MALÁ MISS SUNSHINE

MALÁ MISS SUNSHINE

9.0

Filmová recenzia



Ďalší malý film o dysfunkčnej rodine, ktorá sa vydáva na cestu za porozumením? Áno, ale v nádhernom prevedení a so silnými hereckými výkonmi!

Ak sa zaujímate o background niektorých filmov, možno ste sa dočítali o tom, že Malá Miss Sunshine bola prvýkrát ukázaná svetu na známom festivale Sundance v januári 2006. Strhla na seba pozornosť divákov a Fox Searchlight kúpil na ňu práva za rekordných 10,5 milióna (len pre porovnanie, film stál cca 8 miliónov amerických prezidentov). Koncom júla prišla do striedmeho počtu kín, strávila tam dlhé mesiace a koncom roka záujem o ňu vzrástol vďaka rôznym oceneniam a nomináciám, medzi ktoré sa radí napríklad aj Zlatý Glóbus či štyri strely na Oscara vrátane najlepšieho filmu. Impresívna história (ktorá navyše ešte neskončila)!

Malá Miss Sunshine Malá Miss Sunshine

Príbeh sa točí najmä okolo šesťročnej Olivie (skvelá Abigail Breslin), dievčatku s pár kilami navyše, no odhodlaním zúčastniť sa na súťaži Miss Sunshine v Kalifornii. A hoci skončila v oblastnom kole na druhom mieste, usmialo sa na ňu šťastie osudu, pretože dievčatko z prvého miesta sa prepchalo liekmi na chudnutie a ona postúpila na miesto neho. A tak sa rodina rozhodne vydať cez kus Ameriky a splniť dcérke vytýčený cieľ. Jej zloženie je na prvý pohľad obyčajné – otec, mamka, strýko, syn a dedo, ale v skutočnosti má každý z nich svoje problémy a ťažko vychádza s ostatnými. Otcovi (Greg Kinnear) sa prestáva dariť v práci (resp. nedarilo sa mu nikdy, ale teraz už ide do tuhého) a jeho metódy presviedčania ľudí vôbec nefungujú (bodaj by nie, keď nevie presvedčiť sám seba). Rodina sa tak dostáva k finančnému dnu, čo si uvedomuje mamka (Toni Colette) so skrytou závislosťou na nikotíne. Jej brat a Oliviin strýko (Steve Carrell) je homosexuál so sklonom k samovražde. Aj on sa vydá na cestu, pretože nechať ho doma napospas osudu by bolo príliš riskantné. A možno je dobre, že ide. Napríklad je šanca, že sa zblíži s mladým Dwaynom, jeho synovcom a synáčikom ústredných rodičov. Ten sa chce dostať na vojenskú akadémiu a čaká, pokiaľ mu rodičia podpíšu papiere. Dovtedy mlčí. Už deväť mesiacov... Posledným členom výpravy na Miss Sunshine je dedo (Alan Arkin), ktorého museli zobrať z domova dôchodcov, lebo naháňal babky a šňupal heroín. Poviete si, táto banda existenčne otáznych charakterov má držať dokopy a sledovať jeden cieľ? Prečo nie, stačí si ho správne vytýčiť, sledovať a možno k nemu aj dôjdu...

Filmov o neharmonickej rodine nájdete haldy. Drámy, komédie, kombinácie oboch žánrov, vyberte si. Solídne vie byť zastúpený aj žáner road movie. Preto sa vám bude určite zdať, že kombinácia týchto typov s načrtnutým dejom vám ako divákom jednoducho nemá čo dať. Ale nerobte predčasné závery. Toto je podľa hodnotenia veľmi kvalitný film a zaslúži si všetkých deväť hviezdičiek.

Malá Miss Sunshine je krásny príklad rodinného filmu. Obsahuje množstvo postáv, s ktorými sa dokáže stotožniť alebo ktorým aspoň môže fandiť každý divák rozličnej vekovej kategórie. Mnohí sa dokonca môžu medzi postavami nájsť. Ak nie priamo, aspoň v určitej spoločnej sfére snaženia sa pretĺkať životom, no zároveň bojovať s toľkými prekážkami. Každý čelí strašnému syzifovskému balvanu, ktorý si naložil na seba sám, no ani okolie mu nevie veľmi pomôcť, keď bojuje podobne. Každý zo šiestich charakterov je tak trochu smoliar, ktorý nevie pohnúť so svojím životom, no v skutočnosti sa strašne, strašne snaží. Tajné želania, vysnené túžby a s nimi prichádzajúce víťazstvá i porážky ich ženú vpred. Toto je rodinná „dramédia“, ktorá sa zameria na rozličné problémy a hoci môžu znieť v popise príbehu bizarne, sú vskutku obyčajné.

Malá Miss Sunshine Malá Miss Sunshine

Prečo také vysoké hodnotenie? Pretože všetky problémy a časti inak jednoduchého príbehu sú svižné nakrútené. S láskou a citom preberajú ich riešenie scenáristi (a ich snaha sa odzrkadlila v oscarovú nomináciu za scenár), ktorí pretavili do príbehu strašne veľa rozličného humoru. Pravda, neraz prevažuje humor čierny, príliš sarkastický, ale zároveň aj milý a vrúcny k svojim charakterom. Práve množstvo vtipu, ktoré je podávané v rôznych formách od dialógov až po situačné či fyzické skeče dokáže potešiť a čím viac sa blížite ku koncu filmu, tak aj nesmierne pobaviť. A budete sa baviť takmer všetci – niekoho už dostane do kolien prvá desaťminútovka v podobe veľkého dialógu, iní pookreje až vo finále na samotnej súťaži Miss Sunshine. Každopádne, tento prístup si rozhodne cením – na pohľad jednoduchý a x-krát videný príbeh dokáže zaujať mimoriadne originálnym prevedením. Aj mnohými divákmi jednoduchý a predvídateľný príbeh dokáže neraz zaradiť vyššiu rýchlosť alebo prejsť do vôbec nečakaných príhod a zaujať. Riešením problémov, prístupom k nim, ale v žiadnom prípade nie v štýle morálnej etudy, v ktorej by išlo o napravenie spočiatku nefunkčnej rodiny alebo ich členov. To ani za tie dva-tri dni na ceste jednoducho nejde. Malá Miss Sunshine je road movie, ktorá sleduje určitý cieľ a rodina sa začína spájať dokopy, no ich pôvodné problémy sa len tak za hlavu hodiť nedajú. Ale odlišná je už skutočnosť, že spoločným postupom sa dajú aspoň ľahšie riešiť a že po oporu vlastne netreba chodiť vo svojom okolí až tak ďaleko... Opäť však zdôrazňujem, že ide o krásne vytvorenú katarziu a nie nútené poznanie, že bez rodiny už ani na krok. To je totiž podstatný rozdiel.

Vysoké skóre patrí Malej Miss Sunshine aj za réžiu. Jonathan Dayton a Valerie Faris sú povolaním tvorcovia a režiséri videoklipov a reklám. Na tento kúsok šetrili a zháňali peniažky celých päť rokov. Ale na rozdiel od Tonyho Scotta a jemu podobným fachmanom nepodľahli pokušeniu zmastiť komédiu do digitálneho veku 21. storočia s množstvom digitálnych filtrov. Nadobudnuté skúsenosti premietli do svižnej réžie a britkého strihu. Žiadna scéna nie je vyložene naťahovaná, práve naopak. Niekde stačí päť-desať sekúnd na načrtnutie i ukončenie situácie a niekde si dovolia režiséri aj 10-minútovú konverzáciu ako na začiatku filmu. Pri nej však nezačnete zívať v polovici alebo sa nervózne obzerať, ale budete s úsmevom vstrebávať všetky myšlienky a celý dialóg. Výborný postup! Aj vďaka nemu má film akceptovateľných 100 minút, hoci minimálne každý druhý divák by rád strávil v tejto spoločnosti aj ďalšiu polhodinku či dokonca aj celú hodinu... Keď už chválime, potešme sa ešte hudobnou zložkou s minimalistickým, ale presným Mychaelom Dannom a kapelou DeVotchKa. 

Malá Miss Sunshine Malá Miss Sunshine

Svieži scenár, presná réžia, príjemná hudba a... FANTASTICKÍ HERCI! To sú základné atribúty Malej Miss Sunshine. Kde začať? Azda pri vekovo najvzdialenejších, ale herecky najpresnejších a najlepších kreáciách vitálneho deda v podaní Alana Arkina s množstvo svojských múdrostí a Olivie v podaní Abigail Breslin, ktorá si účasť na súťaži vydupe a predvedie tam pár nečakaných kúskov, na ktoré ju nahovorí práve jej dedo. Tešte sa, máte sa na čo. A potom je tu trojica Greg Kinnear – Toni Colette – Steve Carrell. Je celkom pravdepodobné, že Greg Kinnear sa tu dočkal zatiaľ najlepšie napísanej i zahranej úlohy, je tu ešte lepší ako v Autofocuse, kde mal kopu priestoru i náročnú úlohu. Tu je viac sám sebou a svojho tatka (a zároveň dosť veľkého loosera) hrá výborne. Toni Colette je majsterka menších rolí a niekedy mám dojem, že na menšom priestore dokáže zo seba vyžmýkať viac. Toto je ďalší prípad. A Steve Carrell vám všetkým ukáže, že nie je len dobrý komik, ale náramne sa hodí aj do dramatických úloh. Akurát Paul Dano mi zvlášť v pamäti neutkvel, iba ako dobrý a vhodne zvolený herec do celej šestice.

Malá Miss Sunshine nie je film, ktorý obráti celý žáner naruby alebo sa stane jeho najlepším zástupcom. Je to poctivé remeslo vytvorené s jasným cieľom pobaviť diváka resp. celé rodiny milým a jednoduchým spôsobom. Nazvite si film aj Bokovkou roka 2006, ak chcete, ale radím vám, neporovnávajte vôbec a vydajte sa zabaviť na vlastnú päsť. Nemali by ste ľutovať, pre mňa osobne je Malá Miss Sunshine najlepšou komédiou minulého roka.


Little Miss Sunshine (USA, 2006, 102 min.)
Réžia: Jonathan Dayton, Valerie Faris. Scenár: Michael Arndt. Kamera: Tim Suhrstedt. Hudba: Mychael Danna a hudobná skupina DeVotchka. Hrajú: Greg Kinnear, Toni Colette, Steve Carell, Abigail Breslin, Paul Dano, Alan Arkin


autor Michal Korec 1.2.2007
Kinema
9.0
Diváci
8.6
Ohodnotiť

Žner: Komédia/Dráma
Minutáž˝: 101 min
Krajina: USA
Rok výroby: 2006
Homepage www

Premiéra: 28.7. 2006
Premiéra SK: 1.2. 2007
Meno:
ODOSLAŤ
:)
Diváci
8.6
Ohodnotiť

Žáner: Komédia/Dráma
Minutáż˝: 101 min
Krajina: USA
Rok výroby: 2006
Homepage www

Premiéra: 28.7. 2006
Premiéra SK: 1.2. 2007
0 z 10
0 z 10
FILMOVÉ PREMIÉRY
4.4 |
hodnotenie 8/10
4.4 |
hodnotenie 5/10
4.4 |
hodnotenie 7/10
4.4 |
hodnotenie 8/10
11.4 |
11.4 |
hodnotenie 5/10
11.4 |
hodnotenie 7/10
11.4 |
hodnotenie 7/10
18.4 |
NAJČÍTANEŠIE
|SMRŠŤ
0
hodnotenie 5/10
|GODZILLA A KONG: NOVÁ RÍŠA
1
hodnotenie 5/10
|ZÓNA ZÁUJMU
0
hodnotenie 8/10
|IRON CLAW
0
hodnotenie 7/10
|PRIŠLA V NOCI
0
hodnotenie 7/10
|OPIČÍ ČLOVEK
0
hodnotenie 7/10
|ROZTÁPANIE
0
hodnotenie 8/10
|VYSVETLENIE NA VŠETKO
1
hodnotenie 7/10
|KUNG FU PANDA 4
1
hodnotenie 6/10
FILMOVÉ NOVINKY
REBRÍČEK SK
01 |
návšt. 6379
02 |
návšt. 3868
03 |
návšt. 3865
04 |
návšt. 3518
05 |
návšt. 2098
06 |
návšt. 1798
07 |
návšt. 2057
08 |
návšt. 1557
09 |
návšt. 764
10 |
návšt. 551
REBRÍČEK US
01 |
$80,0 mil.
02 |
$16,0 mil.
03 |
$11,0 mil.
04 |
$10,0 mil.
05 |
$3,3 mil.
06 |
$2,4 mil.
07 |
$2,2 mil.
08 |
$1,9 mil.
09 |
$1,5 mil.
10 |
$1,4 mil.
SOCIÁLNE SIETE
KOMENTÁRE
Kinema.sk - filmy, seriály

sector logo
network
ISSN 1336-4197. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / Kinema s.r.o.