DIVÁCKY FILM ROKA 2010 – VÝSLEDKY

DIVÁCKY FILM ROKA 2010 – VÝSLEDKY

článok



Posledný januárový týždeň má zvláštnu príchuť. Oscarové nominácie sú vyhlásené, novoročné predsavzatia porušené, všetci sa len obzerajú za starým rokom – ale nie každý ho dokáže rýchlo zhodnotiť. Ale tisícky čitateľov Kinemy to vidia inak (a nielen ako redakcia), takže vždy ma čaká rátanie hlasov a obzeranie siahodlhej tabuľky i tá milá povinnosť povedať vám... ako to dopadlo?

Tradične začnem od konca a vlastných nádejí. The Green Hornet sa vlani do kín nedostal (Sony ho dlho držalo v decembrovom termíne, ale potom radšej prehodilo na prázdnejší január), nový James L. Brooks v USA nemilo prepadol a je distribučným zázrakom, že sa ho náš distribútor nevzdal. Ale tie tipy o 3D fenoméne, InceptionHarry Potterovi majú snáď vyššie šance, nie? Cha, cha, no veď uvidíte sami tú top zostavu...

Čo nás zaujalo?

Najprv pár zaujímavostí. Najmenej hlasov dostal film Dvojka (iba šesť), nedarilo sa veľmi ani Oku ve zdi (11 hlasom – právom), najväčší 3D prepadák je podľa vás Tmavá krajina 3D (no teda dostal 25 hlasov??) a najväčšie recenzované shity, ktoré si predsa len zaslúžili hlasy sú napríklad Morganovci (40), Kung Fu Kyborg (až 41???), Pomsta chlpáčov (53). Azda najväčší blockbuster, ktorý videli mnohí z vás, ale nezahlasovali zaň bol Valentín (65 ks – a ja som písal v recenzii, že je to riadne sklamanie).

Zo slovenských filmov najviac hlasov dostala Legenda o lietajúcom Cyprianovi, čo jej stačilo na 30. miesto a ak zarátame aj české filmy, najvyššie sa dostal Kajínek – na 22. priečku.

Najväčší smoliari pred bránami čiastkových TOP rebríčkov: Na vlásku (21.), A-Team (16.) či Alica v krajine zázrakov (11. miesto). Alica však potrebovala do TOP 10 takmer 50 hlasov. Inak 3D ošiaľ sa nekonal – v TOP 10 sú len dva 3D filmy a aj to animáky. Celkovo čitatelia rozdelili 40.802 hlasov medzi 176 filmov.

VYŽREBOVANÍ ŠŤASTLIVCI:

1. cenu: Poukážku v hodnote 500 Eur na nákup v predajniach spoločnosti Divendoor (posuvné skriňové dvere s filmovým motívom) získava Dominik Tchur

2. cenu: Špeciálnu edíciu konzoly Xbox 360 so senzorom Kinect a hrou Kinect Adventures získava Slavomír Stankovič

3. – 5. cenu: Tituly od online shopu Martinus.sk získavajú Viktória Cibulková, Richard Žec, Luboš Samul

TOP 10

Divácky film roka 2010 – výsledky Divácky film roka 2010 – výsledky Divácky film roka 2010 – výsledky

10. miesto – Toy Story 3
Ajajaaaj, fanúšikovia Pixaru si myslia, že tu vyhlasujeme výsledky zhora, ale nie je to tak. Predsa originálne časy WALL-E či Ratatouille skórovali lepšie a animovaná tvorba bola podstatne ťažšia na rozhodovanie. Pixar vytvoril síce veľmi dobrú trojku, no nestačilo to na viac ako čestný chvost TOP10. A to ešte netušíte, že ho poriadne prekonal iný animák! Je to tak, Pixar nie je na čele ani animovanej produkcie v rebríčku... (recenzia filmu)

9. miesto – Kick-Ass
Asi najprekvapivejšie umiestnenie, pretože ruku na srdce, Kick-Ass v našich kinách takmer nikto nevidel. Či prevážila DVD či iná, ehm, distribúcia, nebudeme riešiť. Ale zaujímavý záber na tak obľúbený žáner ako komiks vo svižnej réžii vás celkom zaujal. Chloe Moretz z vás má radosť... (recenzia filmu)

8. miesto – Sociálna sieť
No, na naše pomery asi celkom decentné umiestnenie. Nie príliš oslnivá návštevnosť v podstate súhlasí s výsledkom – pár ľudí, čo brilantnú súdnu drámu a sondu do života Mr. Zuckerberga už videlo, poslalo svoje hlasy. U iných bol film príliš statický alebo sa mu vyhli kvôli aktuálnemu statusovému ošiaľu. Je to navyše nová látka a neskorá premiéra filmu viac získať asi nemohli. (recenzia filmu)

7. miesto – Ctihodný občan
Úprimne, najprekvapivejší zástupca v TOP10! Od sérii, známych hercov, režisérov, komiksov či animákov automaticky čakáte umiestnenie, ale nie od akčnej drámy, ktorá mala premiéru ako úplne prvý film roka 2010! No prišli ste naň v prekvapivom počte a ani po roku ste nezabudli a aj zahlasovali. Jasné, Ctihodný občan je vo svojom žánri fajn – ale dostať ho do TOP10 je zrejme lokálny úspech. (recenzia filmu)

Divácky film roka 2010 – výsledky Divácky film roka 2010 – výsledky Divácky film roka 2010 – výsledky

6. miesto – Princ z Perzie: Piesky času
Z osobného pohľadu recenzenta asi film, pri ktorom sme sa mnohí vôbec neporozumeli. Veľký hráč, fanúšik a autor na jednej strane vs. hromada hráčov a akciechtivých divákov na druhej. Ani v USA film nepochodil (kritika ho rozmetala a moc nezarobil), no tu je situácia odlišná. Jasné, asi nám tu zahlasovalo aj veľa hráčov zo susedného Sectoru, ale úspech je to (ne)prekvapivý – akcia od Jerry Bruckheimera sa uchytí takmer vždy. (PS – ruky hore, kto hlasoval len kvôli Gemme?) (recenzia filmu)

5. miesto – Iron Man 2
V roku, keď veľa komiksu nebolo, vlastne nebolo čo vyberať. Kto má rad žáner superhrdinov, tak mohol zvoliť Kick-Ass či druhého železňáka. A pretože na Iron Mana 2 prišlo podstatne viac ľudí a Robert Downey, Jr. je po skvelej jednotke v kurze, hlasy prišli v slušnom počte. Na chudobný rok 2010 to stačí. (recenzia filmu)

4. miesto – Prekliaty ostrov
Diváci sa neboja nechať napínať, premýšľať i hlasovať. Ďalšie milé prekvapenie v rebríčku, lebo Prekliaty ostrov nie je typická šálka kávy pre bežného diváka. Čo znamená, že ste aj nároční, máte radi Capria a Martyho a chcete ich oceniť. Super, kvalitné filmy si to zaslúžia a februárový Prekliaty ostrov sa vám pekne uležal v pamäti. (recenzia filmu)

Divácky film roka 2010 – výsledky Divácky film roka 2010 – výsledky Divácky film roka 2010 – výsledky

3. miesto – Ako si vycvičiť draka?
Draci dali dole Pixar, neveríííííííííííííííím! Moja prvotná, aj keď trošku nekorektná reakcia hovorí za všetko. Ale plne sa s vami stotožňujem, lebo Ako si vycvičiť draka je s odstupom času predsa lepší film ako Toy Story 3. Pozreli ste sa na animáky s odstupom a zvolili múdro. Zároveň je to najvyššie položený 3D film za rok 2010 v rebríčku. (recenzia filmu)

2. miesto – Harry Potter a dary smrti I
Ak má niečo Harry Potter na Slovensku isté, je to takmer 200 tisíc divákov pre každý diel a istú miestenku do TOP 10 rebríčka v roku. Býva len otázne, ako to vysoko dotiahne – tento raz stačili vaše hlasy na solídne 2. miesto. Vox populi, Harry je tam. (recenzia filmu)

1.miesto – Počiatok
Tak predsa sme sa zhodli! Redakcia i diváci Kinemy za rok 2010 hlasujú rovnako. Diváci azda s ešte väčším odstupom oproti ďalším filmom, ale je to tam – Nolan kraľuje a všetci sa asi tešíme, ako budeme hlasovať za tretieho Batmana o dva roky. Chris, tá chýbajúca nominácia na Oscara za réžiu nás tu štve všetkých! (recenzia filmu)

Naštvú sa diváci o rok a posledného Pottera katapultujú na prvé miesto, lebo už ďalšiu šancu na víťazstvo nebude mať? Skúsite zase prekvapiť zahlasovaním za animák? Máme tu Rango, Rio, druhé Autá a DreamWorks bude chcieť obhájiť titul najlepšieho animáku s Kung Fu Pandou 2. A nezabudnite na kopu komiksov, čo sa k nám valí – prelomíte bariéru a zahlasujete za nejaký? Uvidíme o rok.


autor Michal Korec 1.2.2011
Meno:
ODOSLAŤ
:)
REBRÍČEK SK
01 |
návšt. 6379
02 |
návšt. 3868
03 |
návšt. 3865
04 |
návšt. 3518
05 |
návšt. 2098
06 |
návšt. 1798
07 |
návšt. 2057
08 |
návšt. 1557
09 |
návšt. 764
10 |
návšt. 551
REBRÍČEK US
01 |
$80,0 mil.
02 |
$16,0 mil.
03 |
$11,0 mil.
04 |
$10,0 mil.
05 |
$3,3 mil.
06 |
$2,4 mil.
07 |
$2,2 mil.
08 |
$1,9 mil.
09 |
$1,5 mil.
10 |
$1,4 mil.
SOCIÁLNE SIETE
KOMENTÁRE
Kinema.sk - filmy, seriály

sector logo
network
ISSN 1336-4197. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / Kinema s.r.o.