42 FILMOV ROKA 2017

42 FILMOV ROKA 2017

článok



Nový rok je tu a s ním aj nové filmové očakávania: tie komerčné i artové. To všetko v našom prehľade. Samozrejme sa do prehľadu nedostali všetky filmy, keďža plány distribučných spoločností sa menia prakticky každý týždeň. Nie všetky filmy sú z roku 2017, keďže näjma klubové distribučné spoločnosti ponúkajú kinám aj staršie tituly.

CHLAPEC VO SVETE PRÍŠER (Bakemono no ko) - 19.1.
Príbeh o dôležitosti rodiny, lásky a cti vyniká fascinujúcim majstrovstvom animácie japonského režiséra Mamoru Hosody. Deväťročný Kjúta je obyčajný chlapec z mesta Šibuja. Veľa vecí o živote ešte nevie a nemal doteraz ani tušenie o tom, že vedľa reálneho sveta existuje ešte aj tajný fantastický svet obývaný zvieratami. Až do chvíle, kým sa v ňom náhodou sám ocitne. V kúzelnom svete Džútengai ale nie sú ľudia príliš vítaní a celú krajinu naviac zmietajú nepokoje s nástupom nového panovníka. Výnimočná filmová udalosť pre šikovné deti, ich rodičov, pre milovníkov Japonska, japonskej animácie a jedinečných filmových zážitkov.

PATERSON26.1.
Paterson je názov filmu, meno hlavného hrdinu aj mesta, v ktorom žije. Každý jeho deň je rovnaký, len s miernymi obmenami a Patersona to ubíja. Našťastie má poéziu. Skladá ju každý deň. Jim Jarmusch a jeden z najlepších filmov minulého roka.

T2 TRAINSPOTTING – 2.2.
Režisér Danny Boyle sa vracia, aby nakrútil dlhoočakávané pokračovanie legendárneho filmu Trainspotting. Tešiť sa môžete na návrat všetkých pôvodných postáv.

REALITA (Reality)9.2.
Nesmelému filmárovi Jasonovi sa môže splniť sen. Bohatý producent Bob Marshall súhlasí, že zafinancuje jeho hororový film. S jednou podmienkou – Jasonovi dá 48 hodín na to, aby objavil najlepší výkrik v histórii filmu. Jeho hľadanie sa však postupne mení na nočnú moru. Vo filme nechýba absurdný humor či snové pasáže a hudba Philipa Glassa.

RODINNÉ ŠŤASTIE (Ernelláék Farkaséknál) - 16.2.
Keď vás okolnosti donútia ubytovať príbuzných u seba doma nie je to práve med lízať. Stačí chvíľka a jeden je podráždený, druhý ukrivdený a tretí vám závidí auto. S pribúdajúcim počtom dní strávených v jednom byte graduje táto výbušná situácia do sledu vtipných, dramatických aj absurdne banálnych historiek až sa nakoniec ukáže, že toho, kto vám najviac liezol na nervy, máte vlastne veľmi radi. Živo a autenticky vykreslené rodinné stretnutie maďarský režisér Szabolcs Hajdu, ktorý si v snímke zahral aj so svojou ženou a deťmi a z 51. ročníka MFF Karlovy Vary si právom odniesol ako cenu za najlepší herecký výkon, tak aj hlavnú cenu festivalu za najlepší film.

LION 16.2.
5-ročný Sarú sa stratí vo vlaku uháňajúcom preč od jeho rodiny. Vydesený vystúpi v Kalkate plnej ľudí a chaosu. Akoby zázrakom prežije a darí sa mu uživiť sa na ulici a unikať všetkým jej hrozbám, až sa nakoniec dostane do sirotinca, ktorý tiež nie je bezpečným prístavom. Napokon si Sarúa osvojí austrálsky pár a zahrnie ho láskou a bezpečím. Keďže nechce zraniť svojich adoptívnych rodičov, dospievajúci Sarú potláča svoju minulosť i emocionálnu potrebu spojenia so svojou skutočnou rodinou a pomaly sa lúči s nádejou, že ešte niekedy uvidí stratenú mamu a brata. No náhodné stretnutie so skupinou Indov v ňom prebudí hlboko spiacu túžbu po domove. S obmedzeným množstvom spomienok a s pomocou novej technológie zvanej Google Earth sa Sarú vydáva na jedno z najúchvatnejších hľadaní ihly v kope sena v moderných dejinách. Snímka je nominovaná na Zlatý glóbus v kategórii Najlepšia dráma.

JA, DANIEL BLAKE (I, Daniel Blake)16.2.
Zlatá palma z Cannes 2016. Sociálne apelatívny a v súčasnosti až nepríjemne aktuálny film rozpráva príbeh päťdesiatnika Daniela, ktorý sa po prekonaní infarktu ocitne vo vyčerpávajúcom kolotoči žiadostí o podporné dávky od štátu. Zatiaľ čo sa snaží prejsť nezmyselne nastaveným systémom a absurdnými byrokratickými procesmi, ktoré ho nútia zháňať prácu v rozpore s odporúčaním od lekára, stretáva slobodnú matku Katie a jej dve deti. Neúplná rodina má jedinú šancu, ako uniknúť jednoizbovému bytu v ubytovni pre bezdomovcov – prijať byt v neznámom meste 300 míľ ďaleko. Daniel a Katie každý po svojom snažia vysporiadať sa s príkoriami systému a pritom nestratiť zvyšky dôstojnosti.

MLČANIE (Silence)16.2.
Maestro Martin Scorsese a jeho príbeh dvoch jezuitských mníchov prichádzajúcich v 17.storočí do Japonska. Ohlasy zo zahraničia hovoria o jednom z najlepších filmov o viere.

SÁMSKA KRV (Sameblod) - 23.2.
Štrnásťročná Elle Marka je sámske dievča, ktorej rodina chová soby v severnej Škandinávii. Po tom, čo je vystavená rasizmu éry tridsiatych rokov minulého storočia a ponižujúcemu vyšetreniu na svojej internátnej škole, začína snívať o novom živote. K jeho dosiahnutiu je ale potrebné stať sa niekým iným a pretrhnúť všetky zväzky s rodinou aj svojou rodnou kultúrou. Strhujúci debut Amandy Kernell nazerá na „prírodné“ sámske etnikum zvnútra a umožňuje divákovi zažiť temnú časť švédskej koloniálnej histórie takmer fyzickým spôsobom.

MOONLIGHT - 23.2.
Tri kapitoly dospievania mladého afroameričana žijúceho na Miami. Detstvo - tínedžerské obdobie - dospelosť. Aký príbeh ho čaká? Kritikmi oceňovaná dráma režiséra Barryho Jenkinsa (Medicine for Melancholy) mala premiéru na filmovom festivale Telluride a po úspechu na Zlaých glóbusoch je veľkým favoritom na zisk Oscara v hlavnej kategórii.

MIESTO PRI MORI (Manchester by the Sea) - 2.3.
Dráma od režiséra a scenáristu Kennetha Lonergana (You Can Count on Me, 2000 alebo Margaret, 2011) rozpráva príbeh o mužovi, ktorý sa po smrti svojho staršieho brata vracia do rodného mesta, aby sa postaral o jeho syna, pretože mu bol zverený do opatery. V hlavných úlohách sa predstavia Casey Affleck, Michelle Williams, Kyle Chandler a Tate Donovan. Snímka si svoju premiéru odbila už v januári na festivale Sundance, ale do amerických kín sa dostala až v novembri.

ÚNOS - 2.3.
Únos je politický thriller inšpirovaný skutočnými udalosťami, únosom prezidentovho syna a podozrivým prepojením medzi zločinom, mafiou, tajnou políciou a mocou v polovici deväťdesiatych rokov minulého storočia. Príbeh sa začína v momente, keď novinárka Marta nájde pred domom v igelitke zakrvavenú hlavu svojho brata. V tej chvíli ešte netuší, že tento zločin je iba kúskom roztrieštenej skladačky, ktorej súčasťou sú aj najvyšší predstavitelia štátnej moci. Rozhodne sa hľadať pravdu na vlastnú päsť a nechtiac sa ocitne uprostred obludného kruhu násilia. Mafiánske praktiky, tajné služby a politika vedú k smrti nevinných. Na nakrúcaní jednej z mimoriadne náročných scén, počas ktorej horel dvadsaťpäťročný chlapec v BMW na Karloveskej ceste pri reštaurácii Riviéra, sa zúčastnila aj pani Anna Remiášová.

LOGAN – 2.3.
Tretia wolverinovská sólovka nesie názov Logan. Hugh Jackman sa po 17 rokoch rozlúči so svojou kultovou postavou mutanta s adamantiovými pazúrmi. R-kový rating je prísľubom temnej a drsnej rozlúčky!

AGNUS DEI (Les innocentes) - 9.3.
December 1945, ženský benediktínsky kláštor v Poľsku. Jedna z mníšok hľadá pomoc u lekárov z francúzskej misie Červeného kríža. Mladá stážistka Mathilde Beaulieu sa rozhodne porušiť pravidlá a začne benediktínky pravidelne navštevovať. Čoskoro zistí, že mnoho sestier je po opakovanom znásilnení ruskými vojakmi tehotných, iné majú príznaky pohlavných chorôb. Konvent je tak postavený do ťažkej situácie: má prijať zodpovednosť materstva alebo opustiť deti počaté z hriechu?

JACKIE - 9.3.
Jackie - Natalie Portman. Nepôjde o tradičnú biografiu „od kolísky do hrobu“. Dej zachytáva iba štyri dni z jej života, a to konkrétne medzi atentátom na Kennedyho v 1963 a jeho pohrebom. Film režiséra Pabla Larraína (NO). Premiéra bola na festivale v Benátkách.

HITCHCOCK/TRUFFAUT – 9.3.
Kniha z roku 1966 – Hitchcock/Truffaut – je sériou rozhovorov týchto dvoch významných režisérov, pričom mapuje Hitchcockov život ako filmára a jeho pohľad na film samotný. Sám Truffaut ho nazýval „najdôležitejším režisérom, aký kedy žil“. Kniha je priam povinnou pre každého filmára. Dokument je spojením archívnych záberov a rozhovorov s aktuálne najlepšími filmovými tvorcami, akými je napríklad Martin Scorsese či David Fincher.

KONG: SKULL ISLAND – 9.3.
King Kong je po roku 2005 znova späť. Tento raz by sme sa mali dozvedieť viac o jeho pôvode. Spoločnosť nám budú robiť Tom Hiddleston, Brie Larson či Samuel L. Jackson.

ZAČAŤ ODZNOVA (L'avenir) - 9.3.
Dráma o žene, ktorej sa v jednom okamžiku zrúti celý život a musí prísť na spôsob, ako začať odznovu. Nathalie je učiteľkou filozofie na parížskej strednej škole. Prácu miluje a najmä veľmi rada zdieľa so svojimi žiakmi pôžitok z premýšľania. Svoj čas delí medzi svojho manžela, dve deti, bývalých študentov a veľmi majetnícku matku. Jedného dňa jej dlhoročný životný partner oznámi, že ju opúšťa kvôli inej žene. Nathalii neostáva nič iné, ako sa vysporiadať s doteraz nepoznanou samotou… i opäť získanou slobodou.

KRÁSKA A ZVIERA (Beauty and the Beast) 16.3.
Disneyho hraná adaptácia v hlavnej úlohe s potterovskou hviezdou Emmou Watson ako Bellou. Trailer počas prvých 24 hodín dosiahol takmer 128 miliónov pozretí. Disney chce nadviazať na komerčné úspechy hraných remakov Knihy džunglí a Popolušky.

PIATA LOĎ – 16.3.
Jedno veľké domáce očakávanie. Adaptácia knihy Moniky Kompaníkovej v réžii Ivety Grófovej (Až do mesta Aš).

MAŤ SEDEMNÁSŤ (Quand on a 17 ans) - 23.3.
V najsviežejšej snímke svojej kariéry zachytáva sedemdesiatročný francúzsky klasik André Téchiné dvojicu sedemnásťročných chlapcov z francúzskeho malomesta, ktorých vzťah začína nenávistnými výpadmi a školskou šikanou, ale postupne sa vyvíja v krehké intímne puto. Je to film nekľudný a výbušný ako jeho hrdinovia. Film ako oslava magického času dospievania, v ktorom sa prelína úplná bezstarostnosť a nikdy nekončiaca úzkosť a v ktorom sa násilie stretáva so zmysluplnosťou a trýznivé straty striedajú nežné objavy.

DIERA V HLAVE - 30.3.
O tragédii Rómov a Sinti v Druhej svetovej vojne sa nikdy a nikde príliš nehovorilo. Boli vraždení v desiatkach, stovkách, tisícoch. Na okrajoch masových hrobov, v koncentračných táboroch, pri cestách, puškami, kladivami alebo plynom. Mlčalo sa o nich, lebo dlhé roky boli a sú na spoločenskom okraji. Prežili, no každý z nich má svoju pamäť a jazvu ako dôkaz. Dnes, keď sa náš svet opäť fašizuje, sú jednými z posledných svedkov holokaustu. Žijú s dierou v hlave ako s pečaťou, znamením z minulosti.

POWER RANGERS – 6.4.
Po blokbastrových úspechoch Transformerov a Ninja korytnačiek nastal čas pre inú slávnu detskú značku. Mentora Rangerov si zahral Bryan Cranston a ústrednú záporáčku Elizabeth Banks.

RÝCHLO A ZBESILO 8 (Fast & Furious 8) 13.4.
Autíčkársko-testosterónová séria komerčne rastie každým ďalším dielom. A inak tomu asi nebude ani v prípade osmičky s názvom The Fate of the Furious. Svedčí o tom už len trailer, ktorý dosiahol vôbec najviac pozretí za prvých 24 hodín, a to konkrétne 139 miliónov vzhliadnutí! Proti „rodine“ bude tento raz stáť veľmi schopná hackera v podaní Charlize Theron.

BELGICA – 27.4.
Vitajte v najskazenejšom bare v Belgicku. Príbeh o eufórii, vzostupe a páde. Energiou pulzujúci a skvelou hudbou nabitý film Belgica je príbehom dvoch bratov: charizmatického a temperamentného Franka a jeho ambiciózneho, ale neskúseného brata Joa, ktorý je majiteľom baru - Belgica. Spoločnými silami tento bar premenia na úspešný klub plný skvelej hudby, krásnych ľudí a neriadenej zábavy. Až neskoro zistia, že viesť takýto podnik je náročnejšie, ako čakali a ich vzťahy a osobný život tým začnú trpieť. Pôvodnú hudbu k filmu zložila známa kapela Soulwax, ktorá pre soundtrack vytvorila 15 fiktívnych skupín reprezentujúcich rôzne hudobné žánre a štýly.

ČERVENÁ KORYTNAČKA (La tortue rouge) - 4.5.
Príbeh stroskotanca na tropickom ostrove, obývanom korytnačkami a vtákmi, je zároveň univerzálnym príbehom všetkých zásadných okamžikov v živote človeka. O sebapoznaní, láske, rodičovstve aj striedaní generácií hovorí oscarový režisér Michael Dudok de Wit bez slov, oba s pomocou remeselne dokonalej animácie. Magická snímka, zrozumiteľná naprieč generáciami a kontinentami, získala v Cannes Zvláštnu cenu poroty v sekcii Istý pohľad a je prvým počinom kultového japonského študia Ghibli s európskou koprodukciou.

STRÁŽCOVIA GALAXIE 2 (Guardians of the Galaxy Vol. 2)4.5.
V rytme nových Najlepších hitov #2 pokračujú dobrodružstvá cool sviežej partie superhdinov, ktorí sa vydávajú až na samotné hranice kozmu a musia odhaliť tajomstvo rodičov Petera Quilla.

PO BÚRKE (Umi yori mo mada fukaku) - 11.5.
Rjota (Hiroši Abe) je márnotratný syn, zlý otec a skrachovaný spisovateľ. Úspech má dávno za sebou, a tak si privyrába drobnými špinavými kšeftíkmi ako súkromý detektív. Je rozvedený a ku svojmu jedenásťročnému synovi Šingovi (Taijo Jošizawa) nachádza cestu len horko ťažko. Exmanželka Kjoko už začala nový život a na Rjotu sa pozerá skôr ako na vzdialenú spomienku. Odcudzenú trojicu jedného večera však dá dokopy blížiaci sa tajfún.

OLLI MÄKI (Hymyilevä mies) - 18.5.
Fínsko 1962. Dvadsaťpäťročný Olli Mäki, európsky amatérsky šampión v boxe, sa chystá na životný zápas o titul majstra sveta, vôbec prvý v jeho rodnej zemi. Skromný bojovník je náhle celebritou, celá krajina žije prostredníctvom športovca sen o veľkom víťazstve. Olli je pod tlakom médií aj ambiciózneho trénera Elisa, zároveň však stretáva pôvabnú Raiju a začne sa rodiť niečo špeciálne. S pokorou a jemným humorom rozpráva Kuosmanen nevšedný príbeh muža, ktorý sa bez okázalých gest preboxoval k najšťastnejšiemu okamžiku svojho života.

VOTRELEC: COVENANT (Alien: Covenant)18.5.
Pokračovanie diskutovaného Promethea v réžii Ridleyho Scotta, tento raz už s alienovským brandom v názve. A s opäť nadupaným trailerom. Znova uvidíme Michaela Fassbendera, Noomi Rapace či Guya Pearcea, no hlavnú hrdinku už tentokrát stvárni kráska zo Skrytej vady – Katherine Waterston.

PIRÁTI KARIBIKU 5 (Pirates of the Caribbean: Dead Men Tell No Tales)25.5.
Už prešlo 6 rokov, od kedy na more naposledy vyplával Jack Sparrow. Vo štvrtom pokračovaní s podtitulom Dead Men Tell No Tales bude spolu s Willom Turnerom (Orlando Bloom) čeliť novému nepriateľovi v podobe piráta Salazara (Javier Bardem vo svojej ďalšej zápornej úlohe). Ten dokázal uniknúť zo zakliateho Bermudského trojuholníku a teraz sa snaží zničiť všetkých pirátov.

MÚMIA (The Mummy)8.6.
Štúdio Universal obnovuje svoje hororové značky z 30tych rokov a štartuje s Múmiou , a to v hlavných úlohách s Tomom Cruisom, Russellom Croweom a Sofiou Boutella.

POBREŽNÁ HLIADKA (Baywatch) – 15.6.
Nová a celovečerná Pobrežná hliadka na čele s vyrysovanými borcami Dwayneom Johnsonom a Zacom Efronom má byť hitom tohto leta. Zafunguje nostalgia za televíznymi 90tymi rokmi? PS: A príde aj David Hasselhoff.

SPIDER-MAN: NÁVRAT DOMOV (Spider-Man: Homecoming)6.7.
Spidey na novo a vo vlastnej sólovke! S novou tvárou Toma Hollanda, ktorý sa už predstavil v Kapitánovi Amerika: Občianska vojna. Prirátajme si Roberta Downeyho Jr. ako Iron Man či Michaela Keatona ako superzloducha Vulturea a máme tu prísľub veľkého letného blokbastru.

VOJNA O PLANÉTU OPÍC (War for the Planet of the Apes)13.7.
Záverečný diel opičej trilógie, ktorým vyvrcholia udalosti z úspešných letných blokbastrov z rokov 2011 a 2014. Za kamerou po dvojke opäť stál Matt Reeves.

DUNKIRK20.7.
Druhá svetová vojna a v podaní Chrisa Nolana, ktorý prakticky ešte ani raz vážnejšie nesklamal. Centrom príbehu bude Operácia Dynamo, ktorej cieľom bolo v máji 1940 evakuovať a zachrániť nacistami okupované mestá na severe Francúzska, vrátane kľúčového prístavu Dunkirk. Pripomíname, že Nolan nakrúcal na 65mm kamery. V hl. úlohách sa predstavia – Tom Hardy, Cillian Murphy a Harry Styles.

TEMNÁ VEŽA (The Dark Tower)27.7.
Slávna knižná séria z pera Stephena Kinga konečne prichádza aj na filmové plátna. Idris Elba a Matthew McConaughey sa predstavia vo fantasy filme, ktorý bude príbehom pištoľníka Rolanda Deschaina. Ten sa už roky snaží nájsť bájnu Temnú vežu, ktorá jediná dokáže zachrániť Rolandov umierajúci svet...

BABY DRIVER – 17.8.
Krimi komédia od Edgara Wrighta rozpráva príbeh mladíka s prezývkou Baby, ktorý robí šoféra bankovým lupičom. Nie každá lúpež však prebieha hladko a Baby sa skôr či neskôr dostane do problémov s tými nesprávnymi ľuďmi...

BLADE RUNNER 2049 – 5.10.
Jedno z absolútnych TOP očakávaní tohto roka! Podarí sa Denisovi Villeneuveovi opäť nesklamať? A urobiť dôstojné pokračovanie fenomenálneho originálu? Odohráva sa príbeh na Marse? Dozvieme sa konečne, či Deckard je alebo nie je replikant?

KINGSMAN: THE GOLDEN CIRCLE – 5.10.
Sequel vynikajúcej žánrovky. V úlohe „Eggsyho“ sa znova predstaví sympaťák Taron Egerton, ktorý bude musieť spojiť sily s americkými kolegami „Statesmenmi“, aby spolu zastavili záporáčku Poppy (Julianne Moore). V pokračovaní ďalej uvidíme Marka Stronga, Jeffa Bridgesa, Channinga Tatuma, Halle Berry, Pedra Pascala, ale aj takého Eltona Johna – a pevne veríme – že aj Colina Firtha.

SNEHULIAK (The Snowman) – 12.10.
Excentrický detektív Harry Hole (Michael Fassbender) je s prvým snehom privolaný k prípadu zmiznutej ženy, po ktorej zostal len šál obtočený okolo snehuliaka postaveného pred jej domom. Spoločne s listom od „Snehuliaka“ dostáva Hole i tajomnú kolegyňu Katrine Bratt (Rebecca Ferguson)... Detektívka podľa bestselleru Jo Nesba.

LIGA SPRAVODLIVOSTI (Justice League) – 16.11.
DC all-star tímovka v hereckom zložení – Ben Affleck, Henry Cavill, Gal Gadot, Ezra Miller, Jason Momoa, Amy Adams, Jesse Eisenberg, Jeremy Irons, J.K. Simmons či Willem Dafoe – v réžii Zacka Snydera!

STAR WARS: EPIZÓDA VIII (Star Wars: Episode VIII) – 14.12.
Dva roky po Abramsovej Epizóde VII a rok po spin-offe Rogue One dorazí ďalší hviezdny diel. Réžia: Rian Johnson (neo-noir Brick, sci-fi Looper).


Meno:
ODOSLAŤ
:)
REBRÍČEK SK
01 |
návšt. 50476
02 |
návšt. 11232
03 |
návšt. 6387
04 |
návšt. 5029
05 |
návšt. 4829
06 |
návšt. 3812
07 |
návšt. 4039
08 |
návšt. 2951
09 |
návšt. 1913
10 |
návšt. 1868
REBRÍČEK US
01 |
$82,0 mil.
02 |
$7,4 mil.
03 |
$3,9 mil.
04 |
$3,2 mil.
05 |
$3,2 mil.
06 |
$2,5 mil.
07 |
$2,1 mil.
08 |
$1,7 mil.
09 |
$1,4 mil.
10 |
$1,1 mil.
SOCIÁLNE SIETE
KOMENTÁRE
Kinema.sk - filmy, seriály

sector logo
network
ISSN 1336-4197. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / Kinema s.r.o.