10 NE-ROMANTICKÝCH SERIÁLOV NA MESIAC MÁJ

10 NE-ROMANTICKÝCH SERIÁLOV NA MESIAC MÁJ

článok



Máj, lásky čas. Ak ho radšej strávite maratónovaním seriálov, tu máte 10 chuťoviek, ktoré som vyhrabala z útrob internetu:

Daredevil (Netflix)

Superhrdinovia, tí sa majú najlepšie. Okrem tohto. Od detstva slepý ako puk, otec tragicky zavraždený, celé zle. Čo iné mu zostáva, ako strácať slepecké paličky, robiť v noci parkour a bojovať so zločinom? Prvý superhrdinský seriál streamovacej služby Netflix je výnimočne neiritujúci. Charlie Cox (Tristan z Hviezdneho prachu) je zlatíčko, scenár má príjemne predvídateľné tempo, kamera a produkčná hodnota je mňam. 13 hodín nekomplikovaného ňuňu pred vašimi očami, ktoré vám dá pocit, že váš život je vlastne fajn.

Wolf Hall (BBC)

Adaptácia rovnomenného bestselleru popisuje machinácie na dvore Henricha VIII., ktorého história ovenčila titulmi kráľ Anglicka a najhorší manžel tisícročia. Obdobie Tudorovcov vnímame z pohľadu nešľachtica a podnikateľa Thomasa Cromwella, ktorý tancuje na tenkej hrane v službách kráľa, kráľovnej a arcibiskupa. Intrigy, Biblia, upršaný Londýn. Kotúľajúce sa hlavy. Jedinečne temná adaptácia, ktorá vás po 6 hodinách presvedčí, že vždy môže byť horšie.

Olive Kitteridge (HBO)

Depresia je ťažká. To je aj táto adaptácia ďalšieho bestselleru o osude myzantropickej titulnej hrdinky, ktorá vyučuje bandu grázlov v prímorskom mestečku. V rozmedzí 25 rokov sa snaží zodpovedať otázku, prečo je taká nešťastná a kedy sa to konečne skončí. Seriál pristupuje k delikátnej téme depresie a samovraždy z rôznych uhlov: príroda alebo výchova, ukončiť to alebo sa radšej trápiť, pohľad jedinca versus pohľad jeho blízkych. Citlivý scenár, fantastické gagy (“Nie je ti ľúto, že máš depresiu?” “Nie, to mám z toho, že som chytrá.”) a solídny herecký výkon všetkých členov ústrednej rodinky. Jedno oko nezostane suché. Možno tak Daredevilovo. Najkrajšie 4 hodiny.

Unbreakable Kimmy Schmidt (Netflix)

Najnovší seriálový počin Tiny Fey (30 Rock) sa sústredí na ženu, ktorú pred 15 rokmi uniesol miestny pastor a väznil ju vo svojom bunkri. Seriál sa začína, keď sa Kimmy konečne ocitne na slobode. Ťažko povedať, na čo sa pozerá ťažšie – či na mladú ženu, ktorá je odhodlaná nenechať sa týmto zlomiť, alebo na jej okolie, ktoré odmieta jej situáciu pochopiť. To všetko vykontrastované veselými pastelovými farbami a vysokou frekvenciou vtipných hlášok. Čaká vás 7 a pol hodín “WTF” pocitu v srdci. A Jon Hamm. Vychutnajte si.

Cucumber

Nastali dobré časy pre britskú gay drámu – Russell T Davies sa vrátil! Kým pri jeho LGBT-prvotine Queer As Folk (1999) boli životy gay dvadsiatnikov v Manchestri samá srandička, sex a príťažlivá nonkonformita, jeho starší braček Cucumber sa sústredí na ubolené kríže 40-ročných starých teplých vykopávok. Krásna charakterová sonda berie typické seriálové stereotypy a trpezlivo ich vedie za ručičku do škaredého svetla reality. Spolu s týmito pomalými šípmi si zažijete samotu a strach, spoznáte nepochopenie od najbližších a čo viac, spravíte veľmi veľa zlých rozhodnutí, v ktorých vám nikto nepodá pomocnú ruku. Poďte sa na 8 hodín pozrieť do sveta mnohých svojich blízkych, určite to bude “úžasné dobrodružstvo”.

Banana

Krátky antologický súbor rozvíja príbehy vedľajších (a predovšetkým výrazne mladších) postáv seriálu Cucumber anekdotným a veľmi poetickým spôsobom. Je to milé, je to pekné, pointa prekvapujúco rada urazí a mnohých, čo je dnes príjemná zmena. 4 hodiny na vytiahnutie mozgu z kritickej hladiny premýšľania.

Togetherness (HBO)

To, že to majú ženy ťažké, je pochopiteľné. To, že ľudia s duševnými chorobami zostanú odsudzovaní, je samozrejmé. To, ako sa máme správať ku gayom, je otázka na referendum. Ale môže sa mať aj obyčajný biely muž zle? Komediálna miniséria HBO sleduje dve dvojice stredného veku, ktoré zápasia so škrípajúcim manželstvom, smole v práci a vo všeobecnosti veľmi zlým pocitom zo života. Bratom Dupplassovcom pri písaní scenára išla karta a tento príjemný trpký seriálik si navždy budete pamätať ako miesto, kde ste videli ňadrá Amandy Peet. 4 hodiny. Ňadrá na tri sekundy. Idete.

Younger (TV Land)

Sutton Foster je slniečko muzikálovej sféry, ktoré vie tancovať a vie spievať, ale z akéhosi mne neznámeho dôvodu nerobí ani jedno v komédii Younger – len bojuje s vekovou diskrimináciou a predstiera, že je o 14 rokov mladšia, aby si našla prácu. Ak dokáže niekto utiahnuť takúto premisu bez toho, aby ste sa chceli lobotomizovať, bude to ona. Ak sa jej to aj nepodarí, aspoň sa môžete vyhrievať v jej komediálnom géniu, kým sa tá loď potopí. Ja hlasujem za. Seriál ešte vychádza.

Lip Sync Battle

Známi herci bojujú v lipsyncovaní piesní a tvária sa strašne gangstersky. Hoci to vyzerá ako voľná zábava, každá epizóda má očividne jasný scenár, plný očividne skriptovaných vtipov (počtom cca 3-5 na epizódu). Celý scenár aj vtipy sú neskutočne hrozné. Také hrozné, že utrpenie Olive Kitteridge alebo Kimmy Schmidtovej sa bude zdať ako pohoda-jazz. Píšu ich dohromady dvaja ľudia. Neviem prečo – jeden asi ovláda samohlásky, druhý spoluhlásky. Keď k tomu prirátate teatrálnosť jednotlivých hudobných čísel, dokáže vás to prinútiť neísť polhodinu na záchod. Opakujem, dvaja scenáristi na epizódu. Matroš. Seriál tiež stále vychádza.

The Royals

Toto je tiež hrozné, ale táto hrôza je aspoň autorským zámerom. Vedeli ste, že celebritný bulvárny plátok “E!” má aj svoju televíziu? Áno, presne odtiaľ je táto strhujúca sonda do intímneho sveta britskej kráľovskej rodiny, kde synátor naťahuje dcéru svojho ochrankára, dcérenka húli jednu od druhej, kráľovná je proste manipulatívna mrcha a všetci riešia dajakú tragickú romancu, plus aspoň jednu menej tragickú bokovku k tomu! Oceňujem prepojenie najznámejších diel Shakespeara a kvalitného moderného bulváru v televíznej podobe a určite to ocenia aj všetci moji spriaznení britofili. Toto je ten najlepšie spravený odpad, aký som videla za posledné roky – a to som pretrpela aj nové série Doctor Who! Odporúčam po ťažkom dni. Seriál stále vychádza a dúfam, že sa dočká podobne vysokého veku, ako skutočná britská kráľovná. Lebo nič nie je také zámerne zlé ako The Royals.

Dúfam, že vám tento vrcholovo neromantický výber vdýchol nádej na pokojné prežitie blížiaceho sa leta v temnej, uzavretej a zaprášenej miestnosti. Aké seriály vás najbližšie čakajú v maratónovom poradovníku? (serialy.sk)


autor Namuras 8.5.2015
Meno:
ODOSLAŤ
:)
REBRÍČEK SK
01 |
návšt. 6379
02 |
návšt. 3868
03 |
návšt. 3865
04 |
návšt. 3518
05 |
návšt. 2098
06 |
návšt. 1798
07 |
návšt. 2057
08 |
návšt. 1557
09 |
návšt. 764
10 |
návšt. 551
REBRÍČEK US
01 |
$80,0 mil.
02 |
$16,0 mil.
03 |
$11,0 mil.
04 |
$10,0 mil.
05 |
$3,3 mil.
06 |
$2,4 mil.
07 |
$2,2 mil.
08 |
$1,9 mil.
09 |
$1,5 mil.
10 |
$1,4 mil.
SOCIÁLNE SIETE
KOMENTÁRE
Kinema.sk - filmy, seriály

sector logo
network
ISSN 1336-4197. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / Kinema s.r.o.