TOP 10: VIANOČNÉ FILMY

TOP 10: VIANOČNÉ FILMY

článok



Vianoce sú tu a s nimi neodmysliteľne aj tie filmové. Pokúsili sme sa o desiatku najlepších vianočných filmov, pričom sme sa obmedzili na americký a britský výber. Kultové série Sám doma (Home Alone) a Smrtonosná pasca (Die Hard) rátame v našom zozname ako jednu značku, jeden film. Celá redakcia Kinemy vám želá šťastné a filmové!

TOP 10: Vianočné filmy TOP 10: Vianočné filmy


Život je krásny (It's a Wonderful Life, r. Frank Capra, 1946)
Čiernobiela klasika v hlavnej úlohe s jedným z najpopulárnejších amerických hercov svojej doby – Jamesom Stewartom. Hrejivý a optimistický príbeh Georgea Baileyho, otca a manžela, ktorý v neľahkých hospodárskych časoch zapochybuje sám o sebe a pomyslí na samovraždu. Hneď na to mu je zoslaný priamo z nebies jeho anjel strážny (Clarence – anjel druhej triedy bez krídel), rekapitulujúc jeho doterajší život a ukazujúc mu alternatívny život v prípade, ak by sa nebol nikdy narodil.


Zázrak na 34. ulici (Miracle on 34th Street, r. George Seaton, 1947)
Starý pán Kris Kringle (oscarový Edmund Gwenn) získava od organizátorky vianočného pochodu Doris prácu Santa Clausa. Začína pôsobiť v známom newyorskom obchode Macy´s. Krisovi sa darí priam dokonale, pričom každému navôkol milo zdôrazňuje, že on je ten pravý Santa. Ak si deti želajú darček, ktorý Macy´s neponúka, posiela ich ku konkrétnej konkurencii. Ohlasy rodičov a verejnosti sú skvelé. Obchod preto prichádza s novou obchodnou politikou a buduje si imidž dobrotivého obchodníka, ktorý sa orientuje na blaho zákazníka a nie na zisk. Striktne racionálna Doris však chce svoju malú dcéru Susan chrániť pred fantáziou a mýtmi a ku Krisovi sa spočiatku stavia skepticky. Malá Susan rieši dilemu: je Kris skutočný Santa alebo len „milý starý pán s fúzami?“ Neurotický psychológ ho dokonca necháva zavrieť do ústavu. Prípad sa dostáva až na súd, ktorý má rozhodnúť, či Kris je alebo nie je Santa Claus. Jeho však viac ako pohľad verejnosti zaujíma názor Doris a najmä malej Susan.

TOP 10: Vianočné filmy TOP 10: Vianočné filmy


Vianočný príbeh (A Christmas Story, r. Bob Clark, 1983)
Vianoce sú za dverami a malý Ralphie má obrovské želanie: pod stromček chce vzduchovku, akú má jeho hrdina Červený jazdec. Výstražná veta „Vystrelíš si oko!“ sa však preňho stáva nočnou morou. Nebezpečný darček sa mu snaží vyhovoriť nielen mama, ale aj učiteľka či samotný Santa... Milý a kúzelný film nás zavedie do nostalgických detských a školských čias: olizovanie namrazenej tyče, detské bitky a guľovačky po škole, písanie slohu, veľké očakávania pod stromčekom či rodičovská sviatočná nervozita. Na vtipnosti pridáva inteligentný komentár už dospelého hrdinu opisujúceho vtedajšie Vianoce spätne (akoby s odstupom niekoľko desaťročí), ktorý kontrastuje s naivnými detskými predstavami.


Vianočná koleda (A Christmas Carol, r. Clive Donner, 1984)
Cynický lakomec Ebenezer Scrooge pohŕda ľuďmi, neznáša Vianoce a jeho jedinou prioritou sú peniaze. Priamo na Štedrý deň odoženie koledníkov so zbierkou pre chudobných, vrátane synovca Freda, ktorý mu prišiel popriať pekné sviatky. Scroogea však čoskoro navštívi duch Vianoc minulých, duch Vianoc súčasných a duch Vianoc budúcich. Vďaka nim má možnosť pripomenúť si svoje šťastné detstvo, nazrieť do prázdnoty súčasného života, ako aj okúsiť svoj osamelý koniec. Dostane tiež možnosť nahliadnuť do života Fredovej rodiny i chudobnej rodiny verného zamestnanca Boba. Zatrpknutý starec veľa pochopí a dostane šancu k náprave. Jedna z najlepších filmových verzií nádhernej knižnej klasiky od Charlesa Dickensa.  

TOP 10: Vianočné filmy TOP 10: Vianočné filmy


Smrtonosná pasca 1 & 2 (Die Hard, r. John McTiernan, 1988; Die Hard 2, r. Renny Harlin, 1990)
Azda žiadna iná filmová postava nemá počas Vianoc takú smolu ako drsňácky policajt John McClane (Bruce Willis). Kým v jednotke prichádza do Los Angeles navštíviť svoju ženu na vianočný firemný večierok, v dvojke ju čaká na letisku v New Yorku. V jednom aj druhom prípade mu vyhliadky na „šťastné a veselé“ prekazia teroristi. „Yippe-ka-yay motherfucker!“


Vianočné prázdniny (Christmas Vacation, r. Jeremiah S. Chechik, 1989)
... alebo Najhorší možný scenár priebehu sviatkov pokoja a radosti! Klasika, ktorá snáď ani jedny Vianoce nechýbala na televíznych obrazovkách. Bláznivý príbeh Clarka Grisvolda (Chevy Chase) a jeho rodinky ponúka radu zábavných, dnes už kultových, časom overených scén: „inštalácia“ vianočného stromčeka, zapínanie odvážnej výzdoby na dome, ľahkomyseľný bratranec Eddie s neodmysliteľnou plechovkou piva v ruke, zle počujúca prababička, interiérový odchyt veveričky alebo únos chamtivého šéfa.

TOP 10: Vianočné filmy TOP 10: Vianočné filmy


Sám doma & Sám doma 2: Stratený v New Yorku (Home Alone, r. Chris Columbus, 1990; Home Alone 2: Lost in New York, r. Chris Columbus, 1992)
Azda najpopulárnejší a najznámejší kúsok z nášho výberu. Kultovú rodinnú komédiu netreba dozaista bližšie pripomínať ani najväčším odporcom televíznej zábavy. 8-ročný vynaliezavý Kevin McCallister (Macaulay Culkin vo svojej životnej úlohe) proti dvom lupičom na čele s výborným Joeom Pescim. Jednoducho, akási detská verzia Smrtonosnej pasce, ktorú nasledoval celý rad priamych či nepriamych – každopádne nevydarených – pokračovaní. Dvojka, ktorá si ešte držala subžánrový mainstreamový štandard sa z predmestia presunula do ulíc newyorského veľkomesta.


Predvianočná nočná mora (The Nightmare Before Christmas, r. Henry Selick, 1993)
Originálny animovaný muzikál z produkčnej dielne Tima Burtona. Halloween vs. Vianoce. Hlavným hrdinom je kostlivec s tekvicovou hlavou Jack Skellington, vládca Halloweenskeho mestečka. Keď sa raz zhodou okolností ocitne v susednom Vianočnom mestečku, sviatky pokoja a radosti ho oslovia natoľko, že sa ich rozhodne vylepšiť, a to v tom pravom halloweenskom duchu. Nasleduje únos Santa Clausa, kostry mŕtvych sobov a bábiky kostlivcov pod vianočnými stromčekmi...




Láska nebeská (Love Actually, r. Richard Curtis, 2003)
K filmovým Vianociam už neodmysliteľne patrí aj táto moderná britská romantická komédia. Na pozadí (pred)vianočného Londýna sledujeme milostno-vzťahovú mozaiku 8 rôznych párov: od novovymenovaného premiéra, ktorý sa zamiloval iba pár sekúnd po tom, čo nastúpil na Downing Street, až po smoliarskeho predavača sendvičov, ktorý nemá šťastie na britské dievčatá; od spisovateľa, ktorý dostal košom a vyparil sa do južného Francúzska, aby sa tu utešil, až po starnúcu rockovú hviezdu snažiacu sa o comeback; od nevesty, ktorej robí starosti najlepší priateľ jej novopečeného muža, až po ženu, ktorej robí starosti jej žiadaný manžel; od chlapca, ktorý sa zapozeral do najkrajšieho dievčaťa v škole, až po jeho nevlastného otca, ktorý sa naopak zapozeral do Claudie Schiffer...


Vianočná koleda (A Christmas Carol, r. Robert Zemeckis, 2009)
Robert Zemeckis si digitálnu technológiu motion-capture nacvičil na (tiež vianočnom, ale príliš detskom) Polárnom exprese (2004), vylepšil vo fantasy Beowulf (2007) a zdokonalil vo vizuálne podmanivej a prekvapivo temnej adaptácii Charlesa Dickensa. Jim Carrey si okrem Ebenezera Scroogea zahral aj troch duchov Vianoc. A že šlo o výborný nápad!


autor Michal Šmajda 24.12.2013
Meno:
ODOSLAŤ
:)
REBRÍČEK SK
01 |
návšt. 6379
02 |
návšt. 3868
03 |
návšt. 3865
04 |
návšt. 3518
05 |
návšt. 2098
06 |
návšt. 1798
07 |
návšt. 2057
08 |
návšt. 1557
09 |
návšt. 764
10 |
návšt. 551
REBRÍČEK US
01 |
$80,0 mil.
02 |
$16,0 mil.
03 |
$11,0 mil.
04 |
$10,0 mil.
05 |
$3,3 mil.
06 |
$2,4 mil.
07 |
$2,2 mil.
08 |
$1,9 mil.
09 |
$1,5 mil.
10 |
$1,4 mil.
SOCIÁLNE SIETE
KOMENTÁRE
Kinema.sk - filmy, seriály

sector logo
network
ISSN 1336-4197. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / Kinema s.r.o.