O PIXARE A NOVOM FILME NESKROTNÁ (BRAVE)

O PIXARE A NOVOM FILME NESKROTNÁ (BRAVE)

článok



Poznáte to, máte pevne dohodnutý termín, ale druhá osoba sa nedostaví. Ak je to pracovný obed, prinajhoršom zostanete hladný. Ak je to Steve Purcell, prichádzate o stretnutie s tvorcom Sam & Max, dlhoročným spolupracovníkom LucasArts v časoch rozkvetu adventúr, ktorý je na pôde Pixaru ako doma. A tak začala naháňačka.

Najskôr malo ísť o krátky rozhovor cez telefón, neskôr malo dôjsť k osobnému stretnutiu počas E3, potom sme sa s Disney opäť vrátili k pôvodnej verzii až nakoniec prišla otázka: “Kedy máte uzávierku?” A tak som prvýkrát v živote tvorcovi dal termín. Dodržal ho.

Steve Purcell je v herných kruhoch známy predovšetkým pre dvojicu Sam & Max z komiksového stripu vytvoreného počas štúdia na vysokej škole, z ktorého sa vykľulo dynamické duo sršiace vtipom a neskôr hlavní hrdinovia rovnomennej kultovej adventúry. Purcell je nielen výtvarníkom, ale aj neúspešným animátorom a teraz už aj pomocným režisérom a scenáristom v Pixare.

A práve o práci v štúdiách gigantu, ktorý dal svetu Autá, Príbeh Hračiek, Wall-E, sme sa rozprávali a občas odbočili k prácam na Neskrotnej, jeho najnovšieho filmu, ktorý sa v týchto dňoch dostal do kín.

O Pixare a novom filme Neskrotná (Brave)

Ako vyzerá váš úplne bežný deň?

Začína dlhou cestou do kancelárie, kávou a kontrolou emailov. Pokračuje stretnutiami so scenáristami, s ktorými pracujem na niečom úplne novom. Okolo obeda kontrolujem opäť emaily a stretám sa s producentom. Poobedie trávim spracovaním poznámok z raňajších stretnutí, písaním a ešte raz písaním. A potom sa ide domov.

Počas uplynulých rokov ste bol výtvarníkom, spisovateľom, scenáristom a teraz co-režisérom. Ktoré z týchto zamestnaní bolo najmenej zábavné/najnáročnejšie?

Pokiaľ sa nemýlim, tak všetky vymenované boli zábavné. Každé z nich má svoje pre a proti. Ako výtvarník a ako spisovateľ som trávil čas väčšinou sám. Ako co-režisér som bol v neustálom kontakte s členmi štúdia. Komunikácia je dôležitá a keď vidíte výsledky kolektívnej spolupráce, je to mimoriadne veľká satisfakcia.

Ako ste začali pracovať Pixar?

Pracoval som ako výtvarník a scenárista na celovečernom filme pre iné štúdio. Práve v dobe, kedy sa práce začali naťahovať, mi zavolali z Pixaru, či by som k nim neprišiel pracovať. Nemusel som dlho nad ponukou premýšľať.

Pixar je známy svojím pohodovým, takmer až relaxačným pracovným prostredím, pomáha to pri práci?

Vyrábať film je nesmierne stresujúce. Nájdete tu mnoho miest pre posilnenie kreativity a nájdenie duševnej rovnováhy. Zamestnanci sú dokonca vyzývaní, aby odchádzali od svojich stolov. Takisto sa pravidelne konajú návštevy spojené s prezentáciami režisérov a iných kreatívcov, ktorí vás môžu inšpirovať.

O Pixare a novom filme Neskrotná (Brave)

Aké sú základné rozdiely písania scenára pre film a scenára pre iné žánre ako video hry?

Film je lineárny. Používate všetky prostriedky a schopnosti, aby ste divákov ponárajúcich sa do príbehu oslovili po emocionálnej stránke. Okrem tohto pri písaní pre hry čelíte aj iných výzvam. Musíte hráčovi ukázať, čo má robiť, musíte počítať aj so všetkými možnými interakciami (môže si vypočuť rozhovor, ktorý nemal počuť), ktoré môžu v hre vzniknúť, aby na ne postava reagovala správne.

Existuje všeobecne používaný názor, že každá licencovaná video hra trpí unáhleným vývojom - ako sa Pixar postavil k hre Brave? Boli ste zainteresovaní vo vývoji hneď od samého začiatku?

Začali sme tak skoro ako sme mohli. Nechceli sme, aby šlo o obyčajné prerozprávanie filmu, ale aby ho hra dopĺňala. Páčil sa nám svet a, samozrejme, postava Meridy. Ak ju ovláda hráč, môže použiť meč aj luk. Kvôli postavám obývajúcich herný svet sme hľadali inšpiráciu v škótskom folklóre a vytvorili aj niekoľko úloh, ktoré sú v hre jedinečné.

Vedelo sa od začiatku, že k Brave bude aj oficiálna videohra?

Je úplne bežné uviesť na trh produkty podporujúce náš film. Hračky, knihy a videohry sú úplne bežnou stratégiou, keď sa pracuje na animovanom filme. Vedeli sme, že hra bude súčasťou a tak sme chceli, aby boli naši ľudia zainteresovaní do vývoja hneď od začiatku.

Čo by podľa vás nemalo byť ignorované počas vývoja hry inšpirovanej filmom?

Je dobré, ak sa hra odkláňa od filmu. Je však veľmi dôležité, aby bola spojená s predlohou tak, aby hra a hlavne postavy pôsobili, že patria do rovnakého sveta ako film.

Vo filme Brave ste si zahrali malú rolu. Aké to je byť krkavcom?

Keď som uvidel, ako bude vyzerať, bol som nadšený! Bol zúbožený, strhaný ako vtáky, ktoré sa obšmietajú okolo smetných košov v parku. Začal som si ich všímať nielen na pozemkoch Pixaru, ale aj v mojom susedstve. Boli všade, kam som sa pohol! Ráno, v deň nahrávania dabingu, som videl veľkú vranu na drôtoch pred mojim oknom krákať. Ako keby chcela povedať: “Nepokašli to, áno?!”

Čo čaká na Steva Purcella ďalej?

Práve som dokončil litografiu s tematikou Pixaru, ktorá sa bude rozdávať túto jeseň pasažierom plavby loďou Disney Cruise. V súčasnosti pracujem na niečom úplne novom a mám nesmiernu radosť z toho, že je Brave dokončený a v kinách po celom svete!

Autor je šéfredaktor portálu sector.sk


autor Pavol Buday 31.8.2012
Meno:
ODOSLAŤ
:)
REBRÍČEK SK
01 |
návšt. 50476
02 |
návšt. 11232
03 |
návšt. 6387
04 |
návšt. 5029
05 |
návšt. 4829
06 |
návšt. 3812
07 |
návšt. 4039
08 |
návšt. 2951
09 |
návšt. 1913
10 |
návšt. 1868
REBRÍČEK US
01 |
$82,0 mil.
02 |
$7,4 mil.
03 |
$3,9 mil.
04 |
$3,2 mil.
05 |
$3,2 mil.
06 |
$2,5 mil.
07 |
$2,1 mil.
08 |
$1,7 mil.
09 |
$1,4 mil.
10 |
$1,1 mil.
SOCIÁLNE SIETE
KOMENTÁRE
Kinema.sk - filmy, seriály

sector logo
network
ISSN 1336-4197. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / Kinema s.r.o.