IMAX, 4DX, D-BOX... : ZA ČO SA OPLATÍ PRIPLATIŤ?

IMAX, 4DX, D-BOX... : ZA ČO SA OPLATÍ PRIPLATIŤ?

článok



Posledné dva roky priniesli na Slovensko viaceré nové technológie – do ktorých investovať?

Kinopriemysel na Slovensku sa mení. Digitalizácia pomohla skvalitniť niektoré sály. Nový film počas prvého víkendu štartuje vo viac ako 60 kinách a blockbustrový efekt vypadávania filmov z hracích profilov po niekoľkých týždňoch je bežný. Súčasne však prišli nové technológie – digitálne projekcie, lepší zvuk, 3D v rámci nedávneho post-Avatar ošiaľu...

Za posledných 18 mesiacov však dorazili aj ďalšie novinky, ktoré sú zatiaľ určené pre vybrané sály, no môžu dramaticky zmeniť celý kinozážitok. Za väčšinou z nich budete musieť cestovať a často si aj priplatíte, takže je na mieste otázka, ktorá sa oplatí viac a ktorá menej. Rozhodovať sa môžete podľa viacerých kritérií: najlepší obraz (IMAX vs. SuperScreen), najlepší zvuk (IMAX vs. Dolby Atmos) či pohyblivých sedadiel a efektov (D-Box vs. 4DX).

IMAX, 4DX, D-Box... : za čo sa oplatí priplatiť?

IMAX – stále najlepšia sála na Slovensku

IMAX zažil obnovenú premiéru v Bratislave v júni 2015. Po niekoľkých rokoch v Avione a zatvorení (nerentabilný, ešte málo filmov) našiel nový domov v CINEMAX na BORY MALL. Je to jedna z 12 sál multiplexu a je najväčšia. Má obrovskú kapacitu – 386 miest pre 3D filmy, 468 miest pre 2D filmy. IMAX je doslova iná liga vďaka mamutiemu plátnu 23x13,5 m, dizajnu kinosály i celkovej projekcii.

Obraz je ostrý, 3D je efektné a nepotláča farby ako iné technológie. Pokiaľ je film premietaný vo formáte 1,85 (naposledy Inferno) a zaberie celé plátno, je to úžasný zážitok a aj vo štvrtom rade nadol máte obrovské titulky. Ak sú filmy vo formáte 2,35, oplatí sa sedieť o rad-dva vyššie. Často sa formát strieda, keďže niektoré sekvencie sú točené IMAX kamerami. Prepínanie má dobrý efekt – je plynulé, viete si ho vychutnať a presne viete, ktorá časť je exkluzívna (napríklad pri Star Wars: Episode VII). V IMAX vyniknú aj 2D filmy: Inferno, Sully, Jack Reacher či Revenant dajú sledovaniu filmu lepší punc. Pri 3D sa nebojte sa ísť aj viac vpred, 3D efekt je znamenitý napríklad v siedmom-ôsmom rade.

IMAX má aj výborný zvuk. Vlastný patent sa môže merať s tým najlepším, čo sa dá v sálach počuť. Pár filmov dokonca poráža v intenzite aj Dolby Atmos. nXos2 zvuk je výborne vybalansovaný, dravý a niektorým divákom sa môže zdať až príliš agresívny, no aj bežný akčný film v 2D IMAX s týmto zvukom dá nový rozmer sledovania. Väčšina filmov je v anglickom znení, vybrané tituly boli dabované.

IMAX predstavenia majú príplatok 4 eurá a 3D filmy si ešte pýtajú okuliare za 1,50 € (môžete ich použiť aj opakovane). Je to investícia navyše, ale zatiaľ pri väčšine filmov sa oplatila. Burácajúci zvuk a megaplátno zaberajú pri najväčších trhákoch ako Batman vs. Superman či Suicide Squad a občas zo slabšieho kúska dokážu vyžmýkať lepší zážitok. Stále platí: najlepšie si vychutnáte film v IMAX, hoci za vyššie vstupné. Ak si vyberáte filmy, na ktoré ísť a začnete tu, ťažko sa prejde do bežných sál.

IMAX, 4DX, D-Box... : za čo sa oplatí priplatiť?

SuperScreen – zatiaľ nepresvedčivý

SuperScreen je proprietárna technológia CinemaCity a jej skupiny Cineworld. Cieľom je mať veľké plátno, duálnu projekciu, tým pádom lepší obraz (a k tomu pripojiť aj Dolby Atmos, viď. nižšie). No výsledok je zatiaľ skôr rozpačitý. Superscreen v Auparku zobral najväčšiu sálu (č. 1) s top kapacitou 465 miest. Sedadlá sú prerobené, hlbšie i širšie, najmä aj z iného materiálu – v lete sa asi mnohí budú lepiť kvôli povrchu, ale je to rozhodne iný pocit sedenia. No nebude vyhovovať každému. Najmä hlboký posed prekvapí nižších návštevníkov, niektorí sa v sedadle opticky utopia.

Plátno ostalo v pôvodnej veľkosti, čo je na jednej strane fajn. Vždy patrilo medzi najväčšie, ale IMAX ho už predbehol v celkovej ploche – viac ako 2-násobne. Pre bežného návštevníka porovnávajúceho iné sály bude stále dostatočne veľké, ale paradoxne je ďaleko od divákov. Obraz je dobrý, ale na pohľad ho nerozlíšite kvalitatívne od iných veľkých sál v Auparku, napríklad 4 a 6.

SuperScreen veľa sľubuje, no keď si porovnáme pôvodný zážitok z kinosály č. 1 s novou verziou, neprináša toľko noviniek. Plátno sa nezväčšilo, kvalita je vyššia, no málokto ju vníma, sedadlá sú iné a názory na ne sa budú líšiť. Proklamovaný Dolby Atmos bol pri troch filmoch dosť tlmený a zďaleka nereval ako v iných mestách a kinách.

Dvojeurový SuperScreen doplatok znamená, že priplatíte za iné sedadlo, širšie plátno a iný zvuk, ale necítite taký rozdiel ako keď objavíte inú Dolby Atmos sálu s veľkým plátnom. A keď si porovnáte, že IMAX je drahší o ďalšie 2 €, musíte zvažovať. Platiť iba za megasálu v Auparku je fajn pre niektorých návštevníkov, ale ak chcete prejsť do vyššej ligy, ostanete opäť pri IMAX-e, lebo má lepšie sedadlá, väčšie plátno i plnší zvuk.

IMAX, 4DX, D-Box... : za čo sa oplatí priplatiť?

Dolby Atmos – prenikavý zvuk s rampou nad hlavou

Dolby Atmos má inak rozložené reproduktory, ako ste zvyknutí a sálu spoznáte jednoducho – stačí sa pozrieť nad seba a mali by byť inštalované rampy s reproduktormi. Pretože Atmos nevyužíva bežné predné, stredné, bočné a zadné reproduktory, ale aj efekt zvuku zvrchu a navyše každý reproduktor funguje ako samostatný kanál. Čo to znamená pre diváka?

Predovšetkým lepší priestorový a aj agresívnejší zvuk. Atmos filmy sú hlučné a zvuk máte cítiť zo všetkých strán s vyššou intenzitou. Nielen zhora, ale aj iných strán a väčšinou býva silný vpredu.

Dolby Atmos majú dve sály CINEMAX BORY MALL v Bratislave, jedna sála CINEMAX v Trnave Aréne, jednej sále v Mlyny Cinemas v Nitre a jednu sálu promuje bratislavský Aupark (CinemaCity). No nie je Dolby Atmos ako Dolby Atmos... Najagresívnejší a najvýraznejší zvuk má v bratislavskom Bory Mall, obe sály E i F sú výborne odladené a aj slabé filmy ako San Andreas silno vyniknú. Pri trnavskej sále máte menšiu veľkosť, ale zážitok je solídny. Nitra má síce Dolby Atmos hlasno vypeckovaný, ale jej problémom je, že v programe sa často nenachádza alebo občas na týždeň-dva vypadne z hracieho profilu. Je to škoda, lebo vlani pri uvedení to bola prvá sála a dobre nastavená.

Jediná sála, kde Dolby Atmos vnímam stále ako tlmený, je bratislavský Aupark. Môže to byť sedením vpredu, ale aj po troch filmoch je podstatne menej výrazný ako inde. Podfukári 2, Domov pre neobyčajné deti slečny Peregrinovej i nedávne Inferno tu skrátka nedokážu vyniknúť a nabudiť vás naplno... Pritom sála je dostatočne veľká, takže priestor na vyznenie tu je...

Za Dolby Atmos sa v sieti CINEMAX nepripláca – za nulový príplatok vidíte film v lepšom zvuku, treba len vyčíhať sálu a hrací čas. Navyše, v BORY MALL majú sály E a F aj 4K rozlíšenie, stále bez príplatku, čo môžete zobrať ako bonus. CinemaCity Aupark má Dolby Atmos v SuperScreen sále, tak ho zaplatíte vždy a za zvuk v ich réžii je to dosť. V Nitre cvakáte extra 1,20 či 1,40 €, čo je na zváženie (najväčšie pecky ako Mad Max si ho zaslúžia), ale môžete vyskúšať.

IMAX, 4DX, D-Box... : za čo sa oplatí priplatiť?

4DX – rozmanité efekty ako v luna(u)parku

4DX kinosálu máme na Slovensku jedinú – v bratislavskom CinemaCity Aupark. Je to sála 9, ktorá patrí medzi stredne veľké, po renovácii má kapacitu 140 sedadiel. Tie sú riadne široké a pripravené na všetky možné efekty od pohybu cez vodné efekty (búrka, prúd do tváre), bublinky, vzdušné prúdy atď. Nehovoriac o fúkaní do krku, jemnej masáže lýtok či buchnátu. Navyše sála využíva aj stroboskop či plošné efekty. Za pol roka sa vystriedalo v 4DX viac ako tucet filmov.

Väčšinou platí, že najintenzívnejšie sú trailery. Keď pozeráte celovečerný film, niektoré efekty po čase prestanete vnímať, ale niektoré vás prekvapia v celej dĺžke filmu. 4DX si užijú najmä deti a ideálne je sledovať najmä kratšie kúsky, 90 až 100 minút často stačí – niektoré 120-minútové kúsky sú už moc.

Za 4DX sa doplácajú 4 eurá a sála 9 nemá obrovské, ale skôr stredne veľké plátno. Zvuk je dobrý, ale nekoná sa Dolby Atmos či vyšší štandard. Aj po pol roku púta 4DX pozornosť ako taká atrakcia pre vybrané tituly, najmä tie rodinné či plné efektov. Osobne by som privítal väčšie plátno pre kompletný zážitok, ale treba sa zmieriť, že sem prídete na iný druh zábavy. Pestrosť efektov je vysoká, aspoň raz sa dá vyskúšať. A potom už vyberať podľa filmov...



D-Box – nadhadzujúce sedadlo

D-Box prináša technológiu pohyblivého sedadla, ktoré vás kolíše, hádže a pridáva 4D efekt v súlade s dianím na plátne. Oproti 4DX nemá ďalšie efekty ako vodu, svetlá či vzdušnú akciu, stavila iba na pohyb. Sedadlá sú pohodlné a spravidla umiestňované do stredu kinosály, čo znamená, že ak radi sedíte bližšie k plátnu, musíte oželieť jeho veľkosť. Ak chodíte dozadu, D-Box vás posunie vpred – ale pre väčšinu divákov bude D-Box pozícia v sále vhodná, lebo je približne v strede.

D-Box je technológia inštalovaná v CINEMAX-och – sály C a E v BORY MALL (C je stredne veľká, E patrí medzi najväčšie) a sály A a D v Banskej Bystrici (A je väčšia, D menšia). S D-Box máte plný zážitok celý film, takže platí rovnaký postoj ako ku 4DX – idete na pohybovú atrakciu s príplatkom a treba si zvážiť, či bude stáť za fixné miesto v kinosále. Zážitok je dobrý, chvíľu sa naň sústredíte, časom ho vnímate intuitívne.

No D-Box má aktuálne najvyšší príplatok za dodatočnú technológiu: 6 eur. Čo je pomerne dosť aj za kvalitné pohyblivé sedadlo. Osobne vnímam zážitok ako porovnateľný so 4DX – rovnako kvalitné sedadlá a sprievodné efekty – výhodou sú väčšie plátna v kinosálach v Bratislave i Banskej Bystrici. Navyše, v Bratislave v sále E v BORY MALL vzniká zaujímavá trojkombinácia: môžete sledovať film v D-Box sedadle, máte Dolby Atmos zvuk a 4K rozlíšenie projekcie. Pri veľkosti plátna ide o dobrú voľbu, akurát vychytiť film a čas práve v nej.

Kam teda ísť?

V novembri a decembri príde pár filmov atakujúcich všetky sály naraz a môžete sa rozhodovať, či ísť do IMAX, 4DX či na SuperScreen. Osobne stále volím na najlepší zážitok IMAX, aj pri 2D filme ako Jack Reacher či Inferno doručí vyšší level. 4DX je dobrá atrakcia na detské filmy alebo komiksy.

SuperScreen prináša z trojice najmenej a hoci sledujete film v inej sále, extra hodnota je najmenšia. To už sa núka porovnanie s dvomi sálami v BORY MALL ako zaujímavou alternatívou. Majú totiž lepší zvuk (Dolby Atmos tam viac reve) a 4K rozlíšenie bez príplatku je dobrý bonus. Akurát plátna nemajú zaoblené, takže tento efekt vám môže chýbať.

Ak vám ide o zvuk, opäť voľte IMAX či Dolby Atmos aktuálne v troch mestách (Bratislava, Trnava, Nitra), určite sa Fantastické zvery i Rogue One: Star Wars oplatí vyčíhať tam. Blockbuster má revať a nie každá sála je tak nastavená. A v prospech IMAX budú hovoriť aj titulkové verzie, čo najmä pri Fantastických zveroch a Star Wars ocenia fajnšmejkri, ktorí dabing nemusia a preferujú úplný originál.


autor Michal Korec 28.11.2016
Meno:
ODOSLAŤ
:)
REBRÍČEK SK
01 |
návšt. 50476
02 |
návšt. 11232
03 |
návšt. 6387
04 |
návšt. 5029
05 |
návšt. 4829
06 |
návšt. 3812
07 |
návšt. 4039
08 |
návšt. 2951
09 |
návšt. 1913
10 |
návšt. 1868
REBRÍČEK US
01 |
$82,0 mil.
02 |
$7,4 mil.
03 |
$3,9 mil.
04 |
$3,2 mil.
05 |
$3,2 mil.
06 |
$2,5 mil.
07 |
$2,1 mil.
08 |
$1,7 mil.
09 |
$1,4 mil.
10 |
$1,1 mil.
SOCIÁLNE SIETE
KOMENTÁRE
Kinema.sk - filmy, seriály

sector logo
network
ISSN 1336-4197. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / Kinema s.r.o.