TV TIPY 29.8. - 3.9. 2017

TV TIPY 29.8. - 3.9. 2017

VOD recenzia



Utorok

15:15 Kapitán Dabač, Československo, 1959, Vojnový/Dráma (Jednotka)
Dráma mladého dôstojníka slovenskej armády, ktorý si počas bojov na Ukrajine postupne uvedomuje hrôzy fašizmu. Po návrate na Slovensko sa zapojí do SNP. Nedokáže však prekonať postoj samotára, ani pochybnosti o zmysle partizánskej činnosti. Legendárna snímka Paľa Bielika je považovaná za akýsi vojnový western. Predstavuje snímku, ktorá v období otepľovania po roku 1956 začala zobrazovať partizánov aj ako individuality s vlastnými duševnými strasťami a nie ako jednoliatu masu dokonalých nadhrdinov. Výsledkom tak je skutočný žánrový film a nie čiernobiela agitka.

16:55 Vlčie diery, Československo, 1948, Vojnový/Dráma (Jednotka)
Debut Paľa Bielika z čias Slovenského národného povstania. Vo filme sú použité autentické zábery zo SNP a postupu Sovietskej armády. Pri nakrúcaní pomáhala Československá armáda a Zväz partizánov. Autori filmu ešte s čerstvými skúsenosťami vytvorili obraz rodiny Svrčinovcov, ktorý dodnes ostal vzorom kolektívneho portrétu a do istej miery symbolizuje celonárodný odpor proti domácemu a nemeckému fašizmu. Keďže Bielik nakrúcal film pred februárom 1948, sprostredkúva ešte neskreslený pohľad na SNP.

23:55 Gangy New Yorku (Gangs of New York) USA/Taliansko, 2002, Kriminálny/Dráma/Historický (Film +)
Film Martina Scorseseho Gangy New Yorku sa odohráva v 60. rokoch 19. storočia na juhu Manhattanu. Práve prebieha občianska vojna a Amerika sa zmieta v chaose. Chudobní obyvatelia štvrte Five Points však navyše trpia aj vojnou znepriatelených gangov. V období smrti, kriminality a korupcie sa odohráva príbeh írskeho prisťahovalca Amsterdama Vallona, ktorý sa vracia z väzenia, aby sa pomstil za smrť svojho otca šéfovi protiprisťahovaleckého gangu Williamovi Cuttingovi, alias Bill the Butcherovi. Jeho snahu o infiltráciu do skupiny však pokazí stretnutie s tajomnou vreckárkou Jenny Everdeane.

TV tipy 29.8. - 3.9. 2017 TV tipy 29.8. - 3.9. 2017 TV tipy 29.8. - 3.9. 2017


Streda

20:25 Dvanásť opíc (Twelve Monkeys) USA, 1995, Sci-fi/Thriller/Mysteriózny (Jednotka)
V roku 1996 neznámy smrtiaci vírus takmer vyhladil ľudstvo. Posledná skupinka ľudí sa presťahovala pod zem, pretože zemský povrch je naveky kontaminovaný. V roku 2035 je väzeň James Cole vybraný pre dôležitú misiu. Má sa vrátiť v čase do roku 1996 a zistiť čo najviac informácií o mystickej skupine s názvom "Armáda 12 opíc", ktorá je pravdepodobným strojcom vírusu. Cole s však kvôli chybe vracia až do roku 1990, kde ho zavrú na psychiatrickú kliniku. Jeho doktorka Kathryn Raillová mu spočiatku neverí, ale keď sa Cole vráti zo zavretej cely postrelený projektilom z 1. svetovej vojny, začína meniť prehodnocovať svoje postoje. Ďalšia podmanivá vízia legendárneho Terryho Gilliama očarí predovšetkým svojou kyberpunkovou mizanscénou a slušnou dávkou anarchizmu.

20:55 Jazda vysočinou (Ride the High Country) USA, 1962, Western (Dvojka)
Starnúci Steve Judd a Gil Westrum bývali kedysi vynikajúcimi strelcami a strážcami zákona. Keď sa spolu po dlhej dobe opäť stretnú v Sacramente, má Judd pre banku zabezpečiť prevoz vykúpeného zlata od zlatokopov v horách Sierra Nevady. Je to veľmi nebezpečná a nevďačná úloha, ktorú nemôže vykonať sám. Preto je rád, keď mu Gil prisľúbi pomoc. Ako tretieho k sebe priberú Gilovho mladého priateľa Hecka Longtreeho a na ceste sa k nim pripojí mladé farmárske dievča Elsa. Poetický príbeh o priateľstve narúša klasické žánrové klišé a dodnes dokáže očariť nádhernými prírodnými panorámami.

21:40 Pred polnocou (Before Midnight) USA, 2013, Romantický/Dráma (ČT art)
Pred úsvitom, Pred súmrakom a Pred polnocou sú tri filmy Richarda Linklatera o milencoch - Američanovi Jessem a Francúzke Celine. V zatiaľ poslednom dieli sú už manželmi, ktorí vychovávajú dve dcéry. Obaja sú starší a múdrejší, ale aj stratenejší. Spoločne trávia letnú dovolenku v slnečnom Grécku. Jesse tu hľadá inšpiráciu pre svoje písanie, avšak Celine už unavuje byť stále zvodnou francúzskou múzou. Romantické chvíle narušuje neodbytná realita: rozhovory na tému stereotypný rodinný život, výchova detí, práca, nenaplnené sny a priania a pomalé vyprchávanie lásky. Pred polnocou je príbehom dvoch ľudí, ktorí kvôli spomienkam zmenili svoje životy a urobili to, čo na začiatku nechceli dopustiť.


Štvrtok

20:20 Tlkot srdca (Heart Beat) USA, 1980, Dráma (ČT art)
V roku 1957 vydal Jack Kerouack svoj román Na ceste, ktorý preslávil beatnickú vlnu na celom území USA. O tom, čo sa na tejto ceste dialo rozpráva práve film Tlkot srdca. Film zachytáva život prvých beatnikov a ich slávnu púť z Maine do Mexika, počas ktorej Neal a Carolyn Cassadyovci a Kerouack zažili všetko, čo bolo dovtedy zákazané. Kniha aj snímka sa ostro postavili proti malomestskému pokrytectvu a tupému konzumu vtedajšej Ameriky.

20:40 Locke (Locke) Veľká Británia/USA, 2013, Dráma (Film +)
Ivan Locke má manželku, dvoch synov a dobrú prácu. Je noc a práve je na ceste z Birminghamu do Londýna a v aute uskutoční niekoľko telefonických hovorov, ktoré mu natrvalo zmenia život. Hovorí so svojou ženou, synmi, s bývalou kolegyňou Bethan, so šéfom Garethom a kolegom Donaldom a snaží sa presadiť rozhodnutia, ktoré prijal pred niekoľkými hodinami. Prakticky celá snímka sa odohráva v jednom aute, kde sledujeme one man show Toma Hardyho.

22:05 Za slnkom (Abril Despedaçado) Brazília/Francúzsko/Švajčiarsko, 2001, Dráma (Dvojka)
Hlavnými hrdinami filmu sú dve rodiny obývajúce protiľahlé brehy rieky na brazílskom vidieku. Medzi týmito dvoma rodmi od nepamäti panuje nenávisť kvôli starému sporu o pozemky. A od nepamäti pestujú oba rody tradíciu pomsty: syn jednej rodiny zavraždí syna druhej a keď krv na košeli zavraždeného vyvesenej na slnku i daždi zožltne, je čas na odvetu. Dvadsaťročný mladík čelí dileme. Má vykonať pomstu, keď na neho príde rad, dodržať rodinnú tradíciu a zachovať česť rodu, keď chce zachrániť svojho mladšieho brata pred smrťou? Slknom vyprahnuté priestranstvá brazílskej pustiny sú kulisou pre zápas medzi nezmyslenou túžbou po pomste a pýchou na jednej strane a túžbou po vymanení sa z determinácie osudu a úniku do iného sveta na strane druhej.

TV tipy 29.8. - 3.9. 2017 TV tipy 29.8. - 3.9. 2017 TV tipy 29.8. - 3.9. 2017


Piatok

18:35 Mary a Max (Mary and Max) Austrália, 2009, Animovaný/Komédia/Dráma (JOJ Cinema)
Mary Daisy Dinkle je bacuľaté osemročné dievča žijúce na predmestí Melbourne. Max Horowitz je obézny štyridsaťročný žid z New Yorku, trpiaci Aspergerovým syndrómom. Medzi oboma sa v priebehu rokov objavuje silné puto, ktoré prekonáva všetky vzostupy a pády. Na svojej ceste musia čeliť mnohým prekážkam - autizmu, taxidermii, psychiatrii, alkoholizmu, obezite, kleptománii, sexuálnym rozdielom, agorafóbii atď. Melancholická tragikomédia so svojim svojráznym humorom a animáciou a vážnymi témami rozhodne nie je pre každého, ale patrí medzi najoriginálnejšie animované filmy posledných rokov.

22:45 Panna zázračnica, Československo, 1966, Poetický/Komédia/Dráma (Dvojka)
Film zachytáva život mladej generácie umelcov, formujúcej sa uprostred vojny. Anabella - mladé krásne dievča sa zoznámi so skupinou priateľov, rozochvieva v nich túžby a stane sa predmetom ich predstáv. Očarení jej "zázračnosťou" však nevidia Anabellin smútok, ktorý vyústi v jej tragický koniec. Film vznikol podľa rovnomennej knihy Dominika Tatarku.

23:25 Pasca (Bound) USA, 1996, Kriminálny/Thriller/Romantický (ČT2)
Caesar perie pre gang špinavé peniaze. Jeho atraktívne dievča Violet sa stretáva s Corky, ktorú práve prepustili z väzenia. Aj napriek prefíkanosti Caesar netuší, že práve tieto dve ho môžu o peniaze pripraviť. Dievčatá navyše podľahnú vzájomnej fyzickej atraktívnosti. Snímka však nie je klasickým erotickým thrillerom. Už v tomto filme sestry Wachovské ukázali niečo zo svojho unikátneho štýlu a pracujú s množstvom zvratov a prekvapení.

TV tipy 29.8. - 3.9. 2017 TV tipy 29.8. - 3.9. 2017 TV tipy 29.8. - 3.9. 2017


Sobota

20:15 House of Sand and Fog (Dom z piesku a hmly) USA, 2003, Dráma/Psychologický (JOJ Cinema)
Mladá Kathy Nicol sa pokúša nájsť nový zmysel života po tom, ako sa jej podarilo dostať z bludného kruhu závislosti na alkohole. Kvôli súhre niekoľkých okolností ju vysťahujú z jej domu na pobreží, ktorý pre ňu predstavoval poslednú životnú istotu. Dom má byť predaný v dražbe hlboko pod cenu, čo predstavuje životnú príležitosť pre iránskeho imigranta Behraniho. Bývalý plukovník iránskeho letectva síce odchádza z domu každé ráno bezchybne oblečený, v skutočnosti však v tajnosti tvrdo manuálne pracuje, aby manželke a synovi zaistil aspoň zlomok z ich bývalej vysokej životnej úrovne. Obaja protivníci, ktorých rozdeľujú hlboké názorové i kultúrne rozdiely spolu zvedú neľútostný súboj o stavbu, ktorá pre nich predstavuje naplnenie ich sna.

20:40 Kristove roky, Československo, 1967, Dráma/Novovlnný (Dvojka)
Maliar Juraj, Slovák žijúci v Prahe, si po tridsiatke so skrývanou bezradnosťou uvedomuje bezcieľnosť svojho doterajšieho života bez záväzkov a povinností. Postupne si vo vzťahu k blízkym ľuďom uvedomuje svoje životné postavenie, aby nakoniec dospel k pokusu začať žiť svoj život nanovo a lepšie. Jakubiskov celovečerný debut je azda najradikálnejším dielom legendy slovenského filmu. Bláznivosť, absencia kauzality či silného príbehu spojená s „prepáleným“ svetlom Lutherovej kamery odzrkadľuje lásku k hre, karnevalovosti, voľnosti a slobode zlatých šesťdesiatych.

23:20 Withnail a ja (Withnail & I) Veľká Británia, 1987, Komédia/Dráma (ČT art)
Kultová konverzačná komédia o dvoch nezamestnaných hercoch Withnailovi a Marwoodovi, ktorí sa rozhodnú vyraziť z Londýna na vidiek, kde má Withnailov strýko chatu. Za pomoci humoru a alkoholu napokon zistia, že ich schopnosti prežiť tu vlastnými silami sú prakticky nulové. Deziluzívna cesta z mesta je vlastne pojednaním o precitnutí do reality. Snímka navodzuje dojem drogami poznačeného vnímania skutočnosti a to bez výraznej štylizácie.

TV tipy 29.8. - 3.9. 2017 TV tipy 29.8. - 3.9. 2017 TV tipy 29.8. - 3.9. 2017


Nedeľa

09:20 Azur a Asmar (Azur et Asmar) Francúzsko, 2006, Animovaný/Rodinný (ČT :D)
Žili raz dvaja priatelia - Azur, blonďavý syn boháča s modrými očami a tmavovlasý syn pestúnky, Asmar, s tmavými očami. Keď boli malí, milovali sa ako bratia. Keď však vyrástli, stali sa z nich súperi v boji o lásku princeznej Maghreb. Pestrofarebný príbeh plný nebezpečenstva, kúziel a zázrakov od legendy francúzskej animácie Michela Ocelota.

15:05 Cesta do pravěku, Československo, 1955, Dobrodružný/Animovaný/Fantasy (Jednotka)
Fantastický animovaný film o výprave štyroch chlapcov do praveku je jedným z najslávnejších animovaných filmov všetkých čias. Snímka ovplyvnená verneovkami sleduje chlapcov na ich ceste loďkou do tajomnej jaskyne, kde sa dostanú do doby ľadovej, treťohôr, druhohôr, Carbonu a Siluru. Snímka predstavuje oslavu čírej imaginácie a vďaka chytľavému, naivnému nadšeniu aj skvelú výukovú pomôcku. Zároveň ide o priekopnícku snímku, čo sa týka použitia filmových trikov, ktorá urobila z Česka jednu z kinematografických veľmocí.

21:20 Dode's-Ka Den (Dó desu ka den) Japonsko, 1970, Sociálna dráma (Dvojka)
Tragikomické epizódy zo života obyvateľov žobráckej štvrte v povojnovom Tokiu sú smutnokrásnym vyjadrením lásky a obdivu k ľuďom, ktorým sny pomáhajú v každodennom boji o prežitie v nehostinnom svete. Príbeh posplietaný z osudov viacerých obyvateľov slumu zachytáva retardovaného chlapca, ktorý celé dni riadi imaginárnu električku, deti, ktoré kradnú, aby priniesli rodičom peniaze a útrapy celej jednej generácie. Názov filmu vyjadruje rytmické skandovanie chlapca napodobňujúce zvuk vlaku, ktorý preňho predstavuje zosobnenie všetkej krásy a luxusu. Film je adaptáciou románu Šúgoróa Jamamota a predstavuje dôležitý míľnik v kariére i živote Akiru Kurosawu. Vo filme nehrala ani jedna z jeho hviezd, ide o jeho prvý film nakrútený vo farbe a po dlhom čase aj prvý veľký komerčný neúspech, po ktorom sa pokúsil o samovraždu. Pre mňa osobne ide o jeden z jeho najlepších filmov.


autor Marcel Šedo 29.8.2017
Meno:
ODOSLAŤ
:)
REBRÍČEK SK
01 |
návšt. 6379
02 |
návšt. 3868
03 |
návšt. 3865
04 |
návšt. 3518
05 |
návšt. 2098
06 |
návšt. 1798
07 |
návšt. 2057
08 |
návšt. 1557
09 |
návšt. 764
10 |
návšt. 551
REBRÍČEK US
01 |
$80,0 mil.
02 |
$16,0 mil.
03 |
$11,0 mil.
04 |
$10,0 mil.
05 |
$3,3 mil.
06 |
$2,4 mil.
07 |
$2,2 mil.
08 |
$1,9 mil.
09 |
$1,5 mil.
10 |
$1,4 mil.
SOCIÁLNE SIETE
KOMENTÁRE
Kinema.sk - filmy, seriály

sector logo
network
ISSN 1336-4197. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / Kinema s.r.o.