FESTIVALOVÉ TIPY – 8. MFF CINEMATIK PIEŠŤANY

FESTIVALOVÉ TIPY – 8. MFF CINEMATIK PIEŠŤANY

článok



Už tento piatok odštartuje v kúpeľných Piešťanoch medzinárodný filmový festival Cinematik. Čo pre nás organizátori pripravili tento rok? Viac než stovku filmov. Keďže ale pochopiteľne nie je možné vidieť všetko, z bohatého programu pre vás vyberáme tituly, ktoré by rozhodne nemali ujsť vašej pozornosti. Kompletný a prehľadný program festivalu nájdete TU.


PIATOK, 6. 9. 2013

Z HRDZE A KOSTI (r. J. Audiard, 2012) - 14:00 v kine Fontána
Ali dostane do opatery Sama, svojho 5-ročného syna, ktorého sotva pozná. Bez peňazí a priateľov cestujú za sestrou do Antibes. Tu Ali stretáva Stéphanie, cvičiteľku kosatiek v miestnom delfináriu. Jedného dňa po nešťastnej nehode mu Stéphanie nečakane zavolá. Prišla o obe nohy aj všetky svoje sny. Ali s ňou začne tráviť čas, svojou úprimnosťou a bez zbytočnej ľútosti jej pomôže znova začať žiť.

SLÁVNOSTNÉ OTVORENIE - ZAMATOVÍ TERORISTI (r. P. Pekarčík, I. Ostrochovský, P. Kerekes, 2013) - 19:00 v Dome umenia
Zamatoví teroristi sú traja muži, ktorí sa rozhodli bojovať proti socializmu zbraňou, nie slovom. Snažili sa vyhodiť do vzduchu prvomájové pódium, spáchať atentát na prezidenta Husáka, odpaľovali stranícke vitríny. Aj keď nikdy nikoho nezabili, odsúdení za terorizmus boli. Dokument získal tento rok na MFF Karlove Vary Cenu FEDEORA.

POLE V ANGLICKU (r. B. Wheatley, 2013) - 20:00 v kine Fontána
Rok 1648, občianskou vojnou rozorvaný anglický vidiek. Malá skupinka zajatcov – dezertérov je donútená pomáhať pri hľadaní ukrytého pokladu kdesi v zarastenom poli. Narazia na obrovský kruh hríbov, ktoré sa im po dlhom čase stanú prvým jedlom. Po chvíli však skupinka podľahne chaosu, hádkam, vzájomným bitkám a paranoji… Psychedelická snímka si z tohtoročných Varov odniesla Zvláštnu cenu poroty. Po projekcii bude nasledovať master class s režisérom Benom Wheatleym!

OBCHOD NA KORZE (r. J. Kadár, E. Klos, 1965) - 20:00 v Kino Klube
V roku 1942 prijme Tóno Brtko pod nátlakom manželky a švagra ponuku arizovať obchod starej pani Lautmannovej. Vo svojej podstate je to však slušný človek a s pôvodnou majiteľkou si nevie rady, keďže tá si ani neuvedomuje, že je vojna. Vzniká medzi nimi zvláštny vzťah, ktorý sa zvrtne v momente, keď majú byť všetci židovskí obyvatelia z mesta transportovaní. Československá snímka ako vôbec prvá získala Oscara za Najlepší cudzojazyčný film. Na Cinematiku bude uvádzaná spolu s „filmom po filme“ ODCHOD NA KORZE (r. P. Zákuťanský, 2013).

LEN BOH ODPÚŠŤA (r. N. W. Refn, 2013) - 23:00 v Dome umenia
Americký vysťahovalec Julian vedie v Bangkoku školu bojového umenia Muay Thai ako zásterku pre obchod s drogami. Keď jeho brat zabije prostitútku, polícia si na pomoc pri jeho hľadaní pozve Anjela pomsty - Changa. Ten otcovi zavraždenej dovolí, aby Julianovho brata osobne zabil. Tým ale rozpúta peklo, pretože do situácie sa vloží Julianova matka...

Festivalové tipy – 8. MFF Cinematik Piešťany Festivalové tipy – 8. MFF Cinematik Piešťany Festivalové tipy – 8. MFF Cinematik Piešťany


SOBOTA, 7. 9. 2013

KAUZA CERVANOVÁ (r. R. Kirchhoff, 2013) - 17:00 v kine Fontána
Filmová obhajoba obvinených z vraždy mladej ženy je zároveň osobným dokumentom o občianskej angažovanosti režiséra. Podobne ako obhajca pred súdom, aj režisér upozorňuje na nezrovnalosti vo výpovediach svedkov a prináša svedkov nových, ktorí doteraz vypočutí neboli, čím vytvára dôvodné podozrenie, že skutok sa nestal tak, ako bolo oficiálne prezentované.

EŠTE STE NIČ NEVIDELI (r. A. Resnais, 2012) - 17:00 v  Dome umenia
Známi herci sú povolaní, aby boli prítomní čítania závete dramatika Antoina d’Anthac. Ide o vskutku netradičný akt: keď sa všetci dostavia, majordóm zhasne svetlo a spustí sa projekcia. Antoine vyzve hercov, aby posúdili záznam predstavenia jeho hry v podaní mladej divadelnej skupiny (herci hrali predtým jednotlivé úlohy v danej hre). Pred našimi očami sa začína odvíjať pozoruhodný prienik života, vedomia, predstavivosti, pamäte, emócie, filmu a divadla. Postavami sú tu city, tak ako aj v iných Resnaisových filmoch.

BERBERIAN SOUND STUDIO (r. P. Strickland, 2012) - 20:00 v kine Fontána
Rok 1976: Gilderoy, plachý zvukový inžinier, prichádza do Talianska, aby tu pracoval na post-produkcii záhadného hororu. Pri práci mieša hrôzostrašné výkriky s grotesknými zvukmi sekania zeleniny. Keď však násilie z filmového plátna začne postupne prenikať do jeho vedomia, hranice medzi realitou a fantáziou sa stierajú a jeho život sa mení na nočnú moru…

TRAINSPOTTING (r. D. Boyle, 1996) – 20:30 v Amfiteátri
Mark Renton je z vlastného presvedčenia feťák a heroínu holduje aj skupinka jeho „kamošov”: Spud, Sick Boy, Tommy i sociopat Begbie. A nech už je ich revolta proti hodnotám meštiackej spoločnosti akokoľvek čudná a sebadeštruktívna, užívajú si ju naplno, pričom si nepripúšťajú nevyhnutný koniec. Mark sa však rozhodne s heroínom skončiť… Open-air projekcia kultového filmu Dannyho Boylea.

NOC BEZ ZĽUTOVANIA – od 23:00 v kine Fontána
V rámci tradičnej sobotňajšej filmovej noci venovanej sekcii Za hranicou kultu, tento raz s podnázvom „Bez milosti“, uvidíte túto trojicu hororov: POSLEDNÝ HOROR (r. J. Richards, 2003), LOVEC DÉMONOV (r. B. Paxton, 2001) a VYVRHELI PEKLA (r. R. Zombie, 2005).

30 MINÚT PO POLNOCI (r. K. Bigelow, 2012) - 23:00 v Dome umenia
Film sleduje desať rokov pátrania po vodcovi islamskej teroristickej organizácie al-Káida Usámovi bin-Ládinovi. Komplexne odkrýva udalosti, ktoré postupne viedli k jeho konečnej likvidácii 2. mája 2011 špeciálnou jednotkou amerického námorníctva SEAL Team 6 v Pakistane.

Festivalové tipy – 8. MFF Cinematik Piešťany Festivalové tipy – 8. MFF Cinematik Piešťany Festivalové tipy – 8. MFF Cinematik Piešťany


NEDEĽA, 8. 9. 2013

ZVLÁŠTNA MAČIČKA (r. S. Zürcher, 2013) – 14:00 v Dome umenia
Súrodenci Karin a Simon sú na návšteve u rodičov a najmladšej sestry Clary. Neskôr sa k nim na večeru pridajú aj ďalší členovia rodiny. V priebehu dňa opravia práčku, sedia za kuchynským stolom, experimentujú s pomarančovou šupkou, rozprávajú sa o pľúcach… vytvárajúc tak magický svet každodennosti.

REALITY SHOW (r. M. Garrone, 2012) – 17:00 v Dome umenia
Neapolčan Luciano vlastní stánok s čerstvými rybami. Spolu s manželkou si na živobytie privyrába malými podvodmi. Sympatický Luciano si nikdy nenechá ujsť príležitosť pobaviť svojich zákazníkov aj nespočetných príbuzných. Jedného dňa ho rodina presvedčí, aby sa prihlásil do reality show Big Brother. Pri napĺňaní svojho sna sa však jeho vnímanie reality začína meniť. Snímka získala cenu Grand Prix z Cannes 2012.

AKT VRAŽDENIA (režisérsky zostrih, r. J. Oppenheimer, 2012) - 20:00 v Dome umenia
V krajine, kde sú vrahovia považovaní za hrdinov, vyzvú filmári bývalých veliteľov jednotiek smrti, aby v dramatizácii genocídy hrali sami seba. To, čo vzniklo, je filmová halucinácia, znepokojujúca cesta do hlbín chorých fantázií masových vrahov, do vnútra šokujúco banálneho režimu korupcie a beztrestnosti.

PÁTRANIE PO SUGAR MANOVI (r. M. Bendjelloul, 2012) - 20:00 v Kino Klube
Priam neuveriteľný, ale pravdivý príbeh Sixta Rodrigueza – najväčšej rockovej hviezdy 70. rokov minulého storočia, ktorá nikdy vo svete nezažiarila. Dva albumy, ktoré nahral, boli úplným prepadákom. Vytratil sa zo scény a ostali po ňom len historky o samovražde na pódiu. Kým v Juhoafrickej republike sa stal fenoménom, ktorého sláva predčila Rolling Stones, vo zvyšku sveta o ňom už takmer nik nechyroval. Výnimočný a Oscarom ocenený dokument.

THE MASTER (r. P. T. Anderson, 2012) - 23:00 v Dome umenia
USA, začiatok 50. rokov minulého storočia. Vojaci po návrate z fronty bojujú s povojnovými traumami. Freddie Quell sa márne pokúša ovládnuť svoju agresívnu povahu. Zhodou náhod sa stretáva s charizmatickým duchovným vodcom Lancasterom Doddom. Medzi mužmi vzniká veľmi silné a neobyčajné puto.

Festivalové tipy – 8. MFF Cinematik Piešťany Festivalové tipy – 8. MFF Cinematik Piešťany Festivalové tipy – 8. MFF Cinematik Piešťany


PONDELOK, 9. 9. 2013

HIROŠIMA, MOJA LÁSKA (r. A. Resnais, 1959) – 11:00 v kine Fontána
Francúzska herečka je v Hirošime kvôli nakrúcaniu filmu. Od výbuchu atómovej bomby uplynulo už viac než 15 rokov, no dôsledky tejto udalosti sú stále prítomné. Herečka stretáva japonského architekta a prežije s ním románik. Film je rozkročený medzi senzuálnou prítomnosťou okamžiku milostného spojenia Jej a Jeho a kolektívnymi aj individuálnymi spomienkami na udalosti vojny, medzi Nevers a Hirošimou. „Nič si nevidela v Hirošime…“. Uvádzané s krátkym filmom VŠETKA PAMÄŤ SVETA z roku 1956.

OBRAZY STARÉHO SVETA (r. D. Hanák, 1972) – 14:00 v Dome umenia
Sugestívne portréty starých ľudí z Liptova a Oravy, ktorí dokážu aj v stave civilizačného chaosu a neistoty žiť vnútorne slobodní. Tvorcovi filmu, inšpirovanému fotografickými cyklami Martina Martinčeka, sa s výnimočnou citlivosťou podarilo zachytiť jedinečnosť postáv, ich svojrázne postoje k životu i vzácnu morálnu čistotu.

HON (r. T. Vinterberg, 2012) - 20:00 v kine Fontána
40-ročný Lucas (v Cannes ocenený Mads Mikkelsen) má za sebou ťažký rozvod. Našiel si novú priateľku, prácu a jeho pošramotený vzťah so synom Marcusom sa zlepšuje. Všetko je však v okamihu preč. Stačilo iba málo. Iba letmá zmienka. Náhodná lož. Zatiaľ čo vonku ticho padá sneh a ľudia zažínajú vianočné sviece, lož sa ako neviditeľný vírus nezastaviteľne šíri...

PENA DNÍ (r. M. Gondry, 2013) – 20:00 v Dome umenia
Colin, bohatý mladý muž a vynálezca klavíra na miešanie nápojov, sa chce zamilovať. S pomocou svojho kuchára a najlepšieho priateľa Nicolasa sa zoznámi s Chloe, inkarnáciou skladby Duka Ellingtona. Tesne po svadbe však Chloe ochorie. V hrudi jej rastie lekno. Novinka Michela Gondryho (Večný svit nepoškvrnenej mysle, Náuka o snoch).

MY SME LÉGIA: PRÍBEH HACKTIVISTOV (r. B. Knappenberger, 2012) – 20:00 v Kino Klube
Anonymous, obávaná skupina hackerov – podráždenými vládami kolektívne označovaná ako „teroristická sieť“. Oni sa však radšej označujú za „hacktivistov“: idealistických ochrancov slobody prejavu, internetovej neutrality a súkromia. Ich elektronicky skreslené hlasy sú všetkým dobre známe, no kto vlastne sú?

Festivalové tipy – 8. MFF Cinematik Piešťany Festivalové tipy – 8. MFF Cinematik Piešťany Festivalové tipy – 8. MFF Cinematik Piešťany


UTOROK, 10. 9. 2013

MILUJEM ŤA, MILUJEM ŤA (r. A. Resnais, 1968) - 11:00 v kine Fontána
Claude Ridder sa pokúsi o samovraždu, no neuspeje. Následne ho vyhľadá skupina vedcov a ponúknu mu účasť na projekte – výskume možnosti cestovania v čase. Claude má byť prvý človek, kto sa na niečo podobné podujme, vedci doteraz skúmali túto techniku len na myšiach. Experiment sa vymkne spod kontroly a tak sledujeme jeho „potulovanie sa“ vlastnou minulosťou. Pri evokácii procesov myslenia a mentálnych operácií sa Alain Resnais v tomto filme spolieha predovšetkým na montáž.

MÔJ PES KILLER (r. M. Fornay, 2013) - 14:00 v kine Fontána
Príbeh jedného dňa na slovensko-moravskom pohraničí z pohľadu osemnásťročného Mareka a jeho psa. Chlapec žije s otcom a čas trávi s rasistickými kamarátmi. Do dňa, v ktorom je nútený stále na niekoho a niečo čakať, zrazu zasiahne dramatický zlom. Bludný kruh pretne udalosť, ktorej sa možno dalo zabrániť. Domáca snímka ocenená tento rok na festivale v Rotterdame.

PREŽIJÚ LEN MILENCI (r. J. Jarmusch, 2013) – 20:00 v Dome umenia
Romanticky schátralý Detroit. Undergroundový hudobník, hlboko deprimovaný smerovaním ľudstva sa stretáva so svojou tajomnou milenkou. Príbeh ich lásky trvá už najmenej niekoľko storočí. Ich spustnutá idyla je rýchlo narušená príchodom jej divokej a nekontrolovateľnej mladšej sestry. Nový titul od legendy amerického nezávislého filmu, ktorý tento rok súťažil v Cannes.

VEDĽAJŠIE ÚČINKY (r. S. Soderbergh, 2013) – 20:30 v Amfiteátri
Emily a Martin Taylorovci sú dokonalý a úspešný mladý pár. Potom si však Martin odsedí štyri roky vo väzení za zneužívanie informácií v obchodnom styku a jeho život sa premení na peklo. Emily zostáva v relatívnom prepychu ich manhattanského bytu, ale po celý ten čas sa utápa v strašných depresiách. Po jej pokuse o samovraždu na scénu nastupuje psychiater Jonathan Banks. Soderberghova novinka zo súťaže MFF Berlinale 2013 v atmosfére prírodného amfiteátra.

HENRY: PORTRÉT MASOVÉHO VRAHA (r. J. McNaughton, 1986) - 23:00 v kine Fontána
Voľne inšpirované skutočným príbehom sériového vraha Henry Lee Lucasa. Film sleduje Henryho ako si nevinné obete vyberá, zabíja ich a vraždy si nahráva na videokazetu. Explicitné násilie a nezaujatý, odosobnený portrét Henryho a jeho desivých skutkov robia z filmu nepríjemný, k rozmýšľaniu podnecujúci zážitok, ktorý však nie je pre každého.


STREDA, 11. 9. 2013

ĎAKUJEM, DOBRE (r. M. Prikler, 2013) - 17:00 v Dome umenia
Jednotlivé príbehy poviedkového filmu sa odohrávajú na pozadí súčasnej hospodárskej krízy, ktorá vstupuje do intímnych životov postáv a naostro odhaľuje pokrivené vzťahy, v ktorých žijú.

ZÁVEREČNÝ CEREMONIÁL - POSLEDNÍ ČIERNOMORSKÍ PIRÁTI (r. S. Stoyanov, 2013) - 19:00 v kine Fontána
Poslední čiernomorskí piráti žijú na odľahlej pláži pod velením svojho kapitána Jacka Veľrybu. Ako tak prežívajú vo svojom svete alkoholického opojenia, testosterónu a drsnej nežnosti. V rovnakom čase, kdesi v londýnskom mrakodrape, navrhuje uznávaný architekt obrovský súkromný prístav presne na mieste, kde leží ich osamotený drevený koráb.

ZOZNAM SMRTI (r. B. Wheatley, 2011) - 23:00 v kine Fontána
Osem mesiacov po zbabranej zákazke v Kyjeve, ktorá ho fyzicky aj psychicky poznačila, je nájomný zabijak manželkou a svojim parťákom Galom presvedčený, aby zobral ďalší kšeft. Tentokrát od záhadnej osoby, známej iba pod menom „klient“. Ako zostupujú hlbšie a hlbšie do znepokojujúceho sveta kontraktov, Jay padá po špirále strachu a paranoje do samotného srdca temnoty.


ŠTVRTOK, 12. 9. 2013

MURIEL ALEBO ČAS NÁVRATU (r. A. Resnais, 1963) - 11:00 v kine Fontána
Štyridsiatnička Hélène, vdova a obchodníčka so starožitnosťami, žije so svojim nevlastným synom Bernardom. Navštívi ich Hélènina bývalá láska Alphonse so svojou neterou Françoise. Film sleduje postavy počas tohto viacdňového stretnutia a zároveň sa prostredníctvom postavy Bernarda obracia do minulosti, konkrétne k Alžírskej vojne. Plynutie času je tu narušené prostredníctvom montáže. Film otvára otázky vyrovnávania sa jedinca s novým svetom, ktorý ho obklopuje.

Tak ako, vybrali ste si? Viete už, ktorá bude vaša last-minute (filmová) dovolenka?


autor Michal Šmajda 5.9.2013
Meno:
ODOSLAŤ
:)
REBRÍČEK SK
01 |
návšt. 50476
02 |
návšt. 11232
03 |
návšt. 6387
04 |
návšt. 5029
05 |
návšt. 4829
06 |
návšt. 3812
07 |
návšt. 4039
08 |
návšt. 2951
09 |
návšt. 1913
10 |
návšt. 1868
REBRÍČEK US
01 |
$82,0 mil.
02 |
$7,4 mil.
03 |
$3,9 mil.
04 |
$3,2 mil.
05 |
$3,2 mil.
06 |
$2,5 mil.
07 |
$2,1 mil.
08 |
$1,7 mil.
09 |
$1,4 mil.
10 |
$1,1 mil.
SOCIÁLNE SIETE
KOMENTÁRE
Kinema.sk - filmy, seriály

sector logo
network
ISSN 1336-4197. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / Kinema s.r.o.