HERBIE: NA PLNÝ PLYN

HERBIE: NA PLNÝ PLYN

6.0

Filmová recenzia



Po rokoch prichádza na plátna kín nový príbeh o šikovnom autíčku, ktoré takmer celý svet pozná pod menom Herbie. Bolo to už ozaj dávno, keď si tento plechový hrdina so srdcom pod kapotou po prvýkrát získal srdcia nielen detských fanúšikov. Písal sa rok 1969, keď sa zrodila táto nezabudnuteľná postavička z dielne Disney. Práve VW Beatle ako predstaviteľa čarovného Herbieho si do filmu Herbie The Love Bug vybralo vedenie firmy Disney na základe firemného výskumu, v ktorom zo všetkých ostatných vystavených áut venovali Disneyho zamestnanci najviac pozornosti a nehy práve tomuto malému „chrobáčikovi“. Možno práve jeho chutný dizajn mu tak zabezpečil vznik ďalších nových dobrodružstiev na plátnach kín vo filmoch Herbie Rides Again (1974), Herbie Goes to Monte Carlo (1977), Herbie Goes Bananas (1980) a televíznom filme The Love Bug (1997).

Filmový hrdina Herbie sa „narodil“ úplne normálne v roku 1963 v továrni vyrábajúcej autá značky Volkswagen. Avšak ani jeho pretekárska výnimočnosť a duša, ktorá z neho do istej miery robí takmer živého tvora, mu nezabránila v tom, aby sa po desaťročiach svojej úspešnej existencie nedostal na vrakovisko. Práve tam sa ešte raz pokúsi oprášiť svoju minulosť, keď zbadá Maggie Peyton. Tá je čerstvou absolventkou vysokej školy a na vrakovisko si prichádza so svojím otcom vybrať šikovné ojazdené auto, ktoré jej ako darček k promóciám sľúbil. Herbiemu sa napokon podarí upútať jej pozornosť a Maggie ešte ani len netuší, čo všetko ju s novým štvorkolesovým kamarátom s pretekárskym číslom 53 v najbližších dňoch čaká. A do akej miery jej nový spoločník zmení nielen jej vlastný svet, ale aj život jej blízkych. 

Herbie: Na plný plyn Herbie: Na plný plyn Herbie: Na plný plyn

Už v úvode filmu sa dozvedáme o Herbieho úspešnej pretekárskej minulosti, ale aj o následnom páde tohto pozoruhodného technického zázraku s vlastnou dušou. Zdá sa však, že je to práve jeho nezlomná túžba po víťazstve, ktorá ho neustále dokáže odznova naštartovať (aj keď už sa možno ani nepamätá, kedy sa s ním niekto naposledy zastavil na pumpe, aby ho natankoval, alebo premazal olejom jeho časom opotrebované útroby). Tvorcom tohto voľného pokračovania príbehov o živom autíčku sa podarilo príbeh nenásilne zasadiť do súčasnosti, pričom veľký dôraz kládli na zachovanie jeho prvotnej identity. Herbie sa teda nezmenil na novší model Beatle, práve naopak, na začiatku filmu je Herbie nielen autom, ktoré už má zopár krížikov na svojej kapote, ale je navyše aj v takmer dezolátnom stave – skoro nepojazdný. Všetko sa však zmení, keď si ho kúpi Maggie, a nakoniec sa Herbie „veterán“ dostáva až na súťaž pretekárskych áut NASCAR, kam prichádza ako totálny outsider a, ako ináč, odchádza ako nečakaný víťaz... Oči a ústa divákov ostávajú otvorené dokorán, pretože Herbie je nielen skvelé auto, ale, ako sa ukáže, aj perfektný akrobat, ktorý svojou šikovnosťou a vitalitou prekvapí aj toho najlepšieho pretekára overeného časom. Herbie je čisto rozprávkovou postavou, preto má právo na konanie neskutočných vecí a vyhľadávanie nereálnych udalostí.

Maggie a Herbie sa vynímajú v malom počte kľúčových postáv, ktoré príbeh dopĺňajú. Do istej miery sú si veľmi podobní - predovšetkým v snahe zvíťaziť, ale na strane druhej pôsobia obaja až príliš kontrastne. Maggie je mladá, ale zároveň už aj dospelá žena, pričom Herbie (aj keď od jeho výroby ubehlo už 40 rokov) pôsobí neustále hravo ako psík alebo cudzie dieťa. Aj keď sa zjavne fatálne priťahujú, Maggie sa spočiatku novému votrelcovi bráni, nečudo, veď z rozprávok už dávno vyrástla, a je ťažké len tak uveriť, že auto, ktoré si kúpila, nielen že nie je obyčajné, ale chová sa ako živé... A aj keď sa príbeh točí okolo čarovného autíčka, ozajstnou hlavnou hrdinkou v centre pozornosti sa so svojimi túžbami, ale aj zlyhaniami v skutočnosti stáva práve ona. Herbie ostáva v príbehu v istom smere bokom (možno keby vedel rozprávať – je možné predpokladať, že by bol oveľa zábavnejší ako KITT z Knight Rider...). Akoby si žil svoj vlastný príbeh, svoje vlastné preteky. Pretože on má svoje vlastné oči (reflektory, dokonca aj plechové viečka), koná vlastné zázraky, prostredníctvom ktorých ovláda preteky. Vlastne je dosť nepochopiteľné, prečo nejazdí v celom príbehu sám, keďže väčšinou si aj tak robí, čo chce... Či už v ňom šofér sedí, alebo nie.

Herbie: Na plný plyn Herbie: Na plný plyn Herbie: Na plný plyn

Autíčko Herbie je po všetkých stránkach „šikovný maznáčik“, ktorý dokáže veci zariadiť tak, ako sa mu to práve hodí. Má dokonalú, aj keď pre väčšinu postáv nenápadnú mimiku, ktorou dáva najavo svoje pocity. Ale ani jeho hereckí kolegovia v ničom nezaostali za svojimi postavami. Veľmi šikovne a kúzelne vo filme pôsobí Lindsay Lohan (Maggie Payton), ktorá je známa aj z filmu Protivné baby. Dokáže na plátne presvedčiť, že už je krásna a dospelá žena, ale v momente sa dokáže zmeniť aj na zraniteľné dievča. V úlohe jej otca sa prekvapivo ocitol Michael Keaton (Ray Payton), ktorý príbehu dodáva svižnosť, a v neposlednom rade sa ako Maggiin protivník predstavil Matt Dillon ako Trip Murphy. Jeho postava je síce nečakane na strane antihrdinu, ale má svoj štýl a šmrnc. 

Film sa odvíja plynule, vyhýba sa zbytočne predlžovaným scénam, ktoré by príbeh degradovali (v tomto prípade je to vlastne aj nevyhnutné, pretože v príbehu sa odohrávajú 3 hlavné preteky). Každá postava má svoje vlastné miesto a vyhradený čas. Okrem Herbieho, Maggie, automechanika Kevina (Justin Long), ktorý dokázal dať Herbieho opäť dokopy, a ich spoločného protivníka  Tripa Murphyho pôsobia ostatné postavy ako štatisti, ktorí sú viazaní výlučne na Maggie. Buď jej až priveľmi veria, alebo ona ich nechtiac sklame.

V neposlednom rade celkový dojem z filmu umocňuje aj samotný dabing, ktorý sa nečakane vydaril a ocenia ho nielen detskí ale určite aj deti doprevádzajúci dospelí diváci. Zvukovú stránku dopĺňa, samozrejme v pôvodnom znení, neustále prítomná filmová hudba, ktorá podfarbuje citový prežitok každého jedného gesta našich filmových hrdinov, predovšetkým Herbieho. Pravdupovediac, keď by ste si v niektorých scénach odmysleli hudbu, zopár z nich by vyznelo dosť prázdno.

Herbie: Na plný plyn je príjemným rodinným oddychovým filmom s jemnou prímesou rozprávky. Aj keď samotný príbeh neoplýva vo svojom žánri ozaj ničím výnimočným, napriek tomu sa divák neubráni sympatiám k autíčku ale aj ostatným postavám. Ako to už v takýchto príbehoch býva, aj tentoraz mal Herbie šťastie, a dostal sa napokon k dobrým ľuďom, ktorí s ním už majú len dobré úmysly, a opäť raz všetko dobre skončilo. Preto ak máte deti, ktoré túžite dostať na mierumilovný film s happyendom, alebo ste fanúšikom Disneyoviek, Herbie je ten správny spoločník na upršané nedeľňajšie popoludnie.

Herbie: Na plný plyn Herbie: Na plný plyn Herbie: Na plný plyn

Herbie: Druhá strana mince (Michal Korec)

Disney je späť s Lindsay Lohan (pomaly sa ťahá ich spoločná zmluva na niekoľko filmov) a tentoraz si privolal aj šrot menom Herbie. A hoci sa snažil žmýkať štvoricu scenáristov poriadne, nepodarilo sa mu dať dokopy nič iné ako priemernú znôšku klišé o tom, ako sa pár outsiderov (tentoraz viac ako 40-ročné auto a slečna s diplomom) dostane na výslnie, dokonca až na čelo Nascar Racing. Pominiem nelogickosť ako štart starého Herbieho na Nascare, no nedokážem ospravedlniť nudu nútiacu diváka zívať pri šablónovitom začiatku, keď sa Maggie dostane na šrotovisko, dopracuje sa k Herbiemu a siahodlho zisťuje jeho schopnosti. Obmäkčujú ma vedľajšie roly (najmä Michael Keaton a správne podlý Matt Dillon), ale to ma nedokáže odradiť od prekvapivo nesediacej Lindsay Lohan. Snáď za to môže jej snaha chudnúť a vo výslednom podaní prezentovať nemilo anorektickú tváričku na veľkom plátne s tupším výrazom pri zázračnom aute, ktoré šialene plieska nárazníkmi či mrká svetlami. Fádna dvojica Breckin Meyer – Justin Long tu tiež veľmi nepomáha. Najväčší problém však vidím pri režisérskom poste, ktorý obsadila Angela Robinson, ktorá pri všetkej úcte vie len tak-tak držať pokope svoje dievčenské fláky (schválne si nájdite v regáloch požičovne jej počin D.E.B.S.) a so stominútovou stopážou Herbieho sa veru nevie poriadne vysporiadať. Výsledkom je nuda, ktorú načnú štyria scenáristi, herecké osadenstvo niečo zachráni a niečo zmrví a Angela to dorazí. Je to smutné, najmä pri porovnaní s Rýchlym Stripesom z konca apríla, ktorý bol síce tiež iba filmom podľa klasickej šablóny, ale podstatne zaujímavejší vrátane dynamických súbojových pasáží.

Kolegynka Lesana možno dokáže ako žena súcitiť s Lindsay Lohan a jej dobrodružstvom s Herbiem, ale ostrieľaný vlk Majkl K má v merku rôznorodú detskú produkciu, ale ani Herbie, ani Lindsay mu tentokrát v tomto počine do oka nepadli (hoci Protivné baby alebo aj Spoveď kráľovnej strednej školy boli v podstate OK). K tomu si pripočítam aj slabý slovenský dabing, ktorý sa vonkoncom nedá porovnať s nerušivou češtinou vo výlete Karlíka do čokoládovej továrne v dvoch vedľajších sálach. A tak mi tu vychádza ešte relatívne slušné hodnotenie 4/10.

Herbie: Fully loaded (USA, 2005, 101 min.)
Réžia: Angela Robinson. Scenár: Thomas Lennon, Ben Garant, Alfred Gough, Miles Millar. Hudba: Mark Mothersbaugh. Kamera: Greg Gardiner. Hrajú: Lindsay Lohan, Matt Dillon, Michael Keaton, Justin Long, Breckin Meyer, Alanna Ubach

 


Kinema
6.0
Diváci
8.7
Ohodnotiť

Žner: Dobrodružný/Komédia
Minutáž˝: 101 min
Krajina: USA
Rok výroby: 2005
Homepage www

Premiéra:
Premiéra SK:
Meno:
ODOSLAŤ
:)
Diváci
8.7
Ohodnotiť

Žáner: Dobrodružný/Komédia
Minutáż˝: 101 min
Krajina: USA
Rok výroby: 2005
Homepage www

Premiéra:
Premiéra SK:
0 z 10
0 z 10
FILMOVÉ PREMIÉRY
NAJČÍTANEŠIE
|DUNA: ČASŤ DRUHÁ
1
hodnotenie 9/10
|OHNIVÁ OBLOHA
0
hodnotenie 7/10
|DARKLAND: NÁVRAT
0
hodnotenie 4/10
|DOKONALÉ DNI
0
hodnotenie 9/10
|ŠTYRIA MALÍ DOSPELÍ
0
hodnotenie 7/10
|MILUJE MA, NEMILUJE MA
0
hodnotenie 6/10
|MAMACRUZ
0
hodnotenie 7/10
|IRON CLAW
0
hodnotenie 7/10
|NA CESTE S MAMOU
0
hodnotenie 8/10
FILMOVÉ NOVINKY
REBRÍČEK SK
01 |
návšt. 50476
02 |
návšt. 11232
03 |
návšt. 6387
04 |
návšt. 5029
05 |
návšt. 4829
06 |
návšt. 3812
07 |
návšt. 4039
08 |
návšt. 2951
09 |
návšt. 1913
10 |
návšt. 1868
REBRÍČEK US
01 |
$82,0 mil.
02 |
$7,4 mil.
03 |
$3,9 mil.
04 |
$3,2 mil.
05 |
$3,2 mil.
06 |
$2,5 mil.
07 |
$2,1 mil.
08 |
$1,7 mil.
09 |
$1,4 mil.
10 |
$1,1 mil.
SOCIÁLNE SIETE
KOMENTÁRE
Kinema.sk - filmy, seriály

sector logo
network
ISSN 1336-4197. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / Kinema s.r.o.