|SMRŠŤ
0
hodnotenie 5/10
|GODZILLA A KONG: NOVÁ RÍŠA
1
hodnotenie 5/10
|ZÓNA ZÁUJMU
0
hodnotenie 8/10
|OPIČÍ ČLOVEK
0
hodnotenie 7/10
|PRIŠLA V NOCI
0
hodnotenie 7/10
|ROZTÁPANIE
0
hodnotenie 8/10
|VYSVETLENIE NA VŠETKO
1
hodnotenie 7/10
|SAMOTA
0
hodnotenie 7/10
|KUNG FU PANDA 4
1
hodnotenie 6/10
FILMOVÉ NOVINKY
REBRÍČEK SK
01 |
návšt. 6379
02 |
návšt. 3868
03 |
návšt. 3865
04 |
návšt. 3518
05 |
návšt. 2098
06 |
návšt. 1798
07 |
návšt. 2057
08 |
návšt. 1557
09 |
návšt. 764
10 |
návšt. 551
REBRÍČEK US
01 |
$80,0 mil.
02 |
$16,0 mil.
03 |
$11,0 mil.
04 |
$10,0 mil.
05 |
$3,3 mil.
06 |
$2,4 mil.
07 |
$2,2 mil.
08 |
$1,9 mil.
09 |
$1,5 mil.
10 |
$1,4 mil.
SOCIÁLNE SIETE
KOMENTÁRE
Kinema.sk - filmy, seriály

sector logo
network
ISSN 1336-4197. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / Kinema s.r.o.