TV TIPY 31.10. - 6.11. 2016

TV TIPY 31.10. - 6.11. 2016

článok



Pondelok
31.10.

18:30 Jasmínine slzy (Blue Jasmine) USA, 2013, Dráma/Komédia (JOJ Cinema)
Jasmine je elegantná, rozmaznaná žena, ktorej idylické manželstvo s bohatým podnikateľom Haleom a bezstarostný život sa v jedinom okamihu rozpadnú na kúsky. Presťahuje sa k svojej sestre Ginger, ktorá má byt v San Franciscu, avšak útek z rozprávkového stereotypu nie je vôbec jednoduchý. Jasmine s nechuťou prijíma prácu recepčnej v zubnej ordinácii, kde priťahuje nechcenú pozornosť svojho šéfa. Aj napriek tomu sa snaží zachovať si „uhladené spôsoby“, avšak pod povrchom sa skrýva kombinácia antidepresív a alkoholu. Keď stretáva šarmantného diplomata Dwighta, ktorý je uchvátený jej krásou, má dojem, že nachádza novú životnú cestu…

23:25 Dr. Divnoláska alebo Ako som sa naučil nerobiť si starosti a mať rád bombu (Dr. Strangelove or: How I Learned to Stop Worrying and love the Bomb), Veľká Británia, 1964, Vojnový/Satira (Dvojka)
Slávny pacifista a žánrový chameleón Stanley Kubrick nakrútil v reakcii na Kubánsku krízu slávnu satiru zosmiešňujúcu veľmoci a ich vojnový fanatizmus. Šialený brigádny generál Jack D. Ripper sa domnieva, že Sovieti otrávili americkú vodu fluórom a rozhodne sa vyslať letku lietadiel s atómovými bombami na ZSSR. Americký prezident sa spočiatku snaží odvrátiť tretiu svetovú vojnu, ale to ešte netuší, že Sovieti vytvorili zariadenie, ktoré pri použití atómovej bomby zničí celý svet. Američania, Rusi i bývalý nacista Dr. Divnoláska postupne odvolajú všetky lietadlá až na jedno. Švejkovsky tupí vodcovia a výborné Sellersove kreácie povyšujú aj tento Kubrickov film medzi nesmrteľnú klasiku.

00:00 Súperi (The Duelists) Veľká Británia, 1977, Vojnový/Dráma (ČT2)
Dramatický film o dvoch dôstojníkoch napoleonskej armády, ktorí na seba útočia v neľútostných súbojoch. Ich spor síce začal maličkosťou, ale prerástol na posadnutosť, ktorá ovládla ich životy na dlhých 30 rokov. Umiernený a pasívny šľachtic d'Hubert sa tu tak musí vysporiadať so svojou nemésis, psychopatickým Feraudom.


Utorok
01.11.

11:25 Vždy som chcel byť gangster (J'ai toujours rêvé d'être un gangster) Francúzsko, 2007, Komédia/Kriminálny (JOJ Cinema)
Čiernobiela nezávislá komédia Vždy som chcel byť gangster je zložená zo štyroch epizód, v ktorých sa postavy pohybujú na hrane zákona. V prvej sledujeme zlodeja bez zbrane, ktorého obeťou sa zhodou okolností stane atraktívna, ozbrojená zlodejka. V druhej epizóde sa dvaja nešikovní únoscovia márne snažia vymáhať výkupné za teenagerku so samovražednými sklonmi. Následne prichádza na scénu neúspešný spevák, ktorý kradne hity svojmu populárnejšiemu „kolegovi“ a v poslednej časti sledujeme päť bývalých kriminálnikov na dôchodku, stretávajúcich sa pri poslednom záťahu. Vo filme hrá dominantnú rolu nešťastná náhoda, ponuré priestory parížskej kaviarne, ale aj vtip, poézia, smútok a nostalgia. Pozornému divákovi neunikne alúzia na Tarantina i formálne postupy pripomínajúce Jarmushove filmy.

21:05 Hviezdy Veľkého voza (Vaghe stelle dell'Orsa) Taliansko, 1965, Vojnový/Dráma (ČT art)
Mladá talianska židovka, ktorá pred rokmi emigrovala do USA, prichádza navštíviť svoju vlasť. Výlet však nie je idylicky nostalgickým spomínaním, ako skôr návratom do skľučujúcich spomienok a spleti intríg, z ktorých len ťažko nájsť cestu von. Ďalšia Viscontiho sonda do rozpadajúcej sa rodiny, abnormálnych vzťahov, ale aj fašizmu, ktoré bolo v Taliansku ešte dlho po vojne symptomaticky prítomné. Hrozivé prízraky minulosti sa podobne derú na povrch aj v starom zámku plnom sôch a obrazov.

21:10 Milan Čorba, Slovenska, 2014, Dokumentárny/Životopisný (Dvojka)
Portrét popredného slovenského kostýmového výtvarníka, scénografa a pedagóga nakrútil najvýznamnejší ponovembrový slovenský režisér Martin Šulík. Život Milana Čorbu zobrazuje pod vplyvom zásadných udalostí dvadsiateho storočia. Patril ku generácii, ktorá stála pri zrode povojnovej slovenskej kultúry a snažila sa o udržanie kontinuity s humanistickými tendenciami predvojnových umeleckých hnutí. Pokúšal sa svojou tvorbou vyrovnať s aktuálnymi európskymi trendmi, prekonávať provincialitu a upozorňovať na potrebu komunikácie so svetom.

TV tipy 31.10. - 6.11. 2016 TV tipy 31.10. - 6.11. 2016 TV tipy 31.10. - 6.11. 2016


Streda
02.11.

20:15 Hanna (Hanna) USA/Veľká Británia/Nemecko, 2011, Akčný/Dobrodružný/Thriller (Dajto)
Hanna je dospievajúce dievča, ktoré má zásluhou svojho otca, bývalého pracovníka CIA, a výchovy vo fínskej divočine, silu, vytrvalosť a vedomosti skúseného vojaka. Jej životu, ktorý sa nepodobá životu žiadneho iného teenagera, dominoval cieľ vychovať z nej dokonalého zabijaka. Jej cesta dospeje k prelomovému momentu vo chvíli, keď je vyslaná na samostatnú misiu. Hanna tajne cestuje po Európe na úteku pred agentmi, ktorých za ňou vyslala nemilosrdná špiónka. Ako sa Hanna blíži k svojmu hlavnému cieľu, je nútená čeliť znepokojujúcim odhaleniam o svojej vlastnej existencii. Filmu nedominuje príbeh, ten je mimoriadne rozvoľnený, ale formálne ozvláštnenia. Rozprávanie skáče medzi prostrediami, zameriava sa na impresiu, štýl na estetickosť, bojové scény sa menia na tanec a tak môžeme tento film označiť za akčný film pre ženy.

22:30 Moneyball (Moneyball) USA, 2011, Športový/Životopisný/Dráma (Dajto)
Generálny riaditeľ Oakland Athletics Billy Bean sa aj napriek nepriaznivej finančnej situácii pokúsil vytvoriť konkurencieschopný baseballový tím s využitím počítačovej analýzy. Ľudské bytosti sú pre neho len číslami a tak nečudo, že sa namiesto baseballových ihrísk ocitáme prevažne v interiéroch. Otázkou zostáva či zvíťazí prístup humanistický alebo ekonomický? Film odkrýva zákulisie športu a ukazuje, že za každým „veľkým športovým príbehom“ sa skrýva cynická manažérska dráma.


Štvrtok
03.11.

20:20 Ľudovít (Ludwig - Le crépuscule des Dieux) Francúzsko/Taliansko/NSR, 1972, Historický/Životopisný/Kostýmový (ČT art)
Slávny taliansky režisér Luchino Visconti vytvoril v jednom zo svojich neskorých filmov portrét postupného úpadku mladého a krásneho kráľa, ktorý miloval umenie a pohŕdal prízemnosťou. Nebol však príliš dobrým vládcom a svoju ríšu priviedol skoro na pokraj ekonomického kolapsu. Celý život stál na hranici medzi zdravým rozumom a duševnou chorobou a azda práve preto sa snažil vybudovať ríšu umenia, ktorá mu mala dopomôcť k nájdeniu absolútnej krásy. Spoločne s ním túto krásu hľadá aj Sissi, ktorá je v tomto filme predstavená ako zatrpknutá a prezieravá žena. Na rozdiel od svojho manžela Ľudovíta, ktorý sa stáva obeťou vlastného velikášstva, vníma rozdiel medzi skutočným svetom a ríšou estetiky. Posledná časť "nemeckej trilógie" je veľkolepým eposom, v ktorom Visconti na ploche štyroch hodín opäť rozvinul svoje štylistické a rozprávačské majstrovstvo.

22:25 Šílení, Česko, 2005, Horor/Komédia (ČT2)
Mladík Jean Berlot, trpiaci utkvelou nočnou morou sa stretáva so šialeným Markízom. Šľachtic mu ponúkne útočisko na svojom starom zámku, v ktorom prevádzkuje orgie. Neskôr ho zavezie do blázinca, kde pôsobí ako riaditeľ doktor Murlloppe, ktorý by mu údajne mohol vedieť pomôcť. Jean tam zostane len kvôli pôvabnej Charlote, ktorá ho požiada o pomoc. Tvrdí, že pomätený je práve psychiater Murlloppe a v spolupráci s Markízom sa pred rokom zmocnili vedenia ústavu. Jean jej uverí a oslobodí väzňov, ktorí pod vedením pôvodného riaditeľa, doktora Coulmier, nastolia totalitu, ktorej obeťou sa stane aj nešťastný Jean. Snímka prezentuje dva svetonázory či životné filozofie - maximálnu slobodu a prísny drill.

TV tipy 31.10. - 6.11. 2016 TV tipy 31.10. - 6.11. 2016 TV tipy 31.10. - 6.11. 2016


Piatok
04.11.

10:40 Rivali (Rush) USA/Veľká Británia/Nemecko, 2013, Životopisný/Športový (JOJ Cinema)
Súboj medzi jazdcami Formuly 1 o titul majstra sveta je v plnom prúde. 1. augusta 1976 môže najhorúcejší ašpirant na víťazstvo, Niki Lauda, potvrdiť, že súboj o titul je v podstate rozhodnutý. Lauda sa rúti po Nürburgring na svojom Ferrari rýchlosťou vyše 250 km/h. V mieste zvanom Bergwerk však so svojim monopostom naráža do plotu, ktorý ho následne vymrští späť na trať. Do vraku formule naráža ďalší pilot. Laudov monopost horí a jazdec je uväznený v kokpite. Aj napriek zraneniam však už o pár týždňov sedí Lauda za volantom a bojuje o svoj druhý titul majstra sveta.
Film tak sleduje predovšetkým Laudove súperenie s Jamesom Huntom. Snímka zaujme dvojicou výrazných rozprávačov, rivalov, ktorí sa športovo hecujú.

20:15 Doktor Živago (Doctor Zhivago) USA, 1965, Historický/Romantický (Prima MAX)
Jurij Živago sa ako sirota dostane do pestúnskej starostlivosti bohatej šľachtickej rodiny. S jej pomocou vyštuduje a po promócii sa ožení s dcérou svojich adoptívnych rodičov Táňou. Jurij však stretáva ďalšiu ženu, Laru, ktorá sa snaží vymaniť z vplyvu politika Komarovského. Prijíma ponuku na sobáš od svojho kamaráta z detstva Pašu, ktorý je však fanatickým revolucionárom. Počas prvej svetovej vojny pôsobí doktor Jurij a zdravotná sestra Lara v rovnakom poľnom lazarete, kde sa navzájom zblížia. Po vypuknutí Októbrovej revolúcie je majetok Tániných rodičov zabavený a tak sa celá rodina sťahuje do svojho letného sídla na Ural, kde však už tiež panujú nové pomery. Na pozadí milostného príbehu sú zároveň zobrazené búrlivé udalosti Ruskej histórie v rokoch 1905 až 1929. Predlohou filmu sa stal rovnomenný román Borisa Pasternaka.


Sobota
05.11.

11:10 Jackie Chan: Superpoliš 1 (Ging chaat goo si) Hong Kong, 1985, Akčný/Komédia/Krimi (Dajto)
Po neúspešnom americkom filme Ochranca sa rozhodol Jackie Chan nakrútiť hongkonský remake, ktorý by lepšie odzrkadľoval jeho autorský zámer. Hrá tu policajta Jackieho, ktorý po náročnom prenasledovaní nakoniec zatkne drogového dealera. Následne dostane za úlohu chrániť hlavnú svedkyňu, ktorá má proti nemu vypovedať, avšak v nestráženej chvíli ju unesú a na Jackieho hodia vraždu policajta. Celý príbeh končí vo veľkolepom finále v obchodnom dome, ktoré preslávilo nielen film, ale aj Jackieho Chana a spravilo z neho hviezdu prvej veľkosti. Pri nakrúcaní tejto sekvencie Jackie utrpel jedno zo svojich najhorších zranení, keď si zlomil siedmy a ôsmy stavec.

20:20 Radúz a Mahulena, Československo, 1970, Fantasy/Dráma (ČT art)
Princ Radúz zablúdi na územie susedného kráľovstva, kde vládne kráľ Stojmír s kráľovnou Runou. Za to, že zabil vzácneho jeleňa je odsúdený na pomalú smrť. Do Radúza sa však zamiluje najmladšia kráľova dcéra, krásna Mahulena, ktorá princa oslobodí. Jej krása Radúza očarí a podarí sa mu ju presvedčiť, aby s ním ušla. Pri ich úteku ich však kráľovná Runa prekľaje. Akonáhle Radúz pobozká inú ženu, zabudne na Mahulenu. Radúz s Mahulenou prídu do kráľovstva v dobe, keď zomrel kráľ. Kráľovná Nyola ho v návale radosti pobozká a prekliatie sa začína napĺňať. Mahulena sa v návale smútku premení na strom, pod ktorým následne Radúz trávi celé dni.
Moderné spracovanie známeho mýtu sa opája v záberoch slovenskej prírody.

TV tipy 31.10. - 6.11. 2016 TV tipy 31.10. - 6.11. 2016 TV tipy 31.10. - 6.11. 2016


Nedeľa
06.11.

09:20 Kráľovstvo mačiek (Neko no ongaeshi) Japonsko, 2002, Animovaný/Dobrodružný/Fantasy (ČT:D)
Hanblivé dievča Haru zachráni mačacieho princa Lunu, pred autom. Za odmenu sa má stať jeho manželkou v mačacom kráľovstve, a sama sa zmeniť na mačku. Elegantný kocúr Barón a jeho pomocníci, tučný Muta a havran Toto, sa jej rozhodnú pomôcť a zachrániť ju nielen pred nanúteným sobášom, ale aj hanblivosťou. Jeden z menej známych filmov štúdia Ghibli očarí pestrou paletou teplých farieb, zaujímavými presunmi medzi paralelnými svetmi, úvahami o správnosti slepého nasledovania autority i kritikou prehnanej horlivosti.

21:20 Dvanásť opíc (Twelve Monkeys) USA, 1995, Sci-fi/Thriller/Mysteriózny (Jednotka)
V roku 1996 neznámy smrtiaci vírus takmer vyhladil ľudstvo. Posledná skupinka ľudí sa presťahovala pod zem, pretože zemský povrch je naveky kontaminovaný. V roku 2035 je väzeň James Cole vybraný pre dôležitú misiu. Má sa vrátiť v čase do roku 1996 a zistiť čo najviac informácií o mystickej skupine s názvom "Armáda 12 opíc", ktorá je pravdepodobným strojcom vírusu. Cole s však kvôli chybe vracia až do roku 1990, kde ho zavrú na psychiatrickú kliniku. Jeho doktorka Kathryn Raillová mu spočiatku neverí, ale keď sa Cole vráti zo zavretej cely postrelený projektilom z 1. svetovej vojny, začína meniť prehodnocovať svoje postoje. Ďalšia podmanivá vízia legendárneho Terryho Gilliama očarí predovšetkým svojou kyberpunkovou mizanscénou a slušnou dávkou anarchizmu.

22:05 Rozhovor (The Conversation) USA, 1974, Thriller/Kriminálny/Psychologický (ČT2)
Harry je osamelý fanúšik jazzu, ktorý si úzkostlivo stráži svoje súkromie. Odpočúvanie je preňho, ako experta na bezpečnosť, každodennou rutinou. Táto rutina sa však zmení na nočnú moru, keď objaví čosi rušivé pri nahrávaní mladého páru v parku. Spočiatku si Harry nie je istý, nakoľko je jeho podozrenie výplodom paranoje, avšak postupne sa začína obávať, že by jeho nahrávka mohla byť zneužitá a postupne sa zaplieta do konšpiračného labyrintu. Francis Ford Coppola dovádza do existenciálnych dôsledkov tradičnú schému žánru konšpiračných thrillerov a svojho hrdinu zbavuje blízkych i viery vo svoje vlastné zmysly.

22:40 Assa (Acca) Sovietsky zväz, 1987, Romantický/Kriminálny/Historický (Dvojka)
Ruský režisér S. Solovyev rozohral pestrofarebnú drámu o potrebe zmeny a hodnotovom úpadku v Rusku konca 80. rokov. Na ústrednom motíve ľúbostného trojuholníka medzi krásnou dievčinou, mafiánskym šéfom a mladým anarchistickým hudobníkom spievajúcim v punkrockovej kapele skúma najpálčivejšie problémy vtedajšej spoločnosti a mentality mladého človeka. Symbolicky názov ASSA je v úvode vysvetlený ako "prvé, čo Noe povedal, keď po potope vystúpil na pevnú zem." Kultový perestrojkový film spája výpoveď o dobe, undergroundovú hudbu, milostný, kriminálny príbeh a revoltujúcu filmovú formu do jedného úchvatného celku.


autor Marcel Šedo 31.10.2016
Meno:
ODOSLAŤ
:)
REBRÍČEK SK
01 |
návšt. 50476
02 |
návšt. 11232
03 |
návšt. 6387
04 |
návšt. 5029
05 |
návšt. 4829
06 |
návšt. 3812
07 |
návšt. 4039
08 |
návšt. 2951
09 |
návšt. 1913
10 |
návšt. 1868
REBRÍČEK US
01 |
$82,0 mil.
02 |
$7,4 mil.
03 |
$3,9 mil.
04 |
$3,2 mil.
05 |
$3,2 mil.
06 |
$2,5 mil.
07 |
$2,1 mil.
08 |
$1,7 mil.
09 |
$1,4 mil.
10 |
$1,1 mil.
SOCIÁLNE SIETE
KOMENTÁRE
Kinema.sk - filmy, seriály

sector logo
network
ISSN 1336-4197. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / Kinema s.r.o.