TV TIPY 26.9. - 2.10. 2016

TV TIPY 26.9. - 2.10. 2016

článok



Pondelok
26.09.

20:25 Mário a kúzelník, Československo, 1976, Dráma/Historický (Dvojka)
V časoch vrcholiacej normalizácie si museli začínajúci slovenskí režiséri na svoje celovečerné debuty počkať. Medzi túto generáciu patrí aj Miroslav Luther, ktorý začínal vo svojich 30 rokoch na obrazovkách televízie a svoje prvé filmy pre kiná mohol tvoriť až o 9 rokov neskôr. Ešte pred filmami, ktoré sa dnes zaraďujú do zlatého fondu, však vytvoril celovečerný televízny film na motívy poviedky Thomasa Manna s názvom Mário a kúzelník, za ktorý získal Striebornú nymfu na najvýznamnejšom televíznom festivale v Monte Carle a cenu Cino del Duca za réžiu. Televízna adaptácia poviedky, ktorá vznikala v temných časoch, tesne pred vypuknutím 2. svetovej vojny, je dôrazným varovaním pred ničivou silou fašizmu, ale pokojne ju môžeme vztiahnuť aj na vtedajšiu komunistickú realitu. Dej situovaný do Talianska zobrazuje vystúpenia potulného kúzelníka, ktorého triky spočívajú v hypnóze a ovládaní ľudí. Jednoznačný odkaz na slávneho Caligariho a zároveň narážka na demagogické a propagandistické ovplyvňovanie más tej doby ukazuje neschopnosť spoločnosti čeliť tejto ideológii.

22:35 Krátky film o zabíjaní (Krótki film o zabijaniu) Poľsko, 1988, Dráma/Psychologický (Dvojka)
Piata časť Kieslowského cyklu Dekalóg, predĺžená na celovečernú stopáž, je variáciou na piate biblické prikázanie - „Nezabiješ". Snímka zaznamenáva chladnokrvnú vraždu bez akéhokoľvek motívu i rovnako chladnú a absurdnú popravu. Prostredníctvom paralelnej montáže sledujeme troch neznámych ľudí, ktorých cesty sa v jeden deň náhodou pretnú: nesympatického taxikára, mladíka a optimistického čerstvého advokáta. V nasledujúcom deji sa z nich stanú obeť, vrah a obhajca. Násilnícky príbeh podporuje depresívne zelené tónovanie obrazu, dokumentaristická surovosť pohľadu i observatívne odpsychologizovanie postáv. Všetko je podriadené ústrednej téme, ktorou je nielen problematika trestu smrti, ale aj analýza nekultúrneho a nemorálneho socialistického prostredia.

23:35 Vicky Cristina Barcelona (Vicky Cristina Barcelona) Španielsko/USA, 2008, Romantický/Dráma (ČT2)
Dve mladé Američanky odchádzajú stráviť leto do Barcelony. Príkra a zásadová Vicky, ktorá sa má čochvíľa vydávať, a jej hedonická kamarátka Cristina stretávajú spontánneho maliara. Ten začne s obomi flirtovať, čo nenechá chladnou jeho krásnu, avšak nepríčetne žiarlivú ex-manželku. Zrážka charakterov končí vášnivým dobrodružstvom. Zatiaľ posledný zo skutočne veľkých, kriticky i festivalovo úspešných filmov Woodyho Allena, prenáša na diváka pravú južanskú atmosféru a podmanivo hravé stretnutie troch svetov.

TV tipy 26.9. - 2.10. 2016 TV tipy 26.9. - 2.10. 2016 TV tipy 26.9. - 2.10. 2016


Utorok
27.09.

21:05 Toto nie je Kalifornia (This Ain't California) Nemecko, 2012, Dokumentárny/Historický/Športový (ČT art)
Prvý celovečerný dokument nemeckého režiséra Martina Persiela je dynamickou a sviežou hymnou protispoločenskej revolty, v socialistickej NDR zakázaného športu, skatebordingu. Režisér tu pracuje s archívnym materiálom, konkrétne so skutočnými videozáznamami, ktoré si v tom čase nahrala partia troch kamarátov, fascinovaných týmto športom, na 8 mm kameru. Persielova snímka sleduje predstaviteľov od ich detstva v 70. rokoch cez obdobie vzdoru v rokoch osemdesiatych až po pád komunizmu na jeseň 1989, kedy sa im zásadne zmenili podmienky života. Divákom sa tak odkrýva skutočný obraz života mladej komunity v NDR.

22:05 Snowpiercer (Seolgug yeolcha) USA/Južná Kórea/Francúzsko/Česko, 2013, Sci-Fi/Dráma/Thriller/Akčný (JOJ Cinema)
Po zemeguli zničenej globálnym otepľovaním jazdí už 17 rokov bez zastavenia 650-metrový rýchlovlak, v ktorom sa tiesni pár stovák ľudí, ktorí prežili. Vlak je rozdelený podľa sociálnych vrstiev, pričom vpredu sedia bohatí a vzadu chudobní. Teror a krutosť s akou „vedenie“ vlaku pristupuje k posledným vozňom však vyplynie do otvorenej revolúcie, pri ktorej sa chudobní rozhodnú dobyť vagóny vyšších tried. Klaustrofobický priestor a neustále ohrozenie číhajúce na hrdinov vo vlaku i mimo vlaku vytvárajú z filmu vynikajúcu žánrovku, ktorá je alegóriou na súčasný politický systém.

22:50 Von Ryanov Expres (Von Ryan's Express) USA, 1965, Vojnový/Dobrodružný (Prima MAX)
Keď do zajateckého tábora v Pescare dorazí v auguste 1943 plukovník amerického letectva Joseph L. Ryan, nájde tú skupinku špinavých spojeneckých vojakov. Po nepodarenom pokuse o útek celej jednotky sa nacisti rozhodnú väzňa previezť na bezpečnejšie miesto. Ale plukovník Ryan sa nevzdáva a nakoniec sa im podarí utiecť znova a všetkým. Cesta do bezpečia "neutrálneho" Švajčiarska pokračuje úspešne aj napriek všemožným ťažkostiam.

TV tipy 26.9. - 2.10. 2016 TV tipy 26.9. - 2.10. 2016 TV tipy 26.9. - 2.10. 2016


Streda
28.09.

16:00 Limonádový Joe aneb Koňská opera, Československo, 1964, Paródia/Muzikál/Western/Dobrodružný, (Prima)
V Trigger Whisky Saloone uprostred Stetson City sa strhne bitka a majiteľ podniku Doug Badman musí upokojovať pištoľníkov vystúpením krásnej Tornado Lou. V tom okamihu sa v saloone objaví pán Goodman so svojou dcérou Winnifred, ktorí sa neúspešne snažia odvrátiť miestnu osádku od pitia alkoholických nápojov. Práve vtedy však do miestnosti vstúpi kovboj v bielom odeve a objedná si pohár kolalokovej limonády. Bez problémov prinúti miestneho pijana a bitkára Grimpa, aby sa za svoje posmešky panenskej Winifred ospravedlnil a hneď na to spacifikuje bandu bankových lupičov, vďaka čomu sa doňho Winnifred i Tornado Lou zamilujú. Trigger Whisky Saloon sa už o chvíľu ocitne na pokraji bankrotu, pretože pištoľníci popíjajú kolalokovú limonádu v blízkom nealkoholickom bare, ktorý vlastní pán Goodman. Badman sa spolu so svojim bratom Hogofogom zmocnia Winnifred a pritiahnu kumpánov naspäť. Limonádový Joe to však vďaka zrkadleniu vzduchu všetko vidí a prichádza na pomoc.

20:30 Zdrojový kód (Source Code) USA, 2011, Sci-fi/Thriller (Plus)
Kapitán Colter Stevens sa prebudí v sedadle prímestského vlaku a netuší, kde sa tam vzal. Oproti nemu sedí Christina, ktorú Colter nepozná, ale ona o ňom vie takmer všetko. Colter zisťuje, že sa prebudil v tele iného človeka, ale kým sa stihne zo vzniknutej situácie spamätať, je vlak rozmetaný silným výbuchom. V zápätí sa Colter objaví v bunkri izolovanom od okolitého sveta. Zisťujeme, že sa stal súčasťou misie, ktorej cieľom je odhalenie útočníka, ktorý má na svedomí výbuch vlaku. Atentátnik totižto plánuje oveľa väčší výbuch priamo v Chicagu. Vládna misia je založená na experimente s názvom Zdrojový kód, ktorý Colterovi umožňuje na chvíľu existovať v paralelnej realite - v tele Seana v chicagskom prímestskom vlaku. Jeho identitu však môže využívať iba osem minút.


Štvrtok
29.09.

22:00 Sedem (Seven) USA, 1995, Thriller/Kriminálny (Dajto)
Obžerstvo, lakomosť, lenivosť, závisť, hnev, pýcha a smilstvo. Sedem smrteľných hriechov ako séria siedmych desivých vrážd uskutočnených jedným z najinteligentnejších a najrafinovanejších zločincov filmového plátna. Detektív William Somerset stojí na konci svojej kariéry. Jeho poslednou úlohou je zaučenie mladého, ambiciózneho kriminalistu Davida Millsa. Obaja dostanú za úlohu vyšetriť niekoľko brutálnych vrážd a dolapiť záhadného zločinca Johna Doa, ktorý sa rozhodol odstraňovať špinu z morálne skazenej spoločnosti. Snímka vyniká predovšetkým svojim atmosférickým zobrazením veľkomesta, ktoré je špinavé, násilné a depresívne.

22:15 Majstri (Mistři), Česko, 2004, Tragikomédia, (ČT2)
Film Majstri zobrazuje osudy deviatich ľudí žijúcich v zabudnutej osade na česko-nemeckých hraniciach počas jedných Majstrovstiev sveta v hokeji. Spoločne sa stretávajú pred prastarým televízorom v miestnej krčme, ktorej zadĺžený majiteľ Karol už nemá odvahu od nich žiadať peniaze. Môžeme tu vidieť množstvo obskúrnych postavičiek, ako napr. opusteného invalida Jardu, ktorý nenávidí Rómov, neurotického Pavla, snažiaceho sa zo svojej víkendovej chalupy vyhnať pôvodného nemeckého majiteľa a množstvo iných. Postavy uzavreté vo svojom malom svete si tak aspoň prostredníctvom hokeja realizujú svoju túžbu po svetovosti a obdive. Závisť, xenofóbia, zakomplexovanosť, nadradenosť sa ukazujú v celej kráse a s jemnou iróniou i novovlnnou civilnosťou obžalúvajú český (ale v podstate aj slovenský) národ z malosti.

23:35 Rím (Roma) Taliansko/Francúzsko, 1972, Dráma/Autobiografický (Dvojka)
Federico Fellini vzdáva svojim filmom hold veľkomestu, jeho jedinečnej histórii i jeho svojráznym obyvateľom. Snímka je kombináciou dokumentárnych pasáží a snových záberov so silným autobiografickým podtónom. Rím zobrazuje očami mladého chlapca, ktorý do mesta prichádza z ospalého prímorského letoviska Rimini, ale aj pohľadom zrelého filmára, uctievaného pre svoju bohatú imagináciu. Chaotický svet talianskej džungle plnej života, svetiel a kriku sleduje príbehy mnohých ľudí, ale aj dve časové roviny - minulosť a sebareflexívnu súčasnosť.

TV tipy 26.9. - 2.10. 2016 TV tipy 26.9. - 2.10. 2016 TV tipy 26.9. - 2.10. 2016


Piatok
30.09.

20:15 Hájili sme hrad (Castle Keep) USA, 1969, Vojnový (Prima MAX)
Príbeh filmu sa odohráva na sklonku vojny a rozpráva o malej jednotke, na ktorú veliteľstvo zabudlo. Izolácia jednotky od zvyšku armády v odľahlom hrade zapríčiňuje nudu, s ktorou sa jednotliví hrdinovia vyrovnávajú pomerne svojsky. V takýchto chvíľach sa tiež ukazujú charaktery jednotlivých postáv, ktorých konanie vedie k mnohým absurdným situáciám. Snímka podľa legendárnej knihy ukazuje absurdnosť vojny podobnou optikou ako Hlava XXII, či MASH.

22:05 Poviedka o policajtovi (Flic Story) Francúzsko/Taliansko, 1975, Kriminálny/Dráma (Jednotka)
Roger Borniche už nejakú dobu vykonáva prácu vrchného inšpektora, ale oficiálne vymenovanie do tejto funkcie, vďaka ktorému by sa konečne dočkal vyššieho platu a mohol sa oženiť, stále neprichádza. Emile Buisson je patologický zabijak, ktorému sa práve podarilo utiecť z väzenskej psychiatrickej liečebne. Začína si vybavovať účty a buduje novú sieť spolupracovníkov. Borniche sa ho snaží dolapiť a aj keď pasca niekoľkokrát sklapne naprázdno, každý niekedy urobí chybu...

TV tipy 26.9. - 2.10. 2016 TV tipy 26.9. - 2.10. 2016 TV tipy 26.9. - 2.10. 2016


Sobota
01.10.

22:05 Zanechať Las Vegas (Leaving Las Vegas) USA, 1995, Romantický/Dráma (Jednotka)
Americká sugestívna psychologická dráma o láske, alkohole a zmarenom živote je nakrútená podľa autobiografickej predlohy Johna O'Briena. Osamelého scenáristu Bena opustila žena a jeho postavenie v Hollywoode sa tiež začína pomaly rozpadať. Ben sa snaží zabudnúť a tak uteká do nablýskaného sveta Las Vegas, kde prepadne alkoholu. Atraktívna prostitútka Sera s ním prežije noc a snaží sa ho zachrániť z alkoholickej závislosti. Je otázkou či už pre Bena, žijúceho absolútne sebadeštruktívny život, nie je neskoro.

22:35 Majster (The Master) USA, 2012, Psychologický/Dráma (ČT art)
Freddie Quell bojuje so svojou traumou z vojny a pomáha si pri tom výdatnými dávkami vlastnoručne vyrobeného alkoholu. Prepadá sa stále hlbšie a hlbšie, keď sa jedného dňa náhodou stretne s charizmatickým Lancastrom Doddom, ktorý sa so svojou manželkou a skupinkou oddaných prívržencov práve chystá v New Yorku predstaviť svetu nové učenie. Lancaster Dodd, prezývaný "Majster" sa rozhodne Freddieho "liečiť" podľa vlastnej teórie. Neúplná a epizodická naratívna forma, akoby kopírujúca prúd myšlienok hlavného predstaviteľa, rozpráva fragmentárny príbeh a budí neistotu ohľadom toto, čo je skutočné a čo len predstava. Po druhej svetovej vojne bola americká spoločnosť plná podobných duchovných hnutí, ktoré súviseli s posttraumatickými syndrómami navrátivších sa vojakov. Film tak zobrazuje tému, ktorá je aktuálna aj dnes - rozličné motivačno-"psychologické" tréningy a ezoterické tézy. Analytický pohľad na duchovnú manipuláciu, do vnútra pavedeckej sekty, ukážka snahy ľudskej bytosti po naplnení, dosiahnutie rovnováhy cez majstra, guru nazvite to ako chcete, avšak aj snaha byť slobodný, byť majstrom.




Nedeľa
02.10.

20:15 Matrix (The Matrix) USA/Austrália, 1999, Akčný/Sci-fi (Dajto)
Život mladého počítačového experta s perspektívnou budúcnosťou, a zároveň obávaného hackera s prezývkou Neo, Thomasa Andersona, sa radikálne zmení vo chvíli, keď ho po niekoľných nočných morách kontaktuje záhadná Trinity. Ponúkne mu odpovede na otázky, ktoré ho už dlhší čas sužujú, no hlavne odpoveď, ktorá ho zaujíma asi najviac od chvíle, keď dostal záhadný e-mail: Čo je to Matrix? Rozhodne sa uveriť jej a prebúdza sa v skutočnom svete. S hrôzou zisťuje, že život, ktorý doteraz žil, bol len ilúzia. Že zďaleka nie je rok 1999, a že Matrix je obrovský software, na ktorý sú všetci ľudia napojený, a žijú si v ňom svoj vlastný "život" tak, ako doteraz žil aj on. V skutočnosti sú umiestnení v obrovskej elektrárni, ktorá týmto spôsobom prináša úžitok novodobým pánom sveta – strojom… Revolučné dielo, ktoré zmenilo tvár Hollywoodu je inšpirované japonskými komiksami manga.

21:55 Kúzlo mesačného svitu (Magic in the Moonlight) USA/Veľká Británia, 2014, Romantický (ČT2)
Čínsky mág Wei Ling Soo je najoslavovanejším kúzelníkom svojej doby, ale len málokto vie, že v skutočnosti ide o Stanleyho Crawforda, mrzutého a arogantného Angličana s nekonečne vysokou mienkou o sebe samom a averziou na falošné tvrdenia spiritualistov. Jeho dlhoročný priateľ, Howard Burkan, ho presvedčí, aby sa spolu s ním vydal na misiu do Côte d'Azur, sídla rodiny Catledgerovcov. Má tam odhaliť podvodné praktiky zvodnej mladej jasnovidky Sophie Baker. Už od svojho prvého stretnutia so Sophie sa Stanley vysmieva z dôverčivosti celej rodiny. Avšak na jeho veľké prekvapenie a sklamanie, Sophie dosahuje viaceré úspechy v čítaní mysle a ďalšie nadprirodzené počiny, ktoré sa vymykajú všetkým racionálnym vysvetleniam. Nasleduje séria udalostí, ktoré sú čarovné v každom význame tohto slova.


autor Marcel Šedo 25.9.2016
Meno:
ODOSLAŤ
:)
REBRÍČEK SK
01 |
návšt. 50476
02 |
návšt. 11232
03 |
návšt. 6387
04 |
návšt. 5029
05 |
návšt. 4829
06 |
návšt. 3812
07 |
návšt. 4039
08 |
návšt. 2951
09 |
návšt. 1913
10 |
návšt. 1868
REBRÍČEK US
01 |
$82,0 mil.
02 |
$7,4 mil.
03 |
$3,9 mil.
04 |
$3,2 mil.
05 |
$3,2 mil.
06 |
$2,5 mil.
07 |
$2,1 mil.
08 |
$1,7 mil.
09 |
$1,4 mil.
10 |
$1,1 mil.
SOCIÁLNE SIETE
KOMENTÁRE
Kinema.sk - filmy, seriály

sector logo
network
ISSN 1336-4197. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / Kinema s.r.o.