TV TIPY 9.5. - 15.5. 2016

TV TIPY 9.5. - 15.5. 2016

VOD recenzia



09.05.
Pondelok

18:30 Američan (The American), USA/Veľká Británia, 2010, Kriminálny/Thriller (JOJ Cinema)
Nájomný vrah Jack je neustále v pohybe a vedie osamelý život. Potom, čo jedna z jeho zákaziek vo Švédsku skončí omnoho horšie ako predpokladal, uchýli sa na taliansky vidiek do malého stredovekého mestečka. Zároveň tam však príjme ďalšiu zákazku - má zostaviť zbraň pre záhadnú Mathildu. Zatiaľ čo sa Jack opája pokojom v horách, spriatelí sa s kňazom Benedettom a zoznámi s krásnou Clarou. Všetko prebieha hladko, až kým Jack nevystúpi z tieňa, v ktorom žije. Poetická filmová balada o profesionálnych vrahoch, ktorí majú dušu, pripomenie rané filmy Kar-Wai Wonga

21:55 Taxi do Tobruku (Un Taxi pour Tobrouk) Francúzsko/Španielsko/NSR, 1960, Vojnový/Komédia/Dráma (ČT2)
Štyria francúzski vojaci zostanú na púšti so zničeným vozidlom, vysielačkou a bez vody. Po krátkej hádke sa vydávajú na 700 kilometrov dlhú cestu horúcim peklom. Čoskoro sa im naskytne šanca, dostať sa späť k svojej jednotke na základňu do Tobruku - objavia nemecké vozidlo a zastrelia posádku. Keď sa však chystajú vyraziť na cestu zistia, že jeden člen posádky nemeckého vozidla, kapitán von Stegel, prežil. Rozhodnú sa, že ho nenechajú zahynúť krutou smrťou a tak sa všetci piati vydávajú na cestu púšťou. Film o mužoch snažiacich sa zlikvidovať nepriateľa, s ktorým by sa za normálnych okolností skamarátili. Snímka je obžalobou vojnovej mašinérie, ktorá sa prostredníctvom propagandy snaží vo vojakoch prebudiť to najhoršie.

23:25 Muž proti mužovi (Da uomo a uomo) Taliansko, 1967, Western/Akčný (ČT2)
Ako dieťa sa stal Bill svedkom vyvraždenia celej svojej rodiny štyrmi banditami. O pätnásť rokov neskôr sa vydáva nájsť vrahov s cieľom uskutočniť pomstu, na ktorú sa celý svoj život pripravoval. Počas pátrania mu skríži cestu bývalý trestanec Ryan, ktorému dlhujú peniaze práve dotyční banditi. Jeden z vrcholov talianskeho žánru spaghetti-western, obsahujúci všetky jeho typické „trademarky“ ako hudbu Ennia Moriconeho, naťahovanie času pri súbojoch či časté využívanie retrospektív.

TV tipy 9.5. - 15.5. 2016 TV tipy 9.5. - 15.5. 2016 TV tipy 9.5. - 15.5. 2016


10.05.
Utorok

21:10 Okupácia v 26 obrazoch (Okupacija u 26 slika) Juhoslávia/Taliansko/NSR/ZSSR, 1978, Vojnový/Dráma (ČT art)
V roku 1941 sa Chorváti rozdelili na tri tábory - ustašovský, komunistický a neutrálny. Ten prvý kolaboroval s talianskymi a nemeckými okupantmi, druhý predstavoval bojovnú opozíciu a tretí sa po vlne teroru zo strany Ustašovcov neskôr pripojil ku komunistom. Na tomto historickom podloží sa rozohráva príbeh troch kamarátov, z ktorých dvaja sú Chorváti a jeden je Žid. Pod vplyvom hrozných vojnových udalostí sa pridávajú ku jednotlivým táborom a ich životy postupne spejú ku tragickým koncom. Vo filme sledujeme jednu z najobľúbenejších turistických destinácií – Dubrovník, demolovanú pod paľbou rôznych frakcií. Režisér vo filme zvolil chladný, vecný, otvorený a nemilosrdný pohľad, ktorý necháva emóciám svojho diváka v podstate voľné pole pôsobnosti.

23:55 Tri dni k slobode (The Next Three Days), USA, 2010, Kriminálny/Romantický/Thriller, (JOJ cinema)
Život Johna Brennana plynie pokojne až do chvíle, kedy je jeho žena Lara zatknutá kvôli vražde, ktorú nespáchala. John sa až do rozsudku snaží udržať rodinu pohromade, vychováva syna Luka a učí na univerzite. Popritom usilovne pátra po každom dôkaze, ktorý by dokázal, že je jeho žena nevinná. Po zamietnutí posledného odvolania začne mať Lara samovražedné sklony a John sa rozhodne pre jediné možné riešenie - pomôcť svojej žene ujsť z väzenia. Film o hľadaní hraníc, ktoré sú bežní smrteľníci schopní prekonať.


11.05.
Streda

15:35 Byl jednou jeden král... , Československo, 1954, Rozprávka/Komédia (Nova Cinema)
V jednej krajine kedysi panoval pyšný a trochu natvrdlý kráľ Ja Prvý. Mal tri dcéry – Drahomíru, Zpěvanku a najmladšiu Marušku. Rozhodol sa zveriť vládu tej, ktorá ho má najradšej a tak usporiadal skúšku. Práve Maruška, ktorú má zo všetkých najradšej, ho veľmi zraní, keď mu na otázku ako ho má rada odpovie, že ako soľ. Kráľ Marušku vyženie a zakáže v kráľovstve používať soľ. Tým však spôsobí veľa trampôt všetkým obyvateľom kráľovstva. Čoskoro zistí, že soľ a pravá láska sú skutočne nad všetky poklady sveta.

20:25 Schindlerov zoznam (Schindler's List) USA, 1993, Dráma/Vojnový/Historický (Jednotka)
Dej filmu sa odohráva v poľskom Krakove v roku 1939. Židovská obec je vystavovaná stále sa zhoršujúcej perzekúcii zo strany nacistov. V tejto situácii prichádza do Poľska obchodník Oskar Schindler, člen Nacistickej strany a muž zarábajúci na vojnovom utrpení, ktorý však postupom času dokázal zachrániť tých, ktorým už zdanlivo nebolo pomoci. Snímka sa nedrží historických udalostí a predstavuje tak skôr moralitu o tom, že ani v tej najstrašnejšej životnej situácii ešte nič nie je definitívne prehraté. Dnes už kľúčové dielo svetovej kinematografie a víťaz siedmych Oscarov, vrátane ocenenia za Najlepší film a Najlepší réžiu.

TV tipy 9.5. - 15.5. 2016 TV tipy 9.5. - 15.5. 2016 TV tipy 9.5. - 15.5. 2016


12.05.
Štvrtok

20:15 Housata, Československo, 1979, Dráma/Psychologický (Prima MAX)
Kamarátky Šárka, Monika a Marie študujú na textilnom učilišti a na učňovskom internáte bývajú v rovnakej izbe. Šárka nikdy nepoznala svojich rodičov a cez víkend sa tak vracia do detského domova, kde vyrastala. Povrchná Monika síce nepatrí na učilišti medzi najlepšie študentky, ale za to je dobrá v nadväzovaní známostí s chlapcami. Citlivá a romantická Marie prežíva platonickú lásku k Otovi, ktorý je na vojne a ktorý si vďaka zoznamovaciemu inzerátu najskôr začal dopisovať s Monikou. Tá však nedokáže písať zaujímavé listy a tak sa tejto úlohy zhostila Marie. Medzi dievčatami preto začínajú vznikať hádky. Debutujúci režisér Karel Smyczek započal svojim filmom celú vlnu výpovedí o dospievajúcej mládeži a aspoň na chvíľu prinavrátil do šedivej normalizácie novovlnnú ľahkosť a civilizmus.

22:00 Sedem (Seven) USA, 1995, Thriller/Kriminálny (Dajto)
Obžerstvo, lakomosť, lenivosť, závisť, hnev, pýcha a smilstvo. Sedem smrteľných hriechov ako séria siedmych desivých vrážd uskutočnených jedným z najinteligentnejších a najrafinovanejších zločincov filmového plátna. Detektív William Somerset stojí na konci svojej kariéry. Jeho poslednou úlohou je zaučenie mladého, ambiciózneho kriminalistu Davida Millsa. Obaja dostanú za úlohu vyšetriť niekoľko brutálnych vrážd a dolapiť záhadného zločinca Johna Doa, ktorý sa rozhodol odstraňovať špinu z morálne skazenej spoločnosti. Snímka vyniká predovšetkým svojim atmosférickým zobrazením veľkomesta, ktoré je špinavé, násilné a depresívne.


13.05.
Piatok

20:15 Bezstarostná jazda (Easy Rider) USA, 1969, Road movie (Prima MAX)
Dvojica priateľov, Billy a Wyatt, ktorého prezývajú “Kapitán Amerika”, sa vydáva na cestu z Los Angeles do New Orleans, kde chcú navštíviť populárny karneval Mardi Gras. Počas cesty si krátia čas užívaním drôg a spoznávaním nových ľudí. Do cesty sa im pripletie podobne naladený právnik, mladé dievčatá, ale aj niekoľko zle naladených „domorodcov“, pre ktorých sú obaja slobodomyseľní mladíci nepriateľmi číslo Jeden. Film, ktorý započal dekádu nazývanú Nový Hollywood a Denisa Hoppera katapultoval na pomyselný Olymp alternatívnej kultúry, spôsobil v Hollywoode, keď prišiel do kín, doslova zemetrasenie. Bezstarostná jazda bola totižto obrovským vztýčeným prostredníkom do tvárí štúdiám, autoritám, či Nixonovi a dokonale tak vystihovala vtedajšiu atmosféru medzi americkými deťmi kvetov.

21:00 Funny Games USA (Funny Games U.S.), USA/Francúzsko/Veľká Británia/Rakúsko/Nemecko/Taliansko, 2007, Kriminálny/Psychologický/Thriller (ČT2)
Anna rozpráva príbeh svojej rodiny, ktorá bola fyzicky i psychicky týraná dvoma neočakávanými návštevníkmi. Dvaja mladíci, Peter a Paul, sa s milým úsmevom a v bielych rukavičkách objavia pred dverami ich chaty. Anna s rodinou nemá ani tušenie, ako drsná hra na nich čaká! Všetko začne naberať na otáčkach, keď sa Paul staví, že rodina neprežije do zajtrajšieho rána. Podobne ako Hanekeho predchádzajúci film Funny Games je snímka kritikou pasivity a otupenosti amerického papučového diváctva.

22:15 Drak sa vracia, Československo, 1967, Balada/Historický/Poetický (ČT art)
Baladický príbeh uzavretého a neprístupného hrnčiara Martina Lepiša, prezývaného Drak, ktorého okolie obviňuje zo skutkov, ktorých sa nikdy nedopustil. Po rokoch sa vracia, ale ešte vždy sa stretáva s nevraživosťou a ohováraním zo strany dedinčanov, ktoré vyeskalujú do niekoľkých konfliktov. Nezhody ešte podporuje fakt, že Drakova dávna láska Eva, teraz žije so Šimonom, čím medzi týmito dvomi mužmi vzniká ďalšie napätie. Poetická snímka, v ktorej hrá dôležitú rolu prostredie, samotná dedina, ale aj použité filmové prostriedky je jedným z najpôsobivejších filmov slovenskej kinematografie.

TV tipy 9.5. - 15.5. 2016 TV tipy 9.5. - 15.5. 2016 TV tipy 9.5. - 15.5. 2016


14.05.
Sobota

09:20 Tintin v chráme slnka (Tintin et le temple du soleil) Belgicko/Francúzsko/Švajčiarsko, 1969, Animovaný/Dobrodružný/Rodinný (ČT :D)
Archeológovia, ktorým sa podarilo nájsť starý chrám Inkov, sa stanú obeťou kliatby. Po návrate domov každý z nich ochorie. Súčasne s tým ukradnú múmiu a unesú profesora Tournesola. Tintin a Handdock sa v snahe pomôcť im a zároveň zachrániť profesora Tournesola, rozhodnú podniknúť dobrodružnú cestu do Peru. Snímka Eddieho Latesteho výborne vystihla mrazivú až hororovú atmosféru a zároveň aj roztomilosť komiksovej predlohy.

20:20 Oliver! (Oliver!) Veľká Británia, 1968, Muzikál/Dráma/Rodinný (ČT art)
Adaptácia londýnskeho muzikálu z roku 1960 na motívy slávneho románu Charlesa Dickensa. Oliver je sirota, ktorá utečie do Londýna. Tu sa stretáva s Lišiakom, ktorý ho zavedie medzi svojich kamarátov, pouličných lupičov, vedených starým Faginom. Pri jeho prvej práci ho však chytia a ujíma sa ho jeden starý pán. To sa však nepáči Figanovmu kumpánovi Billovi Sikesovi, ktorý sa rozhodne Olivera uniesť. Muzikál ovenčený šiestimi Oscarmi očaril v dobe vzniku veľkolepou výpravou a kostýmami, ale aj optimistickým nádychom.

22:10 Kráľ Krysa (King Rat) USA, 1965, Vojnový/Dráma (Jednotka)
Píše sa rok 1945. Vo vojenskej väznici Chang Jail v Singapure neplatia zákony na ochranu väzňov. Väčšina z nich žije ako zvieratá, ale americký desiatnik menom King nie je ochotný prispôsobiť sa týmto podmienkam. Váži o 20 kg viac ako väčšina spoluväzňov, chodí elegantne oblečený a vždy má pri sebe cigarety. Jeho obchodným partnerom sa stáva hrdý anglický dôstojník Marlow, ktorý ako jediný dokáže plynule konverzovať s Malajzíčanmi. Keď je Marlow zranený a hrozí mu amputácia ruky, spečatí King ich priateľstvo tým, že zaňho zaplatí drahé lieky. Vojna sa končí a ako to býva zvykom, najväčší nepriatelia sa skrývajú vo vlastných radoch.

22:25 Vraždy v Yorkshire (Red Riding: In the Year of Our Lord 1974) Veľká Británia, 2009, Kriminálny/Mysteriózny/Thriller (Plus)
V Yorkshire sa v roku 1974 rozmáha strach, nedôvera a korupcia vo vnútri samotnej polície. Mladý novinár Eddie Dunford je odhodlaný nájsť pravdu v stále zložitejšom labyrinte klamstiev a podvodov okolo policajného vyšetrovania série únosov detí. Keď sa stratí mladá Clare Kemplay, Eddie a jeho kolega Barry, presvedčia svojho šéfa, aby ich nechal vyšetriť spojenie s dvomi podobnými únosmi. Po nájdení zohaveného tela miestneho realitného magnáta sú však Eddie a Barry vtiahnutý do smrtiaceho sveta zastrašovania a policajnej brutality. Dôkaz, že 70. roky boli ohavné na oboch stranách železnej opony. Na jednej strane boj proti revizionistom a všadeprítomná tajná služba, na strane druhej politicko-podnikateľská mašinéria.

TV tipy 9.5. - 15.5. 2016 TV tipy 9.5. - 15.5. 2016 TV tipy 9.5. - 15.5. 2016


15.05.
Nedeľa

09:20 Tintin a jazero žralokov (Tintin et le lac aux requins) Belgicko/Francúzsko, 1972, Animovaný/Dobrodružný/Rodinný (ČT :D)
Príbeh sa odohráva v neexistujúcej Ruritánii, kde profesor Sunflower vymyslel trojrozmernú kopírku schopnú reprodukovať akýkoľvek objekt. Zlovestný Rastapopoulos, známy pod pseudonymom "Veľký žralok", sa ju snaží ukradnúť, aby sa pomocou falzifikátov umeleckých diel ukradnutých z múzeí podvodne dostal k peniazom. Tintin a jeho pes sa mu v tom snažia zabrániť. Adaptácia ďalších príbehov slávnej belgickej komiksovej série, ktorej autorom je výtvarník Hergé, opäť kreatívne obohacuje detektívny žáner o prvky sci-fi a humorný podtón.

20:00 Indiánsky bojovník (The Indian Fighter) USA, 1955, Western (ČT2)
Stopár Johnny Hawks súhlasí, že bude sprevádzať kolónu áut cez územie Siouxov. Hawks sa pokúša indiánov presvedčiť, aby nechali kolónu pokojne prejsť avšak dokážu opitý obchodník Wes Todd a Šedý vlk konflikt nepríjemne vyostria. Aby situáciu urovnal, sa Hawks zúčastní pästného súboja so Šedým vlkom a hoci zvíťazí, odmieta Šedého vlka zabiť. Keď sa však Todd a jeho partner Chivington snaží indiánom ukradnúť zlato, rozhodne sa ich náčelník Siouxov Červený mrak zabiť. Ustúpi až potom, čo Hawks riskuje svoj vlastný život a sľúbi, že Todda a Chivingtona privedie pred súd. „Mayovsky“ ladená, pacifistická snímka o potrebe priateľstva medzi rasami uhranie veľkolepým spracovaním a hviezdnym hereckým obsadením na čele s Kirkom Douglasom.

21:30 Armáda tieňov (L'Armée des Ombres) Francúzsko/Taliansko, 1969, Vojnový/Dráma (ČT2)
Napínavý príbeh oslavujúci francúzsky odboj počas II. svetovej vojny je adaptáciou rovnomennej knihy Josepha Kessela. Hlavnú dejovú líniu tvorí detailný popis fungovania odbojárskej špionážnej a záškodníckej siete, presahujúci do detektívneho žánru. Kým autor literárnej predlohy musel totožnosť svojich hrdinov maskovať, Melville ju zámerne odhaľuje, pretože ju považuje za najpresnejšie vyjadrenie podstaty odboja.


autor Marcel Šedo 9.5.2016
Meno:
ODOSLAŤ
:)
REBRÍČEK SK
01 |
návšt. 6379
02 |
návšt. 3868
03 |
návšt. 3865
04 |
návšt. 3518
05 |
návšt. 2098
06 |
návšt. 1798
07 |
návšt. 2057
08 |
návšt. 1557
09 |
návšt. 764
10 |
návšt. 551
REBRÍČEK US
01 |
$80,0 mil.
02 |
$16,0 mil.
03 |
$11,0 mil.
04 |
$10,0 mil.
05 |
$3,3 mil.
06 |
$2,4 mil.
07 |
$2,2 mil.
08 |
$1,9 mil.
09 |
$1,5 mil.
10 |
$1,4 mil.
SOCIÁLNE SIETE
KOMENTÁRE
Kinema.sk - filmy, seriály

sector logo
network
ISSN 1336-4197. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / Kinema s.r.o.