TV TIPY 27.3. - 2.4. 2017

TV TIPY 27.3. - 2.4. 2017

článok



Pondelok
27.3.

21:50 Štvanica (The Chase) USA, 1966, Kriminálny/Thriller (ČT2)
Morálne základy malého texaského mestečka sú v troskách. Šerif Calder nie je jediný, kto prenasleduje Bubbera Reevesa po tom, čo unikol z väzenia. Zlikvidovať ho potrebuje aj naftársky a dobytkársky barón Val Rogers, aby zahladil stopy po milostnej afére, ktorú má jeho syn Jason s Bubberovou manželkou. Keď alkoholové delírium vytvorí z miestnych obyvateľov rozvášnený dav, pokúša sa Calderova manželka svojho manžela presvedčiť o tom, že nie je nutné priviesť Bubbera živého. Jediným, kto bojuje za spravodlivosť je tak miestny šerif. Snímka teda nie je klasickou kriminálkou, ale hyperbolou o tom, aké je pre výnimočných a iných ťažké prežiť vo vnútri "normálnej" spoločnosti. Tú v tomto filme reprezentujú absolútne odpudiví obyvatelia malomesta.

22:30 Juha (Juha) Fínsko,1999, Dráma/Romantický (Dvojka)
Juhani Aho patrí medzi najvýznamnejšie postavy fínskej literatúry prvej polovice 20. storočia. Vo svojich dielach vychádzal z folklóru a špecifík života fínskej spoločnosti. Román Juha patrí medzi jeho najslávnejšie diela. Filmová adaptácia v podaní Aki Kaurismäkiho je mimoriadne neortodoxným filmom. Jednak je nemý, ako kinematografické obdobie, počas ktorého bol román vydaný a sám príbeh je schematickou moralitou, príznačnou pre veľkú radu diel éry pred vynálezom filmového zvuku. Juha s manželkou Marjou žijú spokojne na svojom vidieckom statku. Väčšinu času pracujú na poli, ktorého produkty potom predávajú na trhoch. Všetko zmení porucha automobilu, kvôli ktorej musí v dome manželov nechtiac stráviť dva dni svetácky a mladícky Shemeikka. Hrdinov čaká ťažká skúška charakteru a vzťahu.

00:00 Na pravé poludnie (High Noon) USA, 1952, Western/Dráma (ČT2)
Will Kane sa práve oženil a chystá sa opustiť mestečko, kde doposiaľ vykonával funkciu šerifa. Práve v tom momente sa k nemu donesie znepokojivá správa. Na zastávke čakajú traja banditi na poludňajší vlak, v ktorom sedí vrah a šéf bandy, ktorého Will kedysi dostal do väzenia. Teraz sa vracia, aby sa pomstil a Will musí urýchlene zohnať mužov, ktorí by sa spolu s ním tejto bande postavili. Nikto mu ale nechce pomôcť a všetci ho presviedčajú, aby odišiel a nechal mesto napospas bande. Will to však odmieta a tak sa im bude musieť postaviť celkom sám. Western, v ktorom sledujeme rozpravu o nezidealizovanom hrdinstve, pracuje s „reálnym“ časom, tzn. film samotný aj čas vo filme trvajú rovnako dlho. Spolu s tým tak môžeme precítiť hrdinovo napätie a súčasne sledovať reálnejší obraz divokého západu a jeho protagonistov.


Utorok

20:15 Infiltrátor (The Infiltrator) USA, 2016, Kriminálny/Dráma (JOJ Cinema)
Federálny agent Robert Mazur sa v 80. rokoch dostal do srdca drogového kartelu samotného Pabla Escobara. Pod krycím menom Bob Musella sa stal stal kľúčovou osobou pri praní špinavých peňazí a spolu s dvoma ďalšími tajnými agentmi riskoval život, aby priviedol čo najviac drogových barónov pred súd. Mazur sa v tomto extrémne nebezpečnom prostredí musí dostať do priazne Escobarovej pravej ruky, Roberta Alcaina a pritom neurobiť jediný chybný krok. Akýsi kríženec seriálu Narcos a filmu Volavka je staromilsky poňatým a mimoriadne napínavým trhillerom.

21:05 Boccaccio '70 (Boccaccio '70) Taliansko/Francúzsko, 1962, Poviedkový/Komédia/Fantasy (ČT art)
Film Boccaccio ´70 je súborom štyroch poviedok spracovaných štyrmi najvýznamnejšími talianskymi režisérmi so špecifickými režijnými prístupmi a vlastným autorským štýlom. Všetky poviedky tak spája predovšetkým „boccacciovská“ téma, ktorou sú zvyky, hranice a tabu v sexuálnom správaní moderného človeka. Prvú vytvoril Mário Monicelli a zameriava sa v nej na chudobných novomanželov, ktorí sa snažia utajiť svadbu, aby žena neprišla o prácu vo firme zamestnávajúcej iba slobodné ženy. Problémom však začne byť sexuchtivý nadriadený. Frederico Fellini pre zmenu zobrazil puritánskeho Antonia bojujúceho proti morálnemu úpadku spoločnosti, ktorý stelesňuje obrovská billboardová reklama propagujúca prostredníctvom sporo odetej Anity Ekberg konzumáciu mlieka. Luchino Visconti zobrazil dekadentný vzťah muža a ženy na príklade manželky, ktorá sa rozhodne potrestať manželovu neveru tým, že sa s ním začne predháňať v počte mileneckých vzťahov. Tým sa preňho stane atraktívnejšou, ale znechutí sa sama sebe. Vittorio De Sica v poslednej poviedke zobrazuje lotériu, vďaka ktorej bude môcť vylosovaný šťastlivec stráviť noc so Sophiou Lorenovou.

22:20 Kick-Ass (Kick-Ass) USA/Veľká Británia, 2010, Komédia/Akčný (Prima MAX)
Teenager Dave Lizewski nevyniká žiadnymi zvláštnymi schopnosťami. Jediné, čo ho baví, sú komiksy. Tie ho inšpirujú k tomu, aby sa stal superhrdinom! Aj napriek absencií superhrdinských schopností si dáva prezývku Kick-Ass, vyberá si kostým a odchádza bojovať do ulíc so zločinom. Po jednej z nakladačiek, ktorú dostane, však napokon nejakú tú schopnosť predsa len získa – nemôže cítiť bolesť. Vo veľkomeste však operujú aj skutoční superhrdinovia. Otec Big Daddy a jeho pubertálna dcéra Hit Girl tiež bojujú s kriminálnymi živlami so snahou pomstiť sa miestnemu bossovi Frankovi D'Amicomovi. Popkultúrnymi odkazmi nabitá snímka, v ktorej rozprávanie plynie hladko a napínavo aj popri uťahovaní si z veľkého množstva filmov, komiksov či žánrov.

TV tipy 27.3. - 2.4. 2017 TV tipy 27.3. - 2.4. 2017 TV tipy 27.3. - 2.4. 2017


Streda

13:55 Angèle a Tony (Angèle et Tony) Francúzsko, 2010, Dráma (JOJ Cinema)
Komorný príbeh zobrazuje osudyAngele a Tonyho. Angele prichádza do malého rybárskeho mestečka v Normandii, kde sa stretáva s profesionálnym rybárom Tonym. Začne sa od neho učiť tomuto remeslu, a hoci sa k sebe veľmi nehodia, začne medzi nimi pomaly prekvitať milostný vzťah. Angele hľadá zázemie pre seba i svoje dieťa, ale Grégory je príliš uzavretý do seba a svojej samoty. Predstavitelia oboch hlavných rolí získali za svoje výkony Cézara.

20:15 Grandhotel Budapešť (The Grand Budapest Hotel) USA/Nemecko/Veľká Británia, 2014, Historický/Komédia (Prima MAX)
Pán Gustave je legendou medzi hotelovými zamestnancami. V období medzi dvoma svetovými vojnami je Grandhotel Budapešť oázou luxusu, elegancie a spoľahlivosti, čo zosobňuje práve tento riaditeľ hotelového personálu. Pán Gustav má dar odhadnúť priania svojich klientov a väčšinu z nich (doslova) miluje. Keď mu jedna vďačná zákazníčka odkáže mimoriadne vzácny obraz a vzápätí umrie neprirodzenou smrťou, tak síce zbohatne, ale zároveň sa stane tŕňom v oku pozostalých, terčom nájomného vraha a zároveň i podozrivým. Vo všetkom mu pomáha jeho šarmantný pikolík Zero Moustafa, ktorý sa azda raz stane jeho nástupcom. Snímka Wesa Anderson je fascinujúcou ukážkou režijného majstrovstva, v ktorom hrá hlavnú úlohu dizajn prostredia, geometrický perfekcionizmus a zábavné skĺbenie poetiky grotesiek a Mélièsových filmov. Snímka však reflektuje aj vážnejšie témy a prináša verný obraz doby so svojou nezameniteľnou atmosférou.


Štvrtok

20:15 „Pane, vy jste vdova!“, Československo, 1970, Komédia/Sci-fi (Prima MAX)
Počas nehody pri vojenskej prehliadke sa kráľ Rosebud IV. rozhodne zrušiť armádu. Aby sa vyhol prípadným komplikáciám, nechá si od astrológa Stuarta Hamplea zostaviť horoskop. Sample kráľa upozorní, že sa na neho chystá atentát. Hviezdy neklamú a príslušníci armády na čele s generálom Otisom skutočne pripravujú atentát. Aby sa kráľ nedozvedel o ich ďalších plánoch, musia sa najskôr zbaviť Stuarta Hamplea. Vďaka nevídaným schopnostiam plastického chirurga, profesora Sommera, je v tejto krajine možné uchovať mozog zosnulého človeka so všetkými jeho funkciami. Atentátnici to chcú využiť a rozhodnú sa, že kráľa zavraždí dvojníčka herečky Evelyne Kellettiovej, ktorú kráľ obdivuje.

20:20 Dobrý deň, Babylónia (Good Morning, Babylon) Taliansko/Francúzsko/USA, 1987, Dráma/Historický (ČT art)
Starý Bonnana a jeho sedem synov kedysi vlastnými rukami zachraňovali najcennejšie pamiatky Talianska. V tom čase boli najslávnejšími reštaurátormi a rozhodne sa nemohli sťažovať na nedostatok práce. V novom období však už dopyt po tomto type prác ustal a Bonnanova firma skrachovala. Dvaja najmladší a najnadanejší bratia, Nicola a Andrea, odišli hľadať prácu do Ameriky, aby následne mohli firmu odkúpiť späť. V Amerike však práca pre dvoch Talianov bez znalosti angličtiny nebola a tak museli robiť tie najhoršie práce. Osud im však prihral do cesty najväčšieho režiséra tej doby D .W. Griffitha, ktorý práve pripravoval svoj nákladný film Intolerancia.

20:35 X-Men: Prvá trieda (X-Men: First Class) USA, 2011, Akčný/Sci-fi/Dobrodružný (Plus)
X-Men: Prvá trieda sa odohráva v polovici minulého storočia. V tom čase boli mladý Charles Xavier a Erik Lensherr blízkymi priateľmi a ešte len začali odhaľovať svoje jedinečné schopnosti. V čase studenej vojny museli spolu s ostatnými mutantmi čeliť obrovskej hrozbe konfliktu a tým aj zničenia celej planéty. Pokračovanie série X-Men sa vracia na začiatok a odhaľuje ako sa z najlepších priateľov stali nepriatelia na život a na smrť. Prvá trieda má podobne ako celé X-Menovské univerzum veľmi blízke prepojenia na náš žitý svet. Točí sa okolo kolektívnej viny, práva vládnuť svetu a opätovne aj neznášanlivosti a strachu z iného. Režisér Vaughn si našťastie udržal aj istý nadhľad a vytvoril jeden z najštýlovejších dielov celej série.

TV tipy 27.3. - 2.4. 2017 TV tipy 27.3. - 2.4. 2017 TV tipy 27.3. - 2.4. 2017


Piatok

20:15 Hombre (Hombre) USA, 1967, Western/Dráma (Prima MAX)
Hlavnou postavou westernu, ktorý sa odohráva na konci 19. storočia, je John Russel, prezývaný Hombre. Ako dieťa ho uniesli a bol vychovávaný Indiánmi a aj keď bol neskôr vyslobodený, medzi bielymi si nedokázal zvyknúť. Príbeh z čias, kedy už Indiáni len prežívali v rezerváciách zobrazuje človeka, ktorý si uvedomuje zločiny napáchané belochmi a rozhodne sa radšej odísť do rezervácie. Aj napriek opovrhovaniu sa však Hombre postaví na obranu prepadnutých cestujúcich, na ktorých dostavník zaútočila banda lupičov. V ňom sa nachádza aj správca rezervácie s kufríkom, plným neprávom nadobudnutého bohatstva. Hombre je jedným z prvých amerických filmov, ktorý zobrazuje ohavnosť zločinov napáchaných na pôvodných obyvateľov Ameriky a namiesto boja dobra so zlom, ako tomu poväčšine bolo v predchádzajúcich amerických westernoch, zobrazuje beznádej a stratu ideálov z jedného z najväčších vyvražďovaní v dejinách ľudstva.

22:15 Chyťte zlodeja (To Catch a Thief) USA, 1955, Kriminálny/Thriller/Romantický (ČT2)
John Robie je bývalý lupič a príslušník francúzskeho odboja, ktorý teraz žije pokojným životom na Azúrovom pobreží. Keď však v okolí dôjde k sérii lúpeží, zrazu sa na neho začne zameriavať neželaná pozornosť. Jeho priatelia mu pomôžu utiecť pred políciou a stretnúť sa s detektívom poisťovne H.H. Hughsonom, ktorý mu má pomôcť dolapiť skutočného zlodeja. John stretne pravdepodobnú obeť, americkú milionárku Jessie Stevens a jej krásnu dcéru, ktorým sa však za záhadných okolností stratia šperky… Jeden z ľahších Hitchcockových filmov plný dvojzmyselných narážok, v ktorom sa však prelínajú jeho kľúčové témy.

22:20 Táto krajina nie je pre starých (No Country for Old Men) USA, 2007, Kriminálny/Thriller (Jednotka)
Pri nočnom love v prázdnej pustine na texasko-mexickej hranici, natrafí Lleywelyn Moss na skrvavené telá v rozstrieľaných autách, niekoľko balíkov čistého heroínu a dva milióny dolárov v hotovosti. S obrovským bohatstvom v rukách sa vracia domov, čím však začína šialená štvanica naňho i jeho ženu. Po ich stopách sa vydáva starnúci šerif Ed Tom Bell, ktorý vie, že ak dvojicu nenájde skôr, ako profesionálny zabijak Anton Chigurh, neskončia dobre. Adaptácia románu Cormaca MaCarthyho stojí najmä na výborne vybraných typoch, predovšetkým na démonickom pohľade Bardemových očí.

23:05 Princezné (Princesas) Španielsko, 2005, Dráma (Dvojka)
Príbeh tridsaťročnej prostitútky z robotníckej triedy Caye a jej roztomilej kamarátky a „kolegyne“ Zulemy, ktorá je zúfalá z vyhnanstva. Caye prostituuje lebo si šetrí na prsné implantáty a Zulema je prisťahovalkyňa, šetriaca peniaze pre svojho syna. Obe bývajú v rovnakom dome a hoci sú odlišné a navyše konkurentky, nájdu si k sebe cestu. Filmy Princezné zobrazuje prostitútky ako prekvapivo krehké, citlivé a smutné bytosti s tvrdými životnými osudmi.

TV tipy 27.3. - 2.4. 2017 TV tipy 27.3. - 2.4. 2017 TV tipy 27.3. - 2.4. 2017


Sobota

20:20 Sedliak gavalier (Cavalleria rusticana), Taliansko/NSR, 1982, Hudobný, (ČT art)
Legenda talianskeho filmu a opery, Franco Zeffirelli, preniesol na plátna kín jednu z najslávnejších opier všetkých čias – Sedliaka gavaliera od Pietra Mascagniho. Tá sa odohráva na Sicílii, kde mladý Turridu (Plácido Domingo) odchádza na vojnu tesne potom, ako sa zasnúbil s krásnou Lolou (Axelle Gall). Po návrate však zistí, že naňho nepočkala a vydala sa za niekoho iného. Aj napriek smútku za rozpadnutým vzťahom sa dá dohromady so Santuzzou (Jelena Obrazcova), ktorá s ním následne otehotnie. Prelietavá Lola sa však začne opäť o Turrida zaujímať, čo rozosmutní Santuzzu. Síce prosí Turridovu matku aj jeho samotného o pomoc, ale dočká sa iba výsmechu a tak sa rozhodne navštíviť Lolinho manžela, sedliaka Alfia (Renato Bruson). Zeffirelli svojim bohatým a opulentným spracovaním opery dokonale napĺňa Wagnerovu predstavu o Gesamtkunstwerku, tzn. Totálnom umení.

22:55 Brutálna Nikita (Nikita) Francúzsko/Taliansko, 1990, Akčný/Thriller (Prima)
Zdanlivo bežná nočná krádež v lekárni sa zmení na krvavú prestrelku. Nikita je odsúdená na doživotie za vraždu, ale dostane šancu na vykúpenie. Uzavrie nevypovedateľnú zmluvu s vládou a po troch rokoch intenzívneho výcviku vedeného sadistickým Bobom, sa z Nikity stáva vládou platený a efektívny nájomný zabijak s krycím menom Josephin a novou identitou. Luc Besson sa vo svojom vrcholnom období, kam spadá aj tento film, sústreďuje skôr na psychológiu postáv než na akciu.

22:05 Jackie Brownová (Jackie Brown) USA, 1997, Kriminálny/Thriller (ČT2)
Jackie Brownová je afroamerická letuška, ktorá si privyrába pašovaním špinavých peňazí drogového dealera a obchodníka. Keď ju prichytia dvaja policajní agenti, sľúbia jej zhovievavosť, ak im pomôže svojho šéfa dolapiť a usvedčiť. Jackie, ktorá je na slobode len vďaka kaucii svojho milenca, vymyslí plán, ako jednou ranou získať miliónový balík a zbaviť sa policajtov i nepohodlného šéfa.

22:45 Noc na Zemi (Night on Earth) Fr./Nem./USA/UK/Japonsko, 1991, Komédia/Poviedkový (ČT art)
Päť epizód sa odohráva v rovnakom čase v rôznych svetových metropolách a časových zónach. Počas jednej noci sa medzi taxikármi a ich pasažiermi vytvorí puto, ktoré ich vytrhne z anonymity mesta a odhalí niečo z tajomstva ľudského života. V Los Angeles ponúkne prestížna filmová agentka taxikárke úlohu vo filme, ale drsná mladá žena má svoj vlastný sen. V New Yorku nemecký emigrant Helmut blúdi v spleti ulíc veľkomesta a nevie svojho pasažiera doviesť na požadované miesto. V Paríži si taxikár z Pobrežia slonoviny so svojou slepou pasažierkou vymenia poznanie o tom, aké je to byť iný. V Ríme zhovorčivý taxikár svojou úprimnou spoveďou privodí farárovi počas jazdy infarkt. V Helsinkách tesne pred úsvitom traja muži v tuhej zime lamentujú nad krutosťou života a lásky. Nostalgický a jemne ironický humor, atmosféra cesty, ale aj sociálne kritické záblesky tvoria z tohto filmu jeden z vrcholov Jarmuschovej kinematografie.

TV tipy 27.3. - 2.4. 2017 TV tipy 27.3. - 2.4. 2017 TV tipy 27.3. - 2.4. 2017


Nedeľa

09:35 Obraz (Le Tableau), Francúzsko/Belgicko, 2011, Animovaný ( ČT :D)
Jeden z najslávnejších európskych animátorov Jean-François Laguionie zobrazuje vo svojom filme Obraz situáciu, kedy sa jedným obrazom šíria zvesti o tom, že maliar sa už nevráti. Pre dokončené postavy je to výborná správa a hneď sa aj chopia moci a zavedú v obraze poriadok. Príbeh sleduje výpravu, ktorú spustí zakázaná láska medzi nedokončeným dievčaťom a dokončeným chlapcom. Vzrastajúce násilie vo svete obrazu prinúti niekoľko postáv vystúpiť z obrazu do skutočného sveta s cieľom nájsť maliara a presvedčiť ho, aby dokončil svoju práci a vniesol mier a poriadok do ich krutého sveta.

20:00 Zlý deň v Black Rock (Bad Day at Black Rock) USA, 1955, Thriller/Kriminálny/Dráma (ČT2)
Do ospalého mestečka Black Rock na konci roku 1945 nečakane prichádza muž, ktorý sa predstaví ako John Macreedy. Macreedy má jednu ruku čiastočne nehybnú následkom vojnového zranenia a hľadá tú muža menom Komaki. Meno tohto japonského farmára však medzi obyvateľmi mestečka vyvoláva náhlu „stratu pamäti“ a neochotu pomôcť. Osamelý Macreedy je napriek tomu odhodlaný zistiť, čo sa tu stalo. Rýchlo pochopí, že samozvaný vládca mestečka Reno Smith nemá rád dotieravých cudzincov. Snímka je síce prostredím i postavami čistokrvným westernom, ale dobovým zasadením a zápletkou skôr pripomína povojnovú psychologickú drámu. Spoločensko-kritický presah tu vidno najmä v závere, kedy musia mladí vziať veci do svojich rúk.

21:15 Káva a cigarety (Coffee and Cigarettes) USA, 2003, Komédia/Dráma/Hudobný/Poviedkový (Dvojka)
Káva a cigarety, to je niekoľko krátkych poviedok tvoriacich dohromady celovečerný hraný film. V každej časti vystupuje niekoľko postáv, ktoré posedávajú, popíjajú kávu, fajčia cigarety a debatujú o rôznych témach, ako napríklad o nanukoch s kofeínom, Abbottovi a Costellovi, záhade okolo Elvisa, správnej príprave čaju, vynálezoch Nikolasa Teslu, fiktívnej rockovej kapele SQÜRL, Paríži 20. rokov a použití nikotínu ako insekticídu. Z filmu priam dýcha aróma útulných zafajčených kaviarní, vyrovnanosti a pokoja.

21:25 Nebezpečné známosti (Dangerous Liaisons) USA/Veľká Británia, 1988, Dráma/Romantický (Jednotka)
Krutá a bohatá vdova prinúti známeho zvodcu, aby sa pokúsil zviesť mladú snúbenicu. Tentoraz však dôjde k porušeniu základného pravidla - dvaja hráči sa do seba zamilujú a to s tragickými následkami. Film ocenený tromi Oscarmi vynikajúco približuje dekadentnú atmosféru francúzskej aristokracie 18. storočia.

22:50 Tak ďaleko, tak blízko, Slovensko, 2014, Dokumentárny (Dvojka)
Medzinárodné výskumy potvrdili, že takmer každé stodesiate dieťa dnes trpí poruchou autistického spektra. Neexistujú presné štatistiky o tom, koľko ľudí na Slovensku trpí touto vývinovou poruchou. Isté je len to, že ich počet dramaticky stúpa. Film Tak ďaleko, tak blízko vznikal dlhých 7 rokov, počas ktorých režisér zaznamenával dospievanie štyroch detí s rôznymi druhmi autizmu. Tak vážnu tému poňal pozitívne a s ľahkosťou, hlavných hrdinov si divák okamžite obľúbi a o to intenzívnejšie s nimi prežíva ich každodennú realitu.


autor Marcel Šedo 28.3.2017
Meno:
ODOSLAŤ
:)
REBRÍČEK SK
01 |
návšt. 50476
02 |
návšt. 11232
03 |
návšt. 6387
04 |
návšt. 5029
05 |
návšt. 4829
06 |
návšt. 3812
07 |
návšt. 4039
08 |
návšt. 2951
09 |
návšt. 1913
10 |
návšt. 1868
REBRÍČEK US
01 |
$82,0 mil.
02 |
$7,4 mil.
03 |
$3,9 mil.
04 |
$3,2 mil.
05 |
$3,2 mil.
06 |
$2,5 mil.
07 |
$2,1 mil.
08 |
$1,7 mil.
09 |
$1,4 mil.
10 |
$1,1 mil.
SOCIÁLNE SIETE
KOMENTÁRE
Kinema.sk - filmy, seriály

sector logo
network
ISSN 1336-4197. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / Kinema s.r.o.