10 SLÁVNYCH FILMOVÝCH IMPROVIZÁCII

10 SLÁVNYCH FILMOVÝCH IMPROVIZÁCII

článok



Viete, že scéna „objavil som štádium mozgovej obrny“ či bojový pokrik z Vlka z Wall Street boli výsledkom improvizácie? Oba nápady riešil scenár minimálne alebo vôbec (s chytľavým pokrikom prišiel Matthew McConaughey a Leo mal zasa pri svojom nezabudnuteľnom komickom čísle „voľné“ ruky). Jeho one-man-show má našliapnuté, aby sa stala kultovou scénou. Aj preto sme sa pozreli na iné slávne scény, ktoré vznikli viac-menej improvizáciou.

10 slávnych filmových improvizácii 10 slávnych filmových improvizácii


Casablanca (1942)
Improvizácia: „Here’s looking at you, kid,“ hovorí Rick (Humphrey Bogart) Lise (Ingrid Bergman) v atmosferickom závere tejto nesmrteľnej romantickej klasiky.

Čo v scenári bolo: Táto replika nikde v scenári nebola. Je to zrejme niečo, čo Bogey povedal Bergman, keď ju učil hrať poker.


Dr. Divnoláska (Dr. Strangelove, 1964)
Improvizácia: „Mein Fuhrer, viem chodiť!“ (Mein Fuhrer, I can walk!). Peter Sellers zabúda, že jeho postava nukleárneho experta je pripútaná na invalidný vozík.

Čo v scenári bolo: Táto scéna, no nie Sellersovo „vypadnutie“ z vozíka. Výborné!

10 slávnych filmových improvizácii 10 slávnych filmových improvizácii


Taxikár (Taxi Driver, 1976)
Improvizácia: Travis Bickle (Robert De Niro) stojí pred zrkadlom a hecuje sa notoricky známou hláškou: „You talkin’ to me?”

Čo v scenári bolo: De Nirova sólo úloha - rozprávať sa so zrkadlom. Úloha splnená!


Osvietenie (The Shining, 1980)
Improvizácia: „Heeeere’s Johnny!“. Jack Nicholson sa dobíja do kúpeľne so sekerou v ruke. Kultovú repliku si požičal z večernej show Johnnyho Carsona.

Čo v scenári bolo: Táto scéna bola samozrejme napísaná, ale Nicholsonov moment a hláška už boli prejavom jeho povestného improvizátorského majstrovstva.

10 slávnych filmových improvizácii 10 slávnych filmových improvizácii


Star Wars: Epizóda V – Impérium vracia útok (Star Wars: Episode V – The Empire Strikes Back (1980)
Improvizácia: Tesne pred tým, ako je Han Solo (Harrison Ford) zmrazený Darth Vaderom, mu princezná Leia konečne vyzná city: „Milujem Ťa“. Solova cynická odpoveď: „Ja viem“.

Čo v scenári bolo: „Ja Ťa tiež milujem“.


Blade Runner (1982)
Improvizácia: Replikant Roy Batty (Rutger Hauer) na zapršanej streche hovorí: „Všetky tie okamihy sa stratia ako slzy v daždi. Čas zomrieť.“ (All these moments will be lost like tears in the rain. Time to die.)

Čo v scenári bolo: Battyho reč pôvodne predstavovala dlhý monológ, no Hauer mal pocit, že by to nemalo taký efekt na Battyho smrť. Prišiel preto s touto - na replikanta priam filozofickou - replikou, ktorou zavŕšil existenciu svojej postavy.

10 slávnych filmových improvizácii 10 slávnych filmových improvizácii


Dobyvatelia stratenej archy (Raiders Of The Lost Ark, 1981)
Improvizácia: Šermiar odetý v čiernom si robí zálusk na Indyho (Harrison Ford). Ani sa takmer nestihne schýliť k súboju jeden na jedného, keď Indy nečakane vytiahne pištoľ a protivníka v sekunde odrovná.

Čo v scenári bolo: Indy sa mal zúčastniť veľkého mečového súboja, avšak keď sa Ford priotrávil z jedla deň pred nakrúcaním, požiadal, či by táto scéna nemohla byť menej namáhavá. A uznajte, výsledok je omnoho lepší než scenár.


Olovená vesta (Full Metal Jacket, 1987)
Improvizácia: Skúsenosť herca R. Lee Ermeyho s 11-ročnou službou v armáde bola jedným z hl. dôvodov, prečo ho Kubrik obsadil do svojho vojnového filmu a dal mu pomerne veľký autorský priestor, čo sa týka napísania vlastného dialógu a možnosti improvizácie. Údajne takmer každá jedna urážka z úst sadistického seržanta Hartmana bola Earneyho vlastným vkladom. Vrátane hlášky: „I’ll bet you’re the kind of guy that would fuck a person in the ass and not even have the goddamn common courtesy to give him a reach-around.“

Čo v scenári bolo: Podľa samotného Kubricka, zhruba 50 % Earneyho replík pochádzalo z jeho vlastnej „zásoby“. Tým pádom, povedzme, že aj polovica spomínanej scény.




Mlčanie jahniat (The Silence Of The Lambs, 1991)
Improvizácia: „Keď raz chcel odo mňa jeden daňovák, aby som mu vyplnil formulár, zjedol som jeho pečeň s bôbom a dobrým chianti,“ hovorí Hannibal Lecter (Anthony Hopkins) mladej agentke.

Čo v scenári bolo: Replika vo filme (ako aj v knižnej predlohe) bola, ale Hopkinsovo syčanie „hsssssss“ cez zuby už bolo čisto jeho kreatívnym vkladom.


Temný rytier (The Dark Knight, 2008)
Improvizácia: Joker (Heath Ledger) vyhadzuje do vzduchu nemocničný komplex, no je zmätený, keď nastane iba jedna malá explózia. Komickým búchaním po detonátore spúšťa oneskorené výbuchy a naskakuje do pripraveného školského autobusu.

Čo v scenári bolo: Celá táto scéna, samozrejme. No explózie sa neplánovane omeškali, čo Ledger pohotovo uhral a geniálne využil v prospech svojho (oscarového) výkonu.


autor Michal Šmajda 15.2.2014
Meno:
ODOSLAŤ
:)
REBRÍČEK SK
01 |
návšt. 6379
02 |
návšt. 3868
03 |
návšt. 3865
04 |
návšt. 3518
05 |
návšt. 2098
06 |
návšt. 1798
07 |
návšt. 2057
08 |
návšt. 1557
09 |
návšt. 764
10 |
návšt. 551
REBRÍČEK US
01 |
$80,0 mil.
02 |
$16,0 mil.
03 |
$11,0 mil.
04 |
$10,0 mil.
05 |
$3,3 mil.
06 |
$2,4 mil.
07 |
$2,2 mil.
08 |
$1,9 mil.
09 |
$1,5 mil.
10 |
$1,4 mil.
SOCIÁLNE SIETE
KOMENTÁRE
Kinema.sk - filmy, seriály

sector logo
network
ISSN 1336-4197. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / Kinema s.r.o.