TV TIPY 17.7. - 23.7. 2017

TV TIPY 17.7. - 23.7. 2017

článok



Pondelok

21:05 Cabiriine noci (Le Notti di Cabiria) Taliansko/Francúzsko, 1957, Dráma/Romantický (Dvojka)
Cabiria je jednoduchá a naivná prostitútka s dobrým srdcom, ktorá stále dúfa, že nájde pravú lásku, no všetci muži, ktorých stretne, ju len využívajú. Pasák jej ukradne peniaze a zhodí ju do rieky a pre herca Alberta je len hračkou na krátky čas. Ani nenápadný účtovník Oscar, do ktorého sa zamiluje, to s ňou nemyslí úprimne a zaujímajú ho len jej peniaze. Film, v ktorom podáva skvelý herecký výkon režisérova manželka Giulietta Masina, získal Oscara za najlepší zahraničný film. Jeden z raných Felliniho filmov, ešte ovplyvnený talianskym neorealizmom, ukazuje neprikrášlený obraz rímskej periférie. V jeho snímke však nie je len zmar, ale aj neskrotná radosť zo života a oslava života tých najchudobnejších.

21:45 Stratené v preklade (Lost in Translation) USA/Japonsko, 2003, Dráma/Romantický/Komédia (ČT2)
Bob Harris a Charlotte sú dvaja Američania v Tokiu. Charlotte je mladá žena, ktorá cestuje po svete so svojim workoholickým manželom, ktorého kvôli práci ani nevidí. Bob je starnúca filmová hviezda, ktorá má v meste nakrúcať reklamu na whiskey. Zo svojho života sú obaja frustrovaní a nemôžu spávať. Jednej noci sa náhodne zoznámia v hotelovom bare a ich nečakané stretnutie okamžite prerastie v priateľstvo. Túlajú sa podnikmi Tokia a zažívajú pritom neuveriteľné stretnutia s jeho obyvateľmi.

23:30 Opičiny (Monkey Business), USA, 1931, Komédia (ČT art)
Bratia Marxovci - Harpo, Chico, Groucho a Zeppo – sa na svojom úteku pred autoritami ukryjú na luxusnej lodi a nechajú se najať ako bodyguardi svojich gangsterských oponentov. Žiadna žena navyše neodolá romantickej prechádzke po lodi s roztomilým Grouchom. Bratia Marxovci rezignovali na príbeh a užívajú si vytváranie chaosu na zaoceánskej lodi, kde sú čiernymi pasažiermi.

TV tipy 17.7. - 23.7. 2017 TV tipy 17.7. - 23.7. 2017 TV tipy 17.7. - 23.7. 2017


Utorok

20:55 Amarcord (Amarcord) Taliansko/Francúzsko, 1973, Dráma/Komédia (Dvojka)
Jeden z najznámejších filmov režiséra Federica Felliniho mieša s poetickou ľahkosťou predstavy a autobiografické spomienky na detstvo strávené za Mussolliniho éry v prímorskom Rimini. V pomerne voľnom toku rôznych drobných životných etúd predstavuje Fellini rôzne postavičky a figúrky, obývajúce bizarný priestor letoviska. Felliniho filmové alterego – Titto - diváka zoznamuje so svojou svojráznou rodinou, zásadovým otcom, ktorý neznesie neposlušnosť, starým otcom, večným bonvivánom, bláznivým strýcom Teom, spolužiakmi z gymnázia, prsnatou trafikantkou, aj s veselou kaderníčkou Gradiscou.

21:05 Kaos (Kaos) Taliansko, 1984, Dráma/Komédia (ČT art)
Poviedkový film bratov Tavianovcov vznikol na motívy Noviel na celý rok od Luigiho Pirandella. V prológu sledujeme krkavca, ktorého pastieri nájdu sedieť na vajíčkach. Vtáka začnú týrať, hádžu po ňom vajíčka a na krk mu uviažu zvonec. Krkavec následne krúži nad krajinou a kam zamieri, tam sa odohrá príbeh. Snímka podáva, čo najvernejší obraz Sicílie a jej spoločenských problémov. Okrem toho sa však Tavianovci snažia ukázať aj nadčasové hodnoty. Jeden z príbehov rozpráva o matke, ktorá sa mysľou upína k svojim synom v zámorí a ignoruje toho, ktorého má na blízku. Ďalší sleduje manžela, ktorý zatajuje svojej manželke chorobu. V inom zasa vidíme hrnčiara, ktorý uväznil samého seba v obrovskom džbáne...

21:50 Návrat idiota (Návrat idiota), Česká republika/Nemecko, 1999, Romantický/Komédia/Dráma (ČT2)
František prežil väčšinu svojho života za múrmi psychiatrickej liečebne a po prepustení objavuje úplne nový svet. Vracia sa ku svojej jedinej rodine, ktorá však o jeho existencii doteraz nevedela. Ich vzájomné vzťah sú však pre Františka príliš prepletené a postupne sa zamotáva do milostných i príbuzenských konfliktov. Postupne sa im však naučí rozumieť a to dokonca lepšie než rozumejú sami sebe. Kto však pomôže Františkovi opätovne sa zaradiť do života? Snímka tematizujúca problémy inakosti, ale aj krásu „čistej duše“ bola ocenená 5 Českými levmi.


Streda

20:15 Kapitán Phillips: Prepadnutie lode Alabama (Captain Phillips), USA, 2013, Životopisný/Thriller (Dajto)
Kapitán Philips je príbeh inšpirovaný skutočnou udalosťou prepadnutia americkej nákladnej lode Maersk Alabama somálskymi pirátmi, ku ktorému došlo v roku 2009, 230 km od somálskeho pobrežia. Rozprávanie sa zameriava primárne na vzťah medzi veliacim dôstojníkom lode, kapitánom Richardom Phillipsom, a veliteľom somálskych pirátov Museom, ktorý Phillipsa využíva ako rukojemníka. Vidíme tak súboj dvoch charakterov, ktoré rozhodne nemôžeme nazvať čiernobielymi, pretože celá situácia je úplne mimo ich kontroly. Známy režisér Paul Greengrass zároveň divákov do filmu vťahuje svojim naturalistickým štýlom a strihovou rýchlopaľbou, tak ako to predviedol i vo svojich predchádzajúcich filmoch a opäť tak prináša kombináciu napínavého thrilleru so zamyslením sa nad dôsledkami globalizácie.

20:55 Accattone (Accattone) Taliansko, 1961, Dráma (Dvojka)
Debut talianskeho režiséra Piera Paola Pasoliniho je drsným portrétom života lumpenproletariátu na periférii Ríma. Spodina, zlodeji, prostitútky a pasáci tu žijú v chudobe a izolácii, bez nádeje i vôle na zmenu. Pasák Vittorio Accattone si zarába na živobytie ako „ochranca“ prostitútky Maddaleny. Keď však Maddalenu zatknú, musí si Accattone nájsť nový zdroj obživy. Ťažko sa pretĺka až kým nestretne pôvabnú a naivnú Stellu a nenahovorí ju na prostitúciu. S poetizovanou surovosťou prostredia a rozprávania kontrastuje Bachova hudba, ktorá zdôrazňuje mystický rozmer príbehu pasáka. Snímka je krutou obžalobou spoločnosti, ktorá sa vždy vyvŕši na tých najbezmocnejších.

TV tipy 17.7. - 23.7. 2017 TV tipy 17.7. - 23.7. 2017 TV tipy 17.7. - 23.7. 2017


Štvrtok

20:20 Vojna a mier III (Vojna i mir III: 1812 god) Sovietsky zväz, 1967, Dráma/Vojnový (ČT art)
Napoleon už pokoril polovicu Európy. Ovládol Holandsko, Rakúsko, Taliansko, Poľsko, Španielsko i Nemecko a 12. júna 1812 prekročil ruské hranice a zaútočil na Rusko. Mladý Peter Rostov oznamuje rodičom svoj úmysel nastúpiť na vojenskú službu. Ruské vojská ustupujú a modlia sa k ikone Matky Božej. Vo svojom sídle umiera knieža Bolkonskij a medzi Natašou Rostovovou a Pierrom Bezuchovom vzniká dôverný vzťah. Jeden z najväčších veľkofilmov všetkých čias bol nakrútený na motívy rovnomenného románu Leva Nikolajeviča Tolstého.

21:05 Nájomník (Le locataire) Francúzsko, 1976, Thriller/Mysteriózny (Dvojka)
Nenápadný úradník Trelkovsky si prenajme v Paríži byt, ktorého predchádzajúca nájomníčka, egyptologička Simone Choule, sa pokúsila o samovraždu skokom z okna. Trelkovsky navštívi Simone v nemocnici, kde sa zoznámi s jej priateľkou Stellou, s ktorou nadviaže vzťah. Postupne však nadobudne presvedčenie, že susedia sa proti nemu sprisahali aby ho dohnali k rovnakému koncu ako Simone. Polanski v Nájomníkovi pracuje s podobným konceptom, ako v predchádzajúcich dielach Rosemary a Hnus. Opätovne tu tak rozvíja temnú, paranoidnú atmosféru s postavou, ktorá sa postupne prepadáva do šialenstva. S typickým cynizmom sleduje likvidáciu jednotlivca spoločnosťou s vlastnými zvrátenými pravidlami.

21:55 Štěstí, Česko, 2005, Dráma (ČT2)
Hlavná hrdinka príbehu Monika sa musí rozhodnúť, či obetuje vysnívanú cestu do Ameriky za svojim priateľom, kvôli tomu, aby sa starala o deti svojej najlepšej kamarátky. Jej najväčšou oporou sa stane Toník, s ktorého pomocou sa deťom snaží nahradiť chýbajúcu rodinu. Postupom času uňho nachádza aj lásku. Aj napriek tvrdým životným osudom a pomerne nehostinnému prostrediu, rozpráva tento film o skutočnom Šťastí.

TV tipy 17.7. - 23.7. 2017 TV tipy 17.7. - 23.7. 2017 TV tipy 17.7. - 23.7. 2017


Piatok

21:00 Tess (Tess) Francúzsko/Veľká Británia, 1979, Romantický/Dráma (Dvojka)
Adaptácia románu Thomasa Hardyho o osude jednoduchého vidieckeho dievčaťa Tess, ktorú otec posiela na šľachtické sídlo po tom, čo sa dozvedá, že sú so šľachtickou rodinou možno príbuzensky spriaznení. Tu ju mladý šľachtic zvedie, Tess otehotnie a po smrti svojho dieťaťa odchádza pracovať na mliečnu farmu, kde sa zoznamuje so svojou životnou láskou Angelom. Angel sa však nedokáže vyrovnať s jej minulosťou a v svadobnú noc ju vyháňa. Zúfalá Tess sa vracia k svojmu šľachtickému milencovi a postupne smeruje k záhube… Presné vykreslenie atmosféry viktoriánskeho Anglicka a feministický podtón, dopĺňa inšpirácia anglickou krajinomaľbou.

23:40 Deň kobyliek (The Day of the Locust) USA, 1975, Dráma/Thriller (ČT2)
Hollywood, továreň na sny, sa začne meniť na nočnú moru v momente, keď sa mladý, nádejný režisér zamiluje do začínajúcej herečky a chce z nej urobiť hviezdu. Čím bližšie spoznáva jej rodinné zázemie, tým bolestivejšie je pre neho pozerať sa na jej súžitie s alkoholickým otcom a nábožensky sfanatizovanou rodinou a známymi. Mimoriadne tvrdá a anti-americká obžaloba Hollywoodu, malomeštiactva, fanatizmu a konzumného spôsobu života, ktorá na záver naberie nečakane brutálne obrátky.

00:35 Nevinnost, Česko, 2011, Dráma/Thriller (Doma)
Charizmatický a všeobecne uznávaný lekár Tomáš Kotva je neplnoletou pacientkou Olinkou obvinený zo sexuálneho zneužívania. Policajným vyšetrovateľom sa stáva špecialista na danú oblasť Láďa, ktorý je však aj exmanželom Tomášovej ženy Milady. Tomáš sa ocitá vo väzení, kvôli čomu trpí celá jeho rodina. Dosiaľ relatívne fungujúce rodinné vzťahy sa začnú spoľahlivo rozleptávať a postupne sa začínajú v skrini objavovať kostlivci. Do toho všetkého tlak susedov, médií a zničenie povesti.

TV tipy 17.7. - 23.7. 2017 TV tipy 17.7. - 23.7. 2017 TV tipy 17.7. - 23.7. 2017


Sobota

20:00 Posledný cisár (The Last Emperor) Veľká Británia/Francúzsko/Taliansko/Hong Kong, 1987, Dráma/Historický/Životopisný (ČT2)
Mal len tri roky, keď sa stal vladárom polovice ľudstva a zároveň posledným čínskym cisárom. S pomocou svojho škótskeho učiteľa spoznal nutnosť reforiem vo svojej ríši. Bohužiaľ, až príliš neskoro. V roku 1924 ho vyhnali zo Zakázaného mesta, potom prišla 2. svetová vojna a nakoniec komunistický režim a kultúrna revolúcia. Ku koncu svojho života si musel kúpiť vstupenku, aby mohol uvidieť legendárny Dračí trón. Snímka ovenčená ôsmymi Oscarmi je smutným veľkofilmom o tom, že zdanlivo všemocný vládca nezmôže proti dejinným zlomom vôbec nič.

22:35 Zóna smrti (S.P.L.: Sha Po Lang) Hong Kong/Čína/Macao, 2005, Akčný/Kriminálny/Thriller (Plus)
Víťaza Hong Kong Film Awards za najlepšiu akčnú choreografiu by sme mohli bez preháňania označiť za predchodcu indonézskej Prepadovky. Bojové scény vo filme patria medzi to najlepšie a najinovatívnejšie čo v Hongkongu vzniklo a to najmä z toho dôvodu, že elegantné kung fu nahradili drsné, realistickejšie a mimoriadne krvavé súboje. Vo filme zároveň nehrá druhé husle ani príbeh. Mafiánsky boss Po (Sammo Hung) zabije detektívovi Chanovi (Simon Yam) brata. Chan odíde do výslužby a spolu so svojím nástupcom, detektívom Ma (Donnie Yen) sa vydáva na cestu pomsty. Sha Po Lang je tak okrem ultimátneho akčného zážitku aj zamyslením sa nad cestou pomsty i morálkou policajtov a mafie.

23:55 Svetlá v súmraku (Laitakaupungin valot) Fínsko/Nemecko/Francúzsko, 2006, Dráma/Kriminálny (Dvojka)
Koistinen sa zamestná ako nočný strážca v helsinskej bezpečnostnej agentúre. Každodennú rutinu mlčanlivého muža naruší krásna, ale chladná blondínka Mirja, ktorá mu zlomí srdce a zatiahne ho do sveta zločinu. Ďalšou ženou v Koistinenovom živote je nenápadná Aila, ktorá sa mu pokúša pomôcť. Snímka o odcudzení jednotlivcov v dôsledku postupného zániku pút v modernej spoločnosti. Kaurismäkiho film je minimalistický, mierne štylizovaný a vo svojej pravdivosti mimoriadne smutný.




Nedeľa

15:05 Námestie svätej Alžbety, Československo, 1965, Dráma/Historický/Vojnový (Jednotka)
Filmový prepis rovnomenného románu Rudolfa Jašíka. Dej filmu je situovaný do prvých rokov druhej svetovej vojny, kde zachytáva politickú a spoločenskú atmosféru jedného zo slovenských mestečiek, ktoré žije ďaleko od sveta a vojny. Pod povrchom prebieha tragický proces rozpadu charakterov i dozrievania vzťahov. Film je príbehom Evy a Igora, ich lásky, násilne prerušenej vplyvom politických udalostí. V tejto epoche osobných i spoločenských tragédií sa z detí takmer cez noc stávajú dospelí.

20:00 Fort Apache (Fort Apache) USA, 1948, Western (ČT2)
Svoje preloženie do Fort Apache pociťuje plukovník Owen Thursday ako neospravedlniteľné pokorenie. Hrdina občianskej vojny bude veliť vojakom niekde na okraji divočiny. Svoju nespokojnosť a pohŕdanie dáva všetkým prítomným jasne najavo. Práve tu je však dôležité zostať v pozore, keďže naokolo sa pohybujú nepriateľsky naladené kmene Indiánov. Kapitán Kirby York sa snaží krotiť svojho nadriadeného, ktorý odmieta riešiť konflikty dohodou. Rýchlou porážkou Apačov sa snaží posilniť svoje postavenie a nezaujíma sa o životy ostatných ľudí. Snímka od klasika americkej kinematografie Johna Forda, v hlavných úlohách s Johnom Waynom a Henrym Fondom.

21:20 Sedem samurajov (Šičinin no samurai) Japonsko, 1954, Dráma/Akčný/Historický (Dvojka)
Príbeh najlegendárnejšieho samurajského filmu všetkých čias sa odohráva v 17. storočí na japonskom vidieku. Chudobných roľníkov rok čo rok sužujú nájazdy lúpežnej bandy, ktorá ich pod hrozbou smrti zakaždým oberie o všetku úrodu. Zúfalí dedinčania sa nedokážu brániť proti obrovskej presile banditov, ale podarí sa im najať si skúseného samuraja. Ten prisľúbi, že za odmenu troch jedál denne pre dedinu najme skupinu samurajov a spoločne ju ubránia pred ďalším lúpežným nájazdom. Majstrovské dielo japonského režiséra Akiru Kurosawu inšpirovalo mnohé generácie filmových tvorcov i divákov. Snímka zobrazuje zánik jednej éry – éry samurajov a s nimi spojeného kódexu bušidó, trpezlivosti a cti.

22:30 Terapia láskou (Silver Linings Playbook) USA, 2012, Romantický/Komédia/Dráma (Plus)
Učiteľ dejepisu, Pat Solatano, prišiel behom chvíle o manželku, prácu, dom i celý svoj doterajší život. Po následnom psychickom zrútení strávil osem mesiacov v psychiatrickej liečebni. Po návrate sa mu jeho rodičia zo všetkých síl snažia pomôcť a aj samotný Pat je odhodlaný zmeniť svoj život, akurát musí neustále premáhať nezvládnuteľné návaly hnevu. Domnieva sa, že jediný spôsob ako získať stratenú pohodu, je návrat k svojej manželke Nikki a životu aký predtým viedol. Jedného dňa však spozná Tiffany, ktorá taktiež trpí psychickými problémami. Dohodnú sa, že kým ona mu bude pomáhať zblížiť sa s Nikki, on bude jej partnerom v tanečnej súťaži. Pomerne tradičná schéma je ozvláštnená šialenými charaktermi dvoch psychicky labilných ľudí. Práve tie vytvárajú z konvenčného príbehu sériu mimoriadne vtipných a autenticky pôsobiacich scén.


autor Marcel Šedo 17.7.2017
Meno:
ODOSLAŤ
:)
REBRÍČEK SK
01 |
návšt. 50476
02 |
návšt. 11232
03 |
návšt. 6387
04 |
návšt. 5029
05 |
návšt. 4829
06 |
návšt. 3812
07 |
návšt. 4039
08 |
návšt. 2951
09 |
návšt. 1913
10 |
návšt. 1868
REBRÍČEK US
01 |
$82,0 mil.
02 |
$7,4 mil.
03 |
$3,9 mil.
04 |
$3,2 mil.
05 |
$3,2 mil.
06 |
$2,5 mil.
07 |
$2,1 mil.
08 |
$1,7 mil.
09 |
$1,4 mil.
10 |
$1,1 mil.
SOCIÁLNE SIETE
KOMENTÁRE
Kinema.sk - filmy, seriály

sector logo
network
ISSN 1336-4197. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / Kinema s.r.o.