TV TIPY 5.9. - 10.9. 2017

TV TIPY 5.9. - 10.9. 2017

článok



Utorok

15:25 El Cid - Najväčší španielsky hrdina (El Cid) Taliansko/USA, 1961, Romantický/Vojnový/Životopisný (Film+)
Španielsky rytier Rodrigo Díaz de Vivar, prezývaný El Cid a jeho nedosiahnuteľná láska Jimena sú hrdinami príbehu o odvahe a cti, o túžbe vzoprieť sa vžitým pravidlám, o láske a priateľstve, o dôvere a dodržiavaní sľubov. Šľachetný kastílsky rytier El Cid, ktorého za vlády kráľa Ferdinanda vyhlásili za zradcu, sa stal národným hrdinom - zjednotil Španielsko, spojil španielskeho kráľa a Maurov v boji proti arabským útočníkom z Afriky, odrazil nájazdy arabských kmeňov a stal sa legendou. Jeden z najvýpravnejších filmov všetkých čias nás zavedie na pyrenejský polostrov do čias občianskej vojny okolo v roku 1060 a ukáže nám, ako sa v temnom stredoveku milovalo, bojovalo a zomieralo za rytierske ideály. Snímka zo zlatého obdobia Hollywoodu dodnes zaujme prepracovanou výpravou, nesmrteľnou ústrednou melódiou a krajinnými panorámami.

21:00 Richard Müller: Nespoznaný, Česko/Slovensko, 2016, Dokumentárny/Životopisný (ČT2)
Intímny vhľad do života legendárneho speváka Richarda Müllera na pozadí jeho koncertného turné s kapelou Fragile. Müller a Fragile tentoraz koncertujú netradične bez akýchkoľvek hudobných nástrojov. Film sa norí do Richardových aktuálnych pocitov, ktoré silno ovplyvňuje mániodepresia, ktorou dlhodobo trpí. Sonduje však aj v minulosti, ktorá otvára dvere do časti jeho speváckej kariéry sprevádzanej turbolentnými vzťahmi so ženami a drogami. Tie sú kľúčom k pochopeniu jeho osobnosti i speváckej kariéry. Film nekompromisne bez pretvárky nahliada do Richardovho vnútra, i do zákulisia samotnej produkcie turné. Snímka je skutočne drsným portrétom umelca, ktorý uviazol v náručí pochlebovačov a gýčiarov, avšak režisér Miro Remo si udržiava odstup a neparazituje na jeho zlom psychickom stave.

22:00 Volavka (Mou gaan dou) Hong Kong, 2002, Kriminálny/Dráma/Thriller (Film+)
Dvaja kadeti sú vplyvom okolností donútení nasledovať dve rozdielne cesty. Minga regrútoval vodca najväčšieho hongkongského gangu, aby sa infiltroval do radov polície. Policajt Yan sa pre zmenu infiltruje do gangu a získava si dôveru mafiánskeho šéfa. Ming je však povýšený do oddelenia vyšetrovania vnútorných záležitostí, odkiaľ nie je ďaleku k odhaleniu mena donášača. Vo filme sa objavuje pre Áziu typické stieranie hraníc medzi dobrom a zlom a vynikajúca práca s gradáciou a dynamikou akčných scén.

TV tipy 5.9. - 10.9. 2017 TV tipy 5.9. - 10.9. 2017 TV tipy 5.9. - 10.9. 2017


Streda

15:35 Sex noci svätojánskej (A Midsummer Night's Sex Comedy) USA, 1982, Komédia (Film+)
Na osamelej farme majú stráviť spoločný víkend tri páry - excentrický vynálezca s manželkou, doktor s milenkou a starnúci filozof so svojou snúbenicou. Každý z nich však má odlišnú predstavu o tom, ako by mal víkendový program vyzerať. Po prvom spoločnom stretnutí sa ich plány začnú pomaly meniť. Do hry vstupuje neistota vo vzťahoch, nevera, ale aj láska a vášeň. V tomto filme sa Woody Allen inšpiroval v Bergmanových komédiách a okrem podmanivých záberov prírody a retro nálady prináša aj schopnosť evokovať určitú atmosféru.

20:25 Schôdzka so smrťou (Appointment with Death) VB/USA, 1988, Kriminálny/Dráma/Thriller (Jednotka)
Keď nájdu Emily Boyntonovú mŕtvu na archeologickom nálezisku pri Mŕtvom mori, podozrivých je hneď niekoľko osôb. Hercules Poirot sa ujme celého prípadu. Boyntonová bola príšerná žena, ktorá predtým pracovala vo väznici ako dozorkyňa. Panovala nad svojimi troma dospelými nevlastnými deťmi, s ktorými sa vyberie spolu so svojou matkou na prázdniny do Európy a Svätej zeme. Jej syn sa však v Jeruzaleme zamiluje do doktorky Kingovej, s čím Boyntonová nesúhlasila. Adaptácia románu Agathy Christie výraznejšie pracuje s dobovými reáliami, než televízne verzie a okrem zamotaného detektívneho príbehu prináša aj dávku exotiky.

23:40 Moje čučoriedkové noci (My Blueberry Nights) Francúzsko/Hong Kong/Čína, 2007, Romantický/Dráma (Film+)
Elizabeth, sklamaná mladá žena, sa vydáva na cestu za účelom sebapoznania a vyliečenia svojho zlomeného srdca. Na svojej ceste spoznáva mnohých zaujímavých ľudí a zažíva zaujímavé situácie, či už poetické filozofovanie s majiteľom kaviarne, zúfalé plány hazardnej hráčky, zničený vzťah medzi policajtom a jeho manželkou ai. Všetky tieto zážitky Elizabeth natrvalo zmenia a ukážu jej cestu... Jeden z najtalentovanejších režisérov generácie, Kar-Wai Wong, výborne vystihol atmosféru v čase zatváracích hodín barov a kasín i stavu mysle, ktorá by za normálnych okolností už dávno spala.

TV tipy 5.9. - 10.9. 2017 TV tipy 5.9. - 10.9. 2017 TV tipy 5.9. - 10.9. 2017


Štvrtok

18:35 Blue Valentine (Blue Valentine) USA, 2010, Dráma/Romantický (Film+)
Blue Valentine sa odohráva v niekoľkých časových rovinách, v ktorých sa miesia okamihy zo súčasnosti a romantické spomienky na minulosť. Portrét vzťahu Deana a Cindy zobrazuje ich snahu zachrániť rozpadajúce sa manželstvo. Mladý pár sa preto rozhodne stráviť jednu noc bez svojej dcéry. Pred šiestimi rokmi ich romantické flirtovanie dotvárala hravá scenéria, avšak postupom času viedla ich cesta k zármutku a vzájomnému odcudzeniu. Nejednoznačné postavy, presne vypozorované situácie a celková melancholická nálada vytvára z tohto indie filmu malý skvost.

20:00 Trabantom do posledného dychu, Česko/Slovensko, 2016, Dokumentárny/Road Movie (ČT2)
Staručký trabant sa stal Danovi Přibáňovi, zrejme najznámejšiemu českému cestovateľovi súčasnosti, osudným. Ako sme mohli vidieť v jeho predošlých dokumentárnych filmoch a televíznych seriáloch, precestoval na ňom už Hodvábnu cestu, Afriku, Južnú Ameriku i Austráliu. Vlani podnikol svoju dosiaľ najnáročnejšiu expedíciu – polročnú dobrodružnú výpravu po Tichomorí. Deväťčlenný tím tvorili posádky dvoch žltých trabantov, poľskej fiatky, jawy, čezety a dokonca aj majitelia dvoch invalidných vozíkov. Expedícia vyrazila z Perthu v Austrálii, a pokračovala cez Východný Timor, Indonéziu, Malajziu a Thajsko. Okrem unikátneho cestovateľského zážitku nový Přibáňov dokument ukazuje, že svet sa dá precestovať naozaj netradične. Snímka však okrem exotických miest zaujme aj interakciou medzi účastníkmi, ktorej rozsah posúva cestovateľský dokument do žánru melodrámy.

20:30 Čierna kniha (Zwartboek) Holandsko/Belgicko/Nemecko/Veľká Británia, 2006, Historický/Vojnový/Dráma (Film+)
Židovské dievča Rachel sa v rokoch 1944–1945 ukrýva v nacistami okupovanom Holandsku. Potom, čo sa stane svedkom zmasakrovania svojej rodiny, pripojí sa ku domácemu odbojovému hnutiu. Dostane za úlohu napojiť sa na veliteľstvo gestapa a zviesť šarmantného nemeckého kapitána. Čierna kniha nie je len zúčtovaním s národnou minulosťou, ale i s Verhoevenovými témami.

TV tipy 5.9. - 10.9. 2017 TV tipy 5.9. - 10.9. 2017 TV tipy 5.9. - 10.9. 2017


Piatok

20:00 Motýľ na pleci (Un papillon sur l'épaule) Francúzsko, 1978, Kriminálny/Thriller (Prima MAX)
Francúzsky námorník Roland Fériaud sa počas dovolenky ubytuje v malom hoteli v Barcelone, kde ho má navštíviť manželka Sonia. Stane sa však obeťou útoku, po ktorom sa prebudí v sanatóriu. Tunajší lekár ho presviedča, že mŕtve telo, ktoré videl vo vedľajšej izbe, bola len halucinácia po úraze hlavy. Prepustia ho, no záhadná udalosť bola len začiatkom nebezpečnej série situácií. Film spadá do línie francúzsko-talianskych kriminálnych filmov zobrazujúcich jedinca zomletého pod kolesami sveta zločinu. Snímka zobrazuje zdevastovanú spoločnosť 70.rokov, v ktorej sa človek, snažiaci sa poskladať nezložiteľnú skladačku sveta mafie, pašerákov, skorumpovanej polície a politiky, stane v lepšom prípade psychiatrickým pacientom či väzňom a v horšom prípade mŕtvolou.

22:15 Šílení, Česko, 2005, Horor/Komédia (ČT art)
Mladík Jean Berlot, trpiaci utkvelou nočnou morou sa stretáva so šialeným Markízom. Šľachtic mu ponúkne útočisko na svojom starom zámku, v ktorom prevádzkuje orgie. Neskôr ho zavezie do blázinca, kde pôsobí ako riaditeľ doktor Murlloppe, ktorý by mu údajne mohol vedieť pomôcť. Jean tam zostane len kvôli pôvabnej Charlote, ktorá ho požiada o pomoc. Tvrdí, že pomätený je práve psychiater Murlloppe a v spolupráci s Markízom sa pred rokom zmocnili vedenia ústavu. Jean jej uverí a oslobodí väzňov, ktorí pod vedením pôvodného riaditeľa, doktora Coulmier, nastolia totalitu, ktorej obeťou sa stane aj nešťastný Jean. Snímka prezentuje dva svetonázory či životné filozofie - maximálnu slobodu a prísny drill.

22:30 Zanechať Las Vegas (Leaving Las Vegas) USA, 1995, Romantický/Dráma (Jednotka)
Americká sugestívna psychologická dráma o láske, alkohole a zmarenom živote je nakrútená podľa autobiografickej predlohy Johna O'Briena. Osamelého scenáristu Bena opustila žena a jeho postavenie v Hollywoode sa tiež začína pomaly rozpadať. Ben sa snaží zabudnúť a tak uteká do nablýskaného sveta Las Vegas, kde prepadne alkoholu. Atraktívna prostitútka Sera s ním prežije noc a snaží sa ho zachrániť z alkoholickej závislosti. Je otázkou či už pre Bena, žijúceho absolútne sebadeštruktívny život, nie je neskoro.

TV tipy 5.9. - 10.9. 2017 TV tipy 5.9. - 10.9. 2017 TV tipy 5.9. - 10.9. 2017


Sobota

13:05 Azur a Asmar (Azur et Asmar) Francúzsko, 2006, Animovaný/Rodinný (ČT :D)
Žili raz dvaja priatelia - Azur, blonďavý syn boháča s modrými očami a tmavovlasý syn pestúnky, Asmar, s tmavými očami. Keď boli malí, milovali sa ako bratia. Keď však vyrástli, stali sa z nich súperi v boji o lásku princeznej Maghreb. Pestrofarebný príbeh plný nebezpečenstva, kúziel a zázrakov od legendy francúzskej animácie Michela Ocelota.

20:40 Zbehovia a pútnici, Československo/Taliansko, 1968, Poetický/Vojnový/Poviedkový (Dvojka)
Poviedkový film, ktorý podáva apokalyptický obraz troch vojen v troch príbehoch. Príbeh z prvej svetovej vojny rozpráva o vojenskom zbehovi, ktorý prenáša krutosť z bojiska do zázemia. Druhý príbeh rozpráva o zákone, ktorým si ľudia ospravedlňujú svoje činy. Tretí príbeh je vízia života na svete zničenom atómovou vojnou. Snímka hovorí o závažných témach a negatívnych veciach s typicky jakubiskovskou, karnevalovskou, až psychedelickou poetikou.

23:40 Sekretárka (Secretary) USA, 2002, Romantický/Erotický (ČT2)
Lee sa vracia z psychiatrickej liečebne, kam ju rodina umiestnila kvôli sklonom k sebaubližovaniu. Dievča si nájde prácu u advokáta Edwarda Greya a bojuje s haldou kancelárskych povinností. Keď prvýkrát dostane od šéfa výprask za zle napísaný list, uvedomí si, že on je ten pravý. Od tej chvíle sa pre oboch stane práca zdrojom potešení, kde Grey trestá a Lee s radosťou trpí. Mladú ženu sa však snaží získať aj jej „normálny“ priateľ Peter.


Nedeľa

09:25 The Secret of Kells (The Secret of Kells) Belgicko/Írsko/Francúzsko, 2009, Animovaný/Dobrodružný/Fantasy/Rodinný (ČT :D)
Dvanásťročný mních Brendan žije vo vzdialenom stredovekom opátstve Kells, ktoré čelí neustálym nájazdom barbarov. Spolu s ostatnými mníchmi preto tvrdo pracuje na spevnení múrov. Po príchode majstra iluminátora Aidana so starobylou knihou plnou tajomnej sily sa jeho pomerne jednotvárny život zmení. Aidan ho zasvätí do umenia iluminácie - výzdoby rukopisných kníh - a objaví v ňom ohromný talent. Práve Brendan bude ten, ktorý po Aidanovej smrti dokončí výzdobu knihy. Najskôr sa však musí vydať na tajnú misiu, pri ktorej sa stretne s tajomným vlčím dievčaťom menom Aisling...

12:15 Hoří, má panenko, Československo/Taliansko, 1967, Komédia/Novovlnný/Satira (JOJ Family)
Ako to už pri filmoch Českej novej vlny býva zvykom, dej filmu je mimoriadne jednoduchý. V malej dedine sa koná tradičný hasičský bál, na ktorý sú pozvaní v podstate všetci. Snaha vedenia o kreatívne uchopenie spočíva v súťaži o kráľovnú plesu a dychovkové coververzie beatlesáckych hitov. Situácia sa však tak trochu zvrtne a zavďak dostane aj mierne skarikovaná česká národná povaha. Za vznikom filmu stojí osvedčené trio Forman, Passer, Papoušek, ktorí na príklade jedného malomeštiackeho mikrosveta zobrazujú pokrytectvo, prázdnotu, trápnu snahu o svetovosť a plytké svedomie českého národa. To všetko v parodickom balení, s typickou Formanovou „estetikou trápnosti“ a autentickým civilizmom novej vlny. Posledný český film Miloša Formana bol nominovaný na Oscara i Zlatý Glóbus za Najlepší cudzojazyčný film.

14:00 Všichni dobří rodáci, Československo, 1968, Dráma/Komédia (ČT1)
Dej tohto filmu sa odohráva počas desiatich povojnových rokov, kedy prechádzala česká dedina drastickými zmenami. Radostná atmosféra povojnovej pohody a rekonštruovania zničeného sa náhle končí na jar roku 1948. Dedinčania sa rozdelia na dva nezmieriteľné tábory, kedy sa novovymenovaní funkcionári dostanú do sporu s miestnymi sedliakmi. Keď v úsilí o združstevňovanie dediny nepomáha agitácia, urobia obetného baránka zo sedliaka Františka, ktorý vytrváva vo svojom presvedčení aj keď už ostatní zlyhali.

22:10 Ran (Ran) Japonsko/Francúzsko, 1985, Dráma/Akčný/Vojnový (Dvojka)
Pán Hidetora sa na oslave svojich sedemdesiatych narodenín rozhodne rozdeliť panstvo medzi svojich troch synov. Najmladší syn Saburo sa ho snaží odradiť od unáhleného rozhodnutia, ale pyšný a tvrdohlavý vládca sa ho zriekne. Keď sa starší synovia ujmú vlády, rýchlo sa obrátia proti vlastnému otcovi a začnú sa usilovať o úplnú kontrolu nad celým územím. Schyľuje sa ku krvavej bitke. Veľkolepý kostýmový film Akiru Kurosawu je transformáciou Shakespearovho Kráľa Lear do japonských reálií. Snímka je zaujímavá veľkou výpravou a neuveriteľne prepracovanými dobovými kostýmami.


autor Marcel Šedo 5.9.2017
Meno:
ODOSLAŤ
:)
REBRÍČEK SK
01 |
návšt. 50476
02 |
návšt. 11232
03 |
návšt. 6387
04 |
návšt. 5029
05 |
návšt. 4829
06 |
návšt. 3812
07 |
návšt. 4039
08 |
návšt. 2951
09 |
návšt. 1913
10 |
návšt. 1868
REBRÍČEK US
01 |
$82,0 mil.
02 |
$7,4 mil.
03 |
$3,9 mil.
04 |
$3,2 mil.
05 |
$3,2 mil.
06 |
$2,5 mil.
07 |
$2,1 mil.
08 |
$1,7 mil.
09 |
$1,4 mil.
10 |
$1,1 mil.
SOCIÁLNE SIETE
KOMENTÁRE
Kinema.sk - filmy, seriály

sector logo
network
ISSN 1336-4197. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / Kinema s.r.o.