TV TIPY 15.5. - 21.5. 2017

TV TIPY 15.5. - 21.5. 2017

článok



Pondelok

20:15 Miami Vice (Miami Vice) USA/Nemecko/Paraguaj/Uruguaj, 2006, Akčný/Kriminálny (Dajto)
Detektív Ricardo Tubbs a jeho partner Sonny Crocket odkrývajú v utajení spletitú sieť obchodníkov s drogami. Kým Tubbs je zdvorilý a flegmatický muž, ktorý žije v pevnom zväzku so svojou priateľkou, Crockett je neodolateľný sukničkár. Ich rutinná a mravenčia práca sa pokazí vo chvíli, keď sa Sonny zaľúbi do Isabelly, milenky obchodníka so zbraňami a drogami. Keď situácia začne byť príliš horúca, siahnu obaja po tvrdších metódach, čím sa však hranica medzi zákonom a zločinom začne nebadane stierať. Tak ako predchádzajúce Mannove filmy, zaujme aj Miami Vice realistickou akciou a využívaním prostredia ako naratívneho prvku. Výsledkom je dielo, ktorého fiktívny svet je mimoriadne vťahujúci, pulzujúci a súčasne hodnoverný.

20:25 Pianista (The Pianist) Veľká Británia/Francúzsko/Nemecko/Poľsko, 2002, Dráma/Vojnový/Životopisný (Jednotka)
Slávny film Romana Polanského sleduje život nadaného židovského pianistu Wladislawa Szpilmana, ktorý sa v septembri roku 1939 dozvedá o porazení poľskej armády a nacistickej invázii do Poľska. Situácia poľských Židov sa postupne zhoršuje – rozhlas, kde Wladislav pracoval je zbombardovaný, on i jeho rodina musia nosiť Davidovu hviezdu a jeho otca fyzicky napadnú nemeckí vojaci. Postupne začnú všetkých Židov presúvať do geta, kde musia žiť v otrasných životných podmienkach. Po gete sa začínajú šíriť choroby, panuje tam obrovský hlad a každú chvíľu zorganizujú nacistickí vojaci náhodný útok na miestnych obyvateľov. Spoločne s Wladislawom tak sledujeme nekonečný strach utečencov a zúfalé skrývanie sa. Sýte, temne hnedé, až sépiovo pôsobiace farby sa snažia svojou atmosférou čo najviac priblížiť dobe, kde kombinácia individuálneho sadizmu nemeckých vojakov a inštitucionalizovanej brutality nacistickej mašinérie, vyústila do jednej z najhorších udalostí v dejinách ľudstva. Snímka získala viacero ocenení, oi. Zlatú palmu v Cannes, tri Oscary a 2 ceny BAFTA.

21:45 Prípad Paradineová (The Paradine Case) USA, 1947, Dráma/Kriminálny/Romantický (ČT2)
Slávny právnik Anthony Keane je najatý, aby obhajoval Európanku Maddalenu Paradineovú, ktorá bola obvinená z toho, že otrávila svojho bohatého a slepého britského manžela, plukovníka Paradinea. Hoci je Keane šťastne ženatý, zamiluje sa do svojej klientky a je presvedčený o jej nevine. Tento prípad ho natoľko pohltí, že jeho žena Gay začne šípiť, že ho kvôli Maddalene stráca. Pochopí, že ak prípad vyhrá, stratí ho kvôli skutočnej žene, a keď prehrá, tak kvôli žene ideálnej. Hitchcock sa vo filme venuje svojej večnej téme, ktorú azda najlepšie rozvinul v slávnom Vertigu, mužskému „pachteniu sa“ za nedosiahnuteľným ideálom.

23:35 Jazda vysočinou (Ride the High Country) USA, 1962, Western (ČT2)
Starnúci Steve Judd a Gil Westrum bývali kedysi vynikajúcimi strelcami a strážcami zákona. Keď sa spolu po dlhej dobe opäť stretnú v Sacramente, má Judd pre banku zabezpečiť prevoz vykúpeného zlata od zlatokopov v horách Sierra Nevady. Je to veľmi nebezpečná a nevďačná úloha, ktorú nemôže vykonať sám. Preto je rád, keď mu Gil prisľúbi pomoc. Ako tretieho k sebe priberú Gilovho mladého priateľa Hecka Longtreeho a na ceste sa k nim pripojí mladé farmárske dievča Elsa. Poetický príbeh o priateľstve narúša klasické žánrové klišé a dodnes dokáže očariť nádhernými prírodnými panorámami.

TV tipy 15.5. - 21.5. 2017 TV tipy 15.5. - 21.5. 2017 TV tipy 15.5. - 21.5. 2017


Utorok

16:45 Arriettin tajný svet (Karigurashi no Arrietty) Japonsko, 2010, Anim./Rodinný/Fantasy (JOJ Cinema)
Arriettin tajný svet, film legendárneho štúdia Ghibli, vychádza z medzinárodne populárnej knižnej série britskej spisovateľky Mary Norton. Do scenára ju adaptoval samotný Mijazaki, ktorý sa sústredí predovšetkým na vykreslenie fantastického sveta malých piadimužíkov. Ide o maličkých ľudí žijúcich v priestoroch medzi múrmi či pod podlahami starých domov, ktorí si všetko požičiavajú od ich obyvateľov. Mladá Arrietty takto žije so svojimi rodičmi v dome, kde býva babička mladého chlapca Šoa. V deň, keď Šo príde za babičkou na návštevu, čaká na Arriettu prvá „lúpežná“ výprava do sveta veľkých ľudí. A ako to už v podobných príbehoch býva, ich osudy sa pretnú. Snímka plná nádherných detailov a fascinácie všednosťou prenáša na detských divákov melanchóliou nad prchavosťou okolitého sveta a súčasne ho učí o význame vzájomného rešpektu, koexistencie a solidarity.

20:15 X-Men: Prvá trieda (X-Men: First Class) USA, 2011, Akčný/Sci-fi/Dobrodružný (Prima MAX)
X-Men: Prvá trieda sa odohráva v polovici minulého storočia. V tom čase boli mladý Charles Xavier a Erik Lensherr blízkymi priateľmi a ešte len začali odhaľovať svoje jedinečné schopnosti. V čase studenej vojny museli spolu s ostatnými mutantmi čeliť obrovskej hrozbe konfliktu a tým aj zničenia celej planéty. Pokračovanie série X-Men sa vracia na začiatok a odhaľuje ako sa z najlepších priateľov stali nepriatelia na život a na smrť. Prvá trieda má podobne ako celé X-Menovské univerzum veľmi blízke prepojenia na náš žitý svet. Točí sa okolo kolektívnej viny, práva vládnuť svetu a opätovne aj neznášanlivosti a strachu z iného. Režisér Vaughn si našťastie udržal aj istý nadhľad a vytvoril jeden z najštýlovejších dielov celej série.

21:10 Zahraj to znova, Sam (Play It Again, Sam) USA, 1972, Komédia/Romantický (ČT art)
Allan Felix sa nachádza v nepríjemnej životnej situácii. Odišla od neho manželka a on sa neúspešne pokúša nadviazať vzťah s inou ženou. V prítomnosti žien sa totiž z neho stáva roztržitá kôpka nervov, ktorá nie je schopná vysloviť jedinú rozumnú vetu. Práve vtedy mu prichádza na pomoc manželský pár zložený z jeho najlepšieho priateľa Dicka a jeho zanedbávanej manželky Lindy. Popritom sa mu snaží dávať rozumy aj jeho „imaginárny priateľ“, postava z jeho obľúbeného filmu Casablanca, stelesnená Humphrey Bogartom. Snímka je teda akousi poctou tomuto legendárnemu filmu a súčasne aj bláznivou a inteligentnou komédiou o vzťahoch a sexe.

TV tipy 15.5. - 21.5. 2017 TV tipy 15.5. - 21.5. 2017 TV tipy 15.5. - 21.5. 2017


Streda

18:35 Až vyjde mesiac (Moonrise Kingdom) USA, 2012, Komédia/Dráma/Romantický (JOJ Cinema)
Dej filmu sa odohráva v 60. rokoch 20. storočia na pobreží Nového Anglicka a sleduje osudy dvanásťročných hrdinov menom Sam a Suzy. Ani jeden z nich nerozumie svojmu okoliu, ale aj napriek tomu sa do seba zaľúbia prvý pohľad. Uzatvoria tajnú dohodu a rok od svojho prvého stretnutia spolu utečú do divočiny. Ich zmiznutie obráti život pokojného mestečka hore nohami. Pod vedením miestneho šerifa spustia obyvatelia veľké pátranie po dvojici malých utečencov. Režisér Wes Anderson aj v tomto filme použil svoje tradičné trademarky ako centrálne kompozície, sebareflexívne rozprávanie, stieranie hranice medzi fantastickým a reálnym atď. Výsledkom je bravúrny film o dospievaní plný absurdného humoru, nostalgickej atmosféry a pitoreskných postáv.

20:25 Krstný otec (The Godfather) USA, 1972, Dráma/Kriminálny (Jednotka)
Krstný otec je príbehom newyorskej mafiánskej rodiny Corleonovcov, na čele ktorej stojí vážený don Vito. Snímka popisuje prostredie organizovaného zločinu v Amerike po druhej svetovej vojne, na príklade hierarchicky organizovanej talianskej mafie začlenenej do vtedajšej spoločnosti. Sledujeme tu boj o moc, rodinné hádky a odovzdávanie pomyselného žezla synovi. V epických obrazoch vidíme prudký rozmach mafie, ktorá svoj blahobyt založila na hazarde, prostitúcii, vydieraní a zastrašovaní.

20:35 Kronika (Chronicle) USA, 2012, Sci-fi/Thriller/Mysteriózny/Akčný (Plus)
Charizmatický a populárny krásavec Steve, triedny vedátor Matt a v kolektíve nie príliš obľúbený Andrew, sú kamaráti zo strednej školy. V ničom zásadnom sa nelíšia od ostatných teenagerov, ale len do chvíle, kým v lese nenájdu záhadnú substanciu, vďaka ktorej získajú nadprirodzené schopnosti. Svoje schopnosti však nevedia rozumne využiť a slúžia im len ako nástroj pre zábavu a krátenie nudných chvíľ. Svoju nadľudskú silu testujú sami na sebe a na ľuďoch vo svojom okolí. Svedkami ich výčinov sme aj vďaka Andrewovej kamere, ktorá mala pôvodne slúžiť, ako záznam vyčíňania jeho opileckého otca. Postupom času sa však životy hlavných hrdinov začínajú zamotávať, nadprirodzené schopnosti prestávajú zvládať a prebúdzajú sa v nich temnejšie stránky ich osobností.


Štvrtok

15:05 Sociálna sieť (The Social Network) USA, 2010, Dráma/Životopisný (Prima MAX)
Každá doba má svojho vizionára, ktorý za sebou zanechá pozmenený svet. Vo filme The Social Network umožňuje režisér David Fincher nahliadnuť do okamihov, kedy vznikal Facebook, sociálny fenomén nového storočia. Prostredníctvom odlišných pohľadov rôznych zúčastnených, ktorí tvrdia, že práve oni boli pri tom, keď Facebook vznikol, sledujeme príbeh, ktorý sa zámerne vyhýba jedinej interpretácii. Subjektívny výklad udalostí odzrkadľuje stále sa meniace sociálne vzťahy, ktoré sú pre našu súčasnosť i Facebook charakteristické.

22:30 Protektor, Česko, 2009, Dráma/Romantický/Vojnový (ČT2)
Rozhlasový reportér Emil Vrbata a herečka Hana sú manželia. Hana slávi prvé úspechy vo filme a keďže má veľa ctiteľov, Emil začína žiarliť. Nemecká okupácia a začiatok vojny však ich životy absolútne zmení. Hana má problémy kvôli svojmu židovskému pôvodu a jej rozbehnutá kariéra sa znenazdajky končí. Emil využije šancu na záchranu, ale aj ovládnutie Haninho života. Odmietne rozvod, „v záujme“ Haninej ochrany zotrvá v rasovo zmiešanom manželstve a stane sa hlasom nemeckej propagandy. Emilova sebaúcta sa však rúca a láska k Hane sa mení v systematický dozor. Na úteku od milenky ukradne cudzí bicykel, a z rozhlasu sa šíri poplašná správa: "V Prahe bol spáchaný atentát na zastupujúceho ríšskeho protektora Heydricha, jeden z páchateľov ušiel z miesta činu na bicykli …" Formálne brilantný obraz podľahnutia ideológii, motivovaného dobrými úmyslami.

TV tipy 15.5. - 21.5. 2017 TV tipy 15.5. - 21.5. 2017 TV tipy 15.5. - 21.5. 2017


Piatok

21:15 Tam na konečné, Československo, 1957, Psychologický/Dráma (ČT art)
Snímka zobrazuje osudy obyvateľov jedného pražského činžiaku na konečnej stanici električky. Študentka Olina sa tu zamiluje do Martinca, ktorý býva v podnájme u Kovandovcov. Až keď s ním čaká dieťa, spoznáva jeho povrchnosť, keďže Martinec sa ju snaží prinútiť k tomu, aby sa pôrodu vyhla. Olina však chce mať dieťa, aj keby mala byť slobodnou matkou. Popritom sledujeme aj postavu malej Haničky, ktorej otec je opilec a o ktorú sa po smrti babičky starajú bezdetní manželia Kovandovci. Tieto dva ústredné motívy sa prelínajú s osudmi niekoľkých ďalších obyvateľov činžiaka „tam na konečnej“. Jeden z raných filmov najslávnejšieho česko-slovenského režisérskeho dua, Kadára s Klosom. Hoci snímka vznikala v 50. rokoch, podarilo sa tvorcom realistickým spôsobom stvárniť problémy vtedajšieho človeka.

21:45 Deviaty deň (Der Neunte Tag) Nemecko/Luxembursko/Česko, 2004, Historický/ Vojnový (Dvojka)
Píše sa rok 1942 a abbého Henryho Kremera práve nacisti prepustili z koncentračného tábora v Dachau a posielajú ho domov do Luxemburgu. Po pár dňoch na slobode pochopiteľne zistí pravú príčinu svojej nečakane nadobudnutej slobody. Má deväť dní na to, aby presvedčil luxemburského biskupa na spoluprácu s nemeckými okupantmi. Mladý dôstojník Gestapa Gebhart sa snaží prinútiť abbého Kremera, aby vyvolal rozpor medzi luxemburskou cirkvou a Vatikánom. Za nesplnenie tejto úlohy mu hrozí prevelenie do niektorého z vyhladzovacích táborov. Scenár Eberharda Görnera a Andreasa Pflüglera sa opiera o skutočné udalosti a autobiografické zápisky luxemburského kňaza, abbého Jeana Bernarda.

22:40 Smrť darebáka (Mort d'un pourri) Francúzsko, 1977, Kriminálny (Jednotka)
Poslanec Phillippe Dubay zabil v prudkej hádke poslanca Serrana, ktorý sa ho pokúsil vydierať. Požiada preto o pomoc svojho priateľa, obchodníka Xaviera Marechala. Ten polícii potvrdí, že v čase vraždy večeral spoločne s Philippom a jeho manželkou Christinou. Problémom však zostáva Serranov denník, ktorý je plný kompromitujúcich informácií. Nečudo, že oň majú záujem politici a ďalší vplyvní ľudia. Xavier sa bez ohľadu na nebezpečenstvo rozhodne denník odniesť na bezpečnejšie miesto… V tej chvíli sa začína séria dramatických udalostí, ktorá sa skončí množstvom mŕtvych. Klasická francúzska kriminálka zo starej školy.

TV tipy 15.5. - 21.5. 2017 TV tipy 15.5. - 21.5. 2017 TV tipy 15.5. - 21.5. 2017


Sobota

15:15 Oddiel 10 z Navarone (Force 10 from Navarone) Veľká Británia, 1978, Dráma/Vojnový (Prima MAX)
Voľné pokračovanie snímky Delá z Navarone sa odohráva v Juhoslávii, kam je vyslaný major Mallory a seržant Miller, jediní muži, ktorí prežili prvú misiu. Tam majú za úlohu nájsť a zlikvidovať nebezpečného nacistického agenta Nikolaja Leskovara, pôsobiaceho v partizánskych jednotkách. Na ceste do Juhoslávie sú pridelení k jednotke plukovníka Barnsbyho, ktorá má za úlohu vyhodiť do vzduchu strategicky významný most. Hoci je oddiel nacistami takmer zlikvidovaný, podarí sa piatim mužom nielen uniknúť z nemeckého zajatia, ale dokonca aj pokúsiť sa splniť obe úlohy. Dobrodružnejšie a zábavnejšie pokračovanie je plné suchého humoru.

20:00 Slavnosti sněženek, Československo, 1983, Komédia (ČT1)
Neďaleko Prahy sa v chatovej oblasti Kersko stretávajú tunajší obyvatelia s majiteľmi chát, ktorí sa sem schádzajú na víkendy. Spoločne vytvárajú svojráznu komunitu plný kurióznych postavičiek. Patrí sem napríklad pán Franc, mlčky trpiaci pod jarmom svojich výrečných a dobrosrdečných žien, dobrácky smoliar Leli, výstredný policajt Vyhnálek, podivný Liman, alebo akademický maliar pyšný na svoje ilustrácie pre šlabikár. Príbeh je mozaikou epizód, ktorú rámcuje rozprávanie o neplánovanom a nečakanom skolení diviaka a poľovnícka hostina v miestnej reštaurácii Hájenka. V mozaike príbehov sa spája poetickosť s realistickým pohľadom a humor so smútkom. Výsledkom je jedno z najlepších spojení Hrabala a Menzela na filmovom plátne.

22:50 Poll (Polli päevikud) Nemecko/Rakúsko /Estónsko, 2010, Historický/Dráma (ČT art)
V roku 1914, krátko pred vypuknutím prvej svetovej vojny, hrozí rozpad Pobaltia, ktoré síce patrí cárskemu Rusku, ale má silný nemecký ráz. Tento rozpad ohrozuje aj rodinu štrnásťročnej Ody. Keď sa Oda náhodne stretne s ťažko raneným estónskym anarchistom a spisovateľom, rozhodne sa mu pomôcť. Na rodinnom statku zvanom Poll sa v sparnom estónskom lete postupne vyhrocujú konflikty, ktoré končia bojom na život a na smrť. Film vznikol na základe pamätí nemeckej poetky Ody Schaefer a zobrazuje koniec jednej epochy. Lyrika sa tu mieša s telesnosťou a očarenie krásou prírody a všedného dňa s dramatickými historickými udalosťami.




Nedeľa

16:40 „Čtyři vraždy stačí, drahoušku“, Československo, 1970, Kriminálna/Komédia (ČT1)
V kupé amerického expresu sa usadí dr. James Porter, ktorý preváža z Michaga do San Fernanda šek na milión dolárov. Začíta sa do comicsu, v ktorom o drahocenný šek súperia dve bandy gangstrov. Hnedým chlapcom zo San Boniga velí José Manuel Antonio a bandu z Michaga vedie tvrdá Kate Draxlová. V mestečku Springtown si medzitým márne snaží získať rešpekt žiakov učiteľ Georg Camel.

21:50 Anjel Levine (The Angel Levine) USA, 1970, Dráma (Dvojka)
Morris Mishkin je starší pobožný židovský krajčír, ktorý žije v New Yorku so svojou ťažko chorou ženou Fanny. Vo svojom živote postupne prišiel o všetko - jeho syn padol vo vojne, dcéra sa vydala a zmizla, jeho krajčírska dielňa vyhorela... Nemá už peniaze ani na lieky pre svoju manželku. Vtedy sa v jeho dielni objaví Alexander Levine, ktorý tvrdí, že je anjel, ktorého zoslal Boh, aby Mishkinovi pomohol. Má to však jeden háčik - anjel Levine je dosť otravný černoch..

22:10 Vertigo (Vertigo) USA, 1958, Mysteriózny/Psychologický/Thriller/Romantický (ČT2)
John "Scottie" Ferguson vymenil právo za fyzicky náročnejšiu prácu policajného detektíva. Po nepríjemnom zážitku, kedy jeden z jeho kolegov zahynie pri páde z vysokej budovy, sa začne u Scottieho prejavovať akrofóbia, kvôli ktorej nemôže naďalej slúžiť u polície. Galvin Elster, bohatý podnikateľ a Scottieho starý známy, ho požiada, aby strážil jeho krásnu ženu Madeleine. Obáva sa, že začína trpieť akousi duševnou poruchou a že dokonca aj uvažuje o samovražde. Neustále trpí predstavami, že ju prenasleduje jeden z jej mŕtvych predkov. Keď Scottie jedného dňa zabráni jej pokusu o samovraždu, zamiluje sa do nej. V tej chvíli sa však zapojí do hry, ktorá ho možno bude stáť zdravý rozum. V pravidelnej ankete britského mesačníka Sight & Sound bol film v roku 2002 vyhlásený za druhý najlepší film všetkých čias.

22:10 Grandhotel Budapešť (The Grand Budapest Hotel) USA/Nemecko/Veľká Británia, 2014, Historický/Komédia (JOJ)
Pán Gustave je legendou medzi hotelovými zamestnancami. V období medzi dvoma svetovými vojnami je Grandhotel Budapešť oázou luxusu, elegancie a spoľahlivosti, čo zosobňuje práve tento riaditeľ hotelového personálu. Pán Gustav má dar odhadnúť priania svojich klientov a väčšinu z nich (doslova) miluje. Keď mu jedna vďačná zákazníčka odkáže mimoriadne vzácny obraz a vzápätí umrie neprirodzenou smrťou, tak síce zbohatne, ale zároveň sa stane tŕňom v oku pozostalých, terčom nájomného vraha a zároveň i podozrivým. Vo všetkom mu pomáha jeho šarmantný pikolík Zero Moustafa, ktorý sa azda raz stane jeho nástupcom. Snímka Wesa Anderson je fascinujúcou ukážkou režijného majstrovstva, v ktorom hrá hlavnú úlohu dizajn prostredia, geometrický perfekcionizmus a zábavné skĺbenie poetiky grotesiek a Mélièsových filmov. Snímka však reflektuje aj vážnejšie témy a prináša verný obraz doby so svojou nezameniteľnou atmosférou.


autor Marcel Šedo 15.5.2017
Meno:
ODOSLAŤ
:)
REBRÍČEK SK
01 |
návšt. 50476
02 |
návšt. 11232
03 |
návšt. 6387
04 |
návšt. 5029
05 |
návšt. 4829
06 |
návšt. 3812
07 |
návšt. 4039
08 |
návšt. 2951
09 |
návšt. 1913
10 |
návšt. 1868
REBRÍČEK US
01 |
$82,0 mil.
02 |
$7,4 mil.
03 |
$3,9 mil.
04 |
$3,2 mil.
05 |
$3,2 mil.
06 |
$2,5 mil.
07 |
$2,1 mil.
08 |
$1,7 mil.
09 |
$1,4 mil.
10 |
$1,1 mil.
SOCIÁLNE SIETE
KOMENTÁRE
Kinema.sk - filmy, seriály

sector logo
network
ISSN 1336-4197. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / Kinema s.r.o.