TV TIPY 18.7. - 24.7. 2016

TV TIPY 18.7. - 24.7. 2016

VOD recenzia



Pondelok
18.07.

20:20 Vratné lahve, Česko, 2006, Komédia (Nova)
Josef Tkaloun (Zdeněk Svěrák) je šesťdesiatpäť ročný učiteľ češtiny na gymnáziu. Po odchode do dôchodku však nechce zostať sedieť doma so založenými rukami a zamestná sa vo výkupe fliaš v malom supermarkete. S tým však rozhodne nesúhlasí jeho manželka Eliška, ktorá so sarkazmom uzemňuje manželové aktivity. Zo svojho okienka má o všetkom prehľad, rozpráva sa s ľuďmi a zasahuje aj do ich tragikomických osudov. Človečinou dýchajúci film o starnutí je ďalším vydareným filmom Zdeňka Svěráka.

21:30 Rozchod Nadera a Simin (Jodaeiye Nader az Simin) Irán, 2011, Dráma (Dvojka)
Manželská dvojica, Nader a Simin, stojí pred rozhodnutím, ktoré ovplyvní ich vzťah i budúcnosť ich dcéry Termeh. Simin chce odísť z Iránu, avšak Nader sa tejto myšlienke bráni, pretože sa chce starať o chorého otca. Simin sa rozhodne požiadať o rozvod. Všetko sa začne komplikovať, keď sa na Nadera začnú sypať problémy. Vzťahová dráma zo súčasného Iránu ukazuje, ako fatálne dokážu spoločenské predsudky a prísny právny systém ovplyvniť ľudské osudy. Súčasne predstavuje dielo dôsledne sa zaujímajúce o morálne otázky našej každodennej existencie.

TV tipy 18.7. - 24.7. 2016 TV tipy 18.7. - 24.7. 2016 TV tipy 18.7. - 24.7. 2016


Utorok
19.07.

21:05 Strom na dreváky (L'Albero degli zoccoli) Taliansko/Francúzsko, 1978, Historický/Dráma (ČT art)
Hlavnou hrdinkou príbehu je utrápená vdova, ktorá so svojim otcom vychováva svojich šesť detí. Snímka však sleduje osudy celej skupiny bezzemkov, ktorá obýva dom patriaci miestnemu šľachticovi. Režisér filmu Ermanno Olmi sa vďaka spomienkam svojej babičky snaží verne a s dôrazom na detaily zrekonštruovať každodenný život ľudí z konca 19. storočia. Zachytáva tu prípravu na Vianoce, chorobu jedinej kravy, rodiaci sa vzťah Magdalény a Stefana, ktorý vyvrcholí svadbou a cestou do Milána i tragický osud Batistiho a jeho rodiny. V zdanlivo obyčajnom živote všedných sedliakov však badať aj dávno zabudnutú pokoru, mlčanlivosť a vášnivú zbožnosť.

21:20 13 (Sizdah) Irán, 2014, Dráma (Dvojka)
Rodičia trinásťročného Bemaniho sa rozvádzajú a tak synovi nevenujú toľko času, koľko by potreboval. Bemani sa preto začne stretávať so skupinou starších chlapcov, ktorí sa pohybujú na hrane zákona. Okolnosti napokon vyústia až do vraždy. Dynamický, moderný a civilný obraz problémov dospievajúceho chlapca v súčasnom Teheráne, sleduje meniaci sa svet konzervatívneho Iránu.

21:35 Tobruk, Česko/Slovensko, 2008, Vojnový/Historický (ČT2)
Snímka sleduje skupinu vojakov 11. východného československého práporu na jeseň roku 1941 počas Druhej svetovej vojny. Tí sú prevelení do Nemcami i Talianmi obliehaného mesta Tobruk v severoafrickej Líbyi. Hlavným hrdinom je mladý Jiří Pospíchal, ktorého naivné a idealistické predstavy o hrdinstve sú surovo konfrontované s neznesiteľným peklom africkej púšte a všadeprítomnou smrťou. Jiří postupne stráca svoju sebaúctu i odvahu a stáva sa z neho troska. Naturalistický film sleduje s naliehavosťou a pudovosťou čakanie na smrť.

22:05 Kúzlo prítomného okamihu (The Spectacular Now) USA, 2013, Romantický/Komédia (Nova Cinema)
Sutter Keely žije je očarujúci a sebavedomý muž žijúci prítomným okamihom. Na strednej si nenechá ujsť jedinú párty, často pije, pracuje v obchode s oblečením a o svoju budúcnosť sa vôbec nezaujíma. Po tom, čo ho opustí priateľka, sa opitý ocitne na trávniku Aimee Finickyovej, ktorá je jeho absolútnym protikladom. Zbožňuje sci-fi, nemá priateľa a žije skôr budúcnosťou. Zaujímavá indie romantika inšpirujúca sa predovšetkým v skutočnosti, zobrazuje „plnokrvných“ hrdinov a skutočne problémy „dospievania“.

TV tipy 18.7. - 24.7. 2016 TV tipy 18.7. - 24.7. 2016 TV tipy 18.7. - 24.7. 2016


Streda
20.07.

20:15 Lincoln (Lincoln) USA, 2012, Životopisný/Historický/Dráma (Prima MAX)
Film sleduje obdobie posledných štyroch mesiacov života najznámejšieho amerického prezidenta Abrahama Lincolna. V období, keď sa vyostruje otázka otroctva a krajinou zmieta občianska vojna, prichádza Abraham Lincoln s odvážnym a humanistickým rozhodnutím. Sám sa však musí vyrovnať s tým, či jeho idea nezničí životy až príliš veľa ľuďom. Práve v tomto období musí Lincoln využiť všetok svoj talent, odvahu a morálnu silu a urobiť rozhodnutie, vďaka ktorému sa stane legendou. Snímka zobrazuje Lincolna ako muža plného paradoxov – zábavného i vážneho, hravého i neľútostného a osciluje medzi historickou vernosťou a mýtom.

20:25 Pre niekoľko dolárov navyše (Per qualche dollaro in più) Taliansko/Španilesko/NSR, 1965, Spaghetti Western (Jednotka)
Lovec ľudí Douglas Mortimer a jeho „kolega“ Monco sa na diaľku, bez toho, aby sa osobne poznali, predháňajú v lovení zločincov. Obaja sa vydávajú po stopách krutého El India, ktorý za pomoci svojej bandy utiekol z väzenia a sledujú jeho stopy až do El Pasa, kde je najväčšia banka. Tam na seba prvý krát narazia a po prvotnom zápasení sa dohodnú na partnerstve. Monco sa pokúsi preniknúť do bandy ako jeden z kumpánov a zistí, že lúpež sa bude skutočne konať. Jeden z vrcholných westernov v sebe spája realizmus pri zobrazovaní divokého západu, dobrodružné prvky a majstrovskú prácu so stupňovaním napätia. Plejáda najlepších európskych a amerických hercov
vytvorila spoločne s Morriconeho hudbou a Leoneho grandióznou réžiou z filmu nezabudnuteľný zážitok.

21:25 Bezo mňa (Inja bedoone man) Irán, 2011, Dráma (Dvojka)
Príbeh, inšpirovaný divadelnou hrou Tennesseeho Williamsa Sklenený zverinec, sa odohráva v súčasnom Teheráne, kde žije rodina, ktorej každý člen je uväznený vo vlastnom svete snov a túžob. Matka sníva o tom, že nájde dobrého manžela pre svoju zdravotne postihnutú dcéru. Syn nenávidí svoju prácu a uteká do sveta poézie a umenia. Keď jedného dňa pozve domov svojho kamaráta, matka dúfa, že jej sen sa konečne splní. Najsilnejším motívom sa však stávajú filmové referencie, kedy sa prostredníctvom Ehsanovej záľuby v kinematografii a konfrontácie jeho života s filmovými príbehmi, ukazuje beznádejnosť jeho situácie.

23:25 Mucha (The Fly) USA, 1986, Sci-fi/Horor/Dráma (Prima MAX)
Seth Brundle je mladý ambiciózny vedec, ktorý sa snaží vyvinúť teleportovacie zariadenie fungujúce na princípe telepodov. Svoje vynálezy skúša sám na sebe. Spočiatku všetko prebieha dobre a zdá sa, že objavil revolučný vynález. Postačí však jedna malá chyba a Sethov život sa zmení na peklo. Do jedného s telepodov sa spolu s ním dostane mucha a pri teleportácii sa vzájomne zmiešajú obe DNA. V tom okamihu sa začína pomalý proces Sethovej premeny na muchu, ktorá ho postupne mení na ohavné monštrum. Seth a jeho priateľka Veronica musia čo najskôr objaviť protilátku. Vynikajúce masky, symptomatický strach z rozvoja vedy a vírusu HIV a zúfalý osud pomaly umierajúceho muža, vytvárajú z filmu nesmierne fyzický, bolestivý zážitok.

TV tipy 18.7. - 24.7. 2016 TV tipy 18.7. - 24.7. 2016 TV tipy 18.7. - 24.7. 2016


Štvrtok
21.07.

20:15 Vrah skrývá tvář, Československo, 1966, Kriminálny/Dráma (Prima MAX)
V lese neďaleko Drahovic je objavená mŕtvola mladej ženy. Na miesto prichádzajú kriminalisti a rozbieha sa typický kolotoč vyšetrovaní. Podozrivých je veľa a pátranie viazne na mŕtvom bode. Napokon sa detektívovia odhodlajú na riskantný krok, ktorý je poslednou šancou na dolapenie zločinca… Typovo presní herci, čiernobiela kontrastná kamera, permanentné napätie, depresívna hudba a všadeprítomná špina, blato a primitivizmus vytvárajú z diela žiarivý klenot a výnimku medzi socialistickými detektívkami.

20:15 Hanna (Hanna) USA/Veľká Británia/Nemecko, 2011, Akčný/Dobrodružný/Thriller (Dajto)
Hanna je dospievajúce dievča, ktoré má zásluhou svojho otca, bývalého pracovníka CIA, a výchovy vo fínskej divočine, silu, vytrvalosť a vedomosti skúseného vojaka. Jej životu, ktorý sa nepodobá životu žiadneho iného teenagera, dominoval cieľ vychovať z nej dokonalého zabijaka. Jej cesta dospeje k prelomovému momentu vo chvíli, keď je vyslaná na samostatnú misiu. Hanna tajne cestuje po Európe na úteku pred agentmi, ktorých za ňou vyslala nemilosrdná špiónka. Ako sa Hanna blíži k svojmu hlavnému cieľu, je nútená čeliť znepokojujúcim odhaleniam o svojej vlastnej existencii. Filmu nedominuje príbeh, ten je mimoriadne rozvoľnený, ale formálne ozvláštnenia. Rozprávanie skáče medzi prostrediami, zameriava sa na impresiu, štýl na estetickosť, bojové scény sa menia na tanec a tak môžeme tento film označiť za akčný film pre ženy.

TV tipy 18.7. - 24.7. 2016 TV tipy 18.7. - 24.7. 2016 TV tipy 18.7. - 24.7. 2016


Piatok
22.07.

20:00 Rodina je základ státu, Česko, 2011, Road Movie/Dráma (ČT2)
Libor, bývalý učiteľ dejepisu, v súčasnosti vysoký manažér vo finančnom ústave, si spokojne nažíva spolu so svojou rodinou v luxusnej vile na okraji Prahy. Keď sa začnú na povrch dostávať machinácie s peniazmi klientov týkajúce se celého vedenia banky, ocitá sa Libor pod drobnohľadom policajtov. So snahou utiecť pred zodpovednosťou a priznaním sa rodine, uteká na „dovolenku na Južnú Moravu. Po ceste sa snaží nájsť stratené vzťahy medzi jednotlivými členmi rodiny i svojimi známymi, ktorých náhodou stretnú. Filmy Roberta Sedláčka predstavujú svojou psychologickou vernosťou, nastoľovaním morálnych problémov a formálnou presnosťou vrchol českej filmovej tvorby po roku 2000.

20:15 Noc generálov (La Nuit des généraux) Francúzsko/Veľká Británia, 1967, Thriller/Vojnový/Krimi (Prima MAX)
V Nemcami obsadenej Varšave sa stala brutálna vražda, ktorej obeťou je prostitútka slúžiaca ako informátorka. Prípad vyšetruje major Grau, ktorý zúži okruh podozrivých na troch významných nemeckých generálov. O dva roky neskôr sa v Paríži stane podobná vražda. Keď vyjde najavo, že v tom čase boli všetci traja generáli v meste, Grauovi už nechýba veľa k dolapeniu vraha. Thriller zasadený do prostredia nacistického dôstojníctva balansuje na hranici viacerých žánrov. Štyria muži rozohrajú súboj psychopatických charakterov, ktorý dotvára herecký koncert Omara Sharif, Petera O'Toolea a ďalších.

21:30 Svoj medzi cudzími, cudzí medzi svojimi (Svoj sredi čužich, čužoj sredi svoich) Sovietsky zväz, 1974, Dobrodružný/Vojnový/Historický (Dvojka)
Počiatkom dvadsiatych rokov, po víťazstve Červenej revolúcie, sú bývalí vojaci Červenej armády Saryčev, Kungurov, Šilov a Zabelin deponovaní do malého mestečka ako delegáti novej strany. Počítanie čísiel a dozeranie na dobytok ich nudí až do obdobia, kedy hladomor prinúti novú vládu, aby požiadala Ligu národov o pomoc. Ta však predáva obilie len za zlato a tak prichádza z Moskvy príkaz na dopravenie všetkého zlata do hlavného mesta. Ako veliteľ sprievodného komanda vlaku je zvolený Šilov. V noci je však pravdepodobne zavraždený. Po vymenovaní nového veliteľa je vlak opätovne prepadnutý a zlato ukradnuté. Šilova nájdu po troch dňoch v bezvedomí, avšak nič si nepamätá. Rozhodne sa vypátrať, kto za tým všetkým stojí. Multižánrový film je debutom pôsobivým, dobrodružným debutom Nikitu Michalkova.

23:05 Sedmokrásky (Sedmikrásky), Československo, 1966, Experimentálny/Podobenstvo, (ČT art)
Dve mladé dievčatá, Marie 1 a Marie 2, sa rozhodli byť skazené, pretože svet okolo nich je presne taký istý. Zamotajú hlavu niekoľkým postarším pánom, ktorých potom nechajú zaplatiť veľkú útratu v reštaurácii, okradnú toaletárku a pohrávajú sa so zamilovaným mladíkom. Postupom času im to však prestane stačiť, keďže ľudia okolo si to nevšímajú a rozhodnú sa byť ešte skazenejšie. Moralistická, mimoriadne štylizovaná groteska Věry Chytilovej je kritikou pseudo-vzťahov a pseudo-hodnôt v morálne skazenej spoločnosti.




Sobota
23.07.

14:20 Chlapčica (Tomboy) Francúzsko, 2011, Dráma (ČT2)
Chlapčica je označenie pre dievča, ktoré sa správa ako chlapec a vykazuje vlastnosti typické pre chlapca (chlapčenské obliekanie, hry a aktivity). Desaťročná Laure sa s rodičmi a mladšou sestrou práve presťahovala do nového bytu neďaleko Paríža. V krátkych nohaviciach, športovom tričku a s nakrátko ostrihanými vlasmi je na nerozoznanie od chlapca. Ako Mikaël sa zúčastňuje šarvátok, hrá minifutbal a flirtuje s Lisou. Ako sa však blíži koniec letných prázdnin, stále viac a viac sa zaplieta do klamstiev a nepríjemností, až si napokon musí vybrať jednu zo svojich dvoch identít.

20:10 The Doors - When You're Strange (The Doors - When You're Strange) USA, 2009, Dokumentárny/Hudobný/Životopisný (Dajto)
Dokumentárny film o skupine The Doors prináša nezverejnené zábery z rokov 1966 - 1971, zobrazujúce obdobie od vzniku kapely až po záhadnú smrť Jima Morrisona. Ich príbehu, spätý so slávou, drogami a alkoholom, zobrazuje Doors ako skupinu, ktorej dôraz na umeleckú slobodu a odmietanie kompromisov bola zdrojom inšpirácie pre celé generácie muzikantov interpretov (Iggy Pop, Joy Division).

22:05 Votrelci (Aliens) USA/Veľká Británia, 1986, Akčný/Horor/Sci-fi (Prima MAX)
Ripleyová, ktorá ako jediná z posádky vesmírnej lode Nostromo prežila útok mimozemského monštra, sa vracia na planétu, kde kedysi objavili liaheň týchto krvilačných tvorov. Zisťuje totiž, že na planéte sa usídlili pozemskí kolonisti. Tentokrát ju sprevádza špeciálne vycvičené komando, ktorého členovia vedia do čoho idú. Ripleyovej obavy o osud kolonistov sa ukážu ako oprávnené, keďže na planéte sú povraždení úplne všetci okrem dievčaťa Newt. Situácia je o to vážnejšia, že „votrelci“ majú na planéte hniezdo, ktorému velí obrovská matka.


Nedeľa
24.07.

21:45 Polovičná šanca (Une chance sur deux) Francúzsko, 1998, Akčný/Dobrodružný/Komédia (ČT2)
Alice Tomasovú prepustia z väzenia mesiac po smrti jej matky, ktorá jej však zanechala kazetu s nahrávkou, kde sa zveruje zo svojej lásky ku dvom mužom. Oboch spoznala a milovala pred dvadsiatimi rokmi a jeden z nich je Alicein otec. Alice preto na ukradnutom aute zamieri na juh Francúzska, kde by si mali obaja údajní otcovia užívať dôchodok. Predajca áut a bývalý legionár Leo Brassac a bohatý, bývalý zlodej šperkov Julien Vignale sa však nemajú príliš v láske. Dajú sa však dohromady, aby pomohli Alici, keďže auto, ktoré ukradla má v kufri 50 miliónov dolárov a patrí ruskej mafii. Tie však Alici ukradol policajt v utajení Carella. Bláznivý a zamotaný príbeh sa môže začať.

22:05 Ivan Hrozný (Ivan Groznyj) Sovietsky zväz, 1945, Životopisný/Historický (Dvojka)
Film legendárneho Sergeja Ejzenštejna zobrazuje obdobie vlády ruského cára Ivana Hrozného v 16. storočí, kedy bol v rurálnom Rusku ešte temný stredovek. Prvý diel zachytáva obdobie, keď bolo Rusko rozdelené na kniežatstva a sedemnásťročný Ivan Vasilievič, moskovské knieža, sa nechal korunovať za cára celého Ruska a tvrdo vyžadoval poslušnosť bojarov. Ejzenštejn vychádza z historických faktov, ale podriaďuje ich svojej autorskej predstave. V centre pozornosti je postava Ivana Hrozného a jeho presadzovanie progresívnej štátotvornej myšlienky neľudskými, násilníckymi a totalitnými prostriedkami, ktoré ich postupne deformujú a diskreditujú. Dvojdielny film nemohol byť dokončený pretože Stalin v ňom videl kritiku svojho kultu osobnosti a súčasne i opätovný, formálne radikálny odklon od ideí socialistického realizmu.


autor Marcel Šedo 18.7.2016
Meno:
ODOSLAŤ
:)
REBRÍČEK SK
01 |
návšt. 6379
02 |
návšt. 3868
03 |
návšt. 3865
04 |
návšt. 3518
05 |
návšt. 2098
06 |
návšt. 1798
07 |
návšt. 2057
08 |
návšt. 1557
09 |
návšt. 764
10 |
návšt. 551
REBRÍČEK US
01 |
$80,0 mil.
02 |
$16,0 mil.
03 |
$11,0 mil.
04 |
$10,0 mil.
05 |
$3,3 mil.
06 |
$2,4 mil.
07 |
$2,2 mil.
08 |
$1,9 mil.
09 |
$1,5 mil.
10 |
$1,4 mil.
SOCIÁLNE SIETE
KOMENTÁRE
Kinema.sk - filmy, seriály

sector logo
network
ISSN 1336-4197. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / Kinema s.r.o.