LIBERTAS – FILMOVÝ FESTIVAL V DUBROVNÍKU

LIBERTAS – FILMOVÝ FESTIVAL V DUBROVNÍKU

článok



Filmový festival Libertas rozhodne nepatrí k svetovým festivalom, za ktorým každoročne smerujú stovky ľudí, aby sa dozvedeli, čo nového hýbe svetom filmu. Neradí sa medzi najväčšie festivaly, no rozhodne patrí medzi najpríjemnejšie a najpohodovejšie, kde môžete stretnúť celebritu svetového mena nielen na podpis, či päťminútový rozhovor, ale na príjemne strávené popoludnie v jednom z najkrajších miest Európy – Dubrovníku. V tom je festival Libertas výnimočný.

Tento rok sa konal jeho šiesty ročník. Myšlienka vzniku filmového festivalu v kultúrnom centre Chorvátska vznikla už dávnejšie, keď sa zopár jednotlivcov, ktorí pripravovali sprievodný filmový program pre najväčší a najstarší, rovnomenný, kultúrny festival v Chorvátsku, zameraný predovšetkým na divadlo a hudbu, ktorý trvá takmer celé leto a jeho 61. ročník sa uskutočnil tento rok, rozhodli, že by nebolo zlé, aby sa jeho súčasťou stal aj filmový program. Zámer sa však nepodarilo nakoniec uskutočniť (o skutočných dôvodoch sa môžeme len dohadovať), no zainteresovaní sa rozhodli neustúpiť od svojej myšlienky a zorganizovali si vlastný festival týždeň pred divadelno-hudobným.

 
V čom je tento festival odlišný od iných festivalov? Nepremieta sa celý deň, pretože dotiahnuť divákov do zatemnenej sály uprostred rozpáleného letného dňa by naozaj znamenalo nadľudské úsilie. Projekcie začínajú v podvečerných hodinách a odohrávajú sa výhradne na netradičných miestach – na pláži, kráľovskom nádvorí, námestí či v amfiteátri uprostred historického centra. Okrem krásneho prostredia láka svojou pokojnou atmosférou k odpočinku mnohé svetové mená filmového biznisu. Po ostatné roky festival navštívili napríklad Roman Polanski, Owen Wilson, Woody Harelson, Chris Cooper a mnoho ďalších. Ani tento rok nebol výnimkou.

Festival prišli svojou účasťou podporiť a ceny si osobne prevzali: český režisér Jiří Menzel, ktorý je v Dubrovníku viac než doma; zároveň tu prezentoval aj svoj nový dokumentárny film Môj Dubrovník, práve o tom, ako vidí vlastnými očami toto mesto a akú úlohu zohrávalo v jeho živote divadelného režiséra; okrem neho prišiel dvorný herec Nicolas Winding Refn a v súčasnosti aj v Hollywoode známy Dán Mads Mikkelsen a režiséri Simon Rumley či Jonathan Segal uviedli nové filmy.

Libertas – filmový festival v Dubrovníku Libertas – filmový festival v Dubrovníku

Otvárací ceremoniál sa uskutočnil na historickom námestí pred goticko-renesančným Rektorským palácom, po ktorom nasledoval film Precious: Based on the Novel Push by Sapphire, ktorý osobne prišla uviesť jeho hlavná predstaviteľka nominovaná na cenu Oscara Gabourey Sidibe spoločne s producentkou Lisou Cortes. Po ostatné štyri dni boli na festivale prezentované filmy, ktoré boli v tom roku dobre prijaté kritikou, či získali ocenenie na niektorom festivale svetového mena. Zo všetkých môžeme spomenúť aktuálneho víťaza Oscara za cudzojazyčný film, neo-noir Tajomstvo v ich očiach (El secreto de sus ojos), víťaza mnohých medzinárodných festivalov, ruský film Alexeia Popogrebskeho Ako som prežil toto leto (Kak ya provyol etim letom) a iné. Okrem hlavného programu mali diváci možnosť spoznať súčasný ruský film a dokumentárna sekcia bola zameraná, pre Chorvátsko tak typicky a výstižne, na jedlo.

Polnočná sekcia sa stala zvykom takmer na každom festivale a ani Libertas nie je výnimkou. Okrem, slovenskému divákovi známeho pokračovania španielskeho hororu REC 2, strašil ľudí kórejský upír od Chan - Wook Parka v snímke Smäd (Thirst) a film, ktorý by sa výborne hodil k Parkovej predchádzajúcej trilógii o pomste, americký film britského režiséra Simona Rumleyho Červený, biely a modrý (Red, White and Blue). Diváci, ktorí aspoň na Slovensku navštevujú festivaly, mali možnosť vidieť na MFF Bratislava jeho predošlý film Živý a mŕtvy (The Living and the Dead). Rumley aj v tomto novom filme pokračuje vo svojom psychologickom (miestami psychopatickom) nátlaku na všetky divácke receptory. Navyše pridáva originálne vizuálne riešenie, kedy sa okrem iného počas priebehu celého príbehu pohráva s presahom zvuku medzi jednotlivými scénami, takže vytvára zaujímavý zvukovo-obrazový mix. Príbeh ako sme spomínali je o pomste. Nymfomanka nakazí pohlavnou chorobou hudobníka, ktorý sa rozhodne jej to iným spôsobom vrátiť, no medzičasom sa do nej zaľúbi jej kolega, ktorý je trošku psychopat. Vytvára sa tak zvláštny „ľúbostný“ trojuholník, kde divák nedokáže predvídať udalosti, a kde násilie a chuť krvi sú hnacím motorom konania postáv.

Libertas – filmový festival v Dubrovníku Libertas – filmový festival v Dubrovníku

Z menej známych no zaujímavých filmov by sme ešte mohli vyzdvihnúť Americký film Norman. Stredoškolák predstiera, že zomiera na rakovinu, čím akoby demonštroval okoliu, ako trpí prítomnosťou chorého a nepríjemného otca. Čoskoro sa o jeho domnelej chorobe dozvedá celé okolie a je len otázkou času, kedy pravda vypláva na povrch. Prekvapujúco ide o veľmi vtipne a inteligentne (nebyť hollywoodskeho záveru) napísaný „klasický“ príbeh o stredoškolákoch, o ich prvých láskach, životných trápeniach, ktorý pripomenie podobné filmy z posledného obdobia.

Cielene sme vynechali svetovo známe filmy, pretože festival by mal byť najmä o objavovaní nového a zaujímavého, čo sa možno o pár rokov stane klasickým, čo možno časom vyrastie do svetovosti a tieto dve snímky, títo dvaja režiséri to onedlho určite dokážu.

Ak náhodou budete začiatkom leta tráviť dovolenku v Dubrovníku alebo v jeho blízkom okolí, rozhodne navštívte festival Libertas. Premietania dokážu filmovému fanúšikovi veľmi spríjemniť večer po náročnom slnečnom dni plného prechádzok, či kúpania sa v mori.


autor Daniel Vadocký 23.7.2010
1
Súperi
SÚPERI
[RECENZIA ]
SPIACI ÚČET
[RECENZIA ]
PRÍPAD GOLDMAN
[RECENZIA ]
KOLAPS
[RECENZIA ]
KNIT'S ISLAND
[RECENZIA ]
Meno:
ODOSLAŤ
:)
REBRÍČEK SK
01 |
návšt. 6379
02 |
návšt. 3868
03 |
návšt. 3865
04 |
návšt. 3518
05 |
návšt. 2098
06 |
návšt. 1798
07 |
návšt. 2057
08 |
návšt. 1557
09 |
návšt. 764
10 |
návšt. 551
REBRÍČEK US
01 |
$11,0 mil.
02 |
$10,0 mil.
03 |
$9,6 mil.
04 |
$8,9 mil.
05 |
$4,8 mil.
06 |
$4,7 mil.
07 |
$4,5 mil.
08 |
$2,9 mil.
09 |
$2,3 mil.
10 |
$1,8 mil.
SOCIÁLNE SIETE
KOMENTÁRE
Kinema.sk - filmy, seriály

sector logo
network
ISSN 1336-4197. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / Kinema s.r.o.