TOTO JE 75. ROČNÍK HIER O ŽIVOT

TOTO JE 75. ROČNÍK HIER O ŽIVOT

článok



... Vyvolení budú vyžrebovaní z už existujúcej skupiny bývalých víťazov.” -- Prezident krajiny Panem Snow

Katniss Everdeenovej ešte nikdy nešlo o tak veľa. Zdá sa, akoby to bolo len včera, čo Katniss bojovala o život v neslávnej gladiátorskej súťaži jej utláčaného národa. Ale už sa znovu schyľuje ku každoročným Hrám o život. A tento rok to bude veľmi špeciálny ročník, ktorý privedie dokopy všetkých slávnych bývalých víťazov, vrátane Katniss, ktorá nikdy netušila, že sa ako nový človek zmenený skúsenosťami opäť vráti do arény.

Hry o život: Skúška ohňom prichádza do kín po obrovskom úspechu filmu z roku 2012, Hry o život, a vedie svetový fenomén vzniknutý na základe knižných bestsellerov Suzanne Collinsovej do novej kapitoly, ktorá príbeh prehlbuje a ťahá vpred. Kriticky uznávaný prvý film divákom predstavil fascinujúcu, apokalyptickú kultúru krajiny Panem, v ktorej 12 utláčaných obvodov každoročne posiela jedno dievča a jedného chlapca súťažiť v boji o prežitie vo vyblýskanom hlavnom meste krajiny. Šestnásťročnú nepoddajnú hrdinku Katniss Everdeenovú, ktorá napriek nemožným vyhliadkam prežila v aréne Hier o život, stvárnila držiteľka Oscara, Jennifer Lawrence, ktorá predviedla silné citové spojenie s touto postavou.

Ani nie o rok neskôr sa filmári vracajú, aby na plátna priniesli druhú časť Collinsovej trilógie, a nemajú v úmysle zaspať na zaslúžených vavrínoch. Do novej fázy histórie krajiny Panem a čoraz ťažších morálnych dilem Katniss sa pustili s rovnakou poctivosťou k príbehu, ktorá ich viedla od samého začiatku.

Príbeh, ktorý Katniss prinúti nečakane sa vrátiť do druhých Hier o život, privádza hercov a štáb filmu do neprebádaného emocionálneho, ako aj technologického teritória. V príbehu, kde Katniss a jej spoluvyvolený, Peeta, cestujú krajinou počas Víťazného turné a potom sú vyžrebovaní do hier, ktoré boli kreatívne vytvorené len na ich zničenie, filmári uvideli vzrušujúcu šancu potlačiť príbeh a jeho postavy do novej roviny, zatiaľ čo ostali verní Collinsovej vízii, ktorá inšpirovala celý svet.

Ako víťazke bolo Katniss sľúbené, že už doživotne nebude žrebovaná do hier. Ale pravidlá sa zmenili. V každom Štvrťstoročnom potlačení, ktoré každých 25 rokov pripomína triumfálnu porážku rebelujúcich Obvodov centrálnym Sídlom, dostanú hry špeciálne pravidlá. A tie tento rok stanovujú, že súťaž bude zložená z jej bývalých víťazov, čo Katniss predpokladá je pravidlo nastavené práve proti nej.



Katniss taktiež čelí čoraz komplikovanejšiemu vzťahu s jej spoluvíťazom, Peeta Mellarkom, s ktorým je nútená pripravovať opulentnú svadbu v typicky nablýskanom marketingovom ťahu Sídla, zatiaľ čo cíti neopätovanú lásku ku Galeovi doma. Napriek tomu, že si veľmi želá vrátiť sa do jednoduchších časov s Galeom, je to nemožné. “Všetko je teraz pre Katniss iné,” hovorí Lawrence. “V jej živote sú teraz veci, ktorým Gale nerozumie, aj keď jej kedysi rozumel vo všetkom. Teraz existujú časti jej života, ktorým rozumie iba Peeta.”

Tieto Hry sú pre Katniss iné aj preto, lebo ako veterán do nich tentoraz ide s otvorenými očami a pripravená na nástrahy. Takisto sa do nich vracia v neznámej pozícii: ako favorit. “Tieto hry sú veľmi odlišné od ostatných, lebo všetci súťažiaci tu už raz boli. Každý z nich je skúsený,” vysvetľuje Lawrence.

Bojové pole je pre Katniss ale nové a nezmapované. “Táto aréna je niečo, čo Katniss ešte nikdy v živote nezažila,” hovorí Lawrence. “Ona vyrástla v lese, to bola vždy jej špecializácia. Ale toto je pre ňu niečo úplne nové – džungľa, a to veľmi nebezpečná. Džungľa sama o sebe je jedným z vražedných Vyvolených.”

Takisto ako Katniss, aj Lawrence sa musela opäť ponoriť do intenzívneho tréningu pre tieto ešte náročnejšie Hry a stráviť hodiny s lukom na strelnici, či pilovaním nových zručností. “Kaskadérske kúsky v tomto filme sú fantastické, preto sa naozaj oplatilo stráviť niekoľko mesiacov navyše, aby som ich mohla predviesť, “ hovorí Lawrence.

V intenzívnom procese zbližovania sa s Katnissinou ťažkou dušou a čoraz ťažšími dilemami herečke celý čas pomáhal režisér a menovec Francis Lawrence. “Má obrovskú predstavivosť a vie skvele vytvárať rôzne svety, ktoré vedia naozaj zarezonovať,” hovorí herečka. “Mala som pocit, že príbehu plne rozumel, a preto pracovať s ním bolo veľmi oslobodzujúce.”

Francis Lawrence bol zase okúzlený herečkinou neochvejnou túžbou verne zobraziť Katniss v novej fáze jej života. “Jennifer absolútne vlastní túto postavu,” hovorí režisér. “Do filmu prináša mnohé nové odtiene. Máte naozaj šancu vidieť Katniss rásť ako človeka. Sledovať Jennifer bolo úžasné, lebo hrať Katniss je pre ňu úplne prirodzené. Jej štýl hrania je veľmi inštinktívny - a keď ho zapne, tak ho zapne naplno.”

Producent Jon Kilik dodáva: “Najdôležitejšie pre nás bolo zachovať pravdivosť a integritu Katniss – a to nám Jennifer umožnila. Je tak hlboko ponorená do hlavy Katniss, že každý jej pohyb je pravdivý a uveriteľný. Jej metóda je neviditeľná, čo je pre jej mladý vek naozaj udivujúce. Prekvapovala nás každý deň natáčania, každý deň bola schopná priniesť Katniss nejaký nový rozmer. Vždy našla niečo nové a nikdy sa neopakovala.”

Toto je 75. ročník Hier o život Toto je 75. ročník Hier o život


KTO JE KTO: TÍ, ČO SA DO HIER VRACAJÚ

Peeta Mellark: Vyvolený Dvanásteho obvodu

Tak ako Katniss, aj Peeta Mellark, jej spoluvyvolený a nečakaný spoluvíťaz, sa bude musieť v Skúške ohňom vrátiť do arény Hier o život a čeliť všetkým otázkam prežitia.

Jeho predstaviteľ, Josh Hutcherson, vidí Peeta ako niekoho, kto, takisto ako Katniss, sa stále ešte len spamätáva z toho, čo práve prežil, napriek tomu, že žije v pohodlí Osady víťazov. Je preňho trpko-sladké, že ako niekto, kto cíti neopätovanú lásku ku Katniss, sa s ňou vydáva na perfektne zorganizované “Turné víťazov”, na ktorom obaja musia predstierať, že sú do seba šialene zamilovaní. “Je pre nás veľmi ťažké, že nás vystavujú proti našej vôli,” hovorí. “Obaja sa snažíme vrátiť sa k svojej starej rutine, ale obaja sme sa zmenili. Sme slávni a je nemožné vrátiť sa domov po tak ťažkých bojoch. Obaja prechádzajú veľkou zmenou.”

Hutcherson dáva za zásluhu režisérovi veľa dynamických emócií a elektrizujúcich akčných scén v týchto hviezdnych Hrách o život. “Francis bol pripravený a tak veľmi otvorený spolupráci, že vždy, keď mal niekto nejaký nápad, povedal: ‘Skúsme to.’ Vie, čo chce, ale na druhej strane je ochotný s vami pracovať, ak máte na vec iný názor. Škála filmu je tentoraz oveľa väčšia, ale on aj tak venuje pozornosť každému detailu.”

Toto je 75. ročník Hier o život Toto je 75. ročník Hier o život


Gale Hawthorne: Baník z Dvanásteho obvodu

Liam Hemsworth sa vracia ako Gale, spriaznená duša Katniss, ktorého bola nútená opustiť, keď sa dobrovoľne prihlásla na 74. ročník Hier o život. On vysvetľuje, že život Gelea sa tiež veľmi zmenil odvtedy, čo Katniss odišla a vrátila sa ako víťazka: “Gale teraz pracuje v baniach a snaží sa prežiť. Ale jeho hnev nad tým, čo Sídlo robí Obvodom, v ňom rastie každým dňom a myslím, že začína cítiť zodpovednosť sa voči tomu postaviť,” hovorí Hemsworth.

Úzka spolupráca s Jennifer Lawrence spravila komplexnosť tejto postavy ešte zaujímavejšou, hovorí Hemsworth. “Sme skvelí priatelia a to robí našu chémiu na plátne lepšou. Je vždy veľmi energická a pravdivá sama sebe. Uľahčuje to všetkým okolo seba.”

Hemsworth taktiež ocenil šancu konzultovať autorku Suzanne Collins, keď staval svoj portrét Galea. “Bola obrovskou súčasťou oboch filmov, čo je skvelé, lebo to zaisťuje, že film zostane verný svojim postavám,“ hovorí herec. “Je to veľmi príjemná žena a často mi hovorí, ako veľmi má rada postavu Galea. To pre mňa veľa znamená a o to tvrdšie som pracoval, aby som potešil ju, takisto ako aj milióny fanúšikov.”


Cinna, Haymitch a Effie: Tím Katniss & Peeta

“Veľmi rád som sa vrátil,” hovorí Lenny Kravitz, herec a rocková hviezda, ktorého postava Cinna v tomto filme riskuje tým, že udáva šatám Katniss odtiene rebélie. “Tentoraz je Cinna viacej potlačený. Namiesto hlasnej rebélie hovorí to, čo chce povedať, svojimi výtvormi a tým, čo pre Katniss znamenajú. On a Katniss si medzi sebou vytvorili pevný vzťah. Ona mu dôveruje a to v tomto filme pokračuje. On je Katniss úplne oddaný a spraví čokoľvek pre to, aby prežila po ďalšiu kapitolu.”

Keďže Kravitz hrá dizajnéra pre Katniss, obzvlášť sa tešil na kostýmy v Skúške ohňom. “Naša kostýmová dizajnérka Trish Summervillová spravila úžasnú robotu,” Kravitz hovorí. “Čo sa týka mojej postavy, našla veľa vecí, ktoré ja sám nosím v reálnom živote, tak sme sa so Cinnom v rámci módy aj trochu zblížili!”

V roli neslávne labilného bývalého víťaza, Haymitch Abernathyho, čelil Woody Harrelson, dvojnásobne nominovaný na Oscara, novým výzvam. “Haymitch bol od 74. Hier tak trochu na opileckej jazde,” priznáva Harrelson. “Ale keď sa Katniss a Peeta musia vrátiť do arény, začne vytriezvievať a poskytne im obom kľúčovú pomoc.”

“Myslím, že má obavy z ďalšieho menotorovania týchto dvoch, ale postupne si uvedomí, že tentoraz ide ešte o viac, pretože toto je veľmi kľúčový okamih v ich životoch a vzťahoch, ako aj v históri krajiny Panem,” dodáva Harrelson.

Pre Harrelsona bolo mimoriadne zábavné znovu sa stretnúť s Jennifer Lawrence and Josh Hutchersonom. “Počas prvého filmu sme sa len spoznávali, ale teraz sme už ako starí priatelia,” hovorí. “Veľmi sa teším na to, že nás diváci uvidia hrať s ešte väčšou drámou a inovatívnymi akčnými scénami. Majú sa na čo tešiť.”

Toto je 75. ročník Hier o život Toto je 75. ročník Hier o život


KTO JE KTO: NOVÍ V HRÁCH

Plutarch Heavensbee: Organizátor 75. Hier o život

75. ročník Hier o život majú nového organizátora menom Plutarch Heavensbee, ktorého práca je v mnohom kruto kreatívna. Túto rolu si na seba vzal jeden z najoceňovanejších talentov súčasnej kinematografie: držiteľ Oscara a štyrikrát nominovaný na Oscara, Philip Seymour Hoffman.

Pre Hoffmana bol rozsah Collinsovej predstavivosti veľkým lákadlom. “Začal som čítať jej knihy a úplne ma vtiahli. To, čo Suzanne spravila, ma úplne ohúrilo. Preto ma možnosť dôstojne priviesť tento príbeh na plátna veľmi zaujala,” vysvetľuje.

Hoffmana takisto zaujala šanca spraviť z tajomného Plutarcha postavu z mäsa a kostí. “Je ťažké zobrať postavu zo stránky knihy a vniesť ju do obrazového rozprávania,” vysvetľuje Hoffman. “Musel som sa do Plutarcha pozrieť troche hlbšie, než ako mi dovoľovala kniha. Plutarch má všetky charakterové črty, ktoré má v knihe, ale myslím, že teraz ich má ešte o niečo viac, čo je vzrušujúce.”

Toto je 75. ročník Hier o život Toto je 75. ročník Hier o život


Finnick Odair: Vyvolený zo 4. Obvodu

S blížiacim sa Štvrťstoročným potlačením si Katniss čoskoro vytvorí spojenectvo s jedným z najzaujímavejších Vyvolených: zručným ale aj drzo sebavedomým Finnickom Odair, ktorý s pomocou trojzubca ľahko vyhral 65. Hry o život, keď mal iba 14 rokov.

Do role jedného z najpopulárnejších víťazov krajiny Panem filmári obsadili začínajúceho britského herca Sama Claflina, ktorý sa nedávno objavil v snímke Snehulienka a Lovec. Claflin sa môže zdať ako prekvapujúci výber pre túto rolu, ale Francis Lawrence bol presvedčený o tom, že má všetky tri najdôležitejšie črty: ľahký šarm, výrazné športové schopnosti a pod tým všetkým drsnú hĺbku. “Na rolu Finnicka sme videli tisíce hercov, ale vždy som sa vracal späť k Samovi,” spomína si režisér. “Je atraktívny, sexy, vtipný, vyšportovaný a tiež sa dokáže napojiť na ozajstnú emocionálnu silu – a to ma presvedčilo najviac.”

Jennifer Lawrence bola jednou z tých, ktorých si Claflin okamžite získal svojou interpretáciou Finnicka. “Sam má svoj určitý sladký šarm. Keď vložíte Finnickove sarkastické slová do Samových úst, tak výjdu von s absolútnym kúzlom a to je veľmi tažké urobiť, ale Sam to dokáže,” vysvetľuje. “Neviem si predstaviť nikoho iného, kto by mohol hrať Finnicka, lebo bol úžasný.”

Na pleciach Claflina ležali očakávania miliónov fanúšikov, ktorý sa do tejto postavy zamilovali, čo ho motivovalo ešte tvrdšie na sebe pracovať a posunúť sa ďalej fyzicky aj mentálne. “Určite som na sebe cítil tlak,” priznáva herec. “Ale môžem povedať, že nikdy v živote som nepracoval húževnaješie na tom, aby som dosiahol dobrý výsledok.”




ORGANIZÁTORI HIER: VYTVORENIE SKÚŠKY OHŇOM

Film sa začína pár mesiacov po tom, ako Katniss a Peeta vyhrali 74. Hry o život. Teraz žijú v Osade víťazov, čo je súčasťou ich výhry, no napriek tomu je toto prostredie v porovnaní so Sídlom skromné. Dom Katniss je miniatúrnou verziou paláca prezidenta.

Na vytvorenie prezidentovho ústredia produkcia využila elegantnú vilu z 20tych rokov v Atlante s menom Labutí dom. “Bolo logické, že by Snow býval v takomto elegantnom dome s parkom uprostred Sídla. Jeho architektúra je veľmi reálna, čo dovoľuje ľuďom mesta, aby do neho vniesli svoju extravaganciu,” vysvetľuje filmový architekt Phil Messina.

Sídlo sa taktiež pýši novými bytmi a novučičkým, supermoderným tréningovým centrom pre Vyvolených, ktoré filmári vytvorili v gigantickom átriu hotela Atlanta Marriot Marquis z dielne architekta Johna Portmana. “Toto je niečo ako hviezdna liga Hier o život, takže všetko muselo byť úplne nové,” vysvetľuje Messina.

Najväčšou výzvou ale bolo navrhnúť samotné Hry, kvôli ktorým sa Messina musel ponoriť do hlavy Plutarcha Heavensbee a jeho motívu prerastenej džungle s nebezpečnými bleskami, jedovatou hmlou, útočiacimi opicami, bodajúcimi vtákmi a obzvlášť nebezpečným, vodou obkoleseným Rohom hojnosti. Keď Messina a jeho tím robili obhliadky lokácií v dažďových pralesoch na Hawaii, zjavila sa im inšpirácia na Roh Hojnosti. “Keď sme boli na Hawaii, videli sme mnoho lávových skál a tvarov a Francis a ja sme vymysleli, že bude sedieť na skalnatom ostrove, ktorý bude drsný a zlovestný.”

Súčasťou Plutarchovho geniálne chorého dizajnu je aj to, že celý ostrov funguje ako otáčajúce sa hodiny, ktorých sa herci držia ako o život. “Celé to bolo o tom, aby sme našli správne sily a správnu rýchlosť otáčania, ktoré budú pôsobiť na telá hercov,” hovorí Messina. “Ale dôležité bolo aj to, aby bol dizajn bezpečný. Použili sme systém, ktorý sa podobá ruskému kolu – trecie koleso na vonkajšej strane veľkého kruhu.”

Dizajnér špeciálnych efektov, Janek Sirrs (The Avengers, Iron Man 2 a I Am Legend) a Jennifer Lawrence začali spolu hovoriť o tom, aký pocit by mala vyvolávať aréna. “Mali sme jasnú predstavu o tom, aká bude aréna: neskutočne horúca a dusná, čo sme založili na fotografickom rešerši pralesov po celom svete, najmä v Kostarike. Počas natáčania sme hercov neustále sprejovali vodou a do vzduchu sme pumpovali dym, aby sme vytvárali dojem reálnej vlhkosti a oparu.”

Reálna džungľa na Hawaii, ako aj tá digitálna, ktorú vytvoril tím na počítačoch, predstavovali mnohé problémy. “Niesť techniku cez hustý porast je veľmi vyčerpávajúce, najmä keď sa zem premení v močiar okamžite, ako zaprší. A to ani nehovorím o hmyze. Spätne si prajem, aby som vlastnil akcie vo firme, čo vyrába sprej proti hmyzu,” smeje sa Sirrs.

Na to, aby vytvoril Roh hojnosti, Sirr a jeho tím začali vyrábať plne digitálnu a fotorealistickú džungľu spolu aj s vodnými plochami. “Každý list, ktorý tam vidíte – všetky palmy, male kríky…atď – sú 3D modely s tým, že každý jeden list sa hýbe vo vetre, aby pridával dojem reálneho pohybu,” vysvetľuje. “Mali sme tak strašne veľa digitálnych listov, že už nebolo možné ich všetky ukladať, a tak sme ich museli digitálne “presádzať” vždy, keď sme obraz rendrovali.”


COLDPLAY SKÚŠA OHEŇ: HUDBA

Čo sa týka hudby, filmári sa so Skúškou ohňa opäť vrátili k hudobnému skladateľovi osemkrát nominovaného na Oscara, James Newton Howarda. Minule Howard spolupracoval s pesničkárom T Bone Burnett, na Skúšku ohňom však filmári prizvali jednu z najpopulárnejších rockových kapiel dneška – sedemnásobných držiteľov cien Grammy, britskú skupinu Coldplay, ktorá nahrala svoju prvú pôvodnú skladbu pre film. Výsledkom je pieseň “Atlas”, ktorá bola zložená priamo pre Katniss a nakoniec inšpirovala aj témy v Howardovom hudobnom skóre.


autor press kit 3.12.2013
Meno:
ODOSLAŤ
:)

Žáner: Akcia/Dobrodružný
Minutáż˝: 120 min
Krajina: USA
Rok výroby: 2013

Premiéra: 21.11. 2013
Premiéra SK: 21.11. 2013
0 z 10
0 z 10
8 z 10
FILMOVÉ PREMIÉRY
NAJČÍTANEŠIE
|SMRŠŤ
0
hodnotenie 5/10
|GODZILLA A KONG: NOVÁ RÍŠA
1
hodnotenie 5/10
|ZÓNA ZÁUJMU
0
hodnotenie 8/10
|OPIČÍ ČLOVEK
0
hodnotenie 7/10
|PRIŠLA V NOCI
0
hodnotenie 7/10
|ROZTÁPANIE
0
hodnotenie 8/10
|VYSVETLENIE NA VŠETKO
1
hodnotenie 7/10
|SAMOTA
0
hodnotenie 7/10
|KUNG FU PANDA 4
1
hodnotenie 6/10
FILMOVÉ NOVINKY
REBRÍČEK SK
01 |
návšt. 6379
02 |
návšt. 3868
03 |
návšt. 3865
04 |
návšt. 3518
05 |
návšt. 2098
06 |
návšt. 1798
07 |
návšt. 2057
08 |
návšt. 1557
09 |
návšt. 764
10 |
návšt. 551
REBRÍČEK US
01 |
$80,0 mil.
02 |
$16,0 mil.
03 |
$11,0 mil.
04 |
$10,0 mil.
05 |
$3,3 mil.
06 |
$2,4 mil.
07 |
$2,2 mil.
08 |
$1,9 mil.
09 |
$1,5 mil.
10 |
$1,4 mil.
SOCIÁLNE SIETE
KOMENTÁRE
Kinema.sk - filmy, seriály

sector logo
network
ISSN 1336-4197. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / Kinema s.r.o.