DIVÁCKY FILM ROKA 2011

DIVÁCKY FILM ROKA 2011

článok



Ankete Diváckeho filmu sa venujeme roky, ale snáď nikdy predtým som po otvorení tabuľky s vašimi výsledkami nevolal späť s otázkou – sú miesta správne? Nescrollujte nadol, čítajte postupne a uvidíte.

ALE... preferencie sa menia a to je dobre. Vlani sme končili pohľad na rok 2011 s veľkou nádejou na posledného Harry Pottera, sériu animákov Rango-Rio-Cars 2-Kung Fu Panda 2 i légiu komiksov. Ale animáky nám paradoxne vyšumeli a ostatní sa roztrúsili. Každý rok mám pocit, že počet blockbustrov či Kinemu nie presvedčených filmov máličko klesá a cestu do rebríčka si našli vďaka vašej priazni i nie jednoznačné úspechy z pohľadu návštevnosti kín. Ako pozerám, je to taký paradox, pretože hneď tri navštevované hity ako Transformers 3, Vo štvorici po opici 2 Občiansky preukaz sú na 12. až 14. mieste...

No začnime s radosťou od konca. Tento rok sa znížil počet hlasov pre najhoršie či najmenej zaujímavé filmy. Až šesť filmov sa dostalo do rebríčka iba s jedným hlasom – Reťazová správa, Vezmi si moju dušu 3D či Na mamuta! svedčia o náležitej podpore, ale niekto dal dokonca aj slovenský nepodarok Mŕtvola musí zomrieť... A len tak mimochodom, 3D vybuchlo parádne, pretože túto skratku vidno až na konci rebríčkov a v TOP10 bol premietaný s okuliarmi iba ôsmy Harry Potter.

Slovenský film nenájdeme ani v prvej päťdesiatke (bol to slabý rok, keď nebol žiadny veľkofilm, ehm) a z českých bodovala spomínaná občianka na 14. priečke.
   
TOP10

Divácky film roka 2011 Divácky film roka 2011 Divácky film roka 2011

10. miesto – Všemocný
Výborný a pomerne inteligentný príbeh o chlapíkovi, čo zrazu získal vďaka magickej pilulke všetko – prácu snov, nádhernú ženu a bandu hrdlorezov na krku. Veľmi kvalitný i skoro uvedený film (v marci) však divákom ostal v pamäti aj pre konečne zúčtovanie. Milé prekvapenie pre prúd stredne veľkých filmov, kde stačí mať dobrú ideu a jednu-dve vychádzajúce hviezdy.

9. miesto – Sherlock Holmes: Hra tieňov
Ak by sme hodnotili pozície kalendárne, mal druhý Sherlock na získavanie bodov tri dni od premiéry. V skutočnosti to bol asi mesiac, ale poctivá séria Guya Ritchieho zachraňujúca vianočnú návštevnosť sa predrala do rebríčka aj na úkor oveľa väčších hitov. Akiste pomohla aj agresívna kampaň – trailery bežali na Sherlocka nepretržite od augusta.

8. miesto – Rýchlo a zbesilo 5
Séria zbesilých pretekárov bola na Slovensku vždy celkom obľúbená a piaty diel vlial nový benzín do žíl akčného filmu a najmä nasadil najväčšie mená celej série. Vin Diesel a Paul Walker by už nemali radšej nikdy sériu opustiť a celý rad kumpánov v premyslenej akcii a la Dannyho jedenástka sa určite teší na európsku misiu v pokračovaní.

Divácky film roka 2011 Divácky film roka 2011 Divácky film roka 2011

7. miesto127 hodín
Silný námet, skvelý trailer, oscarový režisér, veľká star a one-man show, teda výkon jedného herca. Hoci rebríčky návštevnosti nelámal, cien veľa nepozbieral, dokázal veľa aj u nás. Je fajn, že tento film u nás zabodoval, akurát si ho asi málokto vychutnal v kinosále. Danny Boyle si však udržal pozíciu obľúbeného režiséra.

6. miesto po prvé – Zrodenie planéty opíc
James Franco má prekvapivo v TOP10 dvojitý zásah – okolo remaku Opíc sa strhla nepekná publicita pred premiérou, kedy samotná hviezda vyhlásila, že film za veľa stáť nebude a trailery sa neskutočne snažili navnadiť na megaakčné finále... a pritom film potiahli vpred nečakane kvalitné herecké výkony a predovšetkým Andyho Serkisa ako Caesara s nevídanou dávkou ľudských emócií. Potešila i akcia, a štúdio Fox nakoniec vyprodukovalo jedno z najväčších prekvapení. Je fajn, že ste ho ocenili aj vy.

6. miesto po druhé – Kráľova reč
Už dlhé roky sa nestalo, že by sa v TOP10 mlátili o jednu pozíciu dva filmy – a to také odlišné. Do TOP5 sa chce dostať nielen kvalitný blockbuster, ale aj vlaňajší oscarový favorit. Britská klasika bola globálne úspešná a zrejme sa nechali aj slovenskí diváci zdolať vďačným ľahším štýlom. Kto vie, ako by proti sebe obstála Kráľova reč a Sociálna sieť, ak by ste za ne hlasovali v jedinom ročníku...

Divácky film roka 2011 Divácky film roka 2011 Divácky film roka 2011

4. miesto - X-Men: Prvá trieda
Kritikou milovaný blockbuster z dielne Fox útočí ešte raz. Reštart či prequel série o mutantov vložený do diania 60. rokov minulého storočia a kubánskej krízy niektorí v redakcii milujeme (a ja osobne pri 10/10 niekoľkonásobne), preto sme netrpezlivo očakávali, či zaskóruje pri poloprázdnych sálach u vás. Ale mutanti si cestu do priazne divákov našli a dostali poriadne vysoko, čo potvrdzuje aj predpoklad, že komiks bude tento rok skórovať.

3. miesto – Drive
Vynikajúci Drive a víťaz redakčnej ankety o film roka sa dostal na bronzovú priečku, čo na jednej strane znamená, že po minuloročnej zhode pri Inception sme sa vydali trošku iným smerom, zároveň však dokážete oceniť aj nenápadne, no mimoriadne zručne natočené menšie filmy. Pravda, mnohí sa naň dostali do kina v očakávaní iného podania Rýchlo a zbesilo – ostatní vedeli do čoho idú a nechali sa prekvapiť.

2. miesto – Harry Potter a dary smrti, časť 2.
Čarodejník z Rokfortu prakticky zopakoval svoj vlaňajší výsledok, na najvyššiu priečku nedosiahol, no stále sa drží vysoko a jeho obľuba neklesá. Pri maximálnej návštevnosti je jasné, že Harry Potter sa do TOP10 i TOP5 dostane, otázne je, či ho dokáže vždy prehlasovať nejaký silnejší film. A či to bude blockbuster alebo niečo artové...

Divácky film roka 2011

1. miesto – Čierna labuť
Každý rok sa v ankete objaví pár prekvapení, niektoré filmy sa do TOP10 dostanú, iné nie. Ale toto je najväčší obrat v histórii, keď na čele nie je divácky film, čo vypredáva kiná a neskóruje aspoň u 100 tisíc divákov. Čierna labuť mala samozrejme veľký úspech na mnohých trhoch, ale že Natalie Portman dokáže zlomiť aj slovenských divákov, je skutočne nečakané. Darren Aranofsky možno túto senzáciu už nikdy nezopakuje, ani na vrcholnú priečku nedosiahne, ale týmto filmom si získal mnohých...

Chcete predikcie na rok 2012? Sú v podstate tri. Dorazí nás Christopher Nolan svojou víziou a Temný rytier povstane na čelo rebríčka? Alebo sa objaví všemocný P.J. zo Stredozeme? Prípadne sa necháte strhnúť opäť menším filmom ako tento rok, keď Čierna labuť a Drive pekne dominujú TOP3? Osobne to vidím na spätný návrat blockbustra na čelo, ale na konci roka hlasujete vy.


autor Michal Korec 18.3.2012
Meno:
ODOSLAŤ
:)
REBRÍČEK SK
01 |
návšt. 50476
02 |
návšt. 11232
03 |
návšt. 6387
04 |
návšt. 5029
05 |
návšt. 4829
06 |
návšt. 3812
07 |
návšt. 4039
08 |
návšt. 2951
09 |
návšt. 1913
10 |
návšt. 1868
REBRÍČEK US
01 |
$82,0 mil.
02 |
$7,4 mil.
03 |
$3,9 mil.
04 |
$3,2 mil.
05 |
$3,2 mil.
06 |
$2,5 mil.
07 |
$2,1 mil.
08 |
$1,7 mil.
09 |
$1,4 mil.
10 |
$1,1 mil.
SOCIÁLNE SIETE
KOMENTÁRE
Kinema.sk - filmy, seriály

sector logo
network
ISSN 1336-4197. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / Kinema s.r.o.