TV TIPY 4.7. - 9.7. 2017

TV TIPY 4.7. - 9.7. 2017

článok




Utorok

21:00 Stratené v preklade (Lost in Translation) USA/Japonsko, 2003, Dráma/Romantický/Komédia (Dvojka)
Bob Harris a Charlotte sú dvaja Američania v Tokiu. Charlotte je mladá žena, ktorá cestuje po svete so svojim workoholickým manželom, ktorého kvôli práci ani nevidí. Bob je starnúca filmová hviezda, ktorá má v meste nakrúcať reklamu na whiskey. Zo svojho života sú obaja frustrovaní a nemôžu spávať. Jednej noci sa náhodne zoznámia v hotelovom bare a ich nečakané stretnutie okamžite prerastie v priateľstvo. Túlajú sa podnikmi Tokia a zažívajú pritom neuveriteľné stretnutia s jeho obyvateľmi.

21:05 Kukuričný ostrov (Simindis kundzuli) Gruzínsko/Francúzsko/Nemecko/Švajčiarsko/Česko, 2014, Dráma/Poetický (ČT art)
Rieka Inguri je prirodzenou hranicou oddeľujúcou Gruzínsko od Abcházska. Po jednej z jarných záplav sa uprostred jej toku utvorí ostrovček, ktorý je ako stvorený na pestovanie kukurice. Je o tom presvedčený aj starý abcházsky roľník, ktorý si na ostrove postaví chatrč a žije v nej so svojou mladou vnučkou. Ako zreje kukurica, dospieva aj dievčina a postupne sa blíži neodvratná konfrontácia so životom mimo ostrova... Film ocenený Kryštálovým glóbusom v Karlových Varoch pomocou strihovej skladby komponuje drámu o prepojení človeka s prírodou. Spôsobom zachytenia každodenných úkonov a nepatrných interakcií medzi postavami dodáva psychologickej dráme symbolickú až nadčasovú hodnotu.

22:10 Venkovský učitel, Česko/Francúzsko/Nemecko, 2007, Dráma (ČT2)
Snímka zachytáva osudy troch postáv – Učiteľa, Márie a Chlapca. Ich náhodné stretnutie rozpúta veľký príbeh lásky, priateľstva a odpustenia. Každá z postáv v sebe ukrýva nejaké tajomstvá a každá túži po ľudskej blízkosti. Učiteľ opúšťa gymnázium a rodičov v hlavnom meste a prichádza učiť na dedinskú školu, aby tu zabudol na svoje nezdary v milostnom živote a prišiel na iné myšlienky. Tu sa stretáva so svojráznou statkárkou Máriou a jej sedemnásťročným synom. Mária k Učiteľovi začína niečo cítiť, ale v tom prichádza za Učitelem na návštevu Přítel...


Streda

16:50 Kráľovstvo lesných strážcov (Epic) USA, 2013, Animovaný/Dobrodružný/Rodinný/Fantasy (JOJ)
Sedemnásťročná Mary sa po návrate do rodného domu pokúša zblížiť so svojim otcom. Svojrázny a roztržitý vedec sa už roky snaží preukázať existenciu civilizácie malých ľudkov žijúcich v lese. Jeho posadnutosť spôsobila rozpad rodiny a stratu trpezlivosti jeho dcéry. Tá sa však jedného dňa zapletie do problémov týchto malých lesných strážcov a svoj pohľad na otca musí prehodnotiť. V danom momente však má omnoho naliehavejšie problémy. Vďaka kúzlu umierajúcej kráľovnej sa zmenšila do veľkosti hmyzu a zároveň musí pomôcť lesnému ľudu v boji proti rozkladu. Film o všadeprítomnej mágii a láske k prírode predstavuje jeden z najzaujímavejších animovaných filmov roka 2013.

22:50 Posledný portrét, Slovensko, 2015, Dokumentárny (Dvojka)
Dokument sleduje svetoznámeho fotografa Yuriho Doica, ktorý pátra po osudoch svojej rodiny a židovskej kultúry na Slovensku. Rodák z Humenného emigroval do Kanady v roku 1968 a v roku 1989 sa vrátil domov, aby pokračoval v práci svojho otca. Film tiež zachytáva príbehy tých, ktorí prežili holokaust. Prostredníctvom rozhovorov s pamätníkmi, ktorí tu ostali žiť, rozvíja príbehy ľudí, ktorí žili v úkrytoch. Dokumentuje tiež miesta, na ktorých kedysi miestni Židia žili a veci, ktoré im kedysi patrili. Doic napríklad objaví zbierku opustených kníh, medzi ktorými je aj modlitebná knižka patriaca jeho starému otcovi Jakubovi Deutschovi. Ten zahynul v koncentračnom tábore Osvienčim.


Štvrtok

20:15 Počiatok (Inception) USA/UK, 2010, Dráma/Sci-fi (Dajto)
Originálne akčné sci-fi „Počiatok“ je najnovším snímkom renomovaného režiséra Christophera Nolana. Dom Cobb je skúsený zlodej, absolútne najlepší v nebezpečnom umení extrakcie: cenné tajomstvá kradne z hĺbky podvedomia počas snenia, kedy je myseľ najzraniteľnejšia. Cobbova nezvyčajná schopnosť z neho v novom svete korporátnej špionáže urobila vyhľadávaného hráča, no zároveň aj medzinárodného utečenca, ktorý stratil všetko, čo kedy miloval. Teraz Cobb dostal šancu na vykúpenie. Táto posledná zákazka mu môže vrátiť jeho život, no len za podmienky, ak dokáže zrealizovať nemožné – začiatok. Namiesto dokonalej krádeže Cobb so svojim tímom špecialistov musia urobiť presný opak; ich úlohou nie je myšlienku ukradnúť, ale zasadiť ju. Ak by uspeli, mohol by to byť dokonalý zločin. Ani tá najlepšia príprava dokonalého plánu či expertízy ich však nemôže pripraviť na nebezpečného nepriateľa, ktorý akoby predvídal každý ich krok. Nepriateľa, ktorého by mohol vidieť prichádzať len Cobb.

20:20 Vojna a mier I (Vojna i mir I: Andrej Bolkonskij) Sovietsky zväz, 1965, Vojnový/Historický (ČT art)
Píše sa rok 1805. V Petrohrade je vypovedaná vojna proti Francúzsku, čím sa Rusko pripája na stranu Anglicka a Rakúska. Napoleon Bonaparte už obsadil polku Európy a postupuje stále ďalej a ďalej. V tom čase v Moskve umiera gróf Bezuchov a jeho syn získava moc nad veľkým majetkom.
Knieža Andrej Bolkonskij sa stáva pobočníkom generála Michaila Kutuzova. Päťdesiattisícová ruská armáda pod velením Kutuzova vstupuje na rakúske územie, aby sa spojila s armádou rakúskeho generála Macka. Spoločne sa vydávajú ku Slavkovu, kde ich čaká „bitka troch cisárov“. Jeden z najvýpravnejších vojnových filmov všetkých čias zaujme epochálnymi davovými scénami, absolútne presnými kostýmami i fantasticky riešenými bitkami.

21:00 Byt (The Apartment) USA, 1960, Romantický/Komédia (Dvojka)
Bud Baxter pracuje ako úradník vo veľkej poisťovni. Budovi kolegovia i nadriadení využívajú jeho byt a dobrácku povahu a vodia si ku nemu svoje milenky, zatiaľčo Baxter mrzne v parku. Za svoje služby síce postupuje v kariérnom rebríčku, ale zároveň získava u susedov povesť zhýralca. Keď si však riaditeľ poisťovne do jeho bytu privedie slečnu Kubelikovú, do ktorej je Bud zamilovaný, rozhodne sa so situáciou niečo robiť. „Najmenej zjavných chýb má Byt,“ odpovedal raz Billy Wilder na otázku, ktorý svoj film má najradšej. Jeho slová potvrdzuje aj fakt, že film získal 5 Oscarov a dodnes slúži mnohým lektorom scenáristiky ako učebná pomôcka. Najväčšou devízou filmu sú nezidealizované postavy, ktoré nepodliehajú zaužívaným šablónam. Ako väčšina Wilderových postáv, aj ony držia svoj osud vo svojich rukách, vďaka čomu nie sú bábkami v rukách krutého osudu, či okolia.


Piatok

21:00 Vtáčnik z Alcatrazu (Birdman of Alcatraz) USA, 1962, Životopisný/Dráma (Dvojka)
V roku 1909 bol Robert Stroud odsúdený za zabitie človeka na 10 rokov väzenia. Po ďalších zločinoch, ktoré spáchal za mrežami, stratil akúkoľvek nádej na prepustenie. Bezútešné prežívanie, ktoré mu strpčuje dozorca Shoemaker, sa zmení, keď Stroud nájde na väzenskom dvore zraneného vrabca a ošetruje ho, až kým sa vtáčik neuzdraví. Ako ubiehajú roky jeho trestu, stáva sa expertom na chov vtákov v zajatí a napíše i knihu o ich chorobách. Vďaka svojej pevnej vôli a intelektuálnym schopnostiam znovu nachádza zmysel života.

22:00 Čata (Platoon) USA/ Veľká Británia, 1986, Vojnový/Dráma/Akčný (Prima MAX)
Nováčik Taylor prichádza do pekla vietnamskej vojny a zisťuje, že príslušníci čaty nebojujú len proti Vietkongu, ale aj medzi sebou. Na jednej strane stojí nekompromisný a brutálny seržant Barnes a na druhej seržant Elias, ktorý si aj napriek podmienkam uchováva zvyšky ľudskosti. Spory čoskoro začnú nadobúdať nebezpečnú intenzitu… Taylor postupne zisťuje, že všetci máme v sebe niečo z oboch mužov. Snímka kontroverzného Olivera Stona je spoločne s Lovcom Jeleňov, Olovenou vestou a Apokalypsou, jednou z najúprimnejších a najsilnejších obžalôb vojny vo Vietname.

22:20 13 zabijakov (Jūsan-nin no shikaku) Japonsko/Veľká Británia, 2010, Akčný/Dráma (Dajto)
Lord Naricugu, nevlastný brat šóguna Tokugawu, bol prijatý klanom Akaši a ustanovený za hlavného poradcu šóguna. Vďaka tomu sa stal prakticky nedotknuteľný. Problémom je, že je to psychopat, ktorý z rozmaru vraždí, znásilňuje, či mrzačí ľudí. Rituálna samovražda zahanbeného samuraja však zalarmuje úrady a vyšší štátny zamestnanec vyberie jedného zo šógunových samurajov, Šinzaemona Šimadu, aby Naricugu zavraždil. Šimada naverbuje tucet pomocníkov a spoločne sa postavia Naricuguovej 200-člennej armáde. Režisér Takaši Miike zobrazuje feudálne Japonsko ako zvrátený režim a samurajský kódex, ako nezmyselný a patetický žvást.


Sobota

20:35 Momentky, Slovensko, 2008, Dokumentárny/Hudobný (Dvojka)
Dokumentárny film o Dežovi Ursinym, jednom z najväčších slovenských hudobníkov. Vo filme vystupujú ľudia, ktorých počas svojho života nejakým spôsobom poznamenal, ako napr. dlhoročný spolutvorca a básnik Ivan Štrpka, kolegovia Marián Varga a Andrej Šeban, ale aj producenti a priatelia. Prostredníctvom krátkych "momentiek", ako znel aj názov jedného z Ursinyho albumov, Krištúfek vytvára kolážovitý portrét tohto pozoruhodného umelca od mladosti až po obdobie vnútorného zmierenia pred jeho predčasnou smrťou.

22:15 Nejasná správa o konci sveta, Slovensko/Česko, 1997, Podobenstvo/Dráma (ČT art)
V dedine kdesi na konci sveta sa odohráva krvavá tragédia. Muži z osady prichádzajú pri stretnutí s vlkmi o svoje ženy a deti. Mladú nevestu Veronu zachráni pred smrťou desaťročný chlapec Goran. Uprostred zúfalstva porodí dcéru, ktorej dá meno Veronika. Za nevestu ju z vďačnosti za záchranu života prisľúbi práve Goranovi. Goran čaká na svadbu s Veronikou a do dediny prichádza cirkus plný žien a nádeje na znovuzrodenie rodín. Niektoré prekliatia však môžu byť oveľa horšie ako vlci. Film s typicky Jakubiskovskou cirkusovou atmosférou a nezameniteľným štýlom rozpráva príbeh plný osudových stretnutí, lásky, vášní, ale aj čierneho humoru. Film o konci sveta.

23:00 Cloverfield (Cloverfield) USA, 2008, Sci-fi/Thriller/Katastrofický/Horor (Prima MAX)
V jednom menšom newyorskom klube práve prebieha rozlúčka s Robom, ktorý odchádza pracovať do Japonska. Celú oslavu zaznamenáva digitálna kamera. V jednom momente však zábavu preruší výpadok prúdu a zlovestný zvuk, ktorý sa rozlieha po meste. Po chvíli sa dodávka elektrickej energie obnoví a televízni reportéri i všetci prítomní špekulujú, čo to mohlo spôsobiť. V tom momente sa však na horizonte objaví explózia a zvuk zaznie opäť. Osadenstvo sa vydáva na útek vydeseným New Yorkom, hoci nikto netuší pred čím vlastne utekajú. Pseudodokumentárny horor kreatívne pracuje so žánrom found footage filmov, ktorý odštartovala Záhada Blair Witch.

00:10 Juha (Juha) Fínsko, 1999, Dráma/Romantický (Dvojka)
Juhani Aho patrí medzi najvýznamnejšie postavy fínskej literatúry prvej polovice 20. storočia. Vo svojich dielach vychádzal z folklóru a špecifík života fínskej spoločnosti. Román Juha patrí medzi jeho najslávnejšie diela. Filmová adaptácia v podaní Aki Kaurismäkiho je mimoriadne neortodoxným filmom. Jednak je nemý, ako kinematografické obdobie, počas ktorého bol román vydaný a sám príbeh je schematickou moralitou, príznačnou pre veľkú radu diel éry pred vynálezom filmového zvuku. Juha s manželkou Marjou žijú spokojne na svojom vidieckom statku. Väčšinu času pracujú na poli, ktorého produkty potom predávajú na trhoch. Všetko zmení porucha automobilu, kvôli ktorej musí v dome manželov nechtiac stráviť dva dni svetácky a mladícky Shemeikka. Hrdinov čaká ťažká skúška charakteru a vzťahu.


Nedeľa

15:05 Tintin v chráme slnka (Tintin et le temple du soleil) Belgicko/Francúzsko/Švajčiarsko, 1969, Animovaný/Dobrodružný/Rodinný (ČT :D)
Archeológovia, ktorým sa podarilo nájsť starý chrám Inkov, sa stanú obeťou kliatby. Po návrate domov každý z nich ochorie. Súčasne s tým ukradnú múmiu a unesú profesora Tournesola. Tintin a Handdock sa v snahe pomôcť im a zároveň zachrániť profesora Tournesola, rozhodnú podniknúť dobrodružnú cestu do Peru. Snímka Eddieho Latesteho výborne vystihla mrazivú až hororovú atmosféru a zároveň aj roztomilosť komiksovej predlohy.

17:25 Odplata (Keoma) Taliansko, 1976, Western/Akčný (Plus)
Indiánsky miešanec Keoma sa po občianskej vojne konečne vracia domov. Jeho bratia ho kvôli jeho pôvodu nenávidia a spiknú sa proti nemu. Okrem toho sa po okolí preháňa skupina desperátov, ktorá terorizuje všetkých pocitých ľudí. Keoma sa tak musí vysporiadať s viacerými nepriateľmi. Jeden z popredných zástupcov žánru spaghetii westenu žije v tieni slávnejších Leoneho filmov, ale svojou formálnou bravúrou a inovatívnosťou žánru rozhodne nerobí hanbu.

21:20 Rašómon (Rashōmon) Japonsko, 1950, Kriminálny/Mysteriózny/Historický (Dvojka)
Pod strechou polorozpadnutej brány Rašómon sa stretávajú traja muži: mních, drevorubač a pocestný. Prvý dvaja sa vracajú zo súdu nad banditom Tadžomarom. Dozvedáme sa o zločine, ktorý sa odohral v neďalekom lese a počas ktorého bola zneuctená žena a zavraždený jej manžel. Tento zločin je opisovaný zo štyroch rôznych uhlov pohľadu štyrmi rôznymi ľuďmi. Napokon zisťujeme, že každý z nich klame a rozprávanie si prikrášľuje tak, aby sám vyzeral v lepšom svetle. Rašómon je film založený na dvoch poviedkach od Rjúnosukeho Akutagawu - Rašómon a V húštine. Zaujímavou naratívnou novinkou, s ktorou prišiel práve Kurosawa je "efekt Rašómon", kde počujeme rozličné interpretácie jedného príbehu viacerými účastníkmi danej situácie.

21:55 Vek nevinnosti (The Age of Innocence) USA, 1993, Romantický/Historický (ČT2)
Historická, romantická dráma Martina Scorseseho zobrazuje život vyššej vrstvy v New Yorku na konci 19. storočia. Vtedajšia spoločenská smotánka sa riadila pevnými pravidlami, prevzatými od európskych aristokratov, ktoré určovali čo je a čo nie je vhodné. Do tohto prostredia spadá aj mladý právnik Newland Archer a jeho nevinná snúbenica May Wellandová. V priebehu svadobných príprav však do mesta prichádza príťažlivá európska šľachtičná Olšenská. Nespútaná tamojšími konvenciami síce nie je spoločensky prijateľná, ale Newlanda jej sloboda a vášnivosť uhranie. Najväčšou devízou Scorseseho snímky je bezpochyby absolútne verné znázornenie dobových mravov, psychiky, pokrytectva ale i prekrásnej módy a architektúry. To všetko v opulentnom balení, za ktoré film získal Oscara za kostýmy.


autor Marcel Šedo 4.7.2017
Meno:
ODOSLAŤ
:)
REBRÍČEK SK
01 |
návšt. 50476
02 |
návšt. 11232
03 |
návšt. 6387
04 |
návšt. 5029
05 |
návšt. 4829
06 |
návšt. 3812
07 |
návšt. 4039
08 |
návšt. 2951
09 |
návšt. 1913
10 |
návšt. 1868
REBRÍČEK US
01 |
$82,0 mil.
02 |
$7,4 mil.
03 |
$3,9 mil.
04 |
$3,2 mil.
05 |
$3,2 mil.
06 |
$2,5 mil.
07 |
$2,1 mil.
08 |
$1,7 mil.
09 |
$1,4 mil.
10 |
$1,1 mil.
SOCIÁLNE SIETE
KOMENTÁRE
Kinema.sk - filmy, seriály

sector logo
network
ISSN 1336-4197. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / Kinema s.r.o.