TV TIPY 1.2. - .7.2. 2016

TV TIPY 1.2. - .7.2. 2016

článok



01.02.
pondelok

22:25 Jackie Chan: Superpoliš 1 (Ging chaat goo si), Hong Kong, 1985, Akčný/Komédia/Krimi (Nova Cinema)
Po neúspešnom americkom filme Ochranca sa rozhodol Jackie Chan nakrútiť hongkonský remake, ktorý by lepšie odzrkadľoval jeho autorský zámer. Hrá tu policajta Jackieho, ktorý po náročnom prenasledovaní nakoniec zatkne drogového dealera. Následne dostane za úlohu chrániť hlavnú svedkyňu, ktorá má proti nemu vypovedať, avšak v nestráženej chvíli ju unesú a na Jackieho hodia vraždu policajta. Celý príbeh končí vo veľkolepom finále v obchodnom dome, ktoré preslávilo nielen film, ale aj Jackieho Chana a spravilo z neho hviezdu prvej veľkosti. Pri nakrúcaní tejto sekvencie Jackie utrpel jedno zo svojich najhorších zranení, keď si zlomil siedmy a ôsmy stavec.

23:20 Zabudnite na Mozarta, NSR/Československo, 1985, Krimi, (ČT art)
Kriminálne pátranie po záhadných okolnostiach predčasnej smrti W. A. Mozarta sa okrem detektívneho príbehu vyjadruje aj ku závažnej problematike zmyslu umeleckej tvorby. Aj napriek tomu, že dielo vychádza z faktografie Mozartovho života, nie je životopisným filmom v tradičnom zmysle slova, keďže Luther skúma predovšetkým vzťah umelca a spoločnosti. Mozart, ktorý vyrástol z myšlienkového podložia Francúzskej revolúcie sa prostredníctvom svojej rebélie dostával do častých konfliktov so zástancami absolutistickej monarchie. Ironický príbeh, ktorý v retrospektívach rekonštruuje najdôležitejšie okamihy Mozartovho života, vytvára plastický obraz umelca i epochy.


02.02.
utorok

22:10 Stokerovci (Stoker), USA/Veľká Británia Británie, 2013, Mysteriózny/Thriller, (Prima MAX)
Po tragickej smrti otca v deň svojich osemnástich narodenín sa India Stoker zoznamuje s jej charizmatickým strýkom Charliem, o ktorého existencii ani netušila. Keď sa Charlie nasťahuje k Indii a jej labilnej matke, obe očarí svojim šarmom a pokojom s akým rieši všetky úkony. Charlieho príchod však nebol náhodný, a šokujúce tajomstvo z jeho z minulosti zásadne ovplyvní Indiinu budúcnosť. Prvý americký film kultového Chan-wook Parka, ktorý sa predtým preslávil svojou trilógiou pomsty, vyniká fascinujúcim, až barokovo opojným štýlom, mysterióznou atmosférou a spletitým rozprávaním.

TV tipy 1.2. - .7.2. 2016 TV tipy 1.2. - .7.2. 2016 TV tipy 1.2. - .7.2. 2016


03.02.
streda

21:55 Hoří, má panenko, Československo/Taliansko, 1967, Komédia/Satira, (ČT1)
Ako to už pri filmoch Českej novej vlny býva zvykom, dej filmu je mimoriadne jednoduchý. V malej dedine sa koná tradičný hasičský bál, na ktorý sú pozvaní v podstate všetci. Snaha vedenia o kreatívne uchopenie spočíva v súťaži o kráľovnú plesu a dychovkové coververzie beatlesáckych hitov. Situácia sa však tak trochu zvrtne a zavďak dostane aj mierne skarikovaná česká národná povaha. Za vznikom filmu stojí osvedčené trio Forman, Passer, Papoušek, ktorí na príklade jedného malomeštiackeho mikrosveta zobrazujú pokrytectvo, prázdnotu, trápnu snahu o svetovosť a plytké svedomie českého národa. To všetko v parodickom balení, s typickou Formanovou „estetikou trápnosti“ a autentickým civilizmom novej vlny. Posledný český film Miloša Formana bol nominovaný na Oscara i Zlatý Glóbus za Najlepší cudzojazyčný film.


04.02.
štvrtok

07:50 Skrotená hora (Brokeback Mountain), USA/Kanada, 2005, Dráma/Romantický (JOJ Cinema)
Ennis Del Mar a Jack Twist sú kovboji, ktorí spolu pracujú vo Wyomingu na hore Brokeback. Stanú sa najlepšími priateľmi, no púta ich k sebe aj niečo viac ako len obyčajné priateľstvo. Na konci leta sa však ich práca končí a obaja sa vyberú svojou cestou. Ennis sa ožení s Almou, ktorá mu porodí dve deti a Jack odchádza do Texasu, kde sa zamiluje do kráľovnej rodea Laureen. Aj jemu sa čoskoro narodí dieťa. Po štyroch rokoch dostane Ennis od Jacka správu, že sa opäť chystá do Wyomingu. Tromi Oscarmi ocenená snímka, vrátane ceny za réžiu a scenár, prináša dekonštrukciu mýtov o drsných kovbojoch a zároveň príbeh o zakázanej láske.

TV tipy 1.2. - .7.2. 2016 TV tipy 1.2. - .7.2. 2016 TV tipy 1.2. - .7.2. 2016


05.02.
piatok

21:50 Klopanie na nebeskú bránu (Knockin' on Heaven's Door), Nemecko/Holandsko/Belgicko, 1997, Krimi/Komédia/Dráma, (ČT2)
Dnes už kultová nemecká snímka prekvapí tarantinovským využitím moderných filmových klišé, filmových odkazov, humorom a kompiláciou niekoľkých žánrov. Hlavnými hrdinami filmu sú dvaja muži umierajúci na rakovinu, ktorí sa rozhodnú, že si okorenia posledné dni svojho života a vycestujú k moru. Napriek mnohým prestrelkám a naháňačkám tu nie je ani kvapka krvi a ani jeden zavraždený.

21:55 Kika (Kika), Španielsko/Francúzsko, 1993, Dráma/Komédia, (Dvojka)
Absurdná tragikomédia zo života jednej opustenej vizážistky zobrazuje civilizačnú bezcitnosť a zasahovanie médií do súkromia. Moderátorka Andree Dorezanová stelesňuje civilizačnú agresivitu dvadsiateho storočia a je v priamom protiklade poctivej Kike, ktorá vo svojej naivnej bezbrannosti dobre chápe živých aj mŕtvych. Aj v tomto diele Almodovar nezameniteľným štýlom vykresľuje protikladné charaktery, ktoré sa v rozličných vzťahových situáciách milujú, alebo nenávidia.

22:30 Holubice, Československo, 1960, Poetický, (ČT art)
Odkiaľsi z Belgicka vypúšťajú stovky poštových holubov. Jednu bielu holubičku márne vyzerá jej majiteľka Zuzanka, žijúca medzi morskými vlnami a piesočnými dunami. Holubica bola zanesená búrkou do vzdialeného mesta - do Prahy. Zasadla unavená vo výťahovej šachte moderného činžiaku, kde ju postrelil vzduchovkou krutý Michal, chlapec pripútaný po nervovom šoku na pojazdnú stoličku.

23:00 Traffic - Nadvláda gangov (Traffic), USA / Nemecko, 2000, Krimi/Thriller (Dajto)
Režisérovi Stevenovi Soderberghovi sa v roku 2000 podaril ojedinelý kúsok, keď dva jeho filmy, získali v jednom roku po päť nominácií na Oscara. Film vychádza z premisy, že v USA je pre tínedžera ľahšie dostať sa k heroínu než k alkoholu. Drogy sú obrovským strašiakom tejto krajiny, pričom niektorí pred ním zatvárajú oči a iní proti nemu vedú zdanlivo beznádejný boj. Vo filme sledujeme životný osud viacerých postáv, ktorých spoločným menovateľom sú práve drogy a boj proti nim.


06.02.
sobota

13:05 Obraz (Le Tableau), Francúzsko/Belgicko, 2011, Animovaný ( ČT :D)
Jeden z najslávnejších európskych animátorov Jean-François Laguionie zobrazuje vo svojom filme Obraz situáciu, kedy sa jedným obrazom šíria zvesti o tom, že maliar sa už nevráti. Pre dokončené postavy je to výborná správa a hneď sa aj chopia moci a zavedú v obraze poriadok. Príbeh sleduje výpravu, ktorú spustí zakázaná láska medzi nedokončeným dievčaťom a dokončeným chlapcom. Vzrastajúce násilie vo svete obrazu prinúti niekoľko postáv vystúpiť z obrazu do skutočného sveta s cieľom nájsť maliara a presvedčiť ho, aby dokončil svoju práci a vniesol mier a poriadok do ich krutého sveta.

20:10 Bílá nemoc, Československo, 1937, Sci-Fi/Podobenstvo, (Dvojka)
Maršal, veliteľ svojej krajiny, vyzýva svojich mužov k napadnutiu susedov. Obyvatelia prijímajú jeho plány s nadšením, keďže majú možnosť získajú slávu a uznanie. V krajine sa zatiaľ šíri nevyliečiteľná choroba, nazývaná Bílá nemoc. Chudobný lekár dr. Galén objaví liek, avšak dr. Sigelius prijíma nehanebne za objav lieku vyznamenanie. Galén však postup výroby lieku vydá len pod podmienkou, že budú zastavené prípravy na vojnu. Maršál podmienku odmietne a vojnu vyhlási. Galén preto lieči len chudobných pacientov, až kým neochorie samotný Maršal.

23:15 13 zabijakov (Jsan-nin no shikaku), Japonsko, 2010, Akčný/Dobrodružný (ČT art)
Slávny nonkomformný japonský režisér Takashi Miike sa preslávil svojimi žánrovými filmami, ktorým vtláča autorskú pečať štýlovou neviazanosťou a nápaditým naplňovaním schém. 13 zabijakov je jeho príspevok do žánru chambara – samurajských filmov postavených na súbojoch. Jeho výpravný remake rovnomenného filmu z roku 1963 sa sústredí na aktualizáciu klasického štýlu a prináša krvou nasiaknutý príbeh trinástich samurajov, ktorí na seba vezmú úlohu zabiť zlovoľné knieža. Film napokon vrcholí v epickej bitke, kde sa hrdinovia postavia proti dvom stovkám protivníkov.

TV tipy 1.2. - .7.2. 2016 TV tipy 1.2. - .7.2. 2016 TV tipy 1.2. - .7.2. 2016


07.02.
nedeľa

22:00 Bláznova kronika, Československo, 1964, Dobrodružný/Historický/Fantasy (Kino CS)
Vizuálne azda najpodmanivejší film Karola Zemana, využíva rytiny pre zobrazenie priebehu tridsaťročnej vojny. Hlavnými hrdinami filmu sú čerstvý odvedenec a jeho skúsenejší kamarát, ktorí spoločne tiahnu do bojov i milostných dobrodružstiev.

21:40 Čínska štvrť (Chinatown), USA, 1974, Krimi/Thriller/Film-Noir (ČT2)
Súkromný detektív Jake Gittes, ktorého si najme jedna krásna dáma, aby našiel dôkazy nevery jej manžela, je typický ambivalentný noirový hrdina, ktorý nemá ďaleko ku opačnej strane zákona. Počas svojho vyšetrovania sa však zapletie do siete podvodov, siahajúcich na mimoriadne vysoké miesta. Film ocenený Oscarom za najlepší scenár zobrazuje Ameriku ako krajinu, v ktorej je slovo „americký sen“ vyprázdneným simulakrom.

22:20 Polnočný kovboj (Midnight Cowboy), USA, 1969, Dráma, (Dvojka)
Slávna americká dráma ocenená Oscarom v kategórii najlepší film, najlepšia réžia a scenár prináša deziluzívny pohľad na New York - mesto sociálnych protikladov, nenaplnených snov a nádejí. Takým mestom je aj pre naivného playboya Joea, presvedčeného o vlastnej atraktívnosti. Opustí malý texaský bar a prichádza do veľkomesta skúsiť prácu gigola. Spolu s ďalším životným stroskotancom zažíva deziluzívne precitnutie z amerického sna. Jeho predstavy o živnosti gigola nabúra hneď prvá zákazka, ktorá končí scénou, v ktorej Joe nakoniec dáva zdrvenej žene desať dolárov na taxi.


autor Marcel Šedo 1.2.2016
Meno:
ODOSLAŤ
:)
REBRÍČEK SK
01 |
návšt. 50476
02 |
návšt. 11232
03 |
návšt. 6387
04 |
návšt. 5029
05 |
návšt. 4829
06 |
návšt. 3812
07 |
návšt. 4039
08 |
návšt. 2951
09 |
návšt. 1913
10 |
návšt. 1868
REBRÍČEK US
01 |
$82,0 mil.
02 |
$7,4 mil.
03 |
$3,9 mil.
04 |
$3,2 mil.
05 |
$3,2 mil.
06 |
$2,5 mil.
07 |
$2,1 mil.
08 |
$1,7 mil.
09 |
$1,4 mil.
10 |
$1,1 mil.
SOCIÁLNE SIETE
KOMENTÁRE
Kinema.sk - filmy, seriály

sector logo
network
ISSN 1336-4197. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / Kinema s.r.o.