10 FILMOV, KTORÉ BY MOHLI BOJOVAŤ O OSCARA

10 FILMOV, KTORÉ BY MOHLI BOJOVAŤ O OSCARA

článok



... v kategórii Najlepší film za rok 2011. V tomto prehľade sa oboznámime s 10 snímkami, ktoré majú najväčšiu šancu uchádzať sa o najslávnejšiu filmovú trofej. Zhrnieme si najvýznamnejšie nominácie a ocenenia, ktoré doteraz získali a pokúsime sa odhadnúť, v ktorých ďalších kategóriách majú najväčšie šance. 

10 filmov, ktoré by mohli bojovať o Oscara 10 filmov, ktoré by mohli bojovať o Oscara


The Artist
Príbeh: Hollywood, rok 1927. Do sveta filmu sa blíži revolúcia v podobe zvuku, éra hollywoodskeho nemého filmu doznieva. George Valentin, charizmatická hviezda nemých filmov, sa obáva, že ho táto novinka pošle do zabudnutia. Stretáva však mladú tanečnicu a komparzistku Peppy Miller, ktorá v hovorenom filme vidí príležitosť preraziť... Čiernobiely nemý film o Hollywoode dvadsiatych rokov minulého storočia je oslavou tohto obdobia kinematografie.

Čiernobiely. Nemý. Z mimoamerickej, belgicko-francúzskej produkcie. A zároveň „papierovo“ najsilnejší ašpirant na zisk Oscara! Čo viac si môže skutočný milovník filmového umenia želať? Snáď ho už iba zažiť od 9. februára v našich kinách a držať palce.

Nominácie: Zlatá palma, Spirit Awards, PGA, DGA, SAG, NBR, IPA, OFCS, BAFTA

Ocenenia (iba v kategórii Najlepší film): Zlatý glóbus – Najlepšia komédia/muzikál, Najlepší film (New York, Washington, Boston, San Diego, Vancouver, Phoenix, Detroit, Las Vegas, BFCA)

Najväčšie šance (okrem kategórie Najlepší film): Najlepší režisér, Najlepší pôvodný scenár, Najlepší herec v hlavnej úlohe (Jean Dujardin), Najlepšia pôvodná hudba, Najlepšia výprava, Najlepšie masky, Najlepšie kostýmy


Deti moje (The Descendants)
Príbeh: Pohodový havajský život Matta Kinga (George Clooney) sa začne rúcať vo chvíli, keď jeho žena po nehode skončí v kóme. Otec dvoch dcér, vyspelej 10-ročnej Scottie a 17-ročnej rebelky Alexandry, ktorý doposiaľ slúžil len ako „záložný“ rodič, sa musí vyrovnať s vedomím, že výchovu vlastných detí musí zvládnuť sám. A to pre človeka, ktorý doteraz výchovne nefungoval, bude ťažká úloha. Pri jednej ostrejšej výmene názorov Alexandra otcovi prezradí, že matka havarovala behom romantického lodného výletu s milencom. Takáto rana medzi oči môže človeka prinútiť k čomukoľvek, Matta dovedie k rozhodnutiu nájsť milenca svojej ženy, pričom ešte vôbec netuší, čo s ním spraví. Pri tejto očistnej, zábavnej a zložitej ceste, na ktorej ho sprevádzajú obe dcéry, si uvedomí, že to, čo zdanlivo rozbila nehoda jeho ženy, teda pevná rodina, bolo rozbité už dávno predtým. A že on jediný ju môže opraviť. Ale musí chcieť.

Nominácie: Spirit Awards, WGA, DGA, PGA, SAG, NBR, OFCS, BFCA, BAFTA

Ocenenia: Zlatý glóbus – Najlepšia dráma, Najlepší film (IPA, Los Angeles, Houston)

Najväčšie šance: Najlepší režisér, Najlepší adaptovaný scenár, Najlepší herec v hlavnej úlohe (George Clooney), Najlepšia herečka vo vedľajšej úlohe (Shailene Woodley)

10 filmov, ktoré by mohli bojovať o Oscara 10 filmov, ktoré by mohli bojovať o Oscara


Drive
Príbeh: Hovoria mu Vodič. Cez deň je filmovým kaskadérom, počas nocí si privyrába ako nájomný vodič zločineckých gangov. Shannon je Vodičovým učiteľom a manažérom. Snaží sa ho dohadzovať filmovým režisérom a zlodejom, ktorí sú za neho ochotní dobre zaplatiť. Shannon má v pláne kúpiť auto, s ktorým by sa Vodič zúčastnil atraktívnych pretekov. Navrhne, aby sa investorom stal Bernie Rose, pofidérny miestny boháč. Samotárskemu Vodičovi zmení život stretnutie so susedkou Irene. Všetko sa však zmení, keď je z väzenia prepustený jej manžel Standard. Vodič sa s ním dohodne na jeho poslednej lúpeži, ktorá mu umožní splatiť dlh, kvôli ktorému ho vydierajú gangsteri. Ukáže sa však, že šlo o nastraženú pascu a Standard pri prestrelke umiera. Všetko sa začína komplikovať, a aby Vodič ochránil seba a Irene, musí urobiť to, čo vie najlepšie - poriadne šliapnuť na plyn.

Účasť tejto artovej akčnej drámy v oscarovej desiatke je o čosi menej istá. Otázka znie, či americkí akademici túto výbornú žánrovú, no nekonvenčnú vec docenia a nedajú prednosť napríklad aktuálnej (a americkej) téme – volebná kampaň a jej špinavé zákulisné hry (The Ides of March). Drive okrem kvanta pozitívnych hodnotení sprevádzala aj zaujímavá reklama v podobe absurdných káuz: či už šlo o nespokojnosť istej diváčky, ktorá vyústila v podanie žaloby alebo „disciplínu“ hod hot-dogom po Tigerovi Woodsovi.

Nominácie: Spirit Awards, OFSC, IPA, NBR, BFCA, BAFTA

Ocenenia: Najlepší film (Dublin, Utah), Najlepší akčný film (BFCA)

Najväčšie šance: Najlepší režisér (v Cannes ocenený Nicolas Winding Refn), Najlepší mužský herecký výkon vo vedľajšej úlohe (Albert Brooks), Najlepší strih, Najlepšia hudba


Farba citov (The Help)
Príbeh: Adaptácia rovnomenného bestselleru americkej autorky Kathryn Stockett. Hlavnou postavou je začínajúca spisovateľka Eugenia „Skeeter“ Phelan (Emma Stone), ktorá sa rozhodne napísať knihu o bielych amerických rodinách z pohľadu ich čiernych slúžok. O pomoc a radu požiada čiernu Abileen, slúžku svojej najlepšej priateľky. Abileen slúžila celý život, svojim zamestnávateľom vychovala 17 detí, ale jej jediný syn zahynul pri nehode. Zlomená Abilleen čerpá útechu a silu od svojej priateľky, rovnako slúžky, energickej a prostorekej Minny. Keď do jej života vstúpi Skeeter, Abileen si drží odstup. Za dlhé roky v službách bielych zažila spolu s Minny veľa, ale nikdy sa o tom neodvážila otvorene hovoriť. Skeeter si získa jej dôveru a zistí, že Abileen jej môže poskytnúť viac než len rady o upratovaní. Uzavretá komunita slúžok sa pomaly otvára a zverí sa Skeeter so svojimi príbehmi. A veru majú čo rozprávať...

Akadémia má rada filmové spracovania (amerických) pálčivých spoločenských problémov na americký spôsob. Snímka pojednávajúca o rasizme zaujme najmä scenárom a kolektívnym hereckým výkonom. Cenu za Najlepšie herecké obsadenie získala od celej rady združení či asociácií, napr. IPA, NBR, Hollywood Film Festival, Women Film Critics Circle či najnovšie BFCA. Pripomíname, že naposledy s témou rasovej neznášanlivosti zabodovala mozaikovitá dráma Crash.

Nominácie: Zlatý glóbus, SAG, PGA, WGA, IPA, BFCA, BAFTA

Najväčšie šance: Najlepší adaptovaný scenár, Najlepšia herečka v hlavnej úlohe (Viola Davis), Najlepšia herečka vo vedľajšej úlohe (Octavia Spencer, Jessica Chastain)

10 filmov, ktoré by mohli bojovať o Oscara 10 filmov, ktoré by mohli bojovať o Oscara


Hugo a jeho veľký objav (Hugo)
Príbeh: Hugo Cabret (Asa Butterfield) je neobyčajný chlapec, ktorý po otcovej smrti žije na parížskej železničnej stanici u strýka alkoholika, ktorý pracuje ako opravár staničných hodín. Po otcovi zdedil Hugo vynaliezavosť a práca s kľúčovou dierkou v tvare srdca, ktoré možno ožije – pokiaľ do nej vloží správny kľúč – a odovzdá chlapcovi otcov odkaz. Zvedavosť privádza Huga k predavačovi mechanických hračiek (Ben Kingsley) a od neho aj k jeho chránenkyni (Chloe Grace Moretz), ktorá drží v rukách rozlúštenie Hugovej životnej záhady. Ako k nemu prišla? Aké tajomstvo skrýva jej adoptívny prarodič, že o ňom nikto nesmie hovoriť? Dokáže Hugo všetky otázky zodpovedať skôr, než ho dostihne ruka zákona v podobe prísneho staničného strážnika (Sacha Baron Cohen) a pošle ho do sirotinca?

Nominácie: Zlatý glóbus, WGA, DGA, PGA, IPA, OFCS, BFCA

Ocenenia: Najlepší film (NBR)

Najväčšie šance: Najlepší režisér, Najlepší adaptovaný scenár, Najlepšia pôvodná hudba (Howard Shore), Najlepší strih (Thelma Schoonmaker), Najlepšie masky, Najlepšia výprava


Moneyball
Príbeh: Snímka nakrútená podľa skutočného príbehu Billyho Beana (Brad Pitt) - bývalého nádejného baseballového hráča, ktorý sa po tom, čo nedokázal splniť sľubné očakávania, zameral na manažérsku stránku tohto športu. Na začiatku sezóny v roku 2002 sa Billy ocitne v zložitej situácii: jeho zle financovaný tím Oakland Athletics prišiel o svojich 5 najlepších hráčov. Tí sa nechali zlákať veľkými klubmi s lepšími platovými podmienkami a on je nútený dať svoj ​​tím znovu do poriadku a začať sezónu len s tretinou pôvodného rozpočtu. S túžbou po víťazstve sa rozhodne ísť proti zvyklostiam, ktoré v baseballe platia. V snahe zmeniť zaužívaný systém, najme Petera Branda (Jonah Hill), inteligentného ekonóma, absolventa Yale. Spoločne sa postavia proti sedliackemu rozumu vyzbrojení odhodlaním všetko prehodnotiť a vybavení počítačovou štatistickou analýzou, ktorú baseballová administratíva dlhodobo ignoruje...

Športové drámy majú na Oscaroch svoje miesto. Neraz zvíťazia (Rocky, Ohnivé vozy, Million Dollar Baby), často sú nominované (The Hustler, Zúriaci býk, Ihrisko snov, Seabiscuit - Dupot koní, The Blind Side), no veľakrát im tiež nominácia ujde len o chlp (Farba peňazí, Druhá šanca, Invictus). To by však nemal byť prípad titulu Moneyball, ktorý je stálicou tohtoročnej sezóny cien. A nezabúdajme, že baseball je rýdzo americká záležitosť.

Nominácie: Zlatý glóbus, PGA, WGA, IPA, BFCA

Najväčšie šance: Najlepší adaptovaný scenár, Najlepší herec v hlavnej úlohe (Brad Pitt)

10 filmov, ktoré by mohli bojovať o Oscara 10 filmov, ktoré by mohli bojovať o Oscara


Muži, ktorí nenávidia ženy (The Girl with the Dragon Tattoo)
Príbeh: Mikael Blomkvist (Daniel Craig) je finančný reportér, odhodlaný očistiť svoju povesť po tom, čo bol obvinený z verejného osočovania. Bohatý švédsky priemyselník Henrik Vanger (Christopher Plummer) ho povolal, aby rozlúštil tajomstvo dávneho zmiznutia jeho milovanej netere Harriet, ktorú – ako je Vanger presvedčený – zavraždil niekto z členov jeho rodiny. Novinár sa vydáva na odľahlý ostrov pri zamrznutom švédskom pobreží. V tej istej dobe je Lisbeth Salanderová (Rooney Mara), výstredná, no veľmi efektívna detektívka spoločnosti Milton Security, poverená úlohou preveriť Blomkvista. Tá však nakoniec s Mikaelom spojí sily pri vyšetrovaní vraždy Harriet Vangerovej. Hoci sa Lisbeth dištancuje od sveta, jej hackerské schopnosti sa pri vyšetrovaní ukážu ako veľmi dôležité. Keď sa Mikael postaví tvárou v tvár zarmútenej rodine Vangerových, odhaľuje Lisbeth tajomstvo. Dvojica začína odkrývať reťaz vrážd, tiahnucich sa z minulosti až do súčasnosti, ktoré oboch detektívov krehkým putom zbližuje, ale súčasne ich vťahuje do najdivokejších prúdov rieky moderného zločinu...

Finchera akademici dlho ignorovali (spomeňme žánrové klenoty ako Sedem či Zodiac) a všímať si ho začali až od Benjamina Buttona. Minulý rok mu sošku pre Najlepšieho režiséra uchmatol Tom Hooper za Kráľovu reč. Veľká škoda, za Sociálnu sieť si Oscara Fincher rozhodne zaslúžil. Zo začiatku tejto sezóny filmových cien to vyzeralo, že Fincherova adaptácia švédskeho románu Stiega Larssona veľa vody nenamúti. Avšak, ostatné týždne pozbierala veľa významných nominácií a nového Finchera pravdepodobne neobídu ani americkí akademici. Účasť jeho najnovšej detektívky však nie je v porovnaní s ostatnými titulmi dvakrát najistejšia. My to ale riskneme a dáme mu šancu.

Nominácie: NBR, WGA, DGA, PGA

Najväčšie šance: Najlepší režisér, Najlepší adaptovaný scenár, Najlepší strih


Polnoc v Paríži (Midnight in Paris)
Príbeh: Mladý pár Gil (Owen Wilson) a Inez (Rachel McAdams), ktorí sa majú na jeseň zosobášiť, prichádzajú s jej rodičmi do Paríža. Gil je neznámy spisovateľ, ktorý miluje francúzsku metropolu a chcel by sa sem po svadbe presťahovať. Inez jeho romantickú predstavu nezdieľa a nemyslí si, že toto mesto bolo v 20. rokoch minulého storočia rajom všetkých umelcov a zlatým vekom zároveň. Jedného večera ide Inez so svojimi priateľmi tancovať a Gil sa prechádza nočným Parížom. Jeho polnočné zážitky mu odhalia Paríž v inom a novom svetle a spôsobia prehodnotenie jeho života. Žije v ilúzii, ktorou ľudia niekedy trpia a myslí si, že život ostaných ľudí by bol pre neho oveľa lepší.

Nominácie: Zlatý glóbus, WGA, DGA, PGA, SAG, IPA, BFCA

Najväčšie šance: Najlepší režisér, Najlepší pôvodný scenár




Strom života (The Tree of Life)
Príbeh: Brad Pitt sa ako otec malého Jacka snaží vychovať zo svojho syna človeka pripraveného na akúkoľvek životnú situáciu. Chce z neho vychovať víťaza v každej životnej výzve, muža, ktorého nič a nikto nezlomí, a ktorý si dokáže neoblomne kráčať za svojím. Keď Jack vyrastie, uvedomuje si vplyv svojej matky – láskyplnú ochranu, detskú bezstarostnosť, ľahkosť duše a života. Až keď na vlastnej koži zažije trpké skúšanie osudu, pochopí, že rozum aj city majú v živote svoje miesto a môžu vedľa seba v harmónii fungovať. Veľkolepý epos Terrencea Malicka o hľadaní zmyslu života medzi dvoma brehmi rozumu a lásky, emócií a kamennej tváre, hľadania a šťastia.

Bude aj Malickov Strom života v oscarovej TOP 10tke? My si myslíme, že miesto sa preňho určite nájde. Je totiž príliš „veľký“ (experimentálny, zaujímavý a diskutovaný) na to, aby ho Akadémia odignorovala. A o tom, že veľkú časť kritikov už oslovil, svedčia aj nasledujúce riadky.

Nominácie: NBR, BFCA

Ocenenia: Zlatá palma z Cannes, Najlepší film (Denver, San Francisco, Chicago, Toronto, OFCS)

Najväčšie šance: Najlepší režisér, Najlepšia herečka vo vedľajšej úlohe (Jessica Chastain), Najlepšia kamera (Emmanuel Lubezki), Najlepší strih


Vojnový kôň (War Horse)
Príbeh: Vojnová dráma je adaptáciou detského románu Michaela Morpurgoa a divadelnej hry Nicka Stafforda. Príbeh mladíka Alberta a jeho koňa menom Joey, ktorých nečakane rozdelí Prvá svetová vojna. Joeyho predajú do vojenskej jazdeckej jednotky – kavalérie. Navzdory mladému veku sa Albert rozhodne narukovať a smerujúc s armádou do Francúzska tak zachrániť svojho priateľa...

Spielberg je Spielberg. Aj napriek tomu, že z traileru jeho najnovšieho počinu kričí nadmerný pátos, nebude asi v najdôležitejšej kategórii chýbať (alebo práve preto?). Jeho model striedavého nakrúcania oddychových a vážnych vecí je badateľný aj tento rok (s Tintinom sa dozaista stretneme v kategórii Najlepší animovaný film). Od čias Zachráňte vojaka Ryana ale Spielberg oscarové karty vážnejšie nezamiešal (Mníchovu sa ušli iba nominácie), a aj keď jeho najnovšia „vážna“ vec nemá tie najvyššie ambície, určite sa s ňou do TOP 10tky ráta.

Nominácie: Zlatý glóbus, PGA, NBR, IPA, BFCA

Najväčšie šance: Najlepší strih (Michael Kahn), Najlepšia pôvodná hudba (John Williams), Najlepšia kamera (Janusz Kaminski)


Svojou účasťou medzi desiatkou vyvolených môže prekvapiť aj jedna z nasledujúcich snímok: Clooneyho politická záležitosť Deň zrady (The Ides of March), špionážny thriller Tomasa Alfredsona Jeden musí z kola von (Tinker Tailor Soldier Spy), novinka Stephena Daldryho (Hodiny, Predčítač) Extremely Loud & Incredibly Close
či očakávaný art Stevea McQueena Shame. Šancu má aj komédia Dámska jazda.

Oscarové nominácie slávnostne vyhlásia už o necelý týždeň, v utorok 24. januára.


Vysvetlivky:
BAFTA – Britská akadémia filmových a televíznych umení
BFCA – Asociácia filmových kritikov (Broadcast Film Critics Association) udeľujúca Critics’ Choice Movie Awards
IPA – Medzinárodná akadémia novinárov (International Press Academy) udeľujúca Satellite Awards
NBR – americké Združenie filmových kritikov (National Board of Review)
OFCS – americká Spoločnosť internetových filmových kritikov (Online Film Critics Society)

DGA – Directors Guild of America (Združenie amerických režisérov)
PGA – Producers Guild of America (Združenie amerických producentov)
SAG – Screen Actors Guild (Asociácia amerických hercov a herečiek)
WGA – Writers Guild of America (Združenie amerických scenáristov)


autor Michal Šmajda 20.1.2012
Meno:
ODOSLAŤ
:)
REBRÍČEK SK
01 |
návšt. 6379
02 |
návšt. 3868
03 |
návšt. 3865
04 |
návšt. 3518
05 |
návšt. 2098
06 |
návšt. 1798
07 |
návšt. 2057
08 |
návšt. 1557
09 |
návšt. 764
10 |
návšt. 551
REBRÍČEK US
01 |
$80,0 mil.
02 |
$16,0 mil.
03 |
$11,0 mil.
04 |
$10,0 mil.
05 |
$3,3 mil.
06 |
$2,4 mil.
07 |
$2,2 mil.
08 |
$1,9 mil.
09 |
$1,5 mil.
10 |
$1,4 mil.
SOCIÁLNE SIETE
KOMENTÁRE
Kinema.sk - filmy, seriály

sector logo
network
ISSN 1336-4197. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / Kinema s.r.o.