AKO ULOVIŤ DRUŽIČKU

AKO ULOVIŤ DRUŽIČKU

8.0

Filmová recenzia



Aj vy máte niekedy ten pocit vtrhnúť na neznámu party a poriadne si tam užiť? John a Jeremy ho majú neustále a zamerali sa na svadbu v jednej z najlepších komédií roka!

Keď máte temer tridsiatku na krku, slušný džob rozvodového právnika, čo vám viac môže chýbať ku šťastiu? Snáď len poriadne hobby, pri ktorom by ste sa dokázali poriadne odreagovať a užiť si nespútanej zábavy? Veď, kedy sa dá poriadne zabaviť, ak nie na sklonku posledných nezávislých rokov pred tým, ako dostanete vekový i manželský utrum a nastanú časy rodinného pokoja.

John (Owen Wilson) a Jeremy (Vince Vaughn) si to veľmi dobre uvedomujú a pretože k rozvodom patria svojím spôsobom aj svadby, tak sa postupne začali dostávať na rozličné udalosti s príslušnými zvonmi, chlapíkom v oblekoch a jednej ženuške v krásnych bielych šatách, ktorá si chce zlepšiť alebo zničiť svoj život. Je to neustály kolobeh - my ideme cez víkend na svadbu a hneď v pondelok niekoho iného rozvedieme. Ale zároveň je tu nespútaná švanda, pretože svadba, to je párty ako hrom a pokiaľ sa na ňu viete vtrieť ako neznámi strýčkovia či bratranci z x-tého kolena a na vašu (inak neznámu) identitu vám nikto nepríde a včleníte sa do kolektívu, čaká vás plno jedla, pekných ľudí a v neposlednom rade aj povoľných žien, ktoré si to po tanečnom maratóne na parkete a dúškoch alkoholu radi rozdajú v prenajatej rezidencii alebo hoteli, kde sa príslušná svadba koná.

Ako uloviť družičku Ako uloviť družičku Ako uloviť družičku

John a Jeremy sú skúsení avatari v tejto oblasti a nemajú problém doraziť ani svadbu, kde sa prechádza minister a jeho dcéruška. Lenže každá nezáväzná zábava môže raz skončiť, keď porušíte pravidlá. A vida, J a J sa to stalo na poslednej akcii, kde prebudili Pandorinu skrinku plnú citov, ktoré by party crasherom pristať nemali. Ale zatiaľ čo muž najlepšiemu priateľovi rozkáže, proti srdcu vie ostať bezbranný. Najmä keď sa na obzore objaví dvojica ministrových dcér - zatiaľ čo John začne brať na prekrásnu Claire (v podaní Rachel McAdams), ktorá je už mimochodom aj zasnúbená, ale všetci vieme, že skôr omylom ako z lásky, tak Jeremyho čaká posteľovo-plážové dobrodružstvo s nymfomankou Gloriou, ktorá mu síce môže nasadiť papuču, no opäť platí, že niektorým citom sa jednoducho neubránite.

A tak ich tu máme v plnej kráse! Najprv na rôznych etnických svadbách užívajúcich si svojské nespútané dobrodružstvá a potom v momente, keď sa bežný život na trati svadba - rozvod - svadba môže skončiť oveľa väčším pričinením s vlastným ja... Je len na vás, ktorému z nich dáte prednosť a bude vám sympatickejší, ale nakoniec to bude úplne fuk a skončíte s nimi na výlete, spolu s ich objektmi lásky plus jedným ministrom (zaujímavo hraným Christopherom Walkenom) a jeho svojskou ženou v podaní Jane Seymour.

Určite ste už počuli o sformovanej skupine Frat Pack, ktorá na nás chrlí rozličné komédie a po niekoľkých rokoch svojej existencie prichádzajú snáď s najprístupnejšou a najvtipnejšou z nich, kde využívajú svoj potenciál prekvapivo nie Jack Black alebo Ben Stiller, ale fantastická dvojica Owen Wilson - Vince Vaughn. Môžeme sa tu začať hádať, že či sa k Wilsonovi hodí skôr Ben Stille alebo Vince Vaughn, ale to je úplne fuk, pretože s pričinením režiséra Davida Dobkina tu vznikla (ne)prístupná komédia temer pre každého. Bez výhrad tu môžeme korunovať dvojicu Wilson - Vaughn na jednu z najlepších v rámci žánru komédie a je zrejmé, že práve oni môžu spolu so solídne napísaným scenárom a najmä neuveriteľnou dávkou svojskej improvizácie okoreniť žáner o niečo nespútané. Nie sú to statické hovorené gagy, nie je to ani pitvorenie typické kedysi Leslie Nielsonovi alebo pitvoriacemu sa Jimovi Carreymu s tisíckou grimás. Je to ukážka situačnej komiky v plnej kráse, kde s dobrým základom a vhodným prostredím dokážete vyčariť úsmev na tvári každého diváka.

Ako uloviť družičku Ako uloviť družičku Ako uloviť družičku

Ak existuje Frat Pack už toľké roky, môžete sa pýtať, čím to je, že najúspešnejší počin prichádza až teraz. Pravda, pokiaľ zoberieme do úvahy skutočnosť, že David Dobkin má schopnosť držať temer dvojhodinovú komédiu bez väčších zaseknutí a adaptovať dobre pripravený scenár a zároveň aj fakt, že v rámci Frat Packu treba vyskúšať viacerých jedincov alebo aj ich kombinácie, aby ste našli najšialenejšiu, ale najefektívnejšiu dvojicu, tak potom prichádza do úvahy práve séria situácií, do ktorých chcete hrdinov dostať. A bez okolkov možno povedať, že svet svadieb je určite každému bližší ako módny priemysel (Zoolander), určitý šport (Vybíjaná) alebo aj remake seriálu zo sedemdesiatych rokov (Starsky a Hutch) alebo rovnako zo sedemdesiatych rokov aj známa postava Rona Burgundyho (Anchorman). Pretože svadbu a jej prostredie pozná každý z nás a aj situačná komika spojená s typickou poviedkou o tom, ako sa z nezáväzných chlapíkov stanú prisluhovači lásky, je dostatočne povedomá, uspela táto komédia na výbornú a úspech jej možno iba dopriať.

Iste, nie je tu všetko dokonalé a niektorým sa môže zdať celý humbuk okolo Wedding Crashers dosť veľký, ba až zbytočný. Ale posúďte sami, dá sa odolať fantastickej improvizácii dvoch nadaných komikov v diele, ktoré sa na nič nehrá? Jasné, scenár nie je vypilovaný k dokonalosti a napríklad prvá štvrtina slúži len ako sled udalostí nahrávajúcich k vykresleniu potrebných charakterov, ale nerobí to predsa väčšina komédií? A táto má temer dve hodiny, a tak je dostatočne dlhá, aby ste si na Wilsona i Vaughna zvykli (pravda, pokiaľ nevstupujete do kinosály s odporom k nim a nedúfate v bláznivý zázrak). Sled jednoduchých zápletiek a známych i neznámych situácií sa nebojí hrať na strunu politicky i sexuálne menej korektného humoru, ale to môžeme brať pri novodobej absencii tínedžerských pokusov skôr ako pozitívum a radovať sa, že si komické eskapády užijú aj tridsaťroční chlapíci. Pamätáte si na dvadsať rokov staré Porky's a podobné komédie, ktoré korenili žáner pred 90. rokmi? Ak chcete, môžete si zobrať lov na družičku ako čiastočne poctu pre nich a čiastočne ako nadväzujúce dielko.

Sám si uvedomujem, že Ako loviť družičku prichádza svojím spôsobom trošku neskoro. Toto mala byť komédia, ktorá mala ovládnuť august a september v našich kinách a poskytnúť nám fantastický humorný sprievod pre letné dni, ktorý by si niektorí z nás nejedenkrát zopakovali. Ale buďme radi, že Frat Pack je tu v plnej kráse a tentoraz pre všetkých vo sviežej komédii. A keď si pozriete predpoveď počasia na desať dní a pocítite lúče slnka babieho leta a okolo siedmej zasadnete do kinosály a vyjdete z nej očarení dobrou komédiou, zistíte, že aj začiatkom októbra sa dá ešte užiť letná komédia plnými dúškami. A to nie je v rámci súčasnej ponuky kín málo...


Wedding Crashers (USA, 2005, 119 min.)
Réžia: David Dobkin. Scenár: Steve Faber, Bob Fisher. Kamera: Julio Macat. Hudba: Rolfe Kent. Hrajú: Owen Wilson, Vince Vaughn, Christopher Walken, Rachel McAdams, Isla Fisher, Jane Seymour, Rebecca De Mornay

 


autor Michal Korec 5.10.2005
Kinema
8.0
Diváci
7.3
Ohodnotiť

Žner: Komédia/Romantický
Minutáž˝: 119 min
Krajina: USA
Rok výroby: 2005
Homepage www

Premiéra:
Premiéra SK:
  • Poznáte Frat-Pack? (06.10.2005 16:36:27)
  • Profil: Vince Vaughn (28.09.2005 22:33:07)
  • Meno:
    ODOSLAŤ
    :)
    Diváci
    7.3
    Ohodnotiť

    Žáner: Komédia/Romantický
    Minutáż˝: 119 min
    Krajina: USA
    Rok výroby: 2005
    Homepage www

    Premiéra:
    Premiéra SK:
    0 z 10
    0 z 10
    FILMOVÉ PREMIÉRY
    NAJČÍTANEŠIE
    |OHNIVÁ OBLOHA
    0
    hodnotenie 7/10
    |DARKLAND: NÁVRAT
    0
    hodnotenie 4/10
    |DOKONALÉ DNI
    0
    hodnotenie 9/10
    |ŠTYRIA MALÍ DOSPELÍ
    0
    hodnotenie 7/10
    |MILUJE MA, NEMILUJE MA
    0
    hodnotenie 6/10
    |MAMACRUZ
    0
    hodnotenie 7/10
    |IRON CLAW
    0
    hodnotenie 7/10
    |NA CESTE S MAMOU
    0
    hodnotenie 8/10
    |PRIŠLA V NOCI
    0
    hodnotenie 7/10
    FILMOVÉ NOVINKY
    REBRÍČEK SK
    01 |
    návšt. 50476
    02 |
    návšt. 11232
    03 |
    návšt. 6387
    04 |
    návšt. 5029
    05 |
    návšt. 4829
    06 |
    návšt. 3812
    07 |
    návšt. 4039
    08 |
    návšt. 2951
    09 |
    návšt. 1913
    10 |
    návšt. 1868
    REBRÍČEK US
    01 |
    $82,0 mil.
    02 |
    $7,4 mil.
    03 |
    $3,9 mil.
    04 |
    $3,2 mil.
    05 |
    $3,2 mil.
    06 |
    $2,5 mil.
    07 |
    $2,1 mil.
    08 |
    $1,7 mil.
    09 |
    $1,4 mil.
    10 |
    $1,1 mil.
    SOCIÁLNE SIETE
    KOMENTÁRE
    Kinema.sk - filmy, seriály

    sector logo
    network
    ISSN 1336-4197. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / Kinema s.r.o.