15 VÝNIMOČNÝCH ZÁVEREČNÝCH ZÁBEROV

15 VÝNIMOČNÝCH ZÁVEREČNÝCH ZÁBEROV

článok



Máme tu záver roka (nie, tento raz nebudeme rekapitulovať ostatných tucet mesiacov) a ak máte medzi sviatkami chvíľku času, pozrite sa s nami na zaujímavé závery niektorých mimoriadnych filmov, konkrétne na ich záverečné zábery.


TEXT OBSAHUJE SPOILERY!

15 výnimočných záverečných záberov 15 výnimočných záverečných záberov 15 výnimočných záverečných záberov


Občan Kane (Citizen Kane, 1941)
Záverečný záber Wellesovho debutu má pochopiteľne oslnivú kompozíciu. Keď sa dozvieme, čo znamená tajuplná replika „Rosebud“ a vidíme, ako horia sánky v peci, nasleduje záber na Kaneovu honosnú rezidenciu. Z komínov sa valí dymový chochol.

Zlodeji bicyklov (Ladri di biciclette / Bicycle Thieves, 1948)
Lepičovi plagátov Antoniovi (Lamberto Maggiorani) ukradli bicykel, ktorý je nevyhnutnosťou k jeho ťažko získanej práci. Po márnom hľadaní zlodeja sa napokon sám stane zlodejom. Všade ho sprevádza jeho 8-ročný syn Bruno (Enzo Staiola). Chcete šťastný koniec? Zamieta sa. Toto je jeden z najdepresívnejších filmových koncov vôbec. Na konci obaja zahanbení a so slzami v očiach vkráčajú medzi zástupy nezamestnaných. Bezútešnosť.

Sedem samurajov (Shichinin no samurai, 1954)
Ironické vyznenie víťazstva skupiny statočných samurajov, z ktorých bitku prežili len traja a skutočnými víťazmi sú nadšení roľníci. V (rozšírenom) závere Kurosawa vtesnal do jedného záberu preživších bojovníkov a štyri mohyly na kopci s vyčnievajúcimi mečmi.

15 výnimočných záverečných záberov 15 výnimočných záverečných záberov 15 výnimočných záverečných záberov


The Searchers (1956)
Jeden z najikonickejších filmových záverov vôbec! Zatrpknutý kovboj Ethan Edwards (John Wayne) sa vracia do rodinného domu, aby po rokoch priviedol späť svoju unesenú neter Debbie. Následne svoj statok opúšťa a ide sa potulovať. Dvere búdky sa zatvárajú. Za ním aj za jeho minulosťou. Kajúcnosť a uzmierenie sú dve rôzne veci a niekedy jedna negarantuje druhú...

Psycho (1960)
Hľadíme priamo do očí narušeného a rozdvojeného Normana Batesa (Anthony Perkins), keď v tom prichádza prelínačka na auto zavraždenej Marion Crane vyťahované z močiara.

Planéta opíc (Planet Of The Apes, 1968)
George Taylor (Charlton Heston) si prešiel opičím peklom, no teraz z neho úspešne uteká. Až kým nenarazí na zosunutú a schátralú Sochu slobody... Spolu s ním zisťujeme, že bol po celý ten čas na Zemi!

15 výnimočných záverečných záberov 15 výnimočných záverečných záberov 15 výnimočných záverečných záberov

2001: Vesmírna odysea (2001: A Space Odyssey, 1968)
Strhujúca vesmírna sága Stanleyho Kubricka vrcholí podivným, znepokojivým a zároveň krásnym záberom (hviezdneho) dieťaťa vznášajúcim sa naprieč vesmírom.

Butch Cassidy a Sundance Kid (Butch Cassidy And The Sundance Kid, 1969)
Butch Cassidy (Paul Newman) a Sundance (Robert Redford) sú bez šance, obklopení bolívijskými vojakmi. Bezvýchodisková situácia. Prijímajú svoj osud a statočne vybehnú proti svojim protivníkom. V tom obraz zamrzne. Diváci sú tak ušetrení pohľadu na ich rozstrieľané telá.

Krstný otec (The Godfather, 1972)
Michael Corleone (Al Pacino) sa akurát vo svojej pracovni udobril s Kay (Diane Keaton). Tá im ide akurát pripraviť drink do druhej miestnosti, keď v tom Michaelovi ako novému Donovi prichádzajú gratulovať jeho najbližší rodinní partneri. Jeden z nich pristúpi k dverám a zatvára ich. Kay sa pred Michaelom zatvárajú dvere, a to doslova. Nikdy nebude patriť do jeho (mužského) sveta.

15 výnimočných záverečných záberov 15 výnimočných záverečných záberov 15 výnimočných záverečných záberov


Zúriaci býk (Raging Bull, 1980)
Jake LaMotta (Robert De Niro) sedí v šatni pred zrkadlom. Je z neho pripuchnuté a obézne monštrum, už dávno nie boxerský šampión. Nacvičuje si svoje komediálne číslo hovoriac: „I'm the boss!“, a potom opúšťa svoju šatňu aj nás.

Zjazvená tvár (Scarface, 1983)
Gangster a drogový kráľ Tony Montana (Al Pacino) čelí vo svojom paláci presile. Po akčnom finále („Say hello to my little friend!“) končí jeho cesta za americkým snom rozstrieľaným telom v domácej fontáne. Nad ním sa týči socha s nápisom „The World Is Yours“ (Svet patrí tebe).

Návrat do budúcnosti (Back To The Future, 1985)
Ako zisťujeme v závere s Martym McFlyom, Doktor (Christopher Lloyd) vylepšil svoj stroj času na štyroch kolesách. Teraz už jeho DeLorean dokáže aj lietať! Čo dodať? Tento finálny záber je jednoducho cool!




Thelma & Louise (1991)
Thelma (Geena Davis) a Louise (Susan Sarandon) sú na úteku pred políciou na svojom Forde Thunderbird 1966 v bezvýchodiskovej situácii. Buď sa nechajú zatknúť alebo zomrú spoločne. Volia prelet nad Grand Canyonom. Vyletia z útesu a obraz zamrzne.

Záhada Blair Witch (The Blair Witch Project, 1999)
Trojica študentov si v marylandských lesoch filmuje na 16mm kameru svoje pátranie po miestnej legende Blair Witch. Heather s Michaelom vstupujú do opusteného domu uprostred lesa. Po bleskurýchlej ohliadke nachádza Heather v suteréne Mikea stojaceho tvárou k stene. V tom jej padá kamera na zem. Prichádza priestor pre divákovu fantáziu pred spaním. Kultový mystifikačný film je u konca.

Počiatok (Inception, 2010)
Záverečný záber krútiacej sa tzv. „the spinning top“. Dominick Cobb (Leonardo DiCaprio) sa ponáhľa, aby sa zvítal so svojou rodinou. Alebo to bol celé iba sen? Čo myslíte, spadla po záverečnom strihu alebo sa točí doteraz?


autor Michal Šmajda 31.12.2013
Meno:
ODOSLAŤ
:)
REBRÍČEK SK
01 |
návšt. 6379
02 |
návšt. 3868
03 |
návšt. 3865
04 |
návšt. 3518
05 |
návšt. 2098
06 |
návšt. 1798
07 |
návšt. 2057
08 |
návšt. 1557
09 |
návšt. 764
10 |
návšt. 551
REBRÍČEK US
01 |
$80,0 mil.
02 |
$16,0 mil.
03 |
$11,0 mil.
04 |
$10,0 mil.
05 |
$3,3 mil.
06 |
$2,4 mil.
07 |
$2,2 mil.
08 |
$1,9 mil.
09 |
$1,5 mil.
10 |
$1,4 mil.
SOCIÁLNE SIETE
KOMENTÁRE
Kinema.sk - filmy, seriály

sector logo
network
ISSN 1336-4197. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / Kinema s.r.o.