10 TOP COOL MUŽSKÝCH POSTÁV V HISTÓRII

10 TOP COOL MUŽSKÝCH POSTÁV V HISTÓRII

článok



„Muži chcú byť nimi a ženy s nimi...“

Bogie, Brando, Dean, Belmondo, Delon, Eastwood, McQueen, Pacino či Pitt a Gosling. Osem hereckých legiend a dvaja vážni adepti. Páni, ktorých ženy (nahlas) obdivujú a muži (ticho) uznávajú. Publikum si získali nielen svojím vzhľadom, ale aj charizmou a neodmysliteľnými pánskymi doplnkami. Toto sú ich najcoolovejšie postavy!

10 top cool mužských postáv v histórii 10 top cool mužských postáv v histórii

Philip Marlowe (Humphrey Bogart, Hlboký spánok, 1946)
Je drsný a cynický, ale na druhej strane aj rozvážny, čestný a morálne čistý. Svojského súkromného detektíva z pera Raymonda Chandlera si zahrala celá rada slávnych hercov (Dick Powell, Robert Mitchum či Elliott Gould), no iba jeden sa pre túto rolu narodil. Vždy elegantný Humphrey Bogart prepožičal Marlowevovi ešte „dodatočnú“ charizmu a sarkazmus. V skorumpovanom Los Angeles plnom zločinu a pokrivených charakterov pôsobí ako rytier; zároveň predstavuje chodiaci magnet na ženy, pričom si dokáže zachovať profesionálny odstup.

V súvislosti s Bogartovým prirodzeným šarmom nemôžeme nespomenúť komédiu Zahraj to znova, Sam (1972). Smoliar na ženy v podaní Woodyho Allena si v nej volá na pomoc džentlmenského Bogarta v plášti a klobúku (jeho štýl najmä z Casablancy, ale aj z hard-boiled detektívok) a od iluzórnej postavy si pýta jej osvedčené návody a metódy. To platí aj pre vás: pozerajte a učte sa!


Johnny Strabler (Marlon Brando, The Wild One, 1953)
Brando zažiaril ako rebelantský a energický vodca motorkárskeho gangu Čierni rebeli. Jeho Johnny je ako neriadená strela. Spolu so svojimi „čiernymi“ členmi bezcieľne jazdí, robí bodrel a odmieta nudnú harmóniu 50tych rokov. Jeho motorkársky look pozostáva z čapice, čiernej koženej bundy a rukavíc a z džínsov. Jeho gang raz ukotví v malom mestečku, ktoré sa stáva dejiskom stretu dvoch konkurenčných gangov na dvoch kolesách. Proti divochovi Brandovi stojí iný herecký frajer – zarastený Lee Marvin (film noir The Big Heat či neo-noir Point Blank).


10 top cool mužských postáv v histórii 10 top cool mužských postáv v histórii

Jim Stark (James Dean, Rebel bez príčiny, 1955)
Jamesovi Deanovi v jeho krátkom živote stačili iba tri hlavné filmové úlohy, aby si vydobyl status nesmrteľnej hereckej legendy. Jeho postava búrlivého 17-ročného mladíka z kultového filmu Nicholasa Raya je asi najštýlovejšia: frajersky vyčesané vlasy, ostré črty tváre, iskra v očiach, šibalský úsmev, žiarivo biele zuby a v neposlednom rade jeho macherské oblečenie. Starkov módny štýl nadiktoval, čo bude mladá generácia v druhej polovici 50tych rokov nosiť. Jeho outfit vo farbách americkej zástavy – červená bunda do pása, biele tričko a klasické modré džínsy – je populárny aj dnes. Deanov Stark sa svojou vzburou aj štýlom stal idolom pre rozhnevanú mládež 50tych rokov.

Zaujímavosťou je, že Dean mal pôvodne nosiť čiernu koženú bundu, no keď sa dozvedel, že film bude nakrúcaný vo farbe, presadil si niečo farebnejšie.


Michel Poiccard (Jean-Paul Belmondo, Na konci s dychom, 1959)
Herecká ikona francúzskeho filmu a notoricky známy fešák Jean-Paul Belmondo stvárnil v Godardovej klasike Francúzskej novej vlny rebelantského antihrdinu. Jeho Michel je ľahkovážny a bezstarostný kriminálnik, plný elánu. Jeho štýlový vzhľad je priamym odkazom na Bogarta (čo demonštruje scéna pred výkladom obchodu). K jeho imidžu patrí švihácky klobúk, prípadne typická francúzska čapica a neodmysliteľná cigareta.


10 top cool mužských postáv v histórii 10 top cool mužských postáv v histórii

Kovboj bez mena (Clint Eastwood; „dolárová“ trilógia z rokov 1964, 1965 a 1966)
Po detektívoch, rebeloch a kriminálnikoch má v našom zozname miesto aj tradičná americká filmová postava – kovboj. Aj keď paradoxne zo spaghetti trilógie Sergia Leoneho. Jeho neodmysliteľný vzhľad tvoria klobúk, cigareta, brada a pončo. Málovravný, pomaly pofajčievajúci chlap bez mena, premeriavajúci si horizont. A s neskutočne rýchlymi rukami a prstami. Práve taký je eastwoodovsko-leonovský kultový kovboj zo slávnej dollárovej série!


Jef Costello (Alain Delon, Samuraj, 1967)
Old-school, ale cool! V zásadnej kriminálke režiséra Jeana-Pierra Melvillea stvárňuje Delon nájomného vraha - mĺkveho vlka samotára. Jeho minimalistický prejav (kamenná tvár, minimum replík, hranie chladnými očami) je dôkazom jeho nespornej profesionality a diskrétnosti. Svoju prácu vníma ako poslanie hraničiace so samurajskou filozofiou. Na jeho štýlovosti pridáva šedivý baloniak a vždy upravený klobúk. To všetko v tlmených, chladných farbách. Tragický fatalizmus Jefa Costella je priam hmatateľný a jeho neodvratný koniec v džezovom bare smutne štýlový.


10 top cool mužských postáv v histórii 10 top cool mužských postáv v histórii

Frank Bullitt (Steve McQueen, Bullittov prípad, 1968)
Mlčanlivý detektív Bullitt je v rámci pyramídy coolovosti veľmi, veľmi vysoko. Jeho štýl pritom pôsobí prirodzene a nenútene. Jeho oblečeniu dominuje nepremokavý béžový plášť, modrý rolák a asi „najhviezdnejší“ prvok jeho outfitu - hnedé tvídové sako so záplatami na lakťoch. Odhliadnuc od skvelého výzoru, aj geniálne jazdí! K správnemu chlapovi predsa patrí poriadna „kára“. V najslávnejšej a bezpochyby najlepšej automobilovej naháňačke strieborného plátna brázdi na Forde Mustang kaskádovité ulice San Francisca. Nuž, čo viac dodať. Ako sa už hovorí: muži chcú byť ním a ženy s ním.


Tony Montana (Al Pacino, Zjazvená tvár, 1983)
Al Pacino asi v žiadnom inom filme nesršal takým sexappealom ako práve v koži Tonyho Montanu. Pacino tasí svoje štandardné herecké zbrane - jedinečnú dikciu a hranie očami - no pripočítajme si k nim dnes už kultové elementy: polorozopnuté havajské košele s frajerskými goliermi, športovo-elegantné obleky, cigaru, samopal či v závere aj „horu“ koksu. Nuž, zmysel pre štýl sa Tonymu na jeho krvavej ceste za americkým snom uprieť nedá!




Tyler Durden (Brad Pitt, Klub bitkárov, 1999)
Tajomný muž s vojnou vo svojej hlave. Tyler Durden stelesňuje moderný archetyp coolovosti. Je to ruvačský, zhýralý, povaľačský, punkový darebák. Jeho „kričiaci“ štýl je symbolom výstrednosti a slobody. Zároveň ide o jeden z Pittovových TOP výkonov jeho doterajšej kariéry. PS: Červená kožená bunda ešte nikdy nevyzerala lepšie!


Bezmenný vodič (Ryan Gosling, Drive, 2011)
Aj keď Ryan Gosling je v očiach mnohých dievčat a žien už dlho sex-symbolom, ešte nikdy nebol tak cool ako v tomto štýlovom thrilleri Nicolasa Refna Windiga. Hovoria mu Vodič. Žije dvojitý život: cez deň je filmovým kaskadérom, počas nocí poskytuje svoje šoférske služby zločineckým gangom na ich zlodejských akciách. Gosling sa so svojím tajomným minimalistickým prejavom zaskvel ako samotársky a mĺkvy vodič. Čo sa týka peckových doplnkov, musíme vypichnúť hneď tri: saténovú bundu so škorpiónom, hnedé kožené rukavice a najmä coolové špáradlo.


A čo Bond, James Bond? Či Frajer Luke, vesmírny kovboj Han Solo, černošský detektív Shaft, Drsný Harry, Jules z Pulp Fiction alebo povaľač „Dude“ Lebowski? Nezabudli sme na nich, len jednoducho zostali pred dverami tejto luxusnej pánskej prehliadky.


autor Michal Šmajda 8.10.2014
Meno:
ODOSLAŤ
:)
REBRÍČEK SK
01 |
návšt. 50476
02 |
návšt. 11232
03 |
návšt. 6387
04 |
návšt. 5029
05 |
návšt. 4829
06 |
návšt. 3812
07 |
návšt. 4039
08 |
návšt. 2951
09 |
návšt. 1913
10 |
návšt. 1868
REBRÍČEK US
01 |
$82,0 mil.
02 |
$7,4 mil.
03 |
$3,9 mil.
04 |
$3,2 mil.
05 |
$3,2 mil.
06 |
$2,5 mil.
07 |
$2,1 mil.
08 |
$1,7 mil.
09 |
$1,4 mil.
10 |
$1,1 mil.
SOCIÁLNE SIETE
KOMENTÁRE
Kinema.sk - filmy, seriály

sector logo
network
ISSN 1336-4197. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / Kinema s.r.o.