TV TIPY 3.10. - 9.10. 2016

TV TIPY 3.10. - 9.10. 2016

VOD recenzia



Pondelok
03.10.

20:25 Záhrada, Slovensko/Česko/Francúzsko, 1995, Poetický (Jednotka)
Tridsiatnik Jakub nedokáže vyriešiť svoj vzťah s vydatou Terezou, práca ho neuspokojuje a nerozumie si ani s otcom, s ktorým žije v spoločnom byte. Rozhodne sa zmeniť svoj život a odchádza na pár dní do opusteného domu po starom otcovi. Pomocou denníka, ktorý tam starý otec zanechal znovu objavuje jednoduché veci, na ktoré už dávno zabudol. Učí sa kosiť trávu, orezávať stromy, piecť chleba. Spozná tiež záhadnú Helenu, ktorá zmení jeho život i množstvo pitoreskných postavičiek, ktoré ho obohatia o svoju múdrosť. Martin Šulík je jednoznačne našim najvýznamnejším povojnovým režisérom a vo svojom najslávnejšom diele dôkladne uplatňuje magický realizmus prestúpený nadprirodzeným chvením.

21:55 Nikdo se nebude smát, Československo, 1965, Tragikomédia (ČT2)
Podľa anekdotickej historky Milana Kunderu nakrútil začínajúci režisér Hynek Bočan absurdné zamyslenie sa nad ťažkým údelom slušného človeka, ktorý nenájde silu jednoznačne odmietnuť dotieravosť sebaistého grafomana. Odborný asistent Akadémie výtvarných umení Karel Klíma vedie spokojný život. Má úspech v práci aj u svojej mladučkej milenky Kláry, ktorá sa práve nasťahovala do jeho podkrovného bytu. Jedného dňa mu však príde list od pána Zátureckého, ktorý urguje odborný posudok na svoju štúdiu. Klíma ho odbije vyhýbavým listom, avšak Záturecký ho začne systematicky vyhľadávať. Za každú cenu od neho požaduje sľúbený posudok a aj keď ide o grafomanský výplod, každý pokus zbaviť sa autora je neúspešný. Celá situácia, ako to u Kunderu býva zvykom, napokon vyplynie do abnormálnych rozmerov.

22:35 Krátky film o láske (Krótki film o miłości) Poľsko, 1988, Romantický/Dráma (Dvojka)
Film poľského režiséra Kryzstofa Kieslowského je predĺženou verziou jednej časti grandióznej minisérie s názvom Dekalóg. V Krátkom filme o láske sa Kieslowský venuje konceptu lásky a konkr. konfrontácii lásky zmyselnej a sebaobetujúcej. 19-ročný Tomek pozoruje ďalekohľadom z okna svojej izby 35-ročnú Magdu, do ktorej je platonicky zamilovaný. Magda, ktorá redukuje lásku len na sex, ho odmietne a hlboko raní, čo vyústi do jeho pokusu o samovraždu. Prebudená Magda začne vnímať svet inými očami.

TV tipy 3.10. - 9.10. 2016 TV tipy 3.10. - 9.10. 2016 TV tipy 3.10. - 9.10. 2016


Utorok
04.10.

14:35 Arriettin tajný svet (Karigurashi no Arrietty) Japonsko, 2010, Animovaný/Rodinný/Fantasy (JOJ Cinema)
Arriettin tajný svet, film legendárneho štúdia Ghibli, vychádza z medzinárodne populárnej série britskej spisovateľky Mary Norton. Do scenára ju adaptoval samotný Miyazaki, ktorý sa sústredí na vykreslenie fantastického sveta malých piadimužíkov. Ide o maličkých ľudí žijúcich v priestoroch medzi múrmi či pod podlahami starých domov, ktorí si všetko požičiavajú od ich obyvateľov. Mladá Arrietty takto žije so svojimi rodičmi v dome, kde býva babička mladého chlapca Šoa. V deň, keď Šo príde, čaká Arrietty prvá výprava s otcom pre zásoby do sveta veľkých ľudí. A ako to už v podobných príbehoch býva, ich osudy sa pretnú.

20:15 Hanna (Hanna) USA/Veľká Británia/Nemecko, 2011, Akčný/Dobrodružný/Thriller (Prima MAX)
Hanna je dospievajúce dievča, ktoré má zásluhou svojho otca, bývalého pracovníka CIA, a výchovy vo fínskej divočine, silu, vytrvalosť a vedomosti skúseného vojaka. Jej životu, ktorý sa nepodobá životu žiadneho iného teenagera, dominoval cieľ vychovať z nej dokonalého zabijaka. Jej cesta dospeje k prelomovému momentu vo chvíli, keď je vyslaná na samostatnú misiu. Hanna tajne cestuje po Európe na úteku pred agentmi, ktorých za ňou vyslala nemilosrdná špiónka. Ako sa Hanna blíži k svojmu hlavnému cieľu, je nútená čeliť znepokojujúcim odhaleniam o svojej vlastnej existencii. Filmu nedominuje príbeh, ten je mimoriadne rozvoľnený, ale formálne ozvláštnenia. Rozprávanie skáče medzi prostrediami, zameriava sa na impresiu, štýl na estetickosť, bojové scény sa menia na tanec a tak môžeme tento film označiť za akčný film pre ženy.

21:05 Pozícia dieťaťa (Poziția copilului) Rumunsko, 2013, Dráma (ČT art)
Autori Rumunskej novej vlny sa snažia svojimi dielami vyrovnávať so zlou sociálnou situáciou v krajine, komunistickou minulosťou, korupciou i každodenným morálnym zlyhávaním Rumunov. Za pomoci jednoduchých príbehov, znejasnených hraníc medzi dobrom a zlom a dokumentárnych postupov teda skúmajú pokrivenú morálku všedných obyvateľov. Počas jedného studeného marcového večera sa Barbu rúti ulicami a prekračuje povolenú rýchlosť. Vzápätí zrazí malého chlapca a ten krátko po nehode umiera. Vinníka čaká trest odňatia slobody od troch do pätnástich rokov. V tom vstupuje na scénu Barbuho matka Cornelia, rozhodnutá zasiahnuť a pomôcť svojmu synovi vyhnúť sa väzeniu. Corneliina kampaň za záchranu svojho apatického syna však nemá žiadne hranice. Pomocou úplatkov sa snaží presvedčiť nielen svedkov, ale aj rodičov mŕtveho dieťaťa.

TV tipy 3.10. - 9.10. 2016 TV tipy 3.10. - 9.10. 2016 TV tipy 3.10. - 9.10. 2016


Streda
05.09.

20:20 Audience, Československo, 1990, Televízny/Komédia (ČT art)
Spisovateľ Ferdinand Vaňek je zamestnaný v pivovare, pretože tam nemôže škodiť socializmu a nie je v záujme štátu, aby lepšie uplatnil svoje vzdelanie. Jedného dňa si ho nadriadený pozve, aby mu ponúkol obchod. Povýši ho na skladníka, ale musí mu na oplátku donášať sám na seba pre hlásenie ŠtB. Hra Václava Havla, Audience, ktorú napísal počas svojej práce v trutnovskom pivovare, bola uvedená v 13 krajinách sveta. Záznam predstavenia v réžii Jiřího Menzela je doplnený dokumentom o stretnutí Václava Havla s tvorcami po skončení predstavenia.

20:25 Prvotný strach (Primal Fear) USA, 1996, Kriminálny/Thriller (Jednotka)
Hlavnou postavou príbehu je sebavedomý a samoľúby chicagský právnik Martin Vail, ktorý bez výčitiek svedomia v súdnej sieni manipuluje faktami aj ľuďmi. Na dobročinnom večierku u biskupa Rushmana sa stretne so svojím bývalým nadriadeným Shaughenessym a jeho asistentkou, svojou bývalou milenkou Janet Venableovou. Krátko potom však nájdu biskupa brutálne zavraždeného a polícia zatkne skrvaveného miništranta Aarona Stamplera, ktorý sa im pokúšal utiecť a navyše ukrýval biskupov prsteň. Vail, ktorý cíti, že podobný prípad by mohol prispieť k jeho prestíži, sa rozhodne mladíka v zdanlivo jednoznačnom rokovaní bezplatne obhajovať.


Štvrtok
06.10.

20:15 Rambo (First Blood) USA, 1982, Akčný/Thriller (Dajto)
Vojak americkej armády John Rambo sa po rokoch vracia z vietnamskej vojny naspäť do svojej vlasti. Politická situácia sa však medzitým zmenila a tak sa stretáva len s nepochopením. Jedného dňa ho šerif malého podhorského malomesta zatkne za túlanie a odvádza ho na policajnú stanicu. Rambovi sa síce podarí z väzenia utiecť, ale miestna osádka naňho zorganizuje lov. V neďalekých horách musí bojovať so svojimi prenasledovateľmi o holý život. Snímka sa venuje nadčasovému príbehu, v ktorom sa „normálni“ a „slušní“ ľudia, stelesňujúci americké malomesto, snažia zničiť všetko, čo nezapadá do ich zaostalého, malého sveta.

20:20 Largo desolato, Československo, 1991, Dráma (ČT art)
Hlavným hrdinom hry je filozof Leopold Kopřiva, ktorého osudy autor zachytáva v období tesne pred hroziacim uväznením zo strany represívnej štátnej moci. Hrdina sa uzatvára vo svojom byte, kde prijíma pozvané aj nepozvané návštevy a jeho duševný stav sa zhoršuje pod náporom požiadaviek ostatných. Jedni chcú, aby vo svojich postojoch vytrval, druhí ho žiadajú, aby svoje názory odvolal. Aby toho nebolo dosť, tak mu ešte aj manželka uteká do iného vzťahu, zatiaľ čo jeho milenka sa dožaduje dôkazov jeho lásky. Autor predlohy, Václav Havel, sa v tomto svojom diele zamýšľa nad disidentstvom a zobrazuje ho nielen tragicky, ale aj s nadhľadom.

TV tipy 3.10. - 9.10. 2016 TV tipy 3.10. - 9.10. 2016 TV tipy 3.10. - 9.10. 2016


Piatok
07.10.

20:15 Skrotenie zlej ženy (The Taming of the Shrew) USA/Taliansko, 1967, Komédia/Romantický (Prima MAX)
Katarína je papuľnatá, tvrdohlavá a zlá a keďže z pochopiteľných dôvodov nemá nápadníkov,snaží sa ju otec, bohatý benátsky kupec Baptista, vydať čo najskôr. Mladý šľachtic Lucenzio sa totižto zamiluje do pôvabnej a milej mladšej sestry Blanky. Spolu s Lucenziom sa však o jej ruku uchádzajú aj Hortenzio a Gremio. Tým dvom sa konečne podarí nájsť pre Katarínu manžela, mladého šľachtica Petruccia. V deň svadby Petruccio mešká a keď konečne príde, objaví sa v otrhanom oblečení a opitý. Ešte počas svadobnej hostiny Katarínu odvedie a celú premoknutú ju privedie do svojho špinavého domu. Dokonca sa rozhodne, že sa budú postiť a naschvál hovorí všetko naopak a robí jej napriek...

21:25 Američan (The American), USA/Veľká Británia, 2010, Kriminálny/Thriller (Barrandov)
Nájomný vrah Jack je neustále v pohybe a vedie osamelý život. Potom, čo jedna z jeho zákaziek vo Švédsku skončí omnoho horšie ako predpokladal, uchýli sa na taliansky vidiek do malého stredovekého mestečka. Zároveň tam však príjme ďalšiu zákazku - má zostaviť zbraň pre záhadnú Mathildu. Zatiaľ čo sa Jack opája pokojom v horách, spriatelí sa s kňazom Benedettom a zoznámi s krásnou Clarou. Všetko prebieha hladko, až kým Jack nevystúpi z tieňa, v ktorom žije. Poetická filmová balada o profesionálnych vrahoch, ktorí majú dušu, pripomenie rané filmy Kar-Wai Wonga.

21:40 Submarino (Submarino) Dánsko/Švédsko, 2010, Dráma (Dvojka)
Nick a jeho mladší brat sa pretĺkajú životom ako sa len dá. Nick sa práve vrátil z väzenia a zdá sa, že okrem pitia piva a návštevy posilňovne, ho nezaujíma nič iné. Jeho mladší brat sa stará po smrti svojej ženy o malého syna, pred ktorým však skrýva tajomstvo. Obaja bratia sa stretnú na matkinom pohrebe, kde sa životy všetkých zúčastnených náhle prepoja. Oceňovaný dánsky režisér Thomas Vinterberg sa opätovne vrátil k téme dysfunkčných rodinných vzťahov a pôsobivo rozpráva príbeh dvoch outsiderov z kodanského predmestia, ktorí žijú zo dňa na deň a snažia sa v bezútešnom prostredí prežiť.

TV tipy 3.10. - 9.10. 2016 TV tipy 3.10. - 9.10. 2016 TV tipy 3.10. - 9.10. 2016


Sobota
08.10.

21:55 Pulp Fiction: Historky z podsvetia (Pulp Fiction) USA, 1994, Kriminálny/Thriller (ČT2)
Vincent Vega a Jules Winnfield sú druhotriedni gangstri v službách obávaného Marsellusa Wallaca. Pred dokončením jednej „zákazky“ prezradí Vincent Julesovi, že ho Marsellus požiadal, aby sa postaral o jeho sexy manželku Miu, kým bude na Floride. Vincent to považuje za skúšku lojality, v ktorej musí za každú cenu obstáť. Butch Coolidge je boxer, ktorého kariéra sa chýli ku koncu. Rozhodne sa prijať Marsellusovu lákavú ponuku, prehrať v piatom kole a odletieť si užívať so svojou milovanou Fabienne. Pumpkin a Honey Bunny sú pre zmenu párik mladých amatérskych zlodejov, ktorí prídu na to, že najlepším terčom lúpeže je reštaurácia. A prečo nie tá, v ktorej práve sedia? Tri na prvý pohľad nesúvisiace historky predstavujú postmodernú analýzu žánru gangsterského filmu. Nelineárne rozprávanie, prehnane exponované násilie, popkultúrne dialógy a sebareflexia je dôvodom, prečo sa film stal najväčším kultom 90. rokov.

23:00 Americký gangster (American Gangster) USA/Veľká Británia, 2007, Kriminálny/Životopisný (JOJ)
Atmosféra vojny vo Vietname doľahla na začiatku sedemdesiatych rokov aj na Ameriku. Vojaci sa z ázijských bojísk vracali mŕtvi, alebo závislí na drogách a túto záľubu šírili aj medzi verejnosťou. V tomto ovzduší sa zrodil Frank Lucas, ktorý vďaka odvahe a inteligencii zaplavil ulice New Yorku bezkonkurenčne najlepšou a pritom najlacnejšou drogou. Vďaka tomu sa vyšvihol na vrchol mafiánskych štruktúr, odkiaľ pomocou finančných injekcií korumpoval celé policajné zbory. Detektív Richie Roberts je medzi nimi bielou vranou a vďaka svojej povesti dostane za úlohu zostaviť protikorupčný tím. Ako prvého si vezmú na mušku distribútora mimoriadne dobrého materiálu za mimoriadne nízku cenu. Slučka sa pomaly sťahuje a blíži sa deň, kedy sa tieto dve individuality postavia proti sebe.

00:10 Psycho (Psycho) USA, 1960, Horor/Thriller (Prima)
Marion Craneová, sekretárka z Phoenixu, chce zmeniť svoj život. Jej najväčšou túžbou je zanechať stereotypnú prácu a začať nanovo s milencom Samom Loomisom. To však nie je jednoduché, pretože Sam má finančné záväzky voči bývalej manželke. Marion preto spreneverí značnú finančnú čiastku z realitnej kancelárie, v ktorej pracuje a vydá sa za Samom do Kalifornie. Na úteku nájde útočisko v opustenom moteli, ktorý vlastnia matka a syn Batesovci. Po Marion pátra nielen polícia, ale aj jej sestra a súkromný detektív Milton Arbogast. Spolu odhaľujú hrozivé okolnosti Marioninho zmiznutia aj smrteľné tajomstvá, ktoré skrýva starý ponurý dom a opustený motel.




Nedeľa
09.10.

15:00 Útek v reťaziach (The Defiant Ones), USA, 1958, Kriminálny/Thriller (Jednotka)
Film Stanleyho Kramera je dramatickým príbehom o dvoch rozdielnych mužoch utekajúcich pred zákonom. Beloch Jackson a černoch Cullen síce utečú z väzenskej dodávky, ale sú navzájom spútaní reťazou, ktorú si nie sú schopní dať dole. Obaja sú tak prinútení ku vzájomnému zbližovaniu, ktoré napokon preklenie priepasť rasových predsudkov. Stane sa tak v najkrušnejších chvíľach záchrany života. Film je cenný najmä preto, že vznikol v päťdesiatych rokoch, kedy bola rasová segregácia v celej Amerike absolútne bežnou záležitosťou.

20:00 Dvaja muži v meste (Deux hommes dans la ville) Francúzsko/Taliansko, 1973, Kriminálny/Dráma (ČT2)
Bankový lupič Gino Strabliggi strávil desať rokov vo väzení a mal teda dostatok času na úvahy a sebareflexiu. Rozhodol sa žiť poctivo a vďaka vychovávateľovi Cazaneuvovi sa dostáva z väzenia skôr. Vonku však naňho nečaká len manželka, ale aj bývalí kumpáni. Odmieta však akýkoľvek kontakt s podsvetím, začína pracovať v tlačiarni a stále sa stýka s Cazaneuvom. Jedného dňa však jeho manželka zomiera. Policajný inšpektor, ktorý ho kedysi dostal za mreže, je presvedčený, že ľudia sa nemôžu zmeniť. Dvaja muži v meste zobrazujú všeobecnú spoločenskú mienku, ktorá by bývalých väzňov najradšej odsunula na úplný okraj spoločnosti.

21:40 Údolí včel, Československo, 1967, Historický/Poetický/Dráma (ČT2)
Historický príbeh sa odohráva v druhej polovici 13. storočia a zobrazuje boj medzi vnútenou príslušnosťou k asketickému križiackemu rádu a túžbou po slobodnom živote. Fanatický rytier Armin von Heide prenasleduje svojho priateľa Ondreja, potomka českého zemianskeho rodu, ktorý ušiel a vracia sa späť do rodnej pevnosti. Rytier je rozhodnutý potrestať ho za previnenie proti regulám rádu… Vláčil rovnako ako v Markéte Lazarovej zobrazuje pochmúrny obraz stredoveku a viac než na dej kladie dôraz na kompozície, vykreslenie ťaživej atmosféry a všadeprítomného marazmu. Na rozdiel od svojej slávnejšej „sestry“ však film pracuje s lineárnejším a menej epickým príbehom.

23:50 Zúriaci býk (Raging Bull), USA, 1980, Športový/Životopisný (Dvojka)
Biografia boxerského šampióna v strednej váhe Jakea LaMottu stvárňuje muža, ktorý celú svoju kariéru bojuje so súpermi v ringu, neuvedomujúc si, že jeho najväčším súperom je on sám. Postupne začína ničiť život sebe i všetkým naokolo. Scorsese tu opäť variuje svoje obľúbené motívy: prienik do taliansko-americkej duše, falošná dobrosrdečnosť mafie, spáchanie násilia a následná horúčkovitá snaha o vykúpenie. Zobrazuje androcentrickú spoločnosť, kde sú ženy akurát obeťami zneužívania, násilia a slovných útokov. Realizmus filmu nám však zabraňuje vnímať násilie nenúteným spôsobom, ako pri sledovaní bežných hororov.


autor Marcel Šedo 3.10.2016
Meno:
ODOSLAŤ
:)
REBRÍČEK SK
01 |
návšt. 6379
02 |
návšt. 3868
03 |
návšt. 3865
04 |
návšt. 3518
05 |
návšt. 2098
06 |
návšt. 1798
07 |
návšt. 2057
08 |
návšt. 1557
09 |
návšt. 764
10 |
návšt. 551
REBRÍČEK US
01 |
$80,0 mil.
02 |
$16,0 mil.
03 |
$11,0 mil.
04 |
$10,0 mil.
05 |
$3,3 mil.
06 |
$2,4 mil.
07 |
$2,2 mil.
08 |
$1,9 mil.
09 |
$1,5 mil.
10 |
$1,4 mil.
SOCIÁLNE SIETE
KOMENTÁRE
Kinema.sk - filmy, seriály

sector logo
network
ISSN 1336-4197. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / Kinema s.r.o.