15 TIPOV FESTIVALU CINEMATIK 2016

15 TIPOV FESTIVALU CINEMATIK 2016

článok



Záver filmového festivalového leta už tradične patrí piešťanskému Cinematiku! Máte príležitosť vidieť výber z toho najlepšieho z európskej filmovej kuchyne za ostatných cca 18 mesiacov či dohnať resty, ktoré vám počas roka alebo počas festivalového leta doteraz úspešne unikali. Zároveň si posvietime na kinematografiu Wima Wendersa, predstavíme nové nemecké snímky a po nociach nás zas pohltí kult fantázie.

15 tipov festivalu Cinematik 2016 15 tipov festivalu Cinematik 2016 15 tipov festivalu Cinematik 2016

UTOROK 13. 9.

SAULOV SYN
Áno, už síce prevarený a od konca februára aj oscarový titul, ktorý si však stále zasluhuje nemalú pozornosť, navyše o to viac, ak ste ho náhodou ešte nevideli. Prípadne, stojí i za opakovanú projekciu, ak si ešte trúfate. László Nemes debutoval ako chladný sprievodca desivým peklom koncentračného tábora. Na tvrdo, bez štipky pátosu či emócií.

AMERICKÝ PRIATEĽ
Kultový neo-noirový thriller Wima Wendersa je adaptáciou románu Patricie Highsmith – Ripleyho hra. Rámovač obrazov Jonathan si myslí, že zomiera na krvnú chorobu. Jonathanov záhadný a bezcitný priateľ – presídlený kovboj Tom Ripley (Dennis Hopper), sa rozhodne využiť jeho chorobu pre svoj cieľ a zmanipuluje Jonathana, aby niekoho zabil.

15 tipov festivalu Cinematik 2016 15 tipov festivalu Cinematik 2016 15 tipov festivalu Cinematik 2016

STREDA 14. 9.

PARÍŽ, TEXAS
Jeden z najslávnejších Wendersových počinov a zároveň jedna z najneobyčajnejších road-movie vôbec. Travis je muž stratený vo svojom vlastnom pekle. Štyri roky bol považovaný za mŕtveho, no teraz sa vynoril z púšte pri mexických hraniciach – zničený a s amnéziou. Vystopuje svojho brata Walta, vychovávajúceho 7-ročného syna Huntera, ktorého mu pred pár rokmi nechala pred dverami jeho bývalá žena Jane. Hunter a Travis si ako cudzinci medzi sebou opatrne začínajú budovať priateľstvo a rozmýšľajú, ako nájsť Jane a vrátiť ju späť do rodiny.

NEBO NAD BERLÍNOM
Ďalšia legendárna záležitosť od Wima Wendersa. Obloha nad jeho, vojnou poznačeným Berlínom je plná jemných anjelov v baloniakoch, ktorí načúvajú utrápeným myšlienkam smrteľníkov a snažia sa ich utešiť. Jeden z nich, Damiel, túži stať sa smrteľným, pretože sa zamiloval do krásnej gymnastky Marion. Peter Falk, ktorý stvárňuje sám seba, mu pomáha s prechodom tak, že mu hovorí o nenápadných radostiach ľudského života, akou je, napríklad, vznešená kombinácia kávy a cigariet.

TONI ERDMANN
„Malý zázrak “ z Cannes si príde po Art Film Feste a Karlových Varoch získať divácke srdcia aj na piešťansky Cinematik. Rodinné uzmierovanie asi ešte nebolo zábavnejšie a originálnejšie sfilmované. Budete plakať od smiechu!

ARMÁDA TEMNôT
Volám sa Ash a som otrok. Je asi rok 1300 nášho letopočtu a práve ma vlečú na smrť. Vždy to tak však nebolo. Kedysi som žil aj ozajstný život. Mal som prácu. Úžasné dievča menom Linda. Raz sme spolu šli na chatu v horách. Jeden archeológ tam kedysi prišiel skúmať svoj nález. „Necronomicon ex mortis“, Knihu smrti. Knihu viazanú v ľudskej koži, písanú krvou. Starý sumerský text obsahujúci bizarné pohrebné rituály, zaklínadlá a pasáže o zmŕtvychvstaniach démonov. Táto kniha nemala nikdy uzrieť svetlo sveta živých… Kultová žánrovka Sama Raimiho ako ideálna voľba do nočnej festivalovej atmosféry.

15 tipov festivalu Cinematik 2016 15 tipov festivalu Cinematik 2016 15 tipov festivalu Cinematik 2016

ŠTVRTOK 15. 9.

VIKTÓRIA
Unikátna 140-minútová jazda nočným Berlínom nakrútená na jeden jediný záber! Ak vám to ušlo v rámci minuloročnej prehliadky Be2Can, povinná kino-jazda!

JE TO LEN KONIEC SVETA
Xavier Dolan (fenomenálna Mami!) si svojou komornou, klaustrofobickou drámou tento raz vypýtal značne rozchádzajúce sa reakcie, no zároveň i cenu Grand Prix na tohtoročnom festivale v Cannes. Spisovateľ sa po 12 rokoch vracia do svojho rodného mesta, aby rodine oznámil, že čoskoro umrie. Hnev však rýchlo zmení vývoj popoludnia. Prichádzajú záchvaty a hádky poháňané samotou a pochybnosťami, zatiaľ čo všetky pokusy o empatiu sú zničené ľudskou neschopnosťou počúvať a milovať.

15 tipov festivalu Cinematik 2016 15 tipov festivalu Cinematik 2016 15 tipov festivalu Cinematik 2016

PIATOK 16. 9.

PRINCEZNÁ MONONOKE
V dávnych dobách bola krajina pokrytá lesmi, v ktorých už od starých čias žili duchovia bohov. Vtedy spolu človek a zvieratá nažívali v harmónii. Postupne však človek zničil väčšinu lesov. Tie, ktoré zostali, strážili obrovské tvory, ktoré slúžili Veľkému Duchovi lesa. Boli to časy bohov a démonov… Legendárne anime od Hayao Miyazakiho bude na veľkom plátne istotne mimoriadnym zážitkom.

SOBOTA 17. 9.

OHEŇ NA MORI
Samuele má 12 rokov a žije na ostrove uprostred mora. Chodí do školy, miluje strieľať z praku a chodiť na lov. Všetko vôkol neho sa točí okolo mora a okolo mužov, žien a detí, ktoré sa ho snažia prekročiť a dostať sa na ostrov. Jeho ostrov totiž nie je ako ostatné, ide o Lampedusu, symbolickú hranicu Európy, ktorú za posledných 20 rokov prekročilo tisíce utečencov v snahe hľadať slobodu. Víťazný film z Berlinale na aktuálnu tému utečeneckej krízy.

PATERSON
Každý nový Jarmusch je na festivale povinnosťou. A vedzte, že táto povinnosť bude príjemná. Videli sme vo Varoch, verte nám. Uvidíte jeden týždeň zo života jedného poeta. Deň po dni, poeticky jemnou a absurdne vtipnou optikou. Krásna nezávislačina. Jarmusch si to robí stále po svojom a my mu to stále žerieme.

AVE, CAESAR!
Noví Coenovci, skladajúci sofistikovanú poctu klasickému Hollywoodu, boli neprávom opomenutí ako viacerými kritikmi, tak i diváckou priazňou. Ak aj vás tento titul doteraz obchádzal, rozhodne mu na Cinematiku dajte šancu!

NOČNÁ MORA
Jednej noci po náročnej party začne mať 17-ročná Tina ťažké nočné mory. Od tohto momentu ju každý deň prenasleduje skutočne ohavné stvorenie. Na svoje prekvapenie však Tina zisťuje, že stvorenie je v skutočnosti personifikáciou jej vlastného strachu a ich telá sú prepojené. Postupom času Tina prekonáva svoje znechutenie a medzi ňou a stvorením vzniká vzťah. Netrvá však dlho a jej rodičia a priatelia uvidia stvorenie na vlastné oči.



NEDEĽA 18. 9.

PREDVIANOČNÁ NOČNÁ MORA
Bolo to už dávno. Dávnejšie, než by sa zdalo. Na mieste, ktoré možno poznáte zo snov. Príbeh, ktorý vám rozpovieme sa odohral v starodávnom kraji sviatkov. Asi sa pýtate, odkiaľ sviatky asi pochádzajú. Ak nie, tak by ste sa mali začať pýtať! Chlapci a dievčatá každého veku, chcete vidieť niečo zvláštne? Poďte s nami a uvidíte… Anti-vianočná klasika podľa poviedky Tima Burtona je jedným z highlightov tradičnej nočnej sekcie.

ALICA V MESTÁCH
Philip, nemecký reportér, ktorý je neustále na cestách, si po náhodnom stretnutí s americkou ženou dočasne, no neochotne osvojí malú Alicu. Počas cestovania rôznymi európskymi mestami v snahe nájsť Alicinu starú mamu sa z nich stávajú priatelia. V tomto invenčnom a inteligentnom filme Wenders reflektuje vplyvy americkej pop-kultúry na povojnovú Európu.

 


autor Michal Šmajda 10.9.2016
Meno:
ODOSLAŤ
:)
REBRÍČEK SK
01 |
návšt. 50476
02 |
návšt. 11232
03 |
návšt. 6387
04 |
návšt. 5029
05 |
návšt. 4829
06 |
návšt. 3812
07 |
návšt. 4039
08 |
návšt. 2951
09 |
návšt. 1913
10 |
návšt. 1868
REBRÍČEK US
01 |
$82,0 mil.
02 |
$7,4 mil.
03 |
$3,9 mil.
04 |
$3,2 mil.
05 |
$3,2 mil.
06 |
$2,5 mil.
07 |
$2,1 mil.
08 |
$1,7 mil.
09 |
$1,4 mil.
10 |
$1,1 mil.
SOCIÁLNE SIETE
KOMENTÁRE
Kinema.sk - filmy, seriály

sector logo
network
ISSN 1336-4197. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / Kinema s.r.o.