CINEMACITY AUPARK PONÚKA 4DX

CINEMACITY AUPARK PONÚKA 4DX

článok



Vietor, vôňa, pohyblivé sedadlá či šťuch do lopatky pri Angry Birds?

Investície, nové technológie a odlišné zážitky v kinosálach nekončia. Len čo si všetci kinári oddýchli po inštalácií 3D, nových plátien a premietačiek, prichádzajú nové výzvy. Za posledné roky sme objavili čaro Dolby Atmos (už nielen v Bratislave, ale aj v Nitre či Trnave), dorazili aj pohyblivé sedadlá D-Box (v Bory Mall v Bratislave i Banskej Bystrici) a jedenásť mesiacov už premieta aj nový IMAX.

Hoci novinky nie sú už nasadzované plošne (zo všetkých má potenciál na rozšírenie najmä Dolby Atmos a D-Box), posúvajú kino a jeho možnosti ďalej. Lebo ak platí, že ideme bojovať proti obývačkovému zážitku alebo čoraz častejšiemu sledovaniu kinofilmov na tabletoch či smartfónoch, treba nasadiť väčšie kalibre – a tie si žiadajú priestor.

CinemaCity Aupark ponúka 4DX

Čo je 4DX?

4DX majú na svedomí Kórejci, prvá sála vznikla v roku 2009 v Soule a dnes ich je viac ako 230 po celom svete. Prináša rozličné efekty a na jeho nasadenie treba prakticky prerobiť celú sálu a mať ešte dostatočnú infraštruktúru pre spracovanie jej efektov (pomôže dobrý sklad v tesnej blízkosti). 4DX si vystačí s plátnom v sále i zvukovým systémom, ale všetko ostatné potrebuje prerobiť vo svoj prospech a využívanie. V sále teda uvidíte podozrivo rozložené rampy a sedadlá sú usporiadané trochu inak.

4DX na Slovensku – v Auparku

CinemaCity pre uvedenie 4DX prerobila v multiplexe Aupark sálu č. 9. Je to štvrtá najväčšia sála, pôvodne mala kapacitu 205 miest a dnes ich má 140. Nájdete tu deväť radov, v každom po 16 sedadiel (iba v prvom ich je 12). Sedadlá sú usporiadané do štvoríc. Sú dostatočne priestorné, majú priestor na nohy, po pravej ruke si odložíte nápoj a nájdete tu aj ovládaciu konzolu, kde už svieti podozrivý nápis Water On-Water Off.

Praktický zážitok 4DX efektov

Efektov je celý tucet a využívajú rozličné technológie. Štartujeme pri sedadle, ktoré sa dokáže hýbať doľava i doprava, vpred i vzad. Myká s vami celkom často. Nasledujú vibrácie na rôznych častiach, pecku môžete dostať zospodu, ale ešte zaujímavejšie vyznieva často využívaný efekt šťuchanca pod lopatku (využitý najmä v ukážkach). Oproti nim je šteklenie lýtok relatívne mierny efekt. Sedadlo obstálo a už je zrejmé, prečo nie je dobré si klásť tašku či predmety vedľa – do plátna asi nevyletia, ale kotúľať sa po sále môžu.

Efekt bubliniek vychádzajúci zo stropu sme zažili iba raz, ale je možné, že detské filmy si ho obľúbia. Za to blesky v podobe dvoch silných stroboskopov sa používajú často, na navodenie wow efektu, akurát v prvom rade si ich neužijete tak ako napríklad vo štvrtom, keďže vychádzajú z bočnej strany.

Máme tu aj dva vzdušné efekty. Hmla má prekvapivo dobré vyznenie pri traileroch s výbuchmi, lebo zrazu sa môže veľká časť plátna ponoriť do nej a nevidíte veľa. Vôňa prichádza raz za pár minút a bola príjemná, zatiaľ sme nezažili žiaden smrad, čo by navodil hnusnú situáciu (v mixujúcom zariadení je k dispozícii osem druhov).

A napokon sú tu plné meteorologické efekty. Vietor je častý a efektný, zatiaľ čo vzduch vás skôr ofúkne, pri krku. Ale najväčšie prekvapenia prináša asi voda, ktorá vás ovlaží zozadu (tiež je za krkom), dážď prichádza spredu a úplne top efekt patrí búrke, lebo vtedy sa sála rozbehne naplno a kombinuje viaceré efekty: fúka tu voda, hegá s vami sedadlo a dopadá voda na rôzne časti. Je to mocný efekt a nečakaný silný zážitok.

CinemaCity Aupark ponúka 4DX

Koľko tento špás stojí?

Každého záujemcu bude zaujímať, koľko taká švanda bude stáť pri vstupnom. Príplatok 4 eurá je známy už z IMAX a keďže ide o 4DX, číslovku niektorí aj tipovali. V praxi znamená vstup 11 eur za 2D film, resp. 12,50 eur za film bez 3D okuliarov (príplatok je 0,75 €). Deti, študenti a seniori majú zľavu 1,50 eura.

Aké filmy prídu na štart?

Najdôležitejší aspekt hneď po cene lístka. 4DX v Auparku odštartoval vo štvrtok 12. mája a prichystané sú dva filmy. Tri dopoludňajšo-popoludňajšie časy si uzurpujú priamo v premiére Angry Birds vo filme v 3D a tri večerné (po 17:00) zase Captain America: Civil War, tiež v 3D.

Už tento týždeň však štartuje X-Men: Apokalypsa, nasledovať bude Alica v krajine za zrkadlom 26. mája, nový Deň nezávislosti (23. júna), piata Doba ľadová (14. júl) a Star Trek: Beyond (18. august). Ponuka je zatiaľ solídna, spätne sa zatiaľ filmy uvádzať nebudú, ale potenciál pre návrat niektorých hitov typu Avatar by sa mohol naplniť. Je možné, že v nabitom lete nebudú kinári špekulovať; keď príde na jeseň mierne slabšie obdobie, vtedy by sa čosi vrátiť mohlo. Potom sa už budú sypať najmä tradičné veľké filmy pred Vianocami.

CinemaCity Aupark ponúka 4DX

4DX vs. ostatní

Spôsobov ako si užiť film inak alebo naplno teda pribudlo a 4DX prináša opäť niečo navyše. Dolby Atmos nás posunul v oblasti zvuku a je to cítiť. D-Box alias rozkývané sedadlá majú čaro. A IMAX je samozrejme totálne odlišný zážitok vďaka obrovskému plátnu i zvuku.

4DX síce vyzerá na pohľad ako pevná atrakcia, ale prináša aj niečo nevyskúšané. Rozličné efekty, vietor, vodu, vôňu či svetlá. V ukážkach z vás vymláti dušu, vo filme taký intenzívny byť nemusí, ale rozloží si silu efektov na celú stopáž. Vďaka použitej sále sa netreba báť zobrať na predstavenie aj deti (cca od 5-6 rokov), lebo nereve ako IMAX či Dolby Atmos zvuk, čo je príjemné zistenie.

Na druhej strane musia fajnšmejkri oželieť väčšie plátno, lebo sála č.9 v Auparku nepatrí medzi najväčšie. Je to potrebný kompromis a z biznis hľadiska dobrá voľba: 140-miestnu sálu sa môže podariť zaplniť ľahšie ako obetovať napríklad č.4 alebo č.6, kam sa zmestí 270 ľudí na väčšie filmy. A takmer ideálne je aj časové hľadisko alias začiatok letnej sezóny, lebo teraz nás čaká najviac blockbustrov, kde efekty môžu vyniknúť. Napríklad z trailerov sa najviac podaril Deň nezávislosti: Nový útok...


autor Michal Korec 16.5.2016
Meno:
ODOSLAŤ
:)
REBRÍČEK SK
01 |
návšt. 50476
02 |
návšt. 11232
03 |
návšt. 6387
04 |
návšt. 5029
05 |
návšt. 4829
06 |
návšt. 3812
07 |
návšt. 4039
08 |
návšt. 2951
09 |
návšt. 1913
10 |
návšt. 1868
REBRÍČEK US
01 |
$82,0 mil.
02 |
$7,4 mil.
03 |
$3,9 mil.
04 |
$3,2 mil.
05 |
$3,2 mil.
06 |
$2,5 mil.
07 |
$2,1 mil.
08 |
$1,7 mil.
09 |
$1,4 mil.
10 |
$1,1 mil.
SOCIÁLNE SIETE
KOMENTÁRE
Kinema.sk - filmy, seriály

sector logo
network
ISSN 1336-4197. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / Kinema s.r.o.