TV TIPY 12.12. - 18.12. 2016

TV TIPY 12.12. - 18.12. 2016

VOD recenzia



Pondelok
12.12.

14:50 X-Men: Prvá trieda (X-Men: First Class) USA, 2011, Akčný/Sci-fi/Dobrodružný (Prima MAX)
X-Men: Prvá trieda sa odohráva v polovici minulého storočia. V tom čase boli mladý Charles Xavier a Erik Lensherr blízkymi priateľmi a ešte len začali odhaľovať svoje jedinečné schopnosti. V čase studenej vojny museli spolu s ostatnými mutantmi čeliť obrovskej hrozbe konfliktu a tým aj zničenia celej planéty. Pokračovanie série X-Men sa vracia na začiatok a odhaľuje ako sa z najlepších priateľov stali nepriatelia na život a na smrť. Prvá trieda má podobne ako celé X-Menovské univerzum veľmi blízke prepojenia na náš žitý svet. Točí sa okolo kolektívnej viny, práva vládnuť svetu a opätovne aj neznášanlivosti a strachu z iného. Režisér Vaughn si našťastie udržal aj istý nadhľad a vytvoril jeden z najštýlovejších dielov celej série.

22:00 Umieranie počas dlhého dňa (Long Day's Dying, The) Veľká Británia, Dráma/Vojnový, 1968 (ČT2)
John, Cliff a Tom sú traja anglickí výsadkári vyškolení na záškodnícku činnosť. Všetci vedia zabíjať, klásť míny, vyhadzovať do vzduchu mosty i strieľať rôznymi zbraňami. Ocitnú sa však v situácii, kedy im nič z toho nie je príliš platné. Sú odrezaní od svojej jednotky, uviazli v neznámej krajine, bez spojenia a bez velenia. Už štrnásť hodín čakajú v zrúcanine opusteného statku na svojho seržanta, ktorý odišiel na prieskum, a začína byť jasné, že sa budú musieť sami rozhodnúť, čo ďalej. V druhej polovici sa z psychologickej línie film pretaví to skutočne zdrvujúcej akcie, kde nie je jasné, kto je dobrý a kto zlý.

TV tipy 12.12. - 18.12. 2016 TV tipy 12.12. - 18.12. 2016 TV tipy 12.12. - 18.12. 2016


Utorok
13.12.

21:05 Mallory, Dokumentárny/Časozberný, Česko, 2015 (ČT2)
Dokumentaristka Helena Třeštíková vo svojom najnovšom diele 13 rokov sleduje hlavnú hrdinku Mallory. Tá sa po ťažkých životných udalostiach snaží vrátiť do bežného života. Po pôrode syna sa dokázala vymaniť z drogovej závislosti a zvládla aj obdobie, keď sa ocitla s dieťaťom na ulici a žila ako bezdomovkyňa. Dnes študuje odbor sociálna práca na strednej odbornej škole a uplatnenie nakoniec našla v pomoci ľuďom na okraji spoločnosti. Mallory je, v Třeštíkovej filmografii pomerne netypicky, najmä filmom o nádeji, že každý má šancu zmeniť svoj život.

23:25 Zrkadlo (Zerkalo) Sovietsky zväz, 1975, Autobiografický/Poetický/Historický (Dvojka)
Autobiografický film Andreja Tarkovského nastavuje zrkadlo jeho pamäti a svedomiu. Vo filme sa s poetickou ľahkosťou minulosť prelína s prítomnosťou, detstvo s dospelosťou, skutočnosť so spomienkou a predstavami. Počas pobytu v nemocnici štyridsiatnik Alexej vo vnútornom dialógu so svojou matkou bilancuje vlastný život. Spomína na detstvo, strávené na vidieku počas vojny, na bolestný rozchod rodičov, na budovanie nového povojnového života, na vlastné životné zlyhania a sklamania. Poeticko-filozofický komentár filmu tvoria verše básnika Arsenija Tarkovského, režisérovho otca.

TV tipy 12.12. - 18.12. 2016 TV tipy 12.12. - 18.12. 2016 TV tipy 12.12. - 18.12. 2016


Streda
14.12.

20:20 Intimní osvětlení, Československo, 1965, Dráma/Podobenstvo (ČT art)
Celovečerný debut scenáristu a režiséra Ivana Passera je smutnou komédiou o stretnutí dvoch bývalých spolužiakov. Do malého mesta prichádza ako sólista na koncert amatérskeho symfonického orchestra bývalý spolužiak riaditeľa miestnej hudobnej školy. Počas niekoľkých hodín sú konfrontované osudy oboch bývalých konzervatoristov, ktorí sa stretávajú po desiatich rokoch. Jeden z nich má kariéru a krásnu priateľku, druhý hrá na pohreboch, stavia dom a vychováva deti. Ironická tragikomédia o tom, aké ťažké je niekedy zladiť štyri husle, tzn. že muži a ženy, mladí a starí, malomešťania a mešťania sa nikdy nezhodnú na tom ako správne žiť. Jedno z vrcholných diel Československej novej vlny.

20:25 Vražda v Orient exprese (Murder on the Orient Express) Veľká Británia, 1974, Detektívny/Thriller (Jednotka)
Orient expres bol luxusný vlak, ktorý jazdil z Istanbulu až do Calais. Slávna Oscarom ocenená adaptácia detektívneho príbehu Agathy Christie sa odohráva práve v tomto vlaku. Počas jednej decembrovej noci roku 1930 sa Orient expres stáva dejiskom vraždy amerického miliardára. Medzi cestujúcimi sa zhodou okolností nachádza aj belgický detektív Hercule Poirot. Našťastie preňho vlak uviazol v snehovej kalamite kdesi v juhoslovanskom vnútrozemí a tak má dostatok času na rozlúsknutie zložitého prípadu. Film Sidneyho Pollacka je najoceňovanejšou, najvýpravnejšou a najlepšie obsadenou adaptáciou príbehu Hercula Poirota a po zásluhe sa radí medzi najväčšie detektívne klasiky.

22:00 Samuraj (Le Samouraï), Francúzsko/Taliansko, 1967, Kriminálny/Thriller/Dráma (ČT2)
Jef Costello je osamelý nájomný vrah, vyznačujúci sa chirurgickou presnosťou, ktorá vyplýva z jeho postoja blízkeho samurajskej filozofii. Jeden z jeho zločinov však predsa len má svedka, ale hlavný hrdina se aj napriek tomu nebojí prezradenia. Snímka vyniká jednak fatalistickou štylizáciou mizanscény, ktorej temný odtieň vyplýva už zo spôsobu nakrúcania, tzn. dômyselným výberom kostýmov, úmyselným potlačením farebných odtieňov a oslabiť kontrasty a zároveň rozprávaním o samote ako jedného zo stavov existencie.

23:25 Stalker (Stalker) Sovietsky zväz/NSR, 1979, Sci-fi/Mysteriózny/Poetický (Dvojka)
Niekde uprostred Ruska sa nachádza tajomná Zóna – nebezpečné miesto, uprostred ktorého sa nachádza komnata, kde sa plnia priania. Z toho dôvodu je celá oblasť obkolesená armádou. Cestu do Zóny pozná len prevádzač prezývaný Stalker. Na cestu do Zóny sa s ním vydáva dvojica mužov s prezývkou Spisovateľ a Profesor. Podarí sa im preniknúť do prísne stráženého objektu, avšak to najnebezpečnejšie na nich ešte len čaká... Jedno z najvýznamnejších diel svetového filmu, ktoré uhrančivým spôsobom skúma problematiku myšlienkovej sily človeka, témy cesty, ktorá sa stáva očistným zdrojom skúseností, viery i spirituálnej nevšednosti skrytej vo všednosti. Podstatnými sú tiež dlhé "meditatívne" jazdy po nebezpečnej a záhadnej Zóne a celkovo uhrančivý štýl ruského génia.

TV tipy 12.12. - 18.12. 2016 TV tipy 12.12. - 18.12. 2016 TV tipy 12.12. - 18.12. 2016


Štvrtok
15.12.

09:45 Šaráda (Charada) USA, 1963, Komédia/Kriminálny/Mysteriózny/Romantický (ČT2)
Regina sa vracia do Paríža z lyžovačky vo Švajčiarsku, avšak tam ju čaká nemilé prekvapenie. Jej manžel je nezvestný a spolu s ním aj všetky ich peniaze. Následne sa o ňu začnú zaujímať agenti CIA i ďalší, nebezpečnejší ľudia snoriaci po peniazoch, ktoré manžel počas vojny spreneveril. MacGuffin v podobe 250 tisíc dolárov, okolo ktorých sa strhne séria čiernohumorných i napínavých situácií, je len jednou z mnohých predností filmu plného zvratov, prekvapení a falošných identít. Film oscilujúci medzi konverzačne-situačnou komikou, romantikou a mrazivým thrillerom je skvelým pokračovateľom hitchcockovskej tradície a oprávnene aj jedným z kánonických titulov americkej kinematografie.

23:00 Nostalgia (Ностальгия) Taliansko/Francúzsko/Sovietsky zväz, 1983, Psychologický/Dráma (Dvojka)
Film sleduje život sovietskeho intelektuála a spisovateľa Andreja Gorčaka, ktorý prichádza študovať do Talianska dielo ruského skladateľa Sosnovského. Volanie rodnej krajiny ho však vábi späť. Od svojej úlohy tak postupne upúšťa a pociťuje nemožnosť kultúrnej asimilácie i hľadanie vnútorného zmieru. Neskorý Tarkovského film sleduje metafyzickú väzbu jednotlivca k vlasti, nezmazateľnosť národnostných rozdielov, nemožnosť hlbšieho vhľadu do cudzej kultúry i stratu viery. Nekomunikatívny, ale enigmatický film azda najlepšie sprítomňuje európskym divákom japonskú estetickú kategóriu mono no aware a súčasne predstavuje stále aktuálny príspevok do diskusií o možnostiach integrácie.

TV tipy 12.12. - 18.12. 2016 TV tipy 12.12. - 18.12. 2016 TV tipy 12.12. - 18.12. 2016


Piatok
16.12.

20:00 Podraz (The Sting) USA, 1973, Kriminálny/Komédia (ČT2)
Siedmimi Oscarmi ovenčený film v hlavných úlohách s Robertom Redfordom a Paulom Newmanom je pokračovaním úspešnej spolupráce tejto hereckej dvojice s režisérom Georgeom Royom Hillom. Zatiaľčo v predchádzajúcom filme s názvom Butch Cassidy a Sundance Kid však stvárnili v podstate antihrdinov, ktorých postretol nešťastný koniec, v tomto prípade ide o roztomilých podvodníčkov v rafinovanej retrokomédii. Johny, malý podvodník, a jeho komplic Luther okradnú poslíčka, ktorý pracuje pre jedného z najobávanejších gangsterov, Lonnegana. Jeho gorily Luthera zabijú a Johny so svojim novým pomocníkom Henrym naplánujú ešte sofistikovanejšie prepadnutie, ktorým chcú Lonnegana úplne zničiť.

21:55 Láska (Amour) Francúzsko/Nemecko/Rakúsko, 2012, Dráma/Romantický (Dvojka)
Učitelia hudby na dôchodku, Georges a Anne, už majú po osemdesiatke no stále sa vedia tešiť zo života a jeden z druhého. Jedného dňa však Anne postihne mozgová mŕtvica, po ktorej jej ochrnie polovica tela. Jej manžel sa rozhodne, že s o ňu bude starať sám. Po druhej mŕtvici sa však jej stav dramaticky zhorší a Georges je tak postavený pred veľmi závažné rozhodnutie. Po ženinej paralýze sa film nepohne z priestoru jedného bytu, ktorý s Georgesom opúšťame iba vo sne. Dlhé, zdanlivo odosobnené zábery ukazujú všetku bolesť staroby bez sentimentu a snahy šetriť diváka a upozorňujú na pomalé plynutie času. Láska je tu znázornená v rovine nesmiernej trpezlivosti a paradoxne aj bolesti.

22:05 Ospalá diera (Sleepy Hollow) USA/Nemecko, 1999, Horor/Mysteriózny/Thriller (Jednotka)
Mladý, racionálny a moderné metódy využívajúci detektív Ichabod Crane je poslaný vyšetriť prípad vrážd. V roku 1799 odchádza do odľahlej dediny Ospalá diera. Miestni ľudia veria, že mŕtveho Van Garretta, jeho syna a vdovu Winshipovú, ktorí mali odrezané hlavy, má na svedomí legendárny bezhlavý jazdec. Podľa legendy to bol krutý žoldnier, ktorý bojoval počas americkej revolúcie na strane Angličanov a pred dvadsiatimi rokmi bol zabitý v lesoch neďaleko dediny. Detektívovi sa snaží pomôcť aj dcéra miestneho boháča Katrina Van Tessel, do ktorej sa Crane následne zamiluje. Crane sa pomaly začne orientovať vo vzťahoch v dedine a následne sa stane svedkom vyčíňania bezhlavého jazdca… Óda na imagináciu, v ktorej režisér Tim Burton uhranul divákov po celom svete svojou svojráznou výtvarnou štylizáciou.

22:15 Nepodplatiteľní (The Untouchables) USA, 1987, Kriminálny/Thriller/Historický (Nova Cinema)
V roku 1920 vstúpil v Spojených štátoch do platnosti Volstedov zákon, ktorý zakazoval predaj, výrobu a distribúciu alkoholických nápojov. Začala sa éra prohibície, ktorá trvala až do roku 1933 a počas ktorej sa po celých Spojených štátoch rozmáhali zločinecké gangy. Tie si zo zákazu urobili výnosný obchod. Dodnes je najznámejším príbehom z týchto čias boj osobitného splnomocnenca ministerstva financií Eliota Nessa a Chicagskej polície s Al Caponeho organizáciou. Brianovi DePalmovi sa podarilo sugestívne vykresliť atmosféru Chicaga 30. rokov, v ktorom nebolo príliš jasné, kto je dobrý a kto zlý. Práve do tohto prostredia je zasadený príbeh štyroch nepodplatiteľných, ktorí sa postavia všemocnému Al Caponemu. Snímka je dodnes známa aj vďaka svojráznej citácii scény z Ejzenštejnovho Krížnika Potěmkin.




Sobota
17.12.

14:25 500 dní so Summer ((500) Days of Summer) USA, 2009, Komédia/Romantický/Dráma (Plus)
Romantická komédia rozpráva príbeh mladého reklamného textára, ktorý dlhé roky bezúspešne hľadal dievča svojich snov. Zrazu sa zdá, že jeho nová kolegyňa Summer Finnová mohla byť tou pravou. 500 dní ich nekonvenčného vzťahu dokazuje, že cesta ku šťastiu môže byť nepredvídateľná a nekontrolovateľná. Jeden z nich je totiž nenapraviteľný rojko a druhý moderné cynik. Priznaná hra so žánrovými schémami, kde sa popkultúrne referencie stávajú integrálnou súčasťou diela.

20:00 Atlas mrakov (Cloud atlas) Nemecko/USA/Hong Kong/Singapur, 2012, Mysteriózny/Sci-Fi/Psychologický (ČT2)
Súrodenci Wachowski sa spoločne s Tomom Tykwerom rozhodli zadaptovať rovnomennú „nesfilmovateľnú“ knihu Davida Mitchella. Výsledkom je revolučný počin v dejinách kinematografie, ktorý fascinuje zručným prepájaním časových a priestorových línií, inovatívnym využívaním viacerých filmových postupov, ideologickou progresivitou i častým odkazovaním na filmové žánre a známe filmy. Snímka sieťuje šesť rozličných príbehov odohrávajúcich sa „nezávisle od seba“ od začiatkov 18. storočia, až po postapokalyptickú budúcnosť. Cestovanie do minulosti i budúcnosti je úvahou nad nemennosťou ľudského spoločenstva, ale aj individuálnym vývojom človeka, ázijskými filozofiami (predovšetkým reinkarnáciou) a predovšetkým samotnou kinematografiou.

22:55 Hon (Jagten) Dánsko/Švédsko, 2012, Dráma/Psychologický (ČT2)
Štyridsaťročný Lucas sa nedávno rozviedol a začína žiť nový život. Má priateľov, novú prácu, priateľku a nekonfliktný vzťah so svojim dospievajúcim synom. Túto idylu vzápätí naruší jedna náhodná lož, ktorá sa rýchlo začína šíriť v komunite jeho priateľov. Obavy a nedôvera sa vymknú kontrole a dedina prepadne podivnej hystérii. Lukas musí uhájiť svoju česť v kolektívnej štvanici na domnelú a nepotvrdenú pedofíliu.

23:00 Vrahovia sú medzi nami (Die Mörder sind unter uns) Nemecko, 1946, Dráma/ Romantický (Dvojka)
Bývalý chirurg dr. Mertens prežil 2. svetovú vojnu na východnom fronte a teraz blúdi troskami zničeného Berlína. Svoju vojnovú traumu sa snaží utopiť v alkohole. Jeho život naberá smer, až keď do jeho života vstúpi Susanne, mladá žena, ktorá prežila koncentračný tábor. Mertensovu snahu o návrat k normálnemu životu však preruší stretnutie s bývalým veliteľom z východného frontu Brücknerom, ktorý vydal rozkaz na vraždenie civilistov. Ten žije bezstarostným životom bez akýchkoľvek pocitov viny. Najvýznamnejší zástupca subžánru „filmy trosiek“, ktorý sa rozbehol v povojnových rokoch v Nemecku, zobrazuje ťažký život Nemcov v zdevastovanej a chudobnej krajine zaťažený pocitmi viny, hanby a frustrácie.


Nedeľa
18.12.

07:00 Mizerná banda (Bad Company) USA, 1972, Western (Nova Cinema)
Drew Dixon sa na svojom úteku pred odvodom do armády stretáva s bandou tulákov vedených dezertérom Jakeom Rumseyem. Banda mieri na Západ a Jakea napokon prijmú medzi seba. Členovia bandy si po čase Jakea obľúbia, najmä vďaka jeho dôvtipu a schopnosti postarať sa sám o seba. Medzi Drewom a Jakom sa vyvinie neobvyklé priateľstvo, avšak ich cestu poznamená stretnutie s banditom Big Joeom i Jakeova zrada.

21:40 Dobrodruhovia (Les aventuriers) Francúzsko/Taliansko, 1967, Dobrodružný/Romantický (ČT2)
Pilot bez licencie Manu, pretekár bez pretekárskeho vozidla Roland a sochárka so zlými kritikami Laetitia sú najlepší priatelia. Zhodou okolností sa dozvedia, že v Kongu havarovalo osobné lietadlo s belgickým obchodníkom, ktorý prevážal celý svoj majetok v hodnote 500 miliónov frankov. Rozhodnú sa, že poklad získajú, ale nie sú jediní. Dobrodružstvo a smelé sny optimistických smoliarov a rojkov narazia na konečnosť žitia a je otázne, či sa s tým dokážu vysporiadať.


autor Marcel Šedo 12.12.2016
Meno:
ODOSLAŤ
:)
REBRÍČEK SK
01 |
návšt. 6379
02 |
návšt. 3868
03 |
návšt. 3865
04 |
návšt. 3518
05 |
návšt. 2098
06 |
návšt. 1798
07 |
návšt. 2057
08 |
návšt. 1557
09 |
návšt. 764
10 |
návšt. 551
REBRÍČEK US
01 |
$80,0 mil.
02 |
$16,0 mil.
03 |
$11,0 mil.
04 |
$10,0 mil.
05 |
$3,3 mil.
06 |
$2,4 mil.
07 |
$2,2 mil.
08 |
$1,9 mil.
09 |
$1,5 mil.
10 |
$1,4 mil.
SOCIÁLNE SIETE
KOMENTÁRE
Kinema.sk - filmy, seriály

sector logo
network
ISSN 1336-4197. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / Kinema s.r.o.