TV TIPY 13.7. - 17.7. 2016

TV TIPY 13.7. - 17.7. 2016

VOD recenzia



13.07.
Streda

20:25 Pre hrsť dolárov (Per un pugno di dollari) Taliansko/Španielsko/Západné Nemecko, 1964, Western (Jednotka)
Neznámy muž prichádza do malého mestečka rozdeleného vojnou dvoch klanov. Zatiaľ čo väčšina ľudí by už dávno ušla alebo zomrela násilnou smrťou, jeho táto vojna medzi Baxterovcami a Rojovcami nevyvádza z rovnováhy. Rozohráva nebezpečnú hru na obe strany s cieľom využiť situáciu vo svoj prospech. Leoneho revolučná adaptácia Kurosawovho Yojimba vynikajúco pracuje s retardáciou deja pred prestrelkami, veľkými detailami kamenných tvárí a ambivalentnými charaktermi.

21:45 Deň splnu (Děň polnolunija) Rusko, 1998, Dráma (Dvojka)
Pestrá mozaika, v ktorej sa osudy ľudí preplietajú, splývajú a potom opäť idú svojou vlastnou cestou je zaujímavý experimentálny film, kde jednotlivé dejové línie spája reštaurácia. Hrdinovia filmu - mladý chán, vyšetrovateľ prokurátorskej kancelárie, letecký kapitán a jeho krásna priateľka, vrah i jeho obeť, romantický básnik Alexander Sergejevič Puškin a kalmycké dievča, s ktorým sa Puškin zoznámil pri svojom putovaní po Kaukaze, moskovský školák, ktorý o tom všetkom číta v Puškinovom príbehu Cesta do Arzumu, známy jazzový hudobník a jeho bývalá žena, speváčka a mnoho ďalších ľudí, ktorí nemajú poňatia o existencii tých ostatných, žijúcich v rôznych dobách a na rôznych miestach krajiny.

TV tipy 13.7. - 17.7. 2016 TV tipy 13.7. - 17.7. 2016 TV tipy 13.7. - 17.7. 2016


14.07.
Štvrtok

21:35 Divoké včely, Česko, 2001, Komédia/Dráma (ČT2)
Osemnásťročný Kája býva v dedine na severnej Morave s otcom-filozofom a s energickou babičkou. Tajne zbožňuje svoju vrstevníčku, predavačku v miestnom obchode - Božku. Tá však chodí s miestnym mačom Ladom. Keď do dediny príde z Prahy Kájov starší brat Petr, začnú sa vzťahy medzi jednotlivými postavami meniť. Dôraz na autentickú realitu všedného života na dedine i charakterov dotvára režisér dávkou nesmelosti a hanblivosti svojich postáv. Dôležitý obraz vidieckeho života mladých ľudí, ukazuje pocit frustrácie, nudy aodovzdanosť osudu bez vôle zmeniť svoj život.

21:35 Zmiznuté impérium (Isčeznuvšaja imperija) Rusko, 2008, Dráma (Dvojka)
Sergej a jeho kamarát Stepan začínajú študovať na univerzite. Sergej sa tam zoznámi s Ľudou. Postupne nadväzujú vzťah, hádajú sa, rozchádzajú a znovu uzmierujú. Zaneprázdnení osobnými problémami však hrdinovia nevidia, že krajinu, v ktorej žijú, už čoskoro postihne osud zmiznutých impérií dávnej minulosti, ktorým zasvätil svoj život napríklad aj Sergejov starý otec.


15.07.
Piatok

20:15 Ip Man: Zrodenie majstra (Yip Man) Hong Kong/Čína, 2008, Akčný/Životopisný/Historický (Dajto)
V Číne v roku 1935 naberajú kluby bojových umení v meste Foshan na popularite. Ip Man je nespochybniteľným majstrom umenia wing chun. Pokojný život jeho rodiny a priateľov prevráti hore nohami japonská invázia. Potom, čo odmietne učiť okupačných vojakov svoje umenie, je prinútený bojovať o svoje vlastné prežitie v sérii výziev, ktoré vyvrcholia súbojom na život a na smrť s najlepším japonským bojovníkom.

21:35 Pavilón č. 6 (Palata N°6) Rusko, 2009, Dráma (Dvojka)
Adaptácia Čechovovej poviedky, Pavilón 6, sleduje život doktora Andreja Ragina, ktorý skončí ako pacient vo svojom vlastnom ústave pre choromyseľných po tom, ako ho narastajúca fascinácia jedným z jeho pacientov privedie k schizofrénii. Chladný, dokumentárny štýl filmu umožňuje vyniknúť silným stránkam Čechovovej tvorby, najmä psychológii postáv.

22:20 Votrelec (Alien) Horor/Sci-Fi, USA/Veľká Británia, 1979, (Prima)
Posádka kozmickej dopravnej lode Nostromo, ktorá mieri z obchodných ciest späť na Zem, je palubným počítačom predčasne prebudená zo spánku. Pasažieri zisťujú, že loď zachytila neznámy vzdialený signál. Onedlho pristanú na opustenej planéte a objavia havarované kozmické plavidlo, v ktorom sa nachádza podivná liaheň s množstvom veľkých vajec. Pri skúmaní jedného z nich sa náhle vyliahne neznámy tvor a prisaje sa členovi posádky na tvár. Akékoľvek pokusy zbaviť sa ho sú márne, a tak sa výprava vracia aj so záhadným tvorom na palubu lode. Ten po pár hodinách zmizne, ale to ešte zúčastnení netušia, že sa začína boj o prežitie. Legendárny film, na ktorom pracoval okrem Ridleyho Scotta aj výtvarník H. R. Giger uhranie nielen napínavým dejom, ale aj neuveriteľne prepracovanou architektúrou a revolučným Votrelcom.

TV tipy 13.7. - 17.7. 2016 TV tipy 13.7. - 17.7. 2016 TV tipy 13.7. - 17.7. 2016


16.07.
Sobota

20:00 Ona (Her) USA, 2013, Dráma/Romantický/Sci-Fi (Nova Cinema)
Osamelý spisovateľ Theodore sa len veľmi ťažko a pomaly dostáva z rozchodu so svojou exmanželkou. Nemá záujem o žiaden vzťah a jeho jedinou kamarátkou je Amy. Preto si zaobstará inteligentný operačný systém menom Samantha, ktorý má vyhovieť každej jeho požiadavke. Vzťah medzi ním a Samanthou sa postupne prehlbuje a mení sa na lásku. Intelektuálna precitlivelosť a balansovanie na hrane gýča v presvetlených záberoch je tu vyvážená krehkým zobrazením vzťahu a originálnym prístupom k romantického žánru, ktoré robia z filmu Ona vskutku videnia hodné dielo.

20:00 Delá z Navarone (The Guns of Navarone) USA/Juhoslávia, 1961, Vojnový/Dobrodružný/Akčný (ČT2)
Členovia spojeneckého diverzného komanda sú vyslaní na nebezpečnú misiu, ktorá má za cieľ zničenie veľkých poľných diel nemeckej armády. Tie sú sústredené na ostrove Navarone a ohrozujú životy 2000 britských vojakov uväznených v obkľúčení nacistických vojsk. Strhujúca vojnová dráma z obdobia druhej svetovej vojny očarí snahou o neschematický pohľad, sociálny presah i nepodliezanie diváckemu vkusu. Celému filmu však dominujú predovšetkým skvelé herecké výkony Gregoryho Pecka a Anthonyho Quinna.

20:15 Pátranie po Sugar Manovi (Searching for Sugar man), Švédsko/Veľká Británia, 2012, Dokumentárny/Hudobný/Životopisný (Dvojka)
V Sundance i na odovzdávaní Oscarov ocenený dokumentárny film o Rodriguezovi - slávnej rockovej hviezde, ktorá nebola. Mystifikácia, mýty a skutočnosť a pátranie po pravde sú hlavnou témou filmu, ktorá nám možno nepovie kompletný príbeh samotného hudobníka, ale odhalí nám čo to o popovom priemysle, médiách a ťažko uchopiteľnej realite. Príbeh Rodrigueza, ktorý po dvoch zabudnutých albumoch skončil svoju kariéru a pirátske kópie jeho nahrávok sa následne postarali o to, aby sa stal v Juhoafrickej republike legendou, je rozhodne ideálnym filmom na riešenie týchto problémov.

20:20 Snowpiercer (Seolgug yeolcha) USA/Južná Kórea/Francúzsko/Česko, 2013, Sci-Fi/Dráma/Thriller/Akčný (Kino Barrandov)
Po zemeguli zničenej globálnym otepľovaním jazdí už 17 rokov bez zastavenia 650-metrový rýchlovlak, v ktorom sa tiesni pár stovák ľudí, ktorí prežili. Vlak je rozdelený podľa sociálnych vrstiev, pričom vpredu sedia bohatí a vzadu chudobní. Teror a krutosť s akou „vedenie“ vlaku pristupuje k posledným vozňom však vyplynie do otvorenej revolúcie, pri ktorej sa chudobní rozhodnú dobyť vagóny vyšších tried. Klaustrofobický priestor a neustále ohrozenie číhajúce na hrdinov vo vlaku i mimo vlaku vytvárajú z filmu vynikajúcu žánrovku, ktorá je alegóriou na súčasný politický systém.

21:35 Môj najmilší bar (Trees Lounge) USA, 1996, Dráma/Komédia (ČT art)
Tommy Basilio je 31-ročný nezamestnaný automechanik, ktorý väčšinu času trávi vo svojom obľúbenom bare Trees Lounge. Keď ho opustí jeho tehotné dievča kvôli najlepšiemu priateľovi, pokúsi sa Tommy dať svoj život znovu dohromady. Na chvíľu mu pomôže nečakaná smrť jeho strýka, vďaka ktorej začne používať jehi zmrzlinovú dodávku. Citlivé a nevtieravé rozprávanie o outsideroch, ktorí sa snažia bojovať so svojimi životnými problémami a ťažkosťami, je zasadené do prostredia nižších stredných vrstiev v neďalekom predmestí New Yorku. Miestami deprimujúca, ale aj pokojná a vtipná snímka je nenásilnou výzvou k ľudskej spolupatričnosti.

TV tipy 13.7. - 17.7. 2016 TV tipy 13.7. - 17.7. 2016 TV tipy 13.7. - 17.7. 2016


17.07.
Nedeľa

08:30 Ralph Rozbi-to (Wreck-It Ralph) USA, 2012, Animovaný/Dobrodružný/Komédia (Nova)
Ralph je hlavná postava arkádovej počítačovej hry, ktorá je už unavená každodenným rozbíjaním a ničením a jeho rola zlého muža ho frustruje čím ďalej tým viac. Desaťročia žije Ralph v tieni všetkými milovaného klaďasa Oprav-to Félixa. Jedného dňa sa Ralph rozhodne vziať osud do svojich rúk a pustí sa do vlastného dobrodružstva, ktoré rozohrá úplne nový hru. Snímka plná odkazov na staré arkádovky i nové počítačové hry, ako napríklad Donkey kong, Pac-Man, Super Mario, Medal of Honor či Halo pokračuje v súčasnom trende retrománie a divácky prístupnejšou formou nadväzuje na výnimočného Scotta Pilgrima. Film nominovaný na Oscara nakrútil Riche Moore, známy aj vďaka réžii Futuramy a Simpsonovcov.

15:05 Statočný zlodej, Československo, 1958, Komédia (Jednotka)
Satirická komédia odohravajúca sa v Bratislave v 30. rokoch zobrazuje príbeh úradníka dobročinného spolku Humanitas Jožka Púčika, ktorého falošne obvinia zo sprenevery veľkej čiastky peňazí. Naivný a zamilovaný dobrák sa tak dostáva do rôznych vtipných, ale aj smutných situácií, čím snímka aspoň vzdialene pripomenie tvorbu Charlieho Chaplina. Súčasne azda najslávnejšia komédia Jána Lacka pranierujúca ľudské pokrytectvo a sociálne neduhy. V dogmatických 50. rokoch však išlo o značný progres v súdobej slovenskej kinematografii.

21:10 Alexander Nevský (Alexandr Něvskij) Sovietsky zväz, 1938, Vojnový/Historický/Dráma/Akčný (Dvojka)
V roku 1938 nakrútil Sergej Ejzenštejn film, ktorý sa v predvečer 2. svetovej vojny zameriaval na historický príklad sily a hrdinstva ruského národa. Ten sa spojil pod vedením Alexandra Nevského v boji proti teutónskym rytierom a v roku 1242 úspešne ubránil Novgorod pred inváziou. Prvoplánová protinemecká agitácia je vyvážená genialitou Ejzenštajnovej réžie a Prokofjevovým hudobným majstrovstvom. Režisér tu po ideologickej kritike svojich úvodných avantgardných diel ustúpil od svojich radikálnych téz a zakomponoval do rozprávania silný, kontinuálny príbeh a výrazné postavy. Aj napriek tomu však snímka obsahuje typickú „montáž atrakciónov“ a nesmierne dynamické pasáže a predstavuje jeden z vrcholov ruského filmu.


autor Marcel Šedo 13.7.2016
Meno:
ODOSLAŤ
:)
REBRÍČEK SK
01 |
návšt. 6379
02 |
návšt. 3868
03 |
návšt. 3865
04 |
návšt. 3518
05 |
návšt. 2098
06 |
návšt. 1798
07 |
návšt. 2057
08 |
návšt. 1557
09 |
návšt. 764
10 |
návšt. 551
REBRÍČEK US
01 |
$80,0 mil.
02 |
$16,0 mil.
03 |
$11,0 mil.
04 |
$10,0 mil.
05 |
$3,3 mil.
06 |
$2,4 mil.
07 |
$2,2 mil.
08 |
$1,9 mil.
09 |
$1,5 mil.
10 |
$1,4 mil.
SOCIÁLNE SIETE
KOMENTÁRE
Kinema.sk - filmy, seriály

sector logo
network
ISSN 1336-4197. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / Kinema s.r.o.