TV TIPY 21.12. - 27.12. 2015

TV TIPY 21.12. - 27.12. 2015

VOD recenzia



Počas vianočných sviatkov sa televízie predháňajú v uvádzaní klasických českých i slovenských vianočných filmov či rozprávok, ostatného kinematografického „zlatého fondu“, ale aj nových filmov. Tento výber je koncipovaný so snahou o upozornenie na menej známe či nové tituly, pestrejší prístup pri výbere krajín pôvodu, ale aj s vedomím, že počas Vianoc si ľudia chcú zaspomínať aj pri osvedčených filmoch. Z tohto dôvodu som sa snažil vo výbere neupozorňovať len na vianočné klasiky, ktoré si diváka tak či tak nájdu, ale skúsiť aj iný prístup a azda tak rozšíriť povedomie o iných kinematografických skvostoch. Mnoho čitateľov sa tak možno rozhorčí, že vo výbere nenašli tie „svoje“ vianočné filmy, avšak tento subjektívny výber nevznikal s týmto zámerom a tak mi to azda bude odpustené.

21.12.
Pondelok

S.P.L.: Sha Po Lang - JOJ Cinema 17:05
Víťaza Hong Kong Film Awards za najlepšiu akčnú choreografiu by sme mohli bez preháňania označiť za predchodcu indonézskej Prepadovky. Bojové scény vo filme patria medzi to najlepšie a najinovatívnejšie čo v Hongkongu vzniklo a to najmä z toho dôvodu, že elegantné kung fu nahradili drsné, realistickejšie a mimoriadne krvavé súboje. Vo filme zároveň nehrá druhé husle ani príbeh. Mafiánsky boss Po (Sammo Hung) zabije detektívovi Chanovi (Simon Yam) brata. Chan odíde do výslužby a spolu so svojím nástupcom, detektívom Ma (Donnie Yen) sa vydáva na cestu pomsty. Sha Po Lang je tak okrem ultimátneho akčného zážitku aj zamyslením sa nad cestou pomsty i morálkou policajtov a mafie.

Jára Cimrman ležící, spící - ČT2 21:45
Slávne tvorcovské duo Ladislav Smoljak a Zdeněk Svěrák, vytvorilo ešte na divadelných doskách nezabudnuteľnú komickú postavu všestranného génia Járy Cimrmana. Nezabudnuteľná filmová adaptácia nám predstavuje niekoľko epizód zo života tejto fiktívnej postavy, ktorá je skvelou paródiou na českú (ale i slovenskú) premúdrelosť. Smoljak so Svěrákom tak nadväzujú na to najlepšie z tvorby Jaroslava Haška a prinášajú fascinujúcu mystifikáciu, paródiu na nacionalizmus i persifláž exaktnej vedy.

Umberto D. - ČT art 22:25
Mnohými oceneniami ovenčená legenda talianskeho neorealizmu Vittorio De Sica, ktorá natrvalo zmenila tvár kinematografie, vstúpila do dejín primárne dvomi filmami. Tým prvým sú Zlodeji bicyklov a tým druhým Umberto D, tragický príbeh dôchodcu, ktorý sa vo vojnou zničenom Taliansku nedokáže uživiť. Spoločne so svojim psom Flickom sa Umberto potáca na okraji spoločnosti a napokon končí na ulici. Na rozdiel od súdobých sociálnych drám, však film, okrem zachytávania spoločenských problémov a kritiky bezcitnosti a povrchnosti majetnej vrstvy, prináša aj decentný sentiment v podobe Flickovho spásneho a neochvejného priateľstva voči svojmu pánovi.

TV tipy 21.12. - 27.12. 2015 TV tipy 21.12. - 27.12. 2015 TV tipy 21.12. - 27.12. 2015


22.12.
Utorok

Atlas mrakov Dvojka 20:10
Súrodenci Wachowski sa spoločne s Tomom Tykwerom rozhodli zadaptovať rovnomennú „nesfilmovateľnú“ knihu Davida Mitchella. Výsledkom je revolučný počin v dejinách kinematografie, ktorý fascinuje zručným prepájaním časových a priestorových línií, inovatívnym využívaním viacerých filmových postupov, ideologickou progresivitou i častým odkazovaním na filmové žánre a známe filmy. Snímka sieťuje šesť rozličných príbehov odohrávajúcich sa „nezávisle od seba“ od začiatkov 18. storočia, až po postapokalyptickú budúcnosť. Cestovanie do minulosti i budúcnosti je úvahou nad nemennosťou ľudského spoločenstva, ale aj individuálnym vývojom človeka, ázijskými filozofiami (predovšetkým reinkarnáciou) a predovšetkým samotnou kinematografiou.

Traja v jednej posteli Wau 22:45
Nezávislý americký režisér a scenárista Peter Hedges (scenár k filmu Čo žerie Gilberta Grapea) nakrútil v roku 2007 ďalšiu civilnú komédiu Traja v posteli, v ktorej sa mu podarilo s nepodliezavou láskavosťou vkusne hovoriť o vzťahových a sexuálnych problémoch jednej rodiny. Dan Burns (Steve Carell) je vdovec, ktorý sa po smrti manželky musí sám starať o svoje tri dcéry. Zároveň však stratil chuť do života, trpí depresiami a voči svojmu okoliu prejavuje nezáujem. Jedného dňa však stretne v kníhkupectve krásnu Marie (Juliette Binoche), ktorá však chodí s Danovým mladším bratom. Najväčšou devízou filmu sú predovšetkým civilné herecké výkony, prirodzené správanie sa postáv a najmä kvalitný soundtrack, ktoré z tohto nezávislého filmu robia inteligentnú zábavu na utorkový večer.

Případ pro začínajícího kata ČT art 23:50
Jeden z „motorov“ Českej novej vlny Pavel Juráček zobrazil vo svojom poslednom (trezorovom) filme osudy Lemuela Gullivera, ktorý sa dostane do krajiny Balnibarbi. Na hlavné mesto s názvom Laputa, ktoré sa vznáša vo vzduchu, už obyvatelia tejto krajiny zabudli. Gulliver sa snaží obyvateľom povedať pravdu, ale tí ju nechcú poznať a priznať si tak, že žijú v lži a nevedomosti. Snímka pracuje s absurdným a satirickým humorom, ktorým Juráček za pomoci umeleckej hyperboly kritizuje súčasný stav v spoločnosti. Kafkovská atmosféra celého filmu je podporená unikátnou prácou s mizanscénou i nezabudnuteľnou hudbou Ľuboša Fišera.


23.12.
Streda

Pelíšky Markíza 21:50
Jedna z najúspešnejších porevolučných českých tragikomédií sa už oprávnene zapísala medzi vianočné klasiky. Film nostalgicky, láskavo a s pobavením nazerá na život niekoľkých rodín tesne pred príchodom Varšavských vojsk v auguste roku 1968. Zobrazované životné etudy postáv obsahujú vážne i humorné vzťahové a rodinné problémy, rebéliu voči reálnemu socializmu, ale i oslavné ódy či konformizmus. Pelíšky sú zároveň jedným z mála filmov, ktoré prenikli aj do bežného života prostredníctvom citácie nezabudnuteľných „hlášok“ či situácií.

Keď príde kocúr Dvojka 21:05
Snímku Keď príde kocúr z roku 1963 nakrútenú Vojtěchom Jasným, môžeme považovať za jednu z prvých filmov Českej novej vlny. Film je však pre (česko)slovenských divákov zaujímavý hneď viacnásobne, keďže ako jeden z mála získal ocenenie, a to hneď dvojnásobné, na MFF Cannes a zároveň ide o jednu z prvých veľkých rolí legendy slovenského herectva Emílie Vášáryovej. Filmová alegória zobrazuje život jedného malého mestečka, do ktorého prichádza zvláštny cirkus. Na streche červeného auta sedí kúzelník (Ján Werich) a krásna Diana (Emília Vášáryová) so svojim kocúrom so slnečnými okuliarmi. Na záver kúzelníckeho vystúpenia dá Diana svojmu kocúrovi Mourkovi okuliare dole a pod vplyvom jeho pohľadu sa začne meniť dospelým farba pokožky. Neveriaci sú zrazu žltí, klamári fialoví, zlodeji siví a zamilovaní červení. Kocúra zo strachu pred jeho mocou ukradnú traja muži a zaujímavé spoločenské konfrontácie sa môžu začať.

TV tipy 21.12. - 27.12. 2015 TV tipy 21.12. - 27.12. 2015 TV tipy 21.12. - 27.12. 2015


24.12.
Štvrtok

Valentin Dobrotivý Prima 12:10
Česká komédia o kanadskom žartíku, ktorý kolegovia prichystali na pracovitého, ale i naivného úradníka poisťovne Valentina Plaveca. Ich posledný žart, v ktorom pripísali k výhernému číslu 8456 jednotku a nahovorili Valentinovi, že vyhral v lotérii milión, však spôsobil, že sa zbavil všetkých úspor a začal nakupovať na zálohu. Po odhalení podvodu s ním zostane len jeho verná manželka Helena, ktorá mu pomáha zbaviť sa finančných problémov, ale aj pripraviť odplatu. Snímka vznikla v roku 1942, tzn. v období Českého protektorátu a drvivého víťazstva Nemecka v Európe. Do snímky sa tak pretavila viera vo víťazstvo slušnosti a dobra, čo v spojení s optimistickým vyznením filmu a množstvom gagov pôsobilo vo vtedajšej dobe ako balzam na dušu.

Perinbaba Markíza 17:00
Najslávnejšia slovenská rozprávka Perinbaba je súčasťou slovenských televízii počas každých Vianoc. Jakubisko v nej pomocou svojho neskorého, magicko-realistického štýlu pripomína to najlepšie z európskej moderny 60. rokov a to predovšetkým svoj veľký vzor Felliniho, ktorého dlhoročná manželka a herečka Giulietta Masina stvárnila vo filme postavu Perinbaby. Tá žije vysoko v horách a pomocou svojej zázračnej periny pokrýva svet snežnou prikrývkou. Jedného dňa zachráni malého chlapca Jakubka z rúk Zubatej a vezme ho k sebe, aby jej pomáhal natriasať perinu. Po rokoch strávených u Perinbaby sa však Jakubko opäť vydáva medzi ľudí, aby sa tam stretol s krásnou Alžbetkou (Petra Vančíková).

Sedem zhavranelých bratov Jednotka 19:30
Nová, kriticky i divácky úspešná rozprávka Alice Nellis Sedem zhavranelých bratov vychádza z klasickej rovnomennej poviedky Boženy Nemcovej. V tomto príbehu sa mladé dievča snaží zachrániť svojich bratov od prekliatia, ktoré na nich kvôli neposlušnosti uvrhla ich matka. Od miestnej čarodejnice dostane radu a vydáva sa na dlhú cestu za ich záchranou. Film predstavuje zaujímavé rozkročenie medzi českým a hollywoodskym spôsobom štylizácie a okrem morálneho ponaučenia prináša do našich končín i chýbajúci feministický podtón. V rámci nových česko-slovenských rozprávok ide rozhodne o absolútnu špičku.

Francúzsky kankán ČT art 23:45
Jedna z posledných snímok „zakladateľa“ umeleckej kinematografie Jeana Renoira (syn slávneho maliara Augusta) sa odohráva v priebehu „zlatých čias“ Montmartru. Snímku by azda najlepšie charakterizovalo označenie opereta, keďže diváka ľahko strhne optimistickým nábojom, farebným „hmýrením“ množstva postáv a atmosférou francúzskych kabaretov na Moulin Rouge, ktorých zakladanie zobrazuje. Výrazne autobiografický podtón (vplyvný starší muž, stvárnený Jeanom Gabinom, zvádza mladé krásky) a predovšetkým revolučný štýl spočívajúci v dokonalom využívaní hĺbky poľa a vnútrozáberovej montáže vytvárajú s filmu jedinečný umelecký zážitok, ktorý pripomenie to najlepšie z Toulouse-Lautreca a francúzskej avantgardy. Zaujímavosťou je, že vo filme sa v jednej zo svojich mála hereckých rolí, objaví Edith Piaf.


25.12.
Piatok

Malý Pán Joj Plus 07:40
Malému Pánovi, obyvateľovi dutiny jedného vŕšku sa v noci sníva zvláštny sen. Keď sa zobudí, nedokáže sa zbaviť pocitu, že mu niečo chýba. Vydá sa teda na dlhú dobrodružnú cestu, počas ktorej sa za pomoci rozprávkových bytostí snaží zistiť, čo to je. Film je adaptáciou detskej knihy „Veľká cesta Malého pána“, ktorú sa Radek Beran rozhodol spracovať pomocou bábkovej animácie. Film pritom bábky umiestňuje do reálneho lesného prostredia, čím vytvára zaujímavú dichotómiu medzi reálnym a fiktívnym. Beranove vizuálne prepracované bábky zároveň dokážu uhranúť nielen deti, ale i dospelých.

Kráľ Drozdia brada Markíza 09:40
Na kráľovskom hrade vzbudí zvedavosť mladého kráľa Jána (Lukáš Vaculík) rozprávanie kočovnej hereckej spoločnosti o krásnej, ale namyslenej princeznej Anne (Adriana Tarábková). Odíde teda s hercami do zeme kráľa Matúša s cieľom napraviť jej povahu. Potom, čo ho princezná odmietne so slovami, že sa radšej vydá za žobráka ako zaňho, rozhodne sa otec, že jej tieto slová splní. Na druhý deň sa princezná musí vydať za žobráka, skrývajúceho pred svetom svoju zohavenú tvár. V skutočnosti ide o samotného kráľa Jána, ktorý ju chce takýmto spôsobom potrestať a azda aj zmeniť. Slávna rozprávka v réžii Miloslava Luthera vyniká okrem iného i zobrazením tvrdých životných podmienok slovenských poddaných a mierne depresívnym, melancholickým nádychom, ktoré sa však postupom času mení na nádherný príbeh o láske, pracovitosti a dobre.

Marketa Lazarová ČT art 20:00
Česká filmová kritika zvolila Markétu Lazarovú za najlepší český film všetkých čias. Chce sa dodať, že oprávnene, keďže film vyniká naturalistickým zobrazením temného stredoveku a zároveň poetickou Vláčilovou štylizáciou, ktorá z filmu vytvára uhrančivú a ľudsky zemitú lyrickú báseň. Baladický príbeh o cnostnej dievčine (Magda Vášáryová) predurčenej na život v kláštore zobrazuje konfrontáciu pudov a ideí, profánneho a sakrálneho a predovšetkým boj kresťanstva s pohanstvom. Magdalénina čistota je však poškvrnená príchodom násilníckeho mladíka, ktorý jej bráni v odchode a chce ju len pre seba. Spolu s tým vidíme sústavné kruté boje v chudobnej a divokej rurálnej krajine.

Vek nevinnosti Dvojka 20:10
Historická, romantická dráma Martina Scorseseho zobrazuje život vyššej vrstvy v New Yorku na konci 19. storočia. Vtedajšia spoločenská smotánka sa riadila pevnými pravidlami, prevzatými od európskych aristokratov, ktoré určovali čo je a čo nie je vhodné. Do tohto prostredia spadá aj mladý právnik Newland Archer a jeho nevinná snúbenica May Wellandová. V priebehu svadobných príprav však do mesta prichádza príťažlivá európska šľachtičná Olšenská. Nespútaná tamojšími konvenciami síce nie je spoločensky prijateľná, ale Newlanda jej sloboda a vášnivosť uhranie. Najväčšou devízou Scorseseho snímky je bezpochyby absolútne verné znázornenie dobových mravov, psychiky, pokrytectva ale i prekrásnej módy a architektúry. To všetko v opulentnom balení, za ktoré film získal Oscara za kostýmy.

TV tipy 21.12. - 27.12. 2015 TV tipy 21.12. - 27.12. 2015 TV tipy 21.12. - 27.12. 2015


26.12.
Sobota

Eva tropí hlouposti Nova 08:20
Michal Nor sa z cudziny vracia domov k svojej tete Pa a sestre Eve. Teta bude mať narodeniny a Eva chce pre ňu od susedov ukradnúť návod na vypestovanie krásnej odrody ruže. Ku susedom prenikne ako sekretárka, pričom sa tam stretne s Michalom, ktorý sa vydáva za anglického lorda, aby dcéru Záhorských Elišku ochránil pred nechcenými zásnubami. Jej matka pani Záhorská, ktorá odmieta vrátiť požičaný náramok zapríčinila, že u nich pracuje tiež Jiří Kučera, snažiaci sa rodinný šperk získať späť. Snímka plná absurdných situácií zaujme prepracovaným príbehom s veľkým množstvom nespoľahlivých rozprávačov i vtipnými a inteligentnými gagmi. Martin Frič, okrem iného režisér druhého Jánošíka, vytvoril dynamickú veselohru, ktorej dominujú úžasné herecké kreácie hviezd nemého českého filmu.

Adela ešte nevečerala ČT1 21:25
Do výberu som sa rozhodol zaradiť aj ďalší Lipského film Adela ešte nevečerala. Tá predstavuje fenomenálnu paródiu na lacné zošitové detektívky, na ktorej spolupracovalo mnoho významných osobností, okrem iných aj Jan Švankmajer. Neporaziteľný súkromný detektív Nick Carter stvárnený Michalom Dočolomanským je privolaný do Prahy, aby prišiel prekaziť plány zlého grófa von Kratzmara. Vďaka geniálnemu mozgu a najnovším vynálezom by to preňho malo byť hračka, avšak po príchode do Česka zisťuje, že situácia je pomerne odlišná. Snímka zaujme vynikajúcou situačnou komikou plnou trefných bonmotov, metatextuálnych odkazov i výborne stvárnenou atmosférou Prahy na konci 19. storočia.


27.12.
Nedeľa

Veľká zem Joj Plus 10:55
Pokiaľ sa povie epický western tak azda nenájdeme vhodnejšieho reprezentanta tohto pojmu ako snímku Wiliama Wylera. Namiesto množstva pištoľníckych súbojov a krutosti pri zobrazení Divokého západu pracuje Wyler primárne s prepracovanými charaktermi a anticky pôsobiacim príbehom. V ňom vidíme bývalého námorného kapitána Jamesa McKaya, ktorý prichádza na Západ za svojou snúbenicou Patriciou Terrillovou. Tá je dcérou majiteľa obrovského ranča Henryho Terrilla, ktorému sa James odmietajúci násilie nepáči. Terrill žijúci v neustálom boji so svojim najbližším susedom Rufusom Hannasseym o drahocennú vodu totižto neustále žije vo „vojnovom stave“. Pacifistické vyznenie celého filmu, podrývanie „amerického sna“ a výborné herecké výkony na čele s Gregorym Peckom a Burlem Ivesom, ktorý za svoju rolu získal Oscara, posúvajú film do panteónu najlepších filmov Zlatej éry Hollywoodu.

Niekto to rád horúce ČT2 20:00
Muzikanti Joe a Jerry sa pripletú do cesty bande gangstrov a ako nepohodlní svedkovia musia rýchlo ujsť. Na úteku v ženskom prestrojení sa pripletú do cesty ženskému orchestru a vydávajú sa s nimi na turné po Floride. Joe sa zamiluje do krásnej speváčky Sugar avšak aj oni sa stanú terčom pozornosti mužov. Kým o Joea, alias Josefinu, sa zaujíma mladučký hotelový poslíček, Jerrymu, alias Dafne, dvorí obstarožný milionár. Do toho sa samozrejme pripletú aj gangstri, ktorí po oboch hrdinoch pátrajú. Neuveriteľná kadencia gagov, rýchly švih, vydarené spevácke čísla, anjelská Marilyn Monroe a celá plejáda výborných hercov sa postarali o jeden z najnezabudnuteľnejších filmov v histórii filmu, ktorý dnes nechýba v žiadnym kánone.

West Side Story Dvojka 21:05
V newyorskej mestskej časti West side sú pouličné boje medzi dvoma znepriatelenými gangmi Tryskáčov a Žralokov v podstate na dennom poriadku. Jeden z členov gangu Tryskáčov Tony sa však zamiluje do Márie, ktorá je sestrou vodcu Žralokov a konflikt je na svete. Máriin brat so vzťahom samozrejme nesúhlasí a tak sa milenci musia stretávať potajomky. Netrvá však dlho a ich vzťah je odhalený. Filmová adaptácia legendárneho broadwayského muzikálu Leonarda Bernsteina získala 10 Oscarov a stala sa najznámejším muzikálom všetkých čias. „Remake“ príbehu o Rómeovi a Júlii je dodnes zaujímavý vďaka legendárnej hudbe Leonarda Bernsteina, optimistickej atmosfére a vynikajúcim tanečným choreografiám.


autor Marcel Šedo 21.12.2015
Meno:
ODOSLAŤ
:)
REBRÍČEK SK
01 |
návšt. 6379
02 |
návšt. 3868
03 |
návšt. 3865
04 |
návšt. 3518
05 |
návšt. 2098
06 |
návšt. 1798
07 |
návšt. 2057
08 |
návšt. 1557
09 |
návšt. 764
10 |
návšt. 551
REBRÍČEK US
01 |
$80,0 mil.
02 |
$16,0 mil.
03 |
$11,0 mil.
04 |
$10,0 mil.
05 |
$3,3 mil.
06 |
$2,4 mil.
07 |
$2,2 mil.
08 |
$1,9 mil.
09 |
$1,5 mil.
10 |
$1,4 mil.
SOCIÁLNE SIETE
KOMENTÁRE
Kinema.sk - filmy, seriály

sector logo
network
ISSN 1336-4197. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / Kinema s.r.o.