10 FILMOV, KTORÝM BY NEMALA UJSŤ NOMINÁCIA NA...

10 FILMOV, KTORÝM BY NEMALA UJSŤ NOMINÁCIA NA...

článok



...Oscara v kategórii Najlepší film. Humbug okolo Oscarov začína! Na dvere klopú nominácie na najznámejšie filmové ocenenie planéty a my vám prinášame prehľad desiatich titulov, ktoré sa s najväčšou pravdepodobnosťou pobijú o hlavnú cenu – Oscara za Najlepší film roka.

10 filmov, ktorým by nemala ujsť nominácia na... 10 filmov, ktorým by nemala ujsť nominácia na... 10 filmov, ktorým by nemala ujsť nominácia na...

127 hodín (127 Hours)
Skutočný príbeh skalolezca Arona Ralstona (James Franco) a jeho významného dobrodružstva, pri ktorom mu spadne na ruku uvoľnený balvan a zablokuje ho v izolovanom kaňone v Utahu. Počas nasledujúcich 5 dní Ralston prehodnocuje svoj život a prežíva urputné chvíle, až napokon nazbiera odvahu a nevyhnutné prostriedky na to, aby za každú cenu prežil a zachránil si život. Zvládne sa dostať cez 65 stôp vysokú stenu a odšliapať vyše 8 míľ v katastrofálnom zdravotnom stave až pokým je zachránený. Počas svojej cesty Ralston spomína na priateľov, milenky (Clemence Poesy), rodinu a dvoch peších výletníkov (Amber Tamblyn a Kate Mara), ktorých stretol pred svojou nehodou. Budú práve oni poslední ľudia, ktorých mal kedy šancu stretnúť? Drsný a napínavý príbeh, ktorý vezme svojich divákov na doposiaľ neprebádanú cestu ukáže, čoho sme schopní, keď chceme prežiť.

Film z režisérskej dielne Dannyho Boylea, ktorý pred dvoma rokmi v Kodak Theatre triumfoval s Milionárom z chatrče. Teraz sa o slovo hlási opäť so silným príbehom jednotlivca vychádzajúcim zo skutočných udalostí. 127 hodín je šikovne nakrútený film. Vzhľadom na fabulu ponúka napínavý príbeh podporený nejedným režisérskym nápadom a prepracovanou obrazovou stránkou. Nepatrí síce medzi najvážnejších kandidátov na zisk Oscara, no miestenka v oscarovej desiatke by ho nemala obísť.


Čierna labuť (Black Swan)
Nina (Natalia Portman) je ambiciózna baletka, ktorá je iba krôčik od role labutej kráľovnej v predstavení Labutie jazero, kde má stvárniť hneď dve role. Bielu a Čiernu labuť. Stvárniť Bielu labuť je pre ňu hračka, horšie je to s jej zlým dvojčaťom Čiernou labuťou. Režisér hry Thomas Leroy (Vincent Cassel) má pochybnosti o jej spontánnosti dokonale stvárniť aj druhú rolu. Tu dokáže výborne zahrať Ninina konkurencia Lilly (Mila Kunis). Obe baletky sa spriatelia, no Nina má čo nevidieť pochybnosti. Nechce Lilly ukradnúť jej rolu? Čo je skutočnosť a čo iba výplod jej fantázie? Začína sa boj medzi Bielou a Čiernou labuťou. Psychologický thriller Darrena Aronofského (Rekviem za sen, Wrestler) prináša ďalšiu variáciu na režisérovu obľúbenú tému posadnutosti/závislosti.

Ešte žiadnemu režisérovmu predošlému filmu nebola kritika tak naklonená ako Čiernej labuti. A zdá sa, že Aronofsky privedie k zlatému plešivcovi svojho prvého hereckého zverenca (Portman) a seba k prvej oscarovej nominácii. Čierna labuť suverénne figurovala na každom čo len významnejšom zámorskom odovzdávaní cien. Kým jej hl. herecká predstaviteľka pozbierala snáď všetko, na čo bolo nominovaná, filmu na konte zostali a zostávajú v drvivej väčšine prípadov len nominácie. 


Fighter (The Fighter)
Boxerská dráma o nepravdepodobnej ceste Mickyho Warda (Mark Wahlberg) za titulom Velterovej váhy. V jeho americkom sne mu pomáhal nevlastný brat Dicky (Christian Bale), bývalý šampión, ktorý kedysi úspešnú kariéru vymenil za drogy a kriminálnu činnosť. Túžba poraziť súpera v ringu sa mení aj v boj za rodinu a vlastnú hrdosť.
 
Akademici majú boxerský subžáner celkom radi. Spomeňme si na oscarového Rockyho (1977), nominovaného Zúriaceho býka (1981) či ocenenú Million Dollar Baby (2005). Akurát Druhej šanci Rona Howarda sa pre jej do oči bijúci „akademický punc“ dávali privysoké šance a na vyhlásení nominácií v roku 2003 vyhorela. To by ale nemal byť prípad filmu režiséra Davida O. Russella, ktorý oplýva výbornými kritikami a vysoko oceňovaným hereckým ansámblom predovšetkým v podporných úlohách. 

10 filmov, ktorým by nemala ujsť nominácia na... 10 filmov, ktorým by nemala ujsť nominácia na... 10 filmov, ktorým by nemala ujsť nominácia na...

Kráľova reč (The King´s Speech)
Príbeh anglického kráľa Juraja VI. (Colin Firth), otca Alžbety II. (Helena Bonham Carter), ktorý sa po abdikácii svojho brata stáva plnohodnotným nástupcom a držiteľom anglického trónu. Kvôli svojej koktavosti ho však okolie považuje za neschopného. Juraj sa preto rozhodne využiť pomoc svojho hlasového pedagóga a odborníka Lionela (Geoffrey Rush).

Spolu s Čiernou labuťou najvážnejší súper Sociálnej siete. Historické drámy mali na Oscaroch vždy svoje pevné miesto, najmä tie z britskej histórie (Kráľovná, Zamilovaný Shakespeare) a s takýmto hereckým obsadením. Film, donedávna prevažne televízneho režiséra Toma Hoopera, dominoval nomináciám na Zlaté glóbusy, no odniesol si iba jednu sošku pre C. Firtha. Najnovšie suverénne kraľuje nomináciám na BAFTU, ktorej výsledky sa za ostatné dva ročníky (keď zvíťazili Milionár z chatrčeSmrť čaká všade) ukázali ako lepší indikátor Oscarov než Glóbusy.


Počiatok (Inception)
Dom Cobb (Leonardo DiCaprio) je skúsený zlodej, absolútne najlepší v nebezpečnom umení extrakcie: cenné tajomstvá kradne z hĺbky podvedomia počas snenia, kedy je myseľ najzraniteľnejšia. Cobbova nezvyčajná schopnosť z neho, v novom svete korporátnej špionáže, urobila vyhľadávaného hráča, no zároveň aj medzinárodného utečenca, ktorý stratil všetko, čo kedy miloval. Teraz Cobb dostal šancu na vykúpenie. Táto posledná zákazka mu môže vrátiť jeho život, no len za podmienky, ak dokáže zrealizovať nemožné – začiatok. Namiesto dokonalej krádeže Cobb so svojím tímom špecialistov musia urobiť presný opak; ich úlohou nie je myšlienku ukradnúť, ale zasadiť ju. Ak by uspeli, mohol by to byť dokonalý zločin. Ani tá najlepšia príprava dokonalého plánu či expertízy ich však nemôže pripraviť na nebezpečného nepriateľa, ktorý akoby predvídal každý ich krok. Nepriateľa, ktorého by mohol vidieť prichádzať len Cobb.

Odkedy sa okruh nominovaných v hlavnej kategórii rozšíril z päť na desať, istú miestenku medzi vyvolenými má a stále aj bude mať inteligentná komercia. A tou minulý rok bola jednoznačne najčerstvejšia snímka Christophera Nolana, ktorou sa režisér rozohrial pred finále svojej batmanovskej trilógie. Nezabúdajme, že veľkú zásluhu na rozšírení oscarového okruhu mal práve Nolanov predchádzajúci film – Temný rytier.

Mimochodom, v prospech Počiatku hovorí aj naša štatistika. Ostatné tri Kinema filmy roka (Životy tých druhých, Čierna krv a Nehanební bastardi) nechýbali v boji o Oscara a tento rok nebude žiadnou výnimkou. Počiatok je suverénnym Kinema filmom roka 2010! (náš rok bol v rozmedzí od  15. novembra 2009 do 21. októbra 2010) 


Skutočná guráž (True Grit)
Hlavným hrdinom je jednooký šerif Rooster Cogburn, ktorý s nikým nejedná v rukavičkách a najviac obľubuje fľašu whisky. Spolu s mladým dievčaťom Mattie sa vydáva do nepriateľského územia, aby vypátral a potrestal vraha jej otca... Remake rovnomenného titulu s oscarovým Johnom Waynom z roku 1969. Western á la bratia Coenovci v hl. úlohách s Jeffom Bridgesom, Mattom Damonom či Joshom Brolinom.

Režisérska dvojica po množstve (sub)žánrov (neo-noir, gangsterka, lúpežná komédia, film-noir, komédia, dráma) okúsila aj tradičný americký žáner a nakrútila „malý“ sympatický western. Treba však povedať, že ničím výnimočný. O pozornosť sa hlási debutový výkon 13-ročnej Hailee Steinfeld, vynikajúci Jeff Bridges a coenovsky drsné a vtipné dialógy. Coenovcov majú ale akademici v ostatnej dobe veľmi radi. V roku 2008 im za filmovú adaptáciu románu Cormaca McCarthy Táto krajina nie je pre starých udelili Oscara, minulý rok ich film A Serious Man nominovali znova. Zdá sa, že tomu inak nebude ani tento rok. A zdá sa, že Coenovci budú aj tentoraz iba do počtu. 

10 filmov, ktorým by nemala ujsť nominácia na... 10 filmov, ktorým by nemala ujsť nominácia na... 10 filmov, ktorým by nemala ujsť nominácia na...

Sociálna sieť (The Social Network)
Na jeseň v roku 2003 si Mark Zuckerberg, ktorý má za sebou Harvard a je géniom v oblasti počítačového programovania, sadá k počítaču a vzrušene začína pracovať na novej myšlienke. To, čo v návale blogovania a programovania začína v jeho pracovni, sa čoskoro stane prevratom v komunikácii - globálna sociálna sieť. Za necelých šesť rokov a s 500 miliónmi priateľov sa Mark Zuckerberg stáva najmladším miliardárom v histórii ... ale tomuto podnikateľovi spôsobuje úspech osobné aj právne komplikácie. Film Davida Finchera aj o tom že k 500 miliónom priateľov sa nedostanete bez toho, aby ste si neurobili zopár nepriateľov.

Papierovo najsilnejší kandidát na celkového víťaza tohtoročných Oscarov. Má v rukách Zlatý glóbus, nomináciu na BAFTU, Fincher nechýba v nomináciách DGA a jeho snímka pozbierala drvivú väčšinu ocenení od zámorských filmových asociácií (napr.: Washington, Los Angeles, Detroit či Broadcast Film Critics Association).

Sme radi, že si akadémia začína Finchera ostatné roky všímať, nakoľko ho ako tvorcu viacerých majstrovských žánrových vecí (Se7em, Zodiac) dlho prehliadala. Vyzerá to tak, že Mark Zuckerberg dokáže to, čo nedokázal Benjamin Button. Jeho príbeh privedie Finchera k Oscarovi. 


The Kids Are All Right
Snímka rozpráva príbeh dvoch detí (Mia Wasikowska, Josh Hutcherson), o ich dvoch matkách lesbičkách (Julianne Moore, Annette Bening) a otcovi (Mark Ruffalo), ktorý daroval sperma na účely umelého oplodnenia. Deti sa jedného dňa rozhodnú vyhľadať svojho biologického otca a začleniť ho do svojho bežného života, ktorý pre nich vybudovali ich matky.

Kvalitné herecké obsadenie, témy rodiny a homosexuality a ich (vraj) úprimné spracovanie predurčujú túto oceňovanú, humorom odľahčenú drámu na účasť v oscarovom zápolení. Film Lisy Cholodenko má na konte Zlatý glóbus za Najlepšiu komédiu/muzikál.


Zmrznutá kosť (Winter´s Bone)
17-ročná Ree Dolly zúfalo hľadá svojho otca, ktorý zmizol, keď založil rodinný dom na kauciu. Ak ho nenájde, spolu s chorou matkou a mladšími súrodencami budú musieť odísť. Film sa odohráva v odľahlých lesoch Ozark Mountains, kde striedmo žijú nepoddajní ľudia. Ree pri hľadaní otca nezískava od svojich susedov takmer žiadnu podporu, naráža na nepriechodný múr mlčania. 

Takmer každý ročník udeľovania filmových cien vygeneruje miláčika z vôd nezávislého filmu. Tento rok je takýmto „benjamínkom“ druhý celovečerný film Debry Granik, ocenený na festivale Sundance. Zároveň má vo vrecku cenu od kritikov zo San Diega a nechýba vo výbere desiatich najlepších filmov roka podľa Amerického filmového inštitútu (AFI). Chýbal však v nomináciách na Zlatý glóbus, cenu PGA či BAFTU.

Účasť tejto snímky v oscarovej desiatke je spomedzi všetkých ostatných titulov najmenej istá. Nahradiť by ju eventuálne mohol lúpežný thriller Bena Afflecka Mesto, ktoré figuruje v desiatke najlepších titulov podľa PGA a AFI. Prekvapiť však môžu aj vzťahové drámy ako Blue Valentine (glóbusové nominácie pre Michelle Williams a Ryana Goslinga) či Ďalší rok (Zlatá palma – výber, dve nominácie na BAFTU).


Toy Story 3
Už je to pár rokov, odkedy sa v Andyho detskej izbe stretli kovboj Woody a plastový kozmonaut Buzz Lightyear. Andy vyrástol, chystá sa na vysokú školu a Woody s Buzzom a ostatnými hračkami sa obávajú o svoju budúcnosť. Ostanú spolu? Dostanú ešte šancu urobiť radosť deťom? Šťastným riešením sa zdá byť darovanie hračiek do škôlky, kde ich radostne vítajú miestne hračky – starousadlíci. „Nováčikovia“ sa tešia na deti, ale netušia, čo ich čaká. Ulepené prstíky malých zlomyseľných faganov nie sú jedinou a zďaleka nie najväčšou hrozbou. Hračky sa vrhajú do nového napínavého a veselého dobrodružstva, kde „nemožno veriť nikomu“ a „žiadna hračka nebude ponechaná nepriateľovi“. A čo je dôležité, kde Barbie konečne stretne Kena...

Pixar nemôže a asi ani nikdy nebude chýbať na Oscaroch. Či už v kategórii Najlepší film (pri počte 10 kandidátov) alebo Najlepší animovaný film. K tomu je tretí Toy Story absolútnym TOP favoritom v rámci animovaných filmov, a to aj napriek tomu, že máme za sebou rok skutočne bohatý na kvalitné animáky. Zaujímavé budú ešte výsledky cien Annie, ktoré oznámia 5. februára. Pixar tam má skutočne silnú konkurenciu. Jeho účasť v desiatke je ale – tak či onak – viac než istá. 


autor Michal Šmajda 24.1.2011
Meno:
ODOSLAŤ
:)
REBRÍČEK SK
01 |
návšt. 6379
02 |
návšt. 3868
03 |
návšt. 3865
04 |
návšt. 3518
05 |
návšt. 2098
06 |
návšt. 1798
07 |
návšt. 2057
08 |
návšt. 1557
09 |
návšt. 764
10 |
návšt. 551
REBRÍČEK US
01 |
$80,0 mil.
02 |
$16,0 mil.
03 |
$11,0 mil.
04 |
$10,0 mil.
05 |
$3,3 mil.
06 |
$2,4 mil.
07 |
$2,2 mil.
08 |
$1,9 mil.
09 |
$1,5 mil.
10 |
$1,4 mil.
SOCIÁLNE SIETE
KOMENTÁRE
Kinema.sk - filmy, seriály

sector logo
network
ISSN 1336-4197. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / Kinema s.r.o.