KINEMA FILMY ROKA 2012

KINEMA FILMY ROKA 2012

článok



Bol to celkom dobrý filmový rok. Začal a končil Jackom. (Jack a Jill štartoval, Jack Reacher končil). Mal neskutočne nabitý prvý kvartál (cca 60 premiér) a kvalitné oscarové hity. Druhý štvrťrok plný tak typických blockbustrov. Leto plné komiksov. Dve Snehulienky. A záver roka, kde trhal rebríčky Bond i Twilight. Po siedmich rokoch sa stretli v distribučnom kalendári majstri ako Ch. Nolan a P. Jackson.

Pri redakčnom hlasovaní, ktoré sa nám pekne ustálilo do kalendárneho roka, sa tradične nasekajú toľké ocenené filmy z minulého roka, až niekedy anketa pôsobí viac ako retro a ohliadnutie za tým, čo už za oceánom fičalo vlani ako to, čo reálne nesie rok výroby 2012. Ale tento rok prišli veľké pecky ešte aj v priebehu tohto roka a niektorí sme sa posmeľovali, že nemožno hlasovať pred tým ako uvidíš Argo, Atlas mrakov, Annu Kareninu, Hobita či Pí a jeho život, pretože to budú určite pecky, ktoré zamiešajú poradie a možno zhodia aj famózneho Batmana. Či nie?

Máme tu štyri rebríčky, ktoré vám ukážu, čo nás tento rok potešilo, naštvalo, čo sme nevideli v našich kinách, no rozhodne stálo za to – a aj malý filmový prísľub do budúcna, teda to, na čo sa stále tešíme.

Kinema filmy roka 2012 Kinema filmy roka 2012 Kinema filmy roka 2012


Film roka 2012

Malé resumé, ako u nás hlasovanie funguje. Desať ľudí si nominuje v prvom kole 20 filmov, z ktorých sa potom vyrysuje finálová zostava. Do nej sa tento rok dostalo presne 20 filmov a každý z nich musel získať hlasy aspoň štyroch redaktorov. Malé prekvapenie z prvého kola: žiadny film nezískal hlasy všetkých redaktorov.

V druhom kole už prideľuje každý redaktor desiatim filmom z dvadsiatich najlepších body od 10 po 1. Po obdržaní všetkých hlasov sčítame, čo sme udelili a získame rebríček, na ktorý čakáte. Prvá päťka je variabilná a obsahuje všeličo: veľký blockbuster i úspešný indie film.

Na piatom mieste je Návrat temného rytiera. Iba jeden redaktor si ho zvolil za svoj film roka (ja), najčastejšie sa objavil na zemiakovej pozícii. Nolan si drží dobrú bilanciu a do TOP5 sa prebojuje.

Štvrté miesto získala komédia Až vyjde mesiac. Najnovší Wes Anderson nás skrátka chytil za srdce: každý kto zaň hlasoval, udeľoval druhé až štvrté miesto. Toto je film, na ktorý po videní nezabúdate.

Bronzová priečka patrí Hugovi a jeho veľkému objavu. Opäť platí, že známy režisér ťahá film vpred a keď si pripočítate ako vyznáva lásku k filmom či bravúrne využíva 3D, nemáte o čom premýšľať.

Strieborná pozícia sa napokon ušla priebežnému lídrovi. Jeden musí z kola von si až traja redaktori jednoznačne zvolili za film roka a hneď od piatich získal toľko bodov, že bolo takmer jasné, že to celé vyhrá. No hoci je tento triler vynikajúco napísaný, adaptovaný, režírovaný a zahraný, našiel sa lepší...

Redaktorským filmom roka 2012 na Kinema.sk sa stáva totiž The Artist. Za čiernobiely film hlasovali všetci redaktori; hoci ani jeden z nás ho nepasoval za svojho favorita, pozbieral toľko bodov i priazne, že sa mu nakoniec podarilo zvíťaziť.

Kinema filmy roka 2012 Kinema filmy roka 2012 Kinema filmy roka 2012


To najlepšie mimo distribúcie

Nie všetko uvidíte v slovenských kinách. Občas musíte vycestovať za hranice, využiť zaoceánsku cestu na premiéru nového skvelého indie filmu alebo pátrať po festivaloch, aby ste videli to, čo vás aj skutočne napĺňa.

Každý redaktor je inak zameraný. Vlado Kurek nedá dopustiť na televízneho Sherlocka. Šéfredaktor Peťo Konečný na nového Hanekeho (Láska však príde aj k nám), Hon s Madsom Mikkelsonom (u nás v marci) a Fliegaufov Je to iba vietor (rovnako v marci).

Adrián Žiška a Matej Oravec sa zhodli na Chate v horách (vyšla už na DVD!) a Raid: Redemption (veľká pecka z Jakarty). Roman Jurčák i Marek Hudec dali do výberu Je to iba vietor a Holy Motors. Matej Oravec, Tomáš Daneček a Michal Šmajda preferujú Dámy a páni, finálna verzia a osobne som sa s Tomášom zhodol na čínskej tvorbe – A Simple Life (Tao jie).

Na záver ešte pár tipov, kde každý redaktor dal osobitý film:

Tomáš Daneček: Love in a Puff
Marek Hudec: Take Shelter
Roman Jurčák: Za kopcami
Michal Korec: Monsieur Lazhar, The Perks of Being a Wallflower
Michal Šmajda: Kill List, Michael
Zuzana Ondrišová: Marley

Kinema filmy roka 2012 Kinema filmy roka 2012 Kinema filmy roka 2012


Flop roka 2012

Ach, konečne môj recenzentský rajón. Veľké tupé blockbustre, bezduché béčka prepašované do kín či slovenské amatérske pokusy, ktoré si akosi vydláždili cestu do multiplexu. Do finálnej pätky dorazili dva lokálne produkty a tri veľkorozpočtové snímky z Hollywoodu. No domáci jednoznačne vedú.

Piaty flop je Bojová loď, štvrtý je Hnev titanov a na bronzovom mieste už svieti posledný Twilight.

Druhé miesto patrí „letnej komédii“, na ktorej sa nikto nesmial – Tak fajn.

A najhorším filmom roka sa stávajús Immortalitas. Chlapci, dodnes v redakcii neveríme, že ste to fakt mysleli vážne.

Kinema filmy roka 2012 Kinema filmy roka 2012 Kinema filmy roka 2012


A na čo sa tešíme?

V čase hlasovania víťazili nádejné akademické filmy ako The Master či Divoký Django. Ale keď nám už stihli do kín prísť, pozrieme sa aj trochu do budúcna.

Silné očakávania vzbudzuje Gravity. Nový sci-fi film Alfonsa Cuaróna snáď poriadne nadviaže na minulú pecku Potomkovia ľudí.

Očakávame aj nového Supermana. Muž z ocele, za ktorým stojí Zack Snyder, produkuje ho Nolan, do traileru sa striedavo pchá voice-over Kevina Costnera i Rusella Crowea a hudbu dodá Hans Zimmer? To chceme vidieť, rovnako ako druhý Abramsov Star Trek!

A rovnako aj nového Baza Luhrmanna (Veľký Gatsby v máji), Spielberga (Lincoln) či Riddicka. Asi budete prekvapení, ale ani na najočakávanejšom filme sme sa nezhodli, každý očakáva niečo úplne iné a dúfa, že za rok 2013 sa opäť bude dlho rozhodovať v oboch kolách.


autor Michal Korec 23.1.2013
Meno:
ODOSLAŤ
:)
REBRÍČEK SK
01 |
návšt. 6379
02 |
návšt. 3868
03 |
návšt. 3865
04 |
návšt. 3518
05 |
návšt. 2098
06 |
návšt. 1798
07 |
návšt. 2057
08 |
návšt. 1557
09 |
návšt. 764
10 |
návšt. 551
REBRÍČEK US
01 |
$80,0 mil.
02 |
$16,0 mil.
03 |
$11,0 mil.
04 |
$10,0 mil.
05 |
$3,3 mil.
06 |
$2,4 mil.
07 |
$2,2 mil.
08 |
$1,9 mil.
09 |
$1,5 mil.
10 |
$1,4 mil.
SOCIÁLNE SIETE
KOMENTÁRE
Kinema.sk - filmy, seriály

sector logo
network
ISSN 1336-4197. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / Kinema s.r.o.