TV TIPY 29.5. - 4.6. 2017

TV TIPY 29.5. - 4.6. 2017

VOD recenzia



Pondelok

20:20 Snowpiercer (Seolgug yeolcha) USA/Južná Kórea/Francúzsko/Česko, 2013, Sci-Fi/Dráma/Thriller/Akčný (Kino Barrandov)
Po zemeguli zničenej globálnym otepľovaním jazdí už 17 rokov bez zastavenia 650-metrový rýchlovlak, v ktorom sa tiesni pár stovák ľudí, ktorí prežili. Vlak je rozdelený podľa sociálnych vrstiev, pričom vpredu sedia bohatí a vzadu chudobní. Teror a krutosť s akou „vedenie“ vlaku pristupuje k posledným vozňom však vyplynie do otvorenej revolúcie, pri ktorej sa chudobní rozhodnú dobyť vagóny vyšších tried. Klaustrofobický priestor a neustále ohrozenie číhajúce na hrdinov vo vlaku i mimo vlaku vytvárajú z filmu vynikajúcu žánrovku, ktorá je alegóriou na súčasný politický systém.

20:25 Pokánie (Atonement) Veľká Británia/Francúzsko, 2007, Vojnový/Romantický (Jednotka)
Bujná fantázia mladej Briony Tallisovej nenapraviteľne zmení osudy troch ľudí, keď vinou vlastnej nezrelosti a série nedorozumení obviní mladého záhradníka Robbieho Turnera zo znásilnenia svojej neplnoletej sesternice. Tým zničí život jednak mladému Robbiemu, keďže skončí vo väzení, ale aj svojej sestre Cecílii, ktorá Robbieho milovala. Cecília preto zavrhne celú rodinu na čele s Brianou a odsťahuje sa do Londýna, kde sa živí ako zdravotná sestra. Robbie výmenou za skrátenie trestu narukuje do armády a vo Francúzsku pomáha zastaviť postupujúcu nemeckú armádu. Briona si prineskoro uvedomí svoje omyly a rozhodne sa nastúpiť na cestu pokánia. Nastúpi do ošetrovateľského kurzu a vďaka utrpeniu, ktoré okolo seba dennodenne vidí, konečne dospieva. S tým súvisí aj rozhodnutie postaviť sa svojím dvom obetiam tvárou v tvár a rešpektovať akýkoľvek trest. Snímka využíva nespoľahlivé rozprávanie a nazerá na udalosti z viacerých hľadísk. Nie je tak len klasickým príbehom o láske, ale aj rozprávaním o tom, ako môžu príbehy zachrániť i zraniť.

22:30 Štamgast (Barfly) USA, 1987, Komédia/Dráma/Romantický (Dvojka)
Henry Chinaski sa nikdy nezaujímal o dosiahnutie amerického sna a nemal ambíciu dosiahnuť spoločenské postavenie, vďaka ktorému by sa zaradil do systému, ktorým pohŕda. Verí v slobodu a väčšinu voľného času trávi v miestnom bare a to aj napriek tomu, že barmanom je jeho úhlavný nepriateľ Eddie. Jedného dňa po bitke s Eddiem odchádza do druhého baru, kde sa zoznámi s alkoholičkou Wendy. Snímka, ktorá pravdepodobne nebude mnohým divákom po chuti, je inšpirovaná Charlesom Bukowským.

23:00 Medená Veža, Československo, 1970, Dráma (ČT art)
Traja priatelia pracujú počas letnej sezóny vo vysokohorskej chate. Ich jednoduchý horalský život naruší príchod mladej študentky. Dovtedy jasné vzťahy medzi kamarátmi sa zamotajú a napokon vyústia do tragického konca. Problémom sa ukážu byť aj konflikty s miestnou políciou, ktoré vyplývajú z pašeráckych ambícii jedného z členov partie. Kamera Karola Kršku a hudba Zdeňka Lišku podmanivo zachytávajú meniace sa veľhory, uprostred ktorých pulzuje život.

TV tipy 29.5. - 4.6. 2017 TV tipy 29.5. - 4.6. 2017 TV tipy 29.5. - 4.6. 2017


Utorok

20:15 Mission Impossible: Národ grázlov (Mission: Impossible - Rogue Nation) USA, 2015, Akčný/Dobrodružný/Thriller (Dajto)
Štátnym úradníkom sa nepáčia neortodoxné pracovné metódy tajnej vládnej služby IMF a rozhodnú sa ju rozpustiť. Medzitým sa o slovo začína hlásiť mýtická organizácia Syndikát, ktorej členmi sú bývalí agenti. Ich cieľom je prostredníctvom riadených teroristických útokov zaviesť iný svetový poriadok. Aj keď Hunt nemá proti Syndikátu oficiálne poverenie a pohybuje sa v ilegalite, zhromaždí partiu skúsených agentov a spoločne sa pokúsia profesionálnych teroristov zastaviť. Pomáha mu aj krásna britská agentka Ilsa Faust, ktorej sa však nedá úplne veriť. Film sa zaoberá, pre akčný film netradičnou, otázkou civilných obetí v rámci vyššieho cieľa.

21:10 Fénix (Phoenix) Nemecko/Poľsko, 2014, Dráma (ČT art)
Domov do Berlína sa vracia zranená a zjazvená Nelly, ktorá prežila Osvienčim. Spoločnosť jej robí Lene, zamestnankyňa Židovskej agentúry a Nellyina kamarátka z predvojnových čias. Nelly sa ešte úplne nezotavila po operácii tváre a napriek Leniným varovaniam sa vydáva hľadať svojho manžela Johnnyho, životnú lásku, ktorý ju odmietol opustiť a dlho ju chránil pred nacistickým prenasledovaním. Nellyna rodina zahynula počas holokaustu a Johnny je presvedčený, že neprežila ani jeho manželka. Keď ho Nelly konečne nájde, Johnny vidí len ženu, ktorá ho znepokojuje svojou podobou a odmieta si pripustiť, že ide skutočne o jeho ženu. V nádeji, že tak získa dedičstvo jej rodiny, navrhne, aby na seba vzala identitu jeho zosnulej ženy. Nelly súhlasí a ujíma sa úlohy seba samej. Chce zistiť, či ju Johnny miloval alebo zradil a zároveň chce späť svoj niekdajší život.

TV tipy 29.5. - 4.6. 2017 TV tipy 29.5. - 4.6. 2017 TV tipy 29.5. - 4.6. 2017


Streda

20:15 Spy Game (Spy Game) USA/Nemecko/Japonsko/Francúzsko, 2001, Akčný/Thriller/Kriminálny (Dajto)
Počas epidémie cholery v čínskej väznici spôsobí jeden z lekárov humanitárnej pomoci výpadok prúdu. Keď nájde koho hľadal, pokúsi sa ho dostať von z väzenia. Veliteľ väznice však zistí, že niečo nie je v poriadku a nechá sanitku prehľadať. Medzitým si v Spojených štátoch užíva posledný deň v práci skúsený veterán Nathan D. Muir. Dostane však odkaz z Hongkongu, že jeho priateľ Tom Bishop má problémy. Bol zatknutý v Číne a na druhý deň má byť popravený. Muir pochopí, že vláda a CIA sa rozhodli Bishopa obetovať. Keďže to však bol práve Muir, kto kedysi Bishopa objavil, zverboval pre špionáž a bol jeho nadriadeným, rozhodne sa mu pomôcť. Nekontinuálny a pomerne zložito vyrozprávaný špionážny thriller je jedným z najlepších filmov Tony Scotta.

20:20 Malý unavený Joe (...continuavano a chiamarlo Trinità) Taliansko, 1972, Western/Komédia (Kino Barrandov)
Bratia Malý Joe a Drobček sa rozhodnú zastaviť na návštevu v rodnej dome. Drobček cestou ukradne pár koní, zatiaľ čo Malý Joe prichádza s prázdnymi vreckami. Rodičia sa tak začínajú obávať o jeho budúcnosť. Otec síce Joea nabáda, že krádeže koní sú perspektívnym zamestnaním, ale jemu táto práca nevonia. V tamojšom salóne však Joe objaví svoj talent falošného hráča pokeru. Za vyhrané peniaze obaja bratia zmenia svoj zovňajšok a vydávajú sa do San Jose precvičiť Joea v krádeži koní.

20:25 Krstný otec 3 (The Godfather: Part III) USA, 1990, Kriminálny/Dráma/Thriller (Jednotka)
Starnúci Michael Corleone pevnou rukou ovláda obchodné záujmy svojej rodiny a súčasne sa snaží odpútať od kriminálnej minulosti a svoje obchody zlegalizovať. Presunul sa na obchod s nehnuteľnosťami a bankami a stal sa z neho zbožný a štedrý človek. Priazeň Vatikánu, kde má niekoľko vysokopostavených priateľov, má v jeho premene na bezúhonného človeka zohrať rozhodujúcu úlohu. Je však možné len tak vymazať minulosť? Vyvrcholenie ságy rodiny Corleonovcov je považované za najslabší diel celej trilógie. Aj napriek tomu však môžeme sledovať bravúrny herecký koncert Al Pacina trýzneného výčitkami a ďalšie výnimočné dielo Francisa Forda Coppolu nominované na 7 Oscarov.

TV tipy 29.5. - 4.6. 2017 TV tipy 29.5. - 4.6. 2017 TV tipy 29.5. - 4.6. 2017


Štvrtok

20:15 Jak utopit Dr. Mráčka aneb Konec vodníků v Čechách, Československo, 1974, Komédia/Fantasy (Prima MAX)
Jana Vodičková je úplne obyčajná gymnazistka, ktorá sa líši od iných len tým, že pochádza z rodiny vodníkov. Spolu s rodinou žije v starom dome na brehu Vltavy a cez prázdniny rada chodí na plaváreň. Tam zachráni topiaceho sa doktora Mráčka pred istou smrťou. Netuší však, že za pokusom zniesť ho zo sveta stojí jej rodina na čele s despotickým Wassermanom. JUDr. Jindřich Mráček je totiž bytový referent a snaží sa vodníkov presťahovať z ich príjemne vlhkého domova na sídlisko s ústredným kúrením. Hravá komédia, ktorá nie je ani tak o vodníkoch, ako o zrušení triednych rozdielov a konci českých kapitalistov. Popritom si neváha trochu kopnúť ani do komunistických manierov.

22:40 Divoké včely, Česko, 2001, Komédia/Dráma (ČT2)
Osemnásťročný Kája býva v dedine na severnej Morave s otcom-filozofom a s energickou babičkou. Tajne zbožňuje svoju vrstevníčku, predavačku v miestnom obchode - Božku. Tá však chodí s miestnym mačom Ladom. Keď do dediny príde z Prahy Kájov starší brat Petr, začnú sa vzťahy medzi jednotlivými postavami meniť. Dôraz na autentickú realitu všedného života na dedine i charakterov dotvára režisér dávkou nesmelosti a hanblivosti svojich postáv. Dôležitý obraz vidieckeho života mladých ľudí, ukazuje pocit frustrácie, nudy aodovzdanosť osudu bez vôle zmeniť svoj život.


Piatok

20:15 Ako ukradnúť Venušu (How to Steal a Million) USA, 1966, Komédia/Kriminálny/Romantický (Prima MAX)
Jedna z najznámejších komédií šesťdesiatych rokov rozpráva príbeh o významnom falšovateľovi obrazov, jeho krásnej dcére, zlodejovi a soške Celliniho Venuše. Falšovateľom je elegantný Parížan Charles Bonnet, ktorý často ponúka umeleckým galériám vzácne umelecké diela. Jeho dcérou je pôvabná Nicole, pokúšajúca sa zabrániť otcovmu odhaleniu a zlodejom je Simon Dermott, v skutočnosti detektív - špecialista na zločiny z umeleckého sveta. Všetko sa začína v okamihu, keď sa Bonnet nechá prehovoriť na zapožičanie a vystavenie Celliniho Venuše. Lenže pred podpisom poistky má byť dielo odborne preskúmané. To by však znamenalo odhalenie pravdy, lebo aj Venuša je napodobeninou. Nicole sa rozhodne, že sošku z múzea ukradne skôr, než k tomu dôjde a požiada o pomoc práve Simona.

21:20 Žižkovská romance, Československo, 1958, Dráma/Romantický (ČT art)
Na sklonku 50. rokov sa vynorilo niekoľko filmov, ktoré sa snažili vierohodnejšie vystihnúť dobové problémy a atmosféru. Hlavní hrdinovia sú navzájom do seba zamilovaní, ale ona si napriek tomu udržiava zreteľný odstup. On dlhú dobu netuší, že skutočnou príčinou je hanba, pretože ona je slobodnou matkou, čo v tých časoch rozhodne nebolo „med lízať“. Skutočné reálie očarujúcej Prahy, verná psychologizácia postáv a uvoľnené rozprávanie robia z tejto melodrámy nadpriemerný film 50. rokov, kedy dominovali skôr prvoplánové agitky.

21:45 Submarino (Submarino) Dánsko/Švédsko, 2010, Dráma (Dvojka)
Nick a jeho mladší brat sa pretĺkajú životom ako sa len dá. Nick sa práve vrátil z väzenia a zdá sa, že okrem pitia piva a návštevy posilňovne, ho nezaujíma nič iné. Jeho mladší brat sa stará po smrti svojej ženy o malého syna, pred ktorým však skrýva tajomstvo. Obaja bratia sa stretnú na matkinom pohrebe, kde sa životy všetkých zúčastnených náhle prepoja. Oceňovaný dánsky režisér Thomas Vinterberg sa opätovne vrátil k téme dysfunkčných rodinných vzťahov a pôsobivo rozpráva príbeh dvoch outsiderov z kodanského predmestia, ktorí žijú zo dňa na deň a snažia sa v bezútešnom prostredí prežiť.

22:20 Na sever severozápadnou linkou (North by Northwest) USA, 1959, Kriminálny/Thriller/Dobrodružný (ČT2)
Majiteľa newyorskej reklamnej agentúry, Rogera Thornhilla, unesie banda zločincov, vedená Philipom Vandammom. Ten sa domnieva, že Thornhill je v skutočnosti agentom CIA, ktorý sa volá George Kaplan. Thornhill im unikne, ale musí nájsť skutočného Kaplana, aby sám seba očistil z vraždy, z ktorej je obvinený. Keď ako utečenec pred spravodlivosťou prenasleduje Kaplana do Chicaga, získa pomocnú ruku v podobe krásnej Eve Kendall, ktorá je v skutočnosti členkou Vandammovho gangu.

TV tipy 29.5. - 4.6. 2017 TV tipy 29.5. - 4.6. 2017 TV tipy 29.5. - 4.6. 2017


Sobota

13:55 Cena za nežnosť (Terms of Endearment) USA, 1983, Romantický/Komédia/Dráma (ČT2)
Ovdovelá Aurora Greenwayová je výstredná žena. Celým svojím životom visí na svojej jedinej milovanej dcére Emme. To sa nedá povedať o jej vzťahu k Eminmu partnerovi. V deň svojich päťdesiatych narodenín sa Aurora zblíži so svojím susedom, bývalým astronautom Garretom Breedlovom. Ten je však sukničkár a tak sa s ním bojí spojiť svoj život natrvalo. Keď po čase jej dcéra Emma vážne ochorie, Aurora sa ujíma výchovy jej detí a prekvapivo sa k nej pridáva práve Breedlove. Snímka získala 5 Oscarov, vrátane ceny pre Najlepší film, réžiu, scenár a Najlepšiu herečku v hlavnej úlohe.

15:15 Limonádový Joe aneb Koňská opera, Československo, 1964, Paródia/Muzikál/Western/Dobrodružný (ČT1)
V Trigger Whisky Saloone uprostred Stetson City sa strhne bitka a majiteľ podniku Doug Badman musí upokojovať pištoľníkov vystúpením krásnej Tornado Lou. V tom okamihu sa v saloone objaví pán Goodman so svojou dcérou Winnifred, ktorí sa neúspešne snažia odvrátiť miestnu osádku od pitia alkoholických nápojov. Práve vtedy však do miestnosti vstúpi kovboj v bielom odeve a objedná si pohár kolalokovej limonády. Bez problémov prinúti miestneho pijana a bitkára Grimpa, aby sa za svoje posmešky panenskej Winifred ospravedlnil a hneď na to spacifikuje bandu bankových lupičov, vďaka čomu sa doňho Winnifred i Tornado Lou zamilujú. Trigger Whisky Saloon sa už o chvíľu ocitne na pokraji bankrotu, pretože pištoľníci popíjajú kolalokovú limonádu v blízkom nealkoholickom bare, ktorý vlastní pán Goodman. Badman sa spolu so svojim bratom Hogofogom zmocnia Winnifred a pritiahnu kumpánov naspäť. Limonádový Joe to však vďaka zrkadleniu vzduchu všetko vidí a prichádza na pomoc.

20:40 322, Československo, 1969, Dráma/Psychologický (Dvojka)
Film sleduje príbeh muža menom Lauko, ktorý sa ocitne v nemocnici s podozrením na vážnu chorobu s označením 322. Prehodnocuje svoj doterajší život a najmä spoluzodpovednosť za hrôzy 50. rokov. Vystupuje z komunistickej strany, opúšťa svoju prestížnu funkciu a rozhodne sa pracovať ako kuchár. Jeho manželka to však vníma ako slabosť a opúšťa ho. Laukove stretnutia s blízkymi i cudzími ľuďmi súčasne vytvárajú obraz spoločnosti 60. rokov, plných nádejí i dezilúzií. Dušan Hanák, jeden z popredných predstaviteľov slovenskej novej vlny, vytvára civilný až dokumentárne realistický portrét jedného človeka a predovšetkým jednej doby, ktorá dostala smrteľnú chorobu.

21:50 Mami! (Mommy) Kanada/Francúzsko, 2014, Dráma/Psychologický (ČT art)
Film Mami! je príbehom dospievajúceho Steva s diagnózou ADHD a jeho mamy Diane, ktorá aj napriek odporúčaniam odborníkov trvá na tom, že svojho syna dokáže zvládnuť, a že jej syn dokáže zvládnuť školu. Keď do ich života vstúpi utrápená susedka Kylea, vydajú sa spoločne na dobrodružnú jazdu, kedy sa záchvevy šťastia a spokojnosti okamžite menia na výbuchy násilia a agresivity. Vysiľujúci cyklus hysterických hádok a následných zmierení je síce beznádejný, ale zato nesmierne intenzívny. Výrazná štylizácia a videoklipové sekvencie tu odrážajú duševné stavy postáv a vytvárajú podmanivý melodramatický koktejl.

23:50 Shirley Valentine (Shirley Valentinová) Veľká Británia/USA, 1989, Komédia (ČT2)
Dvadsať rokov sa Shirley venovala len rodine. Naučila sa byť sama, naučila sa naspamäť svoje povinnosti (večera presne o šiestej, v utorok čipsy s vajcom, vo štvrtok stejk …) a skoro už zabudla, že niekedy mala nejaké sny a ideály. Až jej jedného dňa náhoda prihrá ponuku vyraziť na dvojtýždňový výlet do Grécka. Na túto dovolenku ju navyše pozýva jej priateľka, ktorá ho vyhrala v súťaži a nemá s kým ísť. Takže žiadne starosti s manželom, ani s deťmi. Shirley sa po počiatočnom váhaní rozhodne a splní si svoj tajný sen. Americká krása v britskom vydaní a v ženskej verzii.




Nedeľa

17:05 Sedem statočných (The Magnificent Seven) USA, 1960, Western (Plus)
Dedina Ixcatlan trpí pod nájazdmi banditov vedených neľútostným Calverom, ktorý dedinčanov každý rok pripraví o väčšinu zásob. Dedinčania sa preto rozhodnú nakúpiť v najbližšom mestečku zbrane a brániť sa. Chcú sa o svojom pláne poradiť s profesionálnym pištoľníkom Chrisom, ktorý prekvapil svojim statočným a empatickým kúskom nielen ich, ale aj obyvateľov miestnej dediny. Ten im poradí, aby si nekupovali drahé zbrane, s ktorými navyše nevedia zaobchádzať, ale aby si najali pištoľníkov. Podarí sa mu získať na svoju stranu šesť ďalších mužov a spolu s nimi sa vydáva do ohrozenej dediny. Jeden z vrcholných westernov klasického Hollywoodu vychádza zo slávnej japonskej predlohy a očarí svojim idealizmom i pomerne trpkým záverom.

21:40 Ctihodné mŕtvoly (Cadaveri eccellenti) Taliansko/Francúzsko, 1976, Kriminálny/Thriller (Dvojka)
Inšpektor Rogas je poverený vyšetrovaním vraždy okresného prokurátora. Počas tohto vyšetrovania zavraždia dvoch ďalších sudcov. Ukáže sa, že všetky tri obete pracovali na tých istých prípadoch. Rogas postupne zisťuje, že korupcia a organizovaný zločin siahajú až do najvyšších politických kruhov. Preto odchádza za predsedom Najvyššieho súdu, ktorý však Rogasove teórie o sprisahaní vysokých vojenských dôstojníkov a politikov odmieta. Čoskoro na to je však aj on zastrelený. Inšpektor Rogas zistí, že je sledovaný a odpočúvaný. Nebezpečná slučka sa pomaly začína uťahovať aj okolo neho. Snímka je plná všadeprítomného strachu, ktoré akoby bolo zakorenené v celej spoločnosti. Snímka patrí do línie talianskych politických filmov, ktoré v 60. až 80. rokoch zobrazovali prepojenie politiky s mafiou a tvrdý boj vlády proti komunistom.

22:05 Vôňa ženy (Scent of a Woman) USA, 1992, Dráma (Jednotka)
Slepota zmenila plukovníka Franka Sladea na zatrpknutého, osamelého a cynického človeka, ktorému sa už nechce žiť. Kým definitívne ukončí svoj život, chce sa ešte raz poriadne pobaviť. Spolu so študentom Charliem, ktorého mu Sladeova rodina najala ako opatrovníka, odchádza do New Yorku. Slade si s Chrisovou pomocou začne znovu uvedomovať krásy života a pomaly sa zmení na energického muža, akým kedysi býval. Medzi slepcom a Chrisom postupne vzniká sympatia a dôvera. Snímka tak výrazne mení vyznenie talianskej filmovej predlohy, v ktorej zostala trpká pachuť až do konca filmu. Al Pacino získal za svoj výkon slepého dôstojníka svojho prvého Oscara za najlepší mužský herecký výkon.


autor Marcel Šedo 29.5.2017
Meno:
ODOSLAŤ
:)
REBRÍČEK SK
01 |
návšt. 6379
02 |
návšt. 3868
03 |
návšt. 3865
04 |
návšt. 3518
05 |
návšt. 2098
06 |
návšt. 1798
07 |
návšt. 2057
08 |
návšt. 1557
09 |
návšt. 764
10 |
návšt. 551
REBRÍČEK US
01 |
$80,0 mil.
02 |
$16,0 mil.
03 |
$11,0 mil.
04 |
$10,0 mil.
05 |
$3,3 mil.
06 |
$2,4 mil.
07 |
$2,2 mil.
08 |
$1,9 mil.
09 |
$1,5 mil.
10 |
$1,4 mil.
SOCIÁLNE SIETE
KOMENTÁRE
Kinema.sk - filmy, seriály

sector logo
network
ISSN 1336-4197. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / Kinema s.r.o.