OČAKÁVANÉ LETNÉ KINO PREMIÉRY

OČAKÁVANÉ LETNÉ KINO PREMIÉRY

článok



Levie srdce / Leijonasydän
Rež. Dome Karukoski, Fínsko –Švédsko, 2013
V kinách od 16. júla
Neonacistický extrémista Teppo (Peter Franzén) sa zaľúbi do servírky Sari. Čo s ním však urobí šokujúce zistenie, že jeho vyvolená má černošského syna? Severská dráma Levie srdce ponúka námet priam ušitý na mieru tejto vyhrotenej dobe, v ktorej medziľudským vzťahom vládnu predsudky a netolerancia. Film v ľuďoch ale predsa len hľadá to dobré – Teppo totiž po rodine a láske tak veľmi túži, že sa tento zdanlivo neriešiteľný problém pokúša preklenúť. Okrem aktuálnej témy, ktorá nastavuje úskaliam európskej multikulturality celkom originálne zrkadlo, Levie srdce dokáže zaujať aj drsným humorom.

Iracionálny muž / Irrational man
Rež. Woody Allen, USA, 2015
V kinách od 30. júla
Woody Allen neprestáva chrliť filmy ako na bežiacom páse, hoci za výrazný úspech možno považovať z jeho neskoršej tvorby len pomerne skromnú hŕstku titulov. Rovnako nenápadne, ako sa do kín priplietla výborná Polnoc v Paríži, by však mohol pokojne zažiariť aj jeho najnovší počin s názvom Iracionálny muž. Joaquin Phoenix v ňom stvárňuje utrápeného profesora, ktorý si už dávno nedokáže spomenúť na zmysel života. Nepomáha mu vzťah s vydatou kolegyňou, ani krásnou mladou študentkou. Všetko zmení až náhodne vypočutý rozhovor v reštaurácii, vďaka ktorému sa Abe odhodlá urobiť vo svojom živote veľké zmeny.

Mission: Impossible – Národ grázlov
Rež. Christopher McQuarrie, USA, 2015
V kinách od 30.júla
Legendárny Etan Hunt (Tom Cruise) je opäť pripravený zasiahnuť proti tým najväčším zloduchom sveta. Ako to už pri nekonečných filmových sériách býva, jednotke sa už zrejme zábavnosťou žiadne z pokračovaní nevyrovná. Fanúšika však určite napriek tomu dokáže každá nová nesplniteľná misia ešte stále potešiť. Tentoraz sa Hunt postaví proti profesionálnemu teroristickému syndikátu, ale aj proti vlastným nadriadeným, ktorým sa jeho neortodoxné metódy prestávajú pozdávať. Chýbať mi nemali ani tradičné kaskadérske kúsky, ktoré s hrdosťou pred kamerou predvádza samotná hlavná hviezda bez použitia dabléra.

Amy
Rež. Asif Kapadia, Veľká Británia, 2015
V kinách od 6. augusta
Mladá a energická, neprehliadnuteľná, nesmierne talentovaná, no až po uši v drogách a alkohole. Toľko o tragicky zosnulej britskej dive Amy Winehouse zrejme vieme všetci. Z dokumentárneho filmu, ktorý sľubuje desiatky dosiaľ nezverejnených záberov, rozhovorov či výpovedí jej blízkych, by sme sa toho mali dozvedieť oveľa viac. Speváčkin otec, ktorý spočiatku na filme aktívne spolupracoval, vyjadril sklamanie, že sa až príliš zameriava na temné stránky života jeho dcéry. Tí, ktorí film už videli – napríklad nedávno v Karlových Varoch, sa zväčša zhodujú, že je to silný zážitok, či už sa medzi fanúšikov Winehouse počítate, alebo nie.

Krycie meno U.N.C.L.E.
Rež. Guy Ritchie, USA, 2015
V kinách od 13. augusta
Čarovné šesťdesiate roky tento krát poslúžia ako kulisa akčného závodu s časom. Agent CIA (Henry Cavill) a jeho „kolega“ z KGB (Armie Hammer) sa výnimočne postavia, napriek práve zúriacej studenej vojne, na rovnakú stranu v boji proti spoločnému nepriateľovi. Tajná zločinecká skupina, ktorú musia zastaviť, hrozí tým najnadčasovejším strašiakom – jadrovými zbraňami. Guy Ritchie si námet požičal od rovnomerného seriálu, ktorý slávil na malých obrazovkách v rokoch 1964 až 1967 veľké úspechy. Tešiť sa zrejme teda môžeme aj na množstvo vtipných odkazov a retro štylizácií.

V hlave
Rež. Peter Docter, Ronaldo Del Carmen, USA, 2015
V kinách od 13. augusta
Zabudnite na rybičky, veveričky, mamutov či tučniakov. Pixar a Disney tentoraz prinášajú do sveta animovaných blockbusterov naozaj originálny námet. Dospievajúca Riley prežíva komplikované obdobie, keď ju okolnosti prinútia opustiť svoj zabehnutý život na americkom Stredozápade a začať celkom odznova v neznámom San Franciscu. Po svojom sa s novou situáciou musia vyrovnať aj jej emócie, ktoré žijú v Riadiacom stredisku Rileynho mozgu. No a práve Hnev, Radosť, Strach, Znechutenie a Smútok sú aj hlavnými hrdinami tejto snímky. Nostalgicky film možno poteší aj pamätníkov seriálu Bol raz jeden život.

Pride
Rež. Matthew Warchus, Veľká Británia 2014
V kinách od 20.augusta
Píše sa rok 1984 a dlhodobo nespokojní britskí baníci nastupujú na štrajk. Železná lady Margaret Thatcherová vládne na ich vkus až príliš pevnou rukou. Drsní chlapi z podzemných šácht však získajú prekvapivého spojenca – komunitu bojujúcu za práva homosexuálov, ktorá pre nich usporiada podpornú zbierku. Bizarnému partnerstvu sa baníci spočiatku bránia. Nechcú byť s gaymi, ktorí boli v Británii len nedávno dekriminalizovaní, spájaní. Postupne sa však ukáže, že tieto dve skupiny majú toho spoločného oveľa viac, než by sa mohlo zdať. Hoci to znie ako absolútna filmárska utópia, táto britská komédia s Billom Nighym či Dominicom Westom vznikla na motívy skutočných udalostí.

American Ultra
Rež. Nima Nourizadeh, USA 2015
V kinách od 3.septembra
Niektoré filmové nápady môžu dopadnúť len dvoma spôsobmi – buď to bude bravúrne uletená sranda, alebo poriadne prestrelená pohroma. Námet o náruživom užívateľovi marihuany, ktorý je zároveň vládnym agentom, bude najskôr patriť práve do tejto ´hop, alebo trop´ kategórie. Jesse Eisenberg ako večne zhulený Mike musí zabrániť svojim nadriadeným v jeho vlastnej likvidácii. Po boku mu stojí o nič príčetnejšia priateľka Phoebe, ktorú stvárňuje Kristen Stewart. O cieľovej skupine, pre ktorú je tento film prioritne určený, nemožno pochybovať...

 

Nikdy nie je neskoro
Rež. Jonathan Demme, USA 2015
V kinách od 10.septembra
Nestarnúca Meryl Streep tento krát prepožičala svoj talent a meno hudobnej dramédii o starnúcej muzikantke Ricki, ktorá obetovala všetko na ceste za svojim celoživotným snom stať sa rockovou hviezdou. Zanechala za sebou manžela (Kevin Kline), ale aj dcéru (hrá ju Streepovej skutočná dcéra Mamie Gummer), ktorá neprežíva práve najľahšie obdobie. Ricki dostáva poslednú šancu vrátiť rodine odopretý čas a city. A do toho bude, samozrejme, hrať veľa hudby - dúfajme, že dobrej. Nakrútil režisér snímok Mlčanie jahniat, Philadelphia či Manchurianský kandidát.

Koza
Rež. Ivan Ostrochovský, Slovenská republika 2015
V kinách od 10.septembra
Boxer s prezývkou Koza to kedysi dotiahol až na olympiádu. Teraz však živorí na nevábnom žilinskom predmestí a každý deň zápasí s chudobou, ale aj frustráciou. Pred kamerou slovenského filmára sa vydáva na neľahkú cestu späť do profesionálneho ringu, aby pomocou zarobených peňazí mohol odhovoriť priateľku od podstúpenia interrupcie . Jeden z najočakávanejších domácich filmových počinov tohto roka osciluje na pomedzí fikcie a dokumentu a blysol sa už aj na viacerých medzinárodných festivaloch.


autor Hana Lippová 23.7.2015
Meno:
ODOSLAŤ
:)
REBRÍČEK SK
01 |
návšt. 6379
02 |
návšt. 3868
03 |
návšt. 3865
04 |
návšt. 3518
05 |
návšt. 2098
06 |
návšt. 1798
07 |
návšt. 2057
08 |
návšt. 1557
09 |
návšt. 764
10 |
návšt. 551
REBRÍČEK US
01 |
$80,0 mil.
02 |
$16,0 mil.
03 |
$11,0 mil.
04 |
$10,0 mil.
05 |
$3,3 mil.
06 |
$2,4 mil.
07 |
$2,2 mil.
08 |
$1,9 mil.
09 |
$1,5 mil.
10 |
$1,4 mil.
SOCIÁLNE SIETE
KOMENTÁRE
Kinema.sk - filmy, seriály

sector logo
network
ISSN 1336-4197. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / Kinema s.r.o.