TV TIPY 11.4. - 17.4. 2016

TV TIPY 11.4. - 17.4. 2016

VOD recenzia



11.4.
Pondelok

22:20 RoboCop (RoboCop), USA, 1987, Krimi/Thriller/Sci-Fi (Prima MAX)
Policajta Alexa Murphyho zabila banda gangsterov, avšak vedcom a lekárom sa podarilo zachrániť niektoré jeho životné funkcie a vytvoriť z neho kyborga menom RoboCop. Neúprosný policajt tvrdo zasahuje proti akejkoľvek kriminalite v okolí. Keďže je odolný voči strelám i bombám a vyzbrojeaný tými najmodernejšími zbraňami, rýchlo si získa rešpekt v krutých uliciach Detroitu. Postupne sa v ňom však začínajú ozývať spomienky na niekdajší život a vybavovať si hrôzy svojej smrti, ale aj tváre brutálnych vrahov. Legendárna kyberpunková snímka z dielne subverzívneho Paula Verhovena inovuje klasické žánrové schémy silnou telesnosťou a satirickými prvkami.

22:25 Tenká červená čiara (The Thin Red Line), USA, 1998, Vojnový/Historický/Dráma (Plus)
Píše sa rok 1942 a druhá svetová vojna zúri už aj v Pacifiku. Na brehy ostrova Guadalcanal putuje jedna americká rota za druhou. Vojaci opúšťajú svoje rodiny, aby bojovali s japonskou armádou. Film sleduje osudy vojaka Witt, ktorý je dezertérom žijúcim v pokoji a mieri na ostrove v Pacifiku. Jedného dňa je však chytený americkým námorníctvom, vypočutý a poslaný naspäť do aktívnej služby k jednotke pripravujúcej sa na bitku o Guadalcanal. Film ukazuje osudy rôznych vojakov a dôstojníkov počas tejto drsnej akcie, ktorá je veľmi dôležitá pre vývoj vojny s Japoncami. Drsným i lyrickým filmom skúmajúcim vojnové besnenie i život domorodých obyvateľov, nás sprevádza Wittov vnútorný monológ.

23:05 Volanie démonov, Československo, 1967, Kriminálny (ČT art)
Kapitán Jakubec a poručík Michalko vyšetrujú v jednom malomeste úmyselne založený požiar továrne na nábytok i vraždu dvoch zamestnancov podniku. Jedným z podozrivých je aj riaditeľ továrne Černek, ktorý už nevládze plniť finančné požiadavky svojej náročnej manželky. Andrej Lettrich sa spolu so scenáristom Jozefom A. Tallom snažili v 60. rokoch presadiť trend diváckych filmov, ako opozitum ku intelektualizácii kinematografie režisérmi novej vlny. Vrcholom ich snaženia sa stala dvojica vyšetrovateľov, ktorá vystupovala v trilógii kriminálnych filmov. Posledným z nich je Volanie démonov, ktoré opätovne pracuje s holmesovsko-watsonovským modelom a obohacuje kriminálny žáner o psychologizáciu a dôkladné vykreslenie postáv.


12.4.
Utorok

21:10 Lovci divokej zvery (Animal Crackers), USA, 1930, Komédia (ČT art)
Do domu bohatej dámy Rittenhouseovej prichádza honosná návšteva. Na jej čele je svetoznámy dobrodruh, kapitán Jeffrey T. Spaulding, ktorý sa spolu so svojim zástupcom Jamisonom práve vrátil z Afriky. Na večierku má byť tiež odhalený veľmi vzácny obraz v hodnote 100 000 dolárov. Na oslavu sa však dostanú ľudia, ktorí sa chcú na obraze obohatiť, ako napríklad profesor Harpo a signor Ravelli. Celá krádež prebieha hladko, až do momentu keď profesor ukradne nielen originál, ale aj kópie, ktorými mal byť ukradnutý obraz nahradený. Ďalší anarchistický film z dielne bratov Marxovcov plný absurdných gagov, deštrukcie, bláznivých dialógov a nezvládateľných charakterov.

22:25 Tri sezóny v pekle, Česko/Slovensko/Nemecko, 2009, Historický/Dráma (ČT art)
Ivan Heinz, elegantný a trochu provokatívny muž mal práve devätnásť rokov, keď sa rozhodol utiecť z domu, aby sa vydal na cestu za slobodou a ideálmi. Uprostred dejinného zlomu roku 1947, plného extravagancie a očakávaní, si užíva život plný krásnych žien, cigaretového dymu, hudby erotických hier a alkoholu. Píše básne a vášnivo sa ženie do zničujúcej romance s nezávislou bisexuálkou Janou. V tom čase sa síce už začína spoločnosťou plížiť represívny socialistický režim, ale Ivan a Jana nemyslia na to, čo bude zajtra. Dôležité je pre nich len to, čo je teraz. Prebudenie v podobe stretu s mocou však jedného príde. Podobenstvo o človeku hodenom pod kolesá dejín v štylisticky zaujímavom podaní.

22:45 Prepadovka (Serbuan Maut), Indonézia/Francúzsko/USA, 2011, Akčný/Krimi/Thriller (Prima MAX)
Opustený bytový dom v Jakarte, slúži nebezpečným gangstrom ako skrýša pred zákonom. Elitný tím jednotky SWAT sa rozhodne zaútočiť na úkryt a zatknúť drogového dílera, ktorý riadi celé podsvetie v meste. Keď však dôjde k prvému stretu so zločincami a utajenie je prezradené, zostáva tím uväznený na šiestom poschodí budovy. Bez akejkoľvek pomoci zvonka sa bude musieť prebiť cez najbrutálnejších zločincov, aby si jeho príslušníci zachránili svoje životy. Hlavnou atrakciou celého filmu sú choreograficky prepracované súboje indonézskeho bojového umenia pencak silat.

TV tipy 11.4. - 17.4. 2016 TV tipy 11.4. - 17.4. 2016 TV tipy 11.4. - 17.4. 2016


13.04.
Streda

15:15 Hrbáč (Le Bossu), Francúzsko/Taliansko, 1959, Dobrodružný/Romantický, (Nova Cinema)
Statočný šľachtic Lagardere sa stane svedkom zákernej vraždy Filipa de Nevers, spáchanej kráľovým obľúbencom Gonzagom, ktorý sa chce takto zmocniť majetku rodiny. Prisľúbi umierajúcemu, že pred Gonzagom zachráni jeho malú dcérku Auroru, ktorú so sebou tajne odvezie do Španielska a po pätnástich rokoch ju vráti matke, ktorá nikdy neprestala veriť, že sa s dcérou ešte niekedy stretne. Do Paríža sa vracia v prestrojení, v ktorom ho nikto nespozná.

20:15 Gattaca (Gattaca), USA, 1997, Dráma/Sci-fi, (Prima MAX)
Vincent je jedným z posledných ľudí, ktorý sa narodil prirodzenou cestou bez zásahu genetických inžinierov. Celý svoj život tak prežil v tieni svojho vylepšeného mladšieho brata, ktorý ho prekonával v takmer všetkých oblastiach. „Nedokonalému“ Vincentovi je pridelená práca upratovača vo veľkom centre pre pestovanie vylepšených ľudí Gattaca. Jeho snom je práca kozmického navigátora, ktorú však kvôli svojim nedokonalým schopnostiam „nemôže“ vykonávať. Vincent však má v rukách predsa len jeden triumf. Absolútne nezlomnú vôľu.

21:50 Jára Cimrman ležící, spící, Československo, 1983, Komédia (ČT2)
Mladý divadelný vedec se vydal do malej dedinky s názvom Liptákov, kde bol posledný krát videný neznámy dramatik Jára Cimrman. Pripojí se ku skupine turistov a dostane sa do Múzea peria, kde sú tiež uchované predmety, ktoré Cimrman používal. Stará sprievodkyňa všetkým rozpráva o živote tohto neznámeho génia. Návštevníci sa napríklad dozvedia, že rodičia mu až do dvanástich rokov tajili, že je chlapcom, aby donosil šaty po staršej sestre. Ako vlastenec bojoval proti Rakúsko-uhorskej monarchii a ako učiteľ detí následníka trónu je odhodlaný pretvoriť deti Ferdinanda Habsburského na českých vlastencov. Mystifikácia, výsmech z dogmatického vlastenectva a persifláž vedeckého prístupu vytvárajú z Járy Cimrmana jeden z najnezabudnuteľnejších českých filmov 20. storočia.


14.04.
Štvrtok

20:20 Cervantes (Cervantes), Taliansko/Španielsko/Francúzsko, 1967, Dobrodružný (ČT art)
Zromantizovaný životopis najslávnejšieho španielskeho románopisca, Miguela Cervantesa, syna vidieckeho lekára, ktorý to dotiahol až na post osobného tajomníka, monsignora Acquaviva, pápežského vyslanca u kráľa Filipa II. Miguel sa pridáva ku flotile Svätej ligy a spolu s bratom sa stávajú hrdinami. Neskôr sa dostávajú do rúk alžírskym pirátom obchodujúcim s otrokmi, proti ktorým sa rozhodnú vyvolať vzburu.

20:25 Rozum a cit (Sense and Sensibility) (Jednotka)
Mladé dievčatá z dobrých rodín mali v Anglicku v 18. storočí jasne nalinkovanú budúcnosť – dobre sa vydať a viesť život verných manželiek. Elinor i Marianna pochádzajú presne z takejto rodiny. Problémom však je, že spolu so svojou matkou a mladučkou Margaret musia po otcovej smrti rodinné sídlo opustiť, pretože to pripadlo prvorodenému synovi z prvého manželstva. Elinor a Marianna tak budú mať veľmi ťažkú úlohu pri hľadaní manžela, čo ešte komplikujú ich povahy. Disciplinovaná Elinor nie je práve citovo založená, zatiaľčo mladšia Marianna sa naopak nedokáže ubrániť prudkým výbuchom vášne. Obe tak musia nájsť rovnováhu medzi rozumom a citom. Emma Thompsonová získala za scenár k filmu Oscara a Zlatý Glóbus, zatiačo režisér filmu, Ang Lee, bol ocenený Zlatým levom na Filmovom festivale v Benátkach.

TV tipy 11.4. - 17.4. 2016 TV tipy 11.4. - 17.4. 2016 TV tipy 11.4. - 17.4. 2016


15.04.
Piatok

20:00 Oslobodenie II - Prielom ( Osvobozhdenie: Proryv), Sovietsky zväz/Východné Nemecko/Poľsko/Juhoslávia/Taliansko, 1969, Vojnový (ČT2)
Päťdielna séria režiséra Ozerova je pravdepodobne tým najepickejším, najmonumentálnejším a najvýpravnejším vojnovým filmom všetkých čias. Medzinárodná koprodukcia zachytáva najdôležitejšie udalosti druhej polovice 2. svetovej vojny a postupné víťazstvo spojencov nad nacistickým Nemeckom. Vojna je tu nie je zobrazená len z pohľadu individuálnych osudov vojakov, ale skúma priebeh bojov, zámery jednotlivých stratégov a dopady na situáciu. Snímka pracuje so skutočnými historickými udalosťami a archívnymi materiálmi, ale aj s vymyslenými hrdinami, zápletkami a hranými pasážami. Druhý diel sleduje bitku na Dnepry, kde došlo v septembri roku 1943 k stretu nemeckých vojsk so sovietskou armádou. Generál Rybalkov dostal rozkaz v krátkom čase oslobodiť Kyjev spod nemeckej nadvlády.

21:25 Medvedík (10 timer til Paradis), Dánsko, 2012, Romantický/Dráma (Dvojka)
Dennis je profesionálny kulturista, ktorý žije so svojom matkou v až oidipovskom vzťahu. Má 38 rokov a aj napriek vypracovanej figúre si nedokáže nájsť partnerku. Napriek drsnému výzoru je veľmi ostýchavý a neistý. Jeho túžbou je oslobodiť sa od matky a byť konečne sám sebou. Keď sa mu strýko vráti z exotickej dovolenky s thajskou manželkou, aj Dennis sa rozhodne skúsiť šťastie. Snáď v Thajsku, ďaleko od svojej matky, nájde odvahu začať vzťah s inou ženou. Jeho matka to však stále nechce vzdať.

21:30 Agora (Agora), Španielsko, 2009, Historický/Dobrodružný/Romantický (ČT2)
Príbeh Hypatie z Alexandrie, prvej ženskej filozofky a astronómky západného sveta, sa odohráva v Egypte pod rímskou nadvládou v 4. storočí nášho letopočtu. Pri kresťanskom povstaní v Egypte sa Hypatia snaží zachrániť múdrosť starovekého sveta prežívajúcu v Alexandrijskej knižnici. Popritom sledujeme otroka Davusa, ktorý sa do svojej panej Hypatie zamiloval. Jeho tajná láska na jednej strane a možnosť slobody, ktorú by získal pripojením sa ku kresťanskému hnutiu, ho stavia pred zložitú situáciu. V Agore však predovšetkým sledujeme boj túžby po poznaní a z toho vyplývajúcich pochybností, ktoré nás ako ľudstvo neustále posúvajú dopredu a nedotknuteľných dogiem, ktoré vždy smerovali ku regresu a ničeniu.

22:20 Slávnosť v botanickej záhrade, Československo, 1969, Lyrický, Komédia (ČT art)
Mozaikovité rozprávanie o krčmárke Márii, ktorá sa vytrvalo snaží doviesť k oltáru otca svojich ôsmych dcér Pištu, o jej najstaršej dcére Kataríne, ktorá márne čaká na to, kedy ju botanik Gašpar požiada o ruku, o obrovi s mäkkým srdcom Kováčovi, o Margarite milujúcej výšky a hlavne o Pierrovi, ktorý svojím príchodom naruší pokoj tejto vinárskej dediny. Živelná oslava hedonizmu rozpráva o potrebe zázraku a zobrazuje impresívne očarenie prírodou. Predčasne zosnulý Elo Havetta tu vytvoril jedno z najvýznamnejším diel slovenskej kinematografie, ktoré spolu s dielom Juraja Jakubiska, zadefinovalo podobu novej vlny.


16.04.
Sobota

13:05 Kráľ a vták (Le Roi et l'oiseau), Francúzsko, 1980, Animovaný (ČT :D)
Animovaný film na motívy rozprávky Hansa Christiana Andersena, sleduje rozprávkový milenecký pár pastierky a kominára, predstavujúcich čistú lásku a vtáka, ako stelesnenie slobody a slnka, ktorý sa vďaka vynaliezavosti dokáže postaviť zlu, v podobe despotického kráľa. Legenda francúzskej animácie Paul Grimault na scenári spolupracoval s básnikom Jacquesom Prévertom, čo spôsobilo, že prostý príbeh získal nezameniteľnú poéziu, nenútenú hravosť i nadčasové posolstvo.

20:00 Na samotě u lesa, Československo, 1976, Komédia/Rodinný, (ČT1)
Manželia Oldřich a Věra Lavičkovci odchádzajú so svojimi deťmi Petříkom a Zuzankou do Loukova na chalupu svojho známeho, inžiniera Radima Zvona. Aj oni by si radi kúpili chalupu a napokon sa im podarí s dedom Komárkom vyjednať kúpu, pričom na začiatok im prenajme jednu miestnosť. Rozhodnú sa tu dokonca stráviť dovolenku. Zatiaľčo Oldřich a deti si vďaka zdravému vzduchu a dobrosrdečnému Komárkovi dovolenku užívajú, Věra je čím ďalej tým viac rozčúlená. Dúfa, že Komárka sa čo najskôr zbavia, avšak ten je zdravý ako repa a nevyzerá, že by sa ešte chystal umrieť.

22:05 Koza, Slovensko/Česko, 2015, Športový/Road movie/Dráma (Jednotka)
Bývalý olympionik, boxer Peter Baláž, prezývaný Koza, býva so svojou družkou Mišou v gete pre sociálne prípady. Keď Miša nečakane otehotnie, rozhodnú sa, kvôli zlej finančnej situácii, pre potrat. Koza však naň musí zohnať peniaze a tak sa vracia do ringu. So svojim manažérom Zvonkom sa vydávajú na "turné", v ktorom nejde o víťazstvá, ale o to, koľko úderov dokáže Koza zvládnuť. Unikátny zjav v súčasnej slovenskej kinematografii, kde sa netematizuje problém rasovej neznášanlivosti a zároveň sa vyhýba aj niektorým ustáleným stereotypom. Film je unikátny aj svojim zobrazením looserovstva, kde každá činnosť nutne musí skončiť fiaskom na nulovej príprave a neschopnosti podnikať.

23:10 Žena za výkladom (The Woman in the Window), USA, 1944, Film-noir/Thriller (Dvojka)
Ženatý profesor Richard Wanley si všimne vo výklade portrét krásnej ženy, ktorý ho okamžite zaujme. Keď sa mu podarí zoznámiť sa s touto ženou, v jej byte ho prekvapí jej žiarlivý milenec. Profesor ho v sebaobrane zabije a v snahe zachrániť si reputáciu sa začína čoraz viac zaplietať do lží. Pravdepodobne najväčšia legenda svetového filmu Fritz Lang buduje deduktívne, tzn. pomocou detailov a drobných faktov zaujímavú detektívnu zápletku. Súčasne s tým evokuje pomocou výraznej hry svetla a tieňa či ambivalentných charakterov tú správnu atmosféru krutej doby.

TV tipy 11.4. - 17.4. 2016 TV tipy 11.4. - 17.4. 2016 TV tipy 11.4. - 17.4. 2016


17.04.
Nedeľa

09:20 Naši susedia Jamadovci (Hōhokekyo tonari no Yamada-kun), Japonsko, 1999, Animovaný/Komédia (ČT :D)
Jamadovci pozostávajúci z otca Takašiho, matky Macuko, stredoškoláka Noboruho, malej Nonoko, babičky Šige a psa Počiho sú na prvý pohľad obyčajnou japonskou rodinou. Na druhý pohľad až takí normálni nie sú, ale v ich každodenných problémoch sa vyjavujú všedné, hoc trochu hyperbolizované problémy, ktoré trápia všetkých ľudí a dokážu tak vyčarovať úsmev i pochopenie. Film od spoluzakladateľa štúdia Ghibli, legendárneho Isaa Takahata, je nakreslený, pre japonský animovaný film, netradičným spôsobom – vodové farby len ľahko dofarbujú skice. Animácia zároveň skvele dotvára každodennosť, humor a preháňanie žánru slice of life. Inšpiráciou pre projekt bol úspešný komiks kreslený Hisaičim Išiim.

20:20 Bok po boku (Side by Side), USA, 2012, Dokumentárny, (ČT art)
Keanu Reeves sa spolu s ďalšími legendami svetového filmu, ako David Lynch, George Lucas, James Cameron, Lars von Trier ai, snažia odpovedať na otázku či je lepší analóg alebo digitál? Počas celého storočia bol klasický filmový materiál jediným „nosičom“, na ktorý sa dal film zaznamenať. To se však koncom starého milénia zmenilo a zdá sa, že cesta sa začína pomaly završovať. Neustále sa vyvíjajúce digitálne technológie už dosahujú rovnakú kvalitu ako klasický 35 mm film a filmári sa tak musia rozhodnúť, ktorou cestou sa vydať.

21:45 Kupec Benátsky (The Merchant of Venice), USA/Taliansko/Veľká Britána/Luxembursko, Historický/Dráma, (ČT2)
Chamtivý židovský úžerník Shylock má v Benátkach veľmi zlú povesť, pretože si doslova vychutnáva ťažkosti kresťanských šľachticov, ktorých postihla núdza. Jedného dňa požiada úžerníka o pôžičku vážený kupec Antonio, keďže jeho mladý priateľ Bassanio zúfalo potrebuje peniaze, aby získal ruku milovanej Porcie. Keď však Antonio nemôže peniaze vrátiť včas, dostane Shylock možnosť pomstiť sa svetu za roky ponižovania a pohŕdania. Shakespearova antisemitská komédia získala v Radforfovej aktualizácií odlišné kontúry a to aj napriek zachovaniu väčšiny dialógov a zápletky. Zo Shylocka sa stala tragická postava, brániaca sa pokryteckej kresťanskej spoločnosti, vďaka čomu získal film tragickejší nádych a morálne ambivalentnejšie vyznenie.


autor Marcel Šedo 12.4.2016
Meno:
ODOSLAŤ
:)
REBRÍČEK SK
01 |
návšt. 6379
02 |
návšt. 3868
03 |
návšt. 3865
04 |
návšt. 3518
05 |
návšt. 2098
06 |
návšt. 1798
07 |
návšt. 2057
08 |
návšt. 1557
09 |
návšt. 764
10 |
návšt. 551
REBRÍČEK US
01 |
$80,0 mil.
02 |
$16,0 mil.
03 |
$11,0 mil.
04 |
$10,0 mil.
05 |
$3,3 mil.
06 |
$2,4 mil.
07 |
$2,2 mil.
08 |
$1,9 mil.
09 |
$1,5 mil.
10 |
$1,4 mil.
SOCIÁLNE SIETE
KOMENTÁRE
Kinema.sk - filmy, seriály

sector logo
network
ISSN 1336-4197. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / Kinema s.r.o.