TV TIPY 10.7. - 16.7. 2017

TV TIPY 10.7. - 16.7. 2017

článok



Pondelok

21:05 Zlodeji bicyklov (Ladri di biciclette) Taliansko, 1948, Dráma (Dvojka)
Hlavný hrdina filmu práve nastupuje do nového zamestnania, o ktoré musel tvrdo bojovať. Situácia vo vojnou zničenom Taliansku je totiž ťažká pre každého. Hneď po nástupe do práce mu však niekto ukradne jeho bicykel, ktorý je pre lepiča plagátov podmienkou zamestnania. Všetko následné úsilie hlavného hrdinu smeruje k nájdeniu zlodeja, ale keď zistí, že jeho snaha nikam nevedie, rozhodne sa sám stať zlodejom bicyklov… Snímka poukazuje na krutú sociálnu situáciu v povojnovom Taliansku, kde je „človek človeku vlkom“. Menej schopní či draví ľudia, nemajú v takomto systéme nádej na dôstojnú existenciu. Snímka je však zaujímavá aj svojim štýlom. Podobne ako ďalšie neorealistické diela, aj film Zlodeji bicyklov pracuje s nehercami, dlhými zábermi, exteriérmi a nedramatickou naráciou.

21:45 Umieranie počas dlhého dňa (The Long Day's Dying) Veľká Británia, Dráma/Vojnový, 1968 (ČT2)
John, Cliff a Tom sú traja anglickí výsadkári vyškolení na záškodnícku činnosť. Všetci vedia zabíjať, klásť míny, vyhadzovať do vzduchu mosty i strieľať rôznymi zbraňami. Ocitnú sa však v situácii, kedy im nič z toho nie je príliš platné. Sú odrezaní od svojej jednotky, uviazli v neznámej krajine, bez spojenia a bez velenia. Už štrnásť hodín čakajú v zrúcanine opusteného statku na svojho seržanta, ktorý odišiel na prieskum, a začína byť jasné, že sa budú musieť sami rozhodnúť, čo ďalej. V druhej polovici sa z psychologickej línie film pretaví to skutočne zdrvujúcej akcie, kde nie je jasné, kto je dobrý a kto zlý.

00:00 Lovci divokej zvery (Animal Crackers) USA, 1930, Komédia (ČT art)
Do domu bohatej dámy Rittenhouseovej prichádza honosná návšteva. Na jej čele je svetoznámy dobrodruh, kapitán Jeffrey T. Spaulding, ktorý sa spolu so svojim zástupcom Jamisonom práve vrátil z Afriky. Na večierku má byť tiež odhalený veľmi vzácny obraz v hodnote 100 000 dolárov. Na oslavu sa však dostanú ľudia, ktorí sa chcú na obraze obohatiť, ako napríklad profesor Harpo a signor Ravelli. Celá krádež prebieha hladko, až do momentu keď profesor ukradne nielen originál, ale aj kópie, ktorými mal byť ukradnutý obraz nahradený. Ďalší anarchistický film z dielne bratov Marxovcov plný absurdných gagov, deštrukcie, bláznivých dialógov a nezvládateľných charakterov.

TV tipy 10.7. - 16.7. 2017 TV tipy 10.7. - 16.7. 2017 TV tipy 10.7. - 16.7. 2017


Utorok

20:55 Zázrak v Miláne (Miracolo a Milano) Taliansko, 1951, Fantasy/Dráma (Dvojka)
Jedného dňa našla stará žena medzi kapustnými hlávkami na svojom políčku opustené dieťa. Prijala ho za svoje a dala mu meno Toto. Po jej smrti Toto vyrastal v sirotinci, ktorého brány opustil ako dobrácky mladík. V biede povojnového Talianska sa márne pokúšal nájsť si prácu a tak skončil medzi bezdomovcami. V ich kolónii konečne nachádza skutočné uplatnenie, až kým na pozemku, ktorý obývajú, nenájdu ropu… Miestny bohatý podnikateľ ich chce z tohto miesta vystrnadiť. Hlavnými zbraňami ich rebélie sa stávajú spev, tanec a humor. Aj napriek zobrazovaniu ťažkej životnej situácie a revolučným myšlienkam si snímka zachováva hravosť a veselosť.

21:05 Strom na dreváky (L'albero degli zoccoli) Taliansko/Francúzsko, 1978, Historický/Dráma (ČT art)
V dobe uvedenia išlo o pomerne anachronický film. Ermanno Olmi využíva neorealistické postupy v historickom filme, v snahe ukázať náročný život bezzemkov na talianskom vidieku koncom 19. storočia. Olmi vychádzal zo spomienok svojej prababičky a s absolútnou pokorou pristúpil k životu ľudí zviazaných pevným putom s prírodou. Ich odovzdanosť, fatalizmus, vášnivá viera, ale aj neustávajúci boj a radosť z maličkostí ukazuje úplne odlišný život, než aký prežívame dnes. Olmi tento život neglorifikuje, ani nemoralizuje. Nepoukazuje na to, že sa nám vtedy žilo lepšie ako dnes a práve z toho vychádza zázračná schopnosť tohto filmu. Že ukázal niečo, na čo sme už zabudli. V každom geste postáv sa skrýva niečo starobylé, nádherné, múdre a zároveň tak trochu kruté a obmedzené.

21:45 Tobruk, Česko/Slovensko, 2008, Vojnový/Historický (ČT2)
Do Nemcami a Talianmi obliehaného mesta Tobruk v severoafrickej Líbyi sú v roku 1941 prevelení vojaci 11. východného československého práporu. Medzi nimi sa nachádza aj mladý vojak Jiří Pospíchal, ktorého naivné a idealistické predstavy o hrdinstve a vojne sú surovo konfrontované s dennodenným ohrozením života a všadeprítomnou smrťou. Postupná strata sebaúcty a odvahy vedie až ku tragickým udalostiam.

TV tipy 10.7. - 16.7. 2017 TV tipy 10.7. - 16.7. 2017 TV tipy 10.7. - 16.7. 2017


Streda

16:25 Nebezpečná rýchlosť (Speed) USA, 1994, Akčný/Thriller (Prima MAX)
Policajti z L.A., Jack Traven a Harry Temple, zachránili skupinku ľudí z výťahu, v ktorom nastražil bombu neznámy terorista požadujúci peniaze. Pri záchrannej akcii Jack postrelil Harryho, terorista odpálil nálože, ktoré mal na sebe a hrdinovia dostali medaily. Na druhý deň po vyznamenaní je však Jack svedkom výbuchu autobusu a keď zdvihne slúchadlo v neďalekej telefónnej búdke, dozvie sa nemilú vec. Šialený terorista prežil a mestský autobus číslo 2525 práve začal jazdu smrti. Ak jeho rýchlosť prekročí 50 míľ za hodinu a potom klesne, autobus exploduje aj so všetkými cestujúcimi.

21:55 Zamilovaný Shakespeare (Shakespeare in Love) USA/Veľká Británia, 1998, Romantický/Dráma/Komédia (ČT2)
Londýnsky dramatik William Shakespeare má napísať novú hru, ale chýba mu inšpirácia. Nečakané stretnutie s pôvabnou Lady Violou, ktorá miluje divadlo až do tej miery, že sa vydáva za muža, aby v ňom mohla hrať, ho však nadchne a okrem lásky na prvý pohľad, mu prinesie aj vytúženú inšpiráciu. Z celého tohto prípadu, do ktorého sa zapletie aj samotná kráľovná Alžbeta I., vzniká hra Rómeo a Júlia, ktorá má obrovský úspech. Tom Stoppard a Marc Norman, výborne pracujú s nejasnosťami v živote najväčšieho anglického dramatika. Snímka je fascinujúca tým, že si ju užijú i laici a v omnoho väčšej miere aj znalci Shakespearovho života a princípov alžbetínskeho divadla.

23:50 Princezné (Princesas) Španielsko, 2005, Dráma (JOJ Cinema)
Príbeh tridsaťročnej prostitútky z robotníckej triedy Caye a jej roztomilej kamarátky a „kolegyne“ Zulemy, ktorá je zúfalá z vyhnanstva. Caye prostituuje lebo si šetrí na prsné implantáty a Zulema je prisťahovalkyňa, šetriaca peniaze pre svojho syna. Obe bývajú v rovnakom dome a hoci sú odlišné a navyše konkurentky, nájdu si k sebe cestu. Filmy Princezné zobrazuje prostitútky ako prekvapivo krehké, citlivé a smutné bytosti s tvrdými životnými osudmi.


Štvrtok

20:20 Vojna a mier II (Vojna i mir II: Natasha Rostova) Sovietsky zväz, 1966, Historický/Dráma/Vojnový (ČT art)
Na svojom prvom veľkom plese sa Nataša Rostovová zoznámila s kniežaťom Bolkonským. Zamilovali sa do seba a Andrej prichádza Rostovovcov požiadať o ruku mladej grófky. Získal síce povolenie, ale kvôli dôležitým udalostiam sa svadba odložila o rok. Tesne pred vypršaním termínu sa v salóne Elen Bezuchovovej priznáva jej brat Anatol Kuragin k svojej zúfalej láske k Nataši. Tá sa rozhodne s Anatolom ujsť… Monumentálne dielo s viac ako 100 tisíc komparzistami, nakrútené na motívy románu Leva Nikolajeviča Tolstého, vzbudilo nadšené ohlasy kritikov i divákov na celom svete. Na pozadí milostných peripetií sa odohráva boj proti Napoleonským vojskám.

21:50 Poupata, Česko, 2011, Dráma (ČT2)
Poupata sú príbehom postupného rozkladu jednej malomestskej rodiny. Agáta túži po šťastnom živote ďaleko od domova, pričom jej jedinou nádejou je útek od rodiny. Honza verí v čistotu a silu lásky, bez ohľadu na okolnosti. Kamila sa upokojuje víziou budúcnosti a nevníma biedu okolo seba.
A Jarda je presvedčený, že svet ani seba nezmení.

21:55 Armstrongova lož (The Armstrong Lie) USA, 2013, Dokumentárny (Prima MAX)
V istom, pomerne dlhom období svojho života, je Lance Armstrong prototypom amerického športového hrdinu. Prekonal rakovinu, vrátil sa späť ku cyklistike a sedemkrát vyhral Tour de France. Keď v roku 2009 začal jeho život dokumentovať držiteľ Oscara Alex Gibney, mal v pláne zobraziť príbeh nebývalého vzostupu. Všetko sa ale zmenilo po tom, čo sa priznal k dopingu.
Snímka vrhá desivé svetlo na celý svet profesionálnej cyklistiky, na absenciu etiky a všadeprítomný biznis. Najviac smutné sú však tie zábery, kde bývalý šampión Armstrong klame pod prísahou, ničí životy svojich kamarátov a všetko to ospravedlňuje svojim bojom proti rakovine.

TV tipy 10.7. - 16.7. 2017 TV tipy 10.7. - 16.7. 2017 TV tipy 10.7. - 16.7. 2017


Piatok

22:30 Argo (Argo) USA, 2012, Thriller/Historický (Dajto)
Skutočný príbeh tajnej operácie na záchranu šiestich Američanov, ktorá sa odohrala na pozadí rukojemníckej drámy v Iráne. Dňa 4. novembra 1979 obsadila skupina iránskych študentov americké veľvyslanectvo v Teheráne. Študenti zajali 52 ľudí, ktorých držali v zajatí až 444 dní. Uprostred chaosu sa podarilo šiestim Američanom utiecť a nájsť útočisko v dome kanadského veľvyslanca Kena Taylora. Špecialista na exfiltrácie Tony Mendez prišiel s plánom, prepašovať ich von ako filmový štáb kanadskej televízie CBC. Retroštylizovaná snímka pracujúca nielen s napätím, ale aj so sebareflexívnym humorom sa do dejín zapíše svojou nezabudnuteľnou únikovou sekvenciou.

23:45 Rosemaryino dieťa (Rosemary's Baby) USA, 1968, Horor/Mysteriózny/Psychologický (ČT2)
Príbeh Rosemary, mladého dievčaťa z Omahy, ktoré žije na Manhattane so svojím manželom, hercom túžiacim po sláve a úspechu, je jej subjektívnym vykreslením udalostí. Manželia si nájdu byt s veľmi milými domácimi. Po jednom z večierkov, odohrávajúcom sa v byte domácich, má Rosemary hrozný sen. Zdalo sa jej, že bola zavlečená do orgiastickej spoločnosti, pripútaná na lôžko a znásilnená akýmsi netvorom. Celý rad okolností, ktoré sprevádzajú jej tehotenstvo, ju čoraz častejšie nútia zamýšľať sa nad tým, že to možno nebol len sen. Bezbrannosť krehkej ženy, budúcej matky, obklopenej čímsi cudzím, je tu znásobená tým, že sa zlo stáva jej fyzickou súčasťou. Zaujímavosť snímky pramení najmä z toho, že ju môžeme vnímať ako psychologický portrét i démonický horor.

TV tipy 10.7. - 16.7. 2017 TV tipy 10.7. - 16.7. 2017 TV tipy 10.7. - 16.7. 2017


Sobota

14:30 Nekonečný príbeh (Die Unendliche Geschichte) NSR/USA, 1984, Dobrodružný/Fantasy (ČT2)
Malý Bastien, ktorý žije po matkinej smrti iba s otcom, je obdarený veľkou fantáziou. Jedného dňa ukradne v kníhkupectve záhadnú knihu, pred ktorou ho varoval starý predavač a azda práve preto ho mimoriadne fascinuje. Schová sa na povale školy a začne ju čítať. Kniha rozpráva o nebezpečenstve, ktoré hrozí krajine Fantázia a jej obyvateľom. Čoraz väčšiu časť krajiny pohlcuje nebezpečná Ničota. Katastrofu zavinili ľudia, ktorí stratili svoje sny, pretože práve tie tvoria piliere Fantázie. Jediný, kto môže Fantázii ešte pomôcť, je mladý Atrej, bojovník z kmeňa lovcov. Kniha čoraz väčšmi vťahuje do seba svojho čitateľa a Bastien, aby pomohol zachrániť ríšu Fantázie, sa napokon stane súčasťou jej Nekonečného príbehu. Jedno z najfantastickejších dobrodružstiev filmového plátna rozpráva o potrebe snívania, čítania a fantázie v živote každého človeka.

23:20 Pátranie po Sugar Manovi (Searching for Sugar man), Švédsko/Veľká Británia, 2012, Dokumentárny/Hudobný/Životopisný (ČT art)
V Sundance i na odovzdávaní Oscarov ocenený dokumentárny film o Rodriguezovi - slávnej rockovej hviezde, ktorá nebola. Mystifikácia, mýty a skutočnosť a pátranie po pravde sú hlavnou témou filmu, ktorá nám možno nepovie kompletný príbeh samotného hudobníka, ale odhalí nám čo to o popovom priemysle, médiách a ťažko uchopiteľnej realite. Príbeh Rodrigueza, ktorý po dvoch zabudnutých albumoch skončil svoju kariéru a pirátske kópie jeho nahrávok sa následne postarali o to, aby sa stal v Juhoafrickej republike legendou, je rozhodne ideálnym filmom na riešenie týchto problémov.

00:35 Muž bez minulosti (Mies vailla menneisyyttä) Fínsko/Nemecko/Francúzsko, 2002, Kriminálny/Romantický/Komédia/Dráma (Dvojka)
Z vlaku vystúpi muž, ale než stačí doraziť na miesto určenia, je prepadnutý, okradnutý a zmlátený do bezvedomia. Vďaka starostlivosti dvoch bezdomovcov sa uzdraví, ale len za cenu straty pamäte.
Nepamätá si nič zo svojej minulosti, ale zato všetkých prekvapí svojou činorodosťou. Potom, čo ho odmietne pracovný úrad, keďže nemá doklady ani meno, začne vypomáhať v kancelárii Armády spásy a postupne sa zbližuje so zamestnankyňou Irmou. Zároveň začína hrať v kapele, ktorá si pod jeho vedením zlepší repertoár a stane sa populárnou. Po konflikte s políciou sa však opäť prihlási jeho minulosť a je otázkou, ako s ňou naloží… Spoločensky-kritické, vážne a pritom humorné a citlivé dielo získalo na festivale v Cannes Veľkú cenu poroty a je divácky najprístupnejším dielom Akiho Kaurismäkiho.




Nedeľa

14:10 Kdyby tisíc klarinetů, Československo, 1964, Muzikál/Komédia/Fantasy (Jednotka)
Legendárny filmový muzikál sleduje grotesknú premenu zbraní na hudobné nástroje. Hudobné nástroje nemôžu nikoho zabiť, ani nikomu ublížiť. A vojaci, ako sa zdá, v týchto "zbraniach" nachádzajú ďaleko väčšiu záľubu než v čomkoľvek inom. Proti posádke je podniknutá trestná výprava, ale bezvýsledne … Obnovenie práva na radosť zo života, predznamenáva šesťdesiate roky a zachytáva prvé príznaky rodiaceho sa československého show businessu.

15:05 Tintin a jazero žralokov (Tintin et le lac aux requins) Belgicko/Francúzsko, 1972, Animovaný/Dobrodružný/Rodinný (ČT :D)
Príbeh sa odohráva v neexistujúcej Ruritánii, kde profesor Sunflower vymyslel trojrozmernú kopírku schopnú reprodukovať akýkoľvek objekt. Zlovestný Rastapopoulos, známy pod pseudonymom "Veľký žralok", sa ju snaží ukradnúť, aby sa pomocou falzifikátov umeleckých diel ukradnutých z múzeí podvodne dostal k peniazom. Tintin a jeho pes sa mu v tom snažia zabrániť. Adaptácia ďalších príbehov slávnej belgickej komiksovej série, ktorej autorom je výtvarník Hergé, opäť kreatívne obohacuje detektívny žáner o prvky sci-fi a humorný podtón.

21:15 Žiť (Ikiru) Japonsko, 1952, Psychologický/Dráma (Dvojka)
Kedži Watanabe celý život pracoval ako úradník na tokyjskej radnici. Jedného dňa sa však dozvie, že je smrteľne chorý a zostáva mu nanajvýš šesť mesiacov života. Uvedomí si, že za tých tridsať rokov nič nedosiahol, že žil iba pracovným stereotypom a neporozumením v kruhu rodiny. Tvárou v tvár smrti začne sám sebe klásť otázky o zmysle existencie a rozhodne sa zanechať po sebe na svete stopu. Muž, ktorého každý poznal ako zatrpknutého pesimistu, sa razom premení na láskavého človeka plného nádeje, ktorý s entuziazmom bojuje za výstavbu detského ihriska v chudobnej mestskej štvrti. To má byť jeho odkaz svetu, zmysel a naplnenie jeho životného putovania. Aj napriek neustálej prítomnosti smrti, nie je film Žiť melancholickým dielom. Je o radosti, ktorú nezmaže bolesť, ani smrť a po ktorej neprichádza vytriezvenie.

23:40 Ctihodné mŕtvoly (Cadaveri eccellenti) Taliansko/Francúzsko, 1976, Kriminálny/Thriller (Dvojka)
Inšpektor Rogas je poverený vyšetrovaním vraždy okresného prokurátora. Počas tohto vyšetrovania zavraždia dvoch ďalších sudcov. Ukáže sa, že všetky tri obete pracovali na tých istých prípadoch. Rogas postupne zisťuje, že korupcia a organizovaný zločin siahajú až do najvyšších politických kruhov. Preto odchádza za predsedom Najvyššieho súdu, ktorý však Rogasove teórie o sprisahaní vysokých vojenských dôstojníkov a politikov odmieta. Čoskoro na to je však aj on zastrelený. Inšpektor Rogas zistí, že je sledovaný a odpočúvaný. Nebezpečná slučka sa pomaly začína uťahovať aj okolo neho. Snímka je plná všadeprítomného strachu, ktoré akoby bolo zakorenené v celej spoločnosti. Snímka patrí do línie talianskych politických filmov, ktoré v 60. až 80. rokoch zobrazovali prepojenie politiky s mafiou a tvrdý boj vlády proti komunistom.


Seriál:

23:50 Domček z karát (House of Cards) S01-E02, USA, 2013, Politický/Dráma (ČT2)
Dom z kariet je príbehom politika Franka Underwooda, ktorý sa postupne prediera na najvyšší post americkej politiky. Bol jednou z hlavných postáv prezidentskej kampane, ale sľúbená funkcia mu bola odopretá. Z túžby po pomste začne systematicky a trpezlivo manipulovať rôznymi figúrkami na šachovnici. Pomáha mu pritom jeho manipulatívna manželka Clair. Jednou z takýchto figúrok je aj Peter Russo, kongresman s problémami s alkoholom, drogami a frivolným životom. Popritom odstraňuje z cesty aj Kerna a Blytha.


autor Marcel Šedo 10.7.2017
Meno:
ODOSLAŤ
:)
REBRÍČEK SK
01 |
návšt. 50476
02 |
návšt. 11232
03 |
návšt. 6387
04 |
návšt. 5029
05 |
návšt. 4829
06 |
návšt. 3812
07 |
návšt. 4039
08 |
návšt. 2951
09 |
návšt. 1913
10 |
návšt. 1868
REBRÍČEK US
01 |
$82,0 mil.
02 |
$7,4 mil.
03 |
$3,9 mil.
04 |
$3,2 mil.
05 |
$3,2 mil.
06 |
$2,5 mil.
07 |
$2,1 mil.
08 |
$1,7 mil.
09 |
$1,4 mil.
10 |
$1,1 mil.
SOCIÁLNE SIETE
KOMENTÁRE
Kinema.sk - filmy, seriály

sector logo
network
ISSN 1336-4197. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / Kinema s.r.o.