TOP 11 ŽENSKÝCH AKČNÝCH HRDINIEK

TOP 11 ŽENSKÝCH AKČNÝCH HRDINIEK

článok



Akčňáky, sci-fička či bojové filmy a ženské predstaviteľky v hlavných úlohách. Že vám to akosi nesedí? Omyl. V kinách máme Bessonovú Lucy, ktorej už prischol prívlastok „sci-fi návrat Nikity“. Práve kvôli postave Scarlett Johansson sme zostavili nasledujúcu dámsku kolekciu. Drsných individualistiek, ktoré sa hravo zaobídu bez mužov, bolo už na striebornom plátne viac.

TOP 11 ženských akčných hrdiniek TOP 11 ženských akčných hrdiniek


Kao Yu Ying /Lady Kung Fu (Hapkido/He qi dao, 1972)
Taiwanská herečka Angela Mao je jedna z úplne prvých žien v akčnej role, ktoré do tej doby patrili výhradne mužskému pohlaviu. Jej parketou boli bojové filmy 70tych rokov s tematikou bojových umení. Prelomovou sa stala jej úloha v Hapkide. O rok na to stvárnila tiež „sestru Brucea Leeho“ v legendárnom Drak prichádza. Aj keď jej aktívna kariéra trvala zhruba iba desať rokov, jej hrdinky inšpirovali k vzniku takých postáv ako Jen Yu/Jiao Long (Ziyi Zhang) a Yu Shu Lien (Michelle Yeoh) z oscarového Tiger a drak či O-Ren Ishii (Lucy Liu) z dvojfilmu Kill Bill.


Ellen Ripley (séria Votrelec; 1979, 1986, 1992, 1997)
Ženský zoznam otvárame s nezabudnuteľnou Sigourney Weaver. Ide vôbec o jednu z prvých, pravých ženských hrdiniek akčného či science-fiction žánru. Tvrdá a neúnavná ženská, ktorá často nemá šajnu, čo na palube lode Nostromo proti vesmírnym votrelcom robiť. Nikdy však neprestane bojovať, až kým sa neocitne v nekonečnej tme vesmíru... Dôstojníčka Ripleyová je jednou z najsilnejších a najvplyvnejších ženských postáv vôbec. Tento „ripleyovský“ typ hrdinky bol sčasti oživený v nedávnom Prometheovi.

TOP 11 ženských akčných hrdiniek TOP 11 ženských akčných hrdiniek


Sarah Connor (Terminator, 1984 & Terminator 2: Deň zúčtovania, 1991)
Keď osud sveta leží ďaleko v budúcnosti a závisí od vojny ľudstva so strojmi, je tu iba jedna čašníčka z L.A., ktorej nenarodené dieťa môže raz zachrániť našu planétu. My to vieme, ale Sarah Connor ešte nie. Z budúcnosti boli vyslaní dvaja: jeden, aby ju zachránil a druhý – vraždiaca mašina v ľudskom obale – aby ju zlikvidoval. Keď je Sarah zachránená, v dvojke sa z nej stáva tvrdá bojovníčka. A Linde Hamilton táto postava neskutočne sadla. Len sa pozrite na jej armádny look! A je vyzbrojená ako svalmi, tak kalašnikovom i „hustými“ hláškami. Jednoducho, kultová hrdinka.


Nikita (Brutálna Nikita, 1990)
Ďalšia kľúčová postava ženského akčného filmu. Postava, akú môže priniesť iba Luc Besson, ktorý má pre silné hrdinky slabosť (Mathilda z Leona, Leeloo z Piateho elementu či Johanka z Arku). Je zatknutá za lúpež v lekárni a odsúdená na doživotie za vraždu policajta. No jej zručnosti jej prinášajú druhú šancu na (ako taký) život – stáva sa tajnou vládnou agentkou. Dostáva úplne novú identitu a je vyškolená chladnokrvne vraždiť. Je späť v bežnom živote... až kým nezazvoní telefón s jej prvou zákazkou... Inteligentná, štýlová, sexi a smrtonosná. Jedným slovom brutálna. Taká je Bessonova Nikita v podaní Anne Parillaud.

TOP 11 ženských akčných hrdiniek TOP 11 ženských akčných hrdiniek


Trinity (trilógia Matrix, 1999-2003)
Aj keď nie je hlavným hrdinom tohto príbehu, bez nej by sa Neo nedokázal stať tým, kým chcel. Štýlová hackerka s krátkymi vlasmi a odetá v obtiahnutej čiernej koži. Jej entré je snáď zaujímavejšie než jej akákoľvek ďalšia scéna v  sérii, no beztak jej postava pôsobí stále cool. Najmä tiež v scéne na heliporte s hláškou: „Dodge this.“ (Uhni so tomuto). Pre Carrie-Anne Moss zatiaľ jej životná úloha. V súčasnom období spin-offov by sme sa vôbec nečudovali, keby jej Trinity dostala samostatný film. Potenciál by tu bol.


Lara Croft (Lara Croft - Tomb Raider, 2001 a Lara Croft - Tomb Raider: Kolíska života, 2003)
Od Angeliny vyberáme ikonickú Laru, pôvodom zo známej počítačovej hry, ktorú sme uprednostnili pred pani Smithovou či agentkou Evelyn Salt. Povedzme si úprimne, dve filmové adaptácie nie sú nič moc, ale príťažlivá Angelina ako Lara Croft bola veľmi fajn. Pamätáte si ešte na ten hype pred uvedením jednotky? Toho času vznikla akási ženská obdoba Indiana Jonesa a sčasti (vďaka svojej elegancii) aj Jamesa Bonda a celkovo moderný, pop-kultúrny symbol akčnej hrdinky. Snáď sa tiež nemusíme nijako extra rozpisovať o tom, že Jolie sa v ostatných rokoch silne angažuje za zrovnoprávnenie žien v spoločnosti (ako aj v rôznych humanitárnych aktivitách), takže svoje miesto v tomto „feministickom“ zozname si zaslúži ako herečka, tak i ženská osobnosť ako taká.

TOP 11 ženských akčných hrdiniek TOP 11 ženských akčných hrdiniek


Alice (séria Resident Evil; 2002, 2004, 2007, 2010, 2012)
Milla Jovovich ako sexi hviezdna Alice so záhadnou minulosťou z ďalšej adaptácie populárnej videohry. Spolu so svojím komandom bojuje proti smrtiacemu vírusu a agresívnym zombie beštiám, ktorých jediné škrabnutie predstavuje premenu v ich nemŕtvy druh. Postupne, ako sa prebíja ďalej a ďalej, zápasí aj so svojimi spomienkami. To všetko v celkom zábavnom, aj keď miestami „lacnom“ obale. Čo je však pri tejto téme dôležité, na ľahko odetú Millu Jovovich so zbraňou v ruke sa po Piatom elemente znova dobre pozerá.


Azumi (Azumi, 2003 a Azumi 2: Death or Love, 2005)
Ženský, či skôr dievčenský hrdinský film z Japonska. Azumi je ešte len v školskom veku, no už je z nej zdatná ninja bojovníčka a nekompromisná vrahyňa. Teraz stojí pred neľahkou úlohou – musí poraziť troch vojenských diktátorov, ohrozujúcich krehký mier vo feudálnom Japonsku. Od občianskej vojny je totiž len krôčik... Postava Azumi pochádza z populárnej manga série. Prvý raz sa objavila v roku 1994 a o zhruba desať rokov na to vznikli dve filmové adaptácie. V titulnej úlohe sa predstavila japonská herečka, speváčka a modelka v jednej osobe - Aya Ueto. Jej akčné sekvencie majú jedinečnú choreografiu, aj keď sú často samoúčelné a prvoplánované.




Nevesta (Kill Bill, 2003 & Kill Bill 2, 2004)
Klasický príbeh pomsty, no už menej tradičné spracovanie. Tarantinova Nevesta (režisérova múza Uma Thurman) je „zabijakom z núdze“. Prebúdza sa z kómy a musí pomstiť zavraždeného manžela a nenarodené dieťa. Podrazil ju ex milenec Bill so svojou zabijackou skupinou. Jedným z najzaujímavejších aspektov jej krvavej cesty je skutočnosť, že každému súboju predchádza jej pokus o slovné vyriešenie problému. Násilie tak prichádza len vtedy, ak už niet inej voľby. Čo však Nevestu robí naozaj štýlovú? Že meč? Nie. Predsa tá žltá priliehavá tepláková súprava (odkazujúca na Brucea Leeho)!


Zen (Chocolate, 2008)
Vzišla z lásky člena Yakuzy a jednej nebezpečnej krásky. Narodila sa ako autistka a žije izolovaná od bežného sveta. No má nadpriemerne vyvinuté reflexy a jednu vzácnu vlastnosť – dokáže napodobniť akýkoľvek bojový ťah, ktorý vidí v televízii či naživo. Vďaka čokoláde a lentilkám sa dokáže dostať zo svojho vnútorného sveta a stať sa zápasníčkou bojového umenia. Spúšťačom udalostí je matkina rakovina, na vyliečenie ktorej potrebujú nemalý obnos peňazí. Zen sa rozhodne zohnať prostriedky od gangstrov, ktorí im už dlho dlhujú peniaze. V titulnej úlohe sa predstavila talentovaná thajská herečka a zápasníčka JeeJa Yanin, ktorá sa profesionálne venuje Taekwondu a je veľkou fanúšičkou Brucea Lee-ho, Jackieho Chana, Jet Liho či Tony Jaa. Práve posledný menovaný je herečkiným mentorom. A že jej bojové kopy sú pôsobivé...


Hit Girl (Kick-Ass, 2010 a žiaľ aj Kick-Ass 2, 2013)
Na záver tu máme najmladšiu kolegyňu – ešte slečnu. Moderná a uletená teenage komiksovka Matthewa Vaughna priniesla okrem nemalej porcie zábavy aj kontroverznú postavičku – maloletú, iba 11-ročnú superhrdinku. V mene spravodlivosti (ale aj pomsty) bojuje so svojím otcom-mentorom. Hit Girl s nevinnou tváričkou je prakticky vraždiacou mašinou, ktorá si dokáže poradiť s celou desiatkou ozbrojených mužov. S nožom to vie rovnako dobre ako so strelnými zbraňami. Chloe Moretz mala v čase nakrúcania dvanásť rokov. Jej postava je zmesou nevhodnosti, pohoršenia, ale aj akčnej coolovosti a humoru. U každého diváka prevláda asi iný aspekt tejto netradičnej detskej hrdinky.


A aký je výhľad do blízkej budúcnosti? Šancu stať sa novodobou akčnou hrdinkou majú dievčence ako Michelle Rodriguez (Boxerka a vedľajšie úlohy v sériách Rýchlo a zbesilo či Resident Evil), Gina Carano (Skrat, Rýchlo a zbesilo 6), Zoe Saldana (Avatar, Colombiana, Strážcovia galaxie), Jennifer Lawrence (teenage sága Hry o život) a samozrejme Scarlett Johansson (aktuálna Lucy či zamýšľaná komiksová sólovka Black Widow). A nezabúdajme, že v zárodku je možno nový trend – dámske tímovky (plánované projekty ako ženské Expendables či Krotiteľky duchov).


autor Michal Šmajda 18.8.2014
Meno:
ODOSLAŤ
:)
0 z 10
0 z 10
FILMOVÉ PREMIÉRY
11.4 |
hodnotenie 8/10
11.4 |
hodnotenie 5/10
11.4 |
hodnotenie 7/10
11.4 |
hodnotenie 7/10
11.4 |
18.4 |
hodnotenie 3/10
18.4 |
hodnotenie 7/10
18.4 |
hodnotenie 8/10
25.4 |
2.5 |
NAJČÍTANEŠIE
|SMRŠŤ
1
hodnotenie 5/10
|GODZILLA A KONG: NOVÁ RÍŠA
1
hodnotenie 5/10
|KOLAPS
0
hodnotenie 8/10
|ZÓNA ZÁUJMU
0
hodnotenie 8/10
|OPIČÍ ČLOVEK
0
hodnotenie 7/10
|PRIŠLA V NOCI
0
hodnotenie 7/10
|SAMOTA
0
hodnotenie 7/10
|VYSVETLENIE NA VŠETKO
1
hodnotenie 7/10
FILMOVÉ NOVINKY
REBRÍČEK SK
01 |
návšt. 6379
02 |
návšt. 3868
03 |
návšt. 3865
04 |
návšt. 3518
05 |
návšt. 2098
06 |
návšt. 1798
07 |
návšt. 2057
08 |
návšt. 1557
09 |
návšt. 764
10 |
návšt. 551
REBRÍČEK US
01 |
$80,0 mil.
02 |
$16,0 mil.
03 |
$11,0 mil.
04 |
$10,0 mil.
05 |
$3,3 mil.
06 |
$2,4 mil.
07 |
$2,2 mil.
08 |
$1,9 mil.
09 |
$1,5 mil.
10 |
$1,4 mil.
SOCIÁLNE SIETE
KOMENTÁRE
Kinema.sk - filmy, seriály

sector logo
network
ISSN 1336-4197. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / Kinema s.r.o.