TV TIPY 24.10. - 29.10. 2017

TV TIPY 24.10. - 29.10. 2017

VOD recenzia



Utorok

13:45 Hombre (Hombre) USA, 1967, Western/Dráma (Prima MAX)
Hlavnou postavou westernu, ktorý sa odohráva na konci 19. storočia, je John Russel, prezývaný Hombre. Ako dieťa ho uniesli a bol vychovávaný Indiánmi a aj keď bol neskôr vyslobodený, medzi bielymi si nedokázal zvyknúť. Príbeh z čias, kedy už Indiáni len prežívali v rezerváciách zobrazuje človeka, ktorý si uvedomuje zločiny napáchané belochmi a rozhodne sa radšej odísť do rezervácie. Aj napriek opovrhovaniu sa však Hombre postaví na obranu prepadnutých cestujúcich, na ktorých dostavník zaútočila banda lupičov. V ňom sa nachádza aj správca rezervácie s kufríkom, plným neprávom nadobudnutého bohatstva. Hombre je jedným z prvých amerických filmov, ktorý zobrazuje ohavnosť zločinov napáchaných na pôvodných obyvateľov Ameriky a namiesto boja dobra so zlom, ako tomu poväčšine bolo v predchádzajúcich amerických westernoch, zobrazuje beznádej a stratu ideálov z jedného z najväčších vyvražďovaní v dejinách ľudstva.

21:05 Leningradskí kovboji dobývajú Ameriku (Leningrad Cowboys Go America) Fínsko/Švédsko, 1989, Komédia/Road movie (ČT art)
Leningradskí kovboji na začiatku filmu neprodukujú hudbu v Leningrade, ale na ďalekých a šírych sibírskych pláňach. Napriek majstrovsky vytváraným kompozíciám a grandióznej inštrumentácii ich hudba nikoho nezaujíma a hlavne za ňu nikto neplatí, čo najviac ťaží manažéra skupiny Vladimíra. Stačí však malé vnuknutie a zoskupenie sa presúva do Spojených štátov amerických. Sprevádza ich aj netradičný náklad v podobe zmrznutého basistu Silu Seppäla uloženého v niečom, čo by sme mohli nazvať kadibúdkou. Filmová mystifikácia je typickou kaurismäkiovskou road-movie a zároveň symbolickým dialógom medzi východom a západom.

TV tipy 24.10. - 29.10. 2017 TV tipy 24.10. - 29.10. 2017 TV tipy 24.10. - 29.10. 2017


Streda

20:30 Skutočná guráž (True Grit) USA, 2010, Western/Dráma (Jednotka)
Otca Mattie Rossovej zabil desperát Tom Chaney, ktorý následne utiekol do indiánskych teritórií, kde naňho justícia nedosiahne. Nezvyčajne vyspelá a pragmatická Mattie si najme Roostera Cogburna, legendárneho, ale trochu prepitého lovca zločincov, aby jej pomohol vraha dolapiť. S Cogburnom a ukecaným Texaským Rangerom LaBoeufom, ktorý chce zločinca chytiť za inú vraždu, sa vydávajú po Chaneyho stopách. To vyvoláva hádky, pretože Mattie trvá na tom, že Chaney musí pykať za vraždu jej otca. Coenovci dekonštruujú westernový žáner, keďže jednotlivé postavy sa nedokážu vyrovnať mýtizovaným podobizniam, ktoré o sebe šíria. Legendárny šerif je starnúci opilec, frajerský LaBoeuf pre zmenu neistý lenivec a záporné postavy sú buď nešťastní chudáci alebo najčestnejšie postavy vo filme.

22:15 Dredd (Dredd), Veľká Británia/JAR/USA/India, 2012, Sci-Fi/Akčný (Kino Barrandov)
Príbeh filmu nás privádza do postapokalyptickej budúcnosti, kedy je z Ameriky už len zničená pustatina. Na východnom pobreží sa rozkladá Mega City One – mesto plné násilia, v ktorom viac než 400 miliónov obyvateľov žije v neustálom strachu. Na poriadok v uliciach dohliadajú Sudcovia – porotcovia, sudcovia i vykonávatelia rozsudku v jednom. Jedným z nich je aj Dredd, ktorý ma za úlohu sprevádzať novú sudkyňu Cassandru Anderson počas jej prvej úlohy. Tou je vyšetrovanie vraždy v dvestoposchodovom slume ovládanom bezcitným klanom Ma-Ma. Keď sa pokúsia zatknúť jedného z členov gangu, budova sa uzavrie a obaja sa ocitajú uprostred nepriateľskej zóny. Komiksu omnoho bližší film, než pôvodná verzia z roku 1995, je pôsobivý najmä svojou staromilskou brakovou atmosférou, prepracovanou choreografiou a neustávajúcou akciou.

TV tipy 24.10. - 29.10. 2017 TV tipy 24.10. - 29.10. 2017 TV tipy 24.10. - 29.10. 2017


Štvrtok

10:25 Jak ševci zvedli vojnu pro červenou sukni, Československo, 1989, Animovaný/Rozprávka (ČT :D)
Filmová verzia večerníčku O Kubovi a Stázine rozpráva príbeh o obuvníckom tovarišovi Kubovi, ktorý musel odísť na vojnu až do Viedne, domýšľavom kniežacom správcovi Kolomajzníkovi, vodníkoch, samotnom cisárovi a Stázine, ktorej pristala červená sukňa.

18:40 Milenci (Two Lovers) USA, 2008, Dráma/Romantický (Film+)
Romantická dráma zasadená do brooklynskej Brighton Beach rozpráva príbeh mladého Leonarda, ktorý sa po neúspešnom pokuse o samovraždu vracia ku svojim rodičom. Tí však nedokážu pochopiť jeho komplikovanú povahu. Čoskoro stretáva tajomnú a krásnu susedku Michelle, ktorá má takisto svojich vnútorných démonov, avšak rodičia sa mu snažia dohodiť milú a starostlivú Sandru. Leonard čoskoro podlieha Sandrinmu kúzlu, ale Michelle sa doňho očividne zamilovala a navyše potrebuje jeho pomoc. Leonard tak stojí pred ťažkým životným rozhodnutím.

00:15 Volavka (Mou gaan dou) Hong Kong, 2002, Kriminálny/Dráma/Thriller (Film+)
Dvaja kadeti sú vplyvom okolností donútení nasledovať dve rozdielne cesty. Minga regrútoval vodca najväčšieho hongkongského gangu, aby sa infiltroval do radov polície. Policajt Yan sa pre zmenu infiltruje do gangu a získava si dôveru mafiánskeho šéfa. Ming je však povýšený do oddelenia vyšetrovania vnútorných záležitostí, odkiaľ nie je ďaleku k odhaleniu mena donášača. Vo filme sa objavuje pre Áziu typické stieranie hraníc medzi dobrom a zlom a vynikajúca práca s gradáciou a dynamikou akčných scén.

TV tipy 24.10. - 29.10. 2017 TV tipy 24.10. - 29.10. 2017 TV tipy 24.10. - 29.10. 2017


Piatok

10:10 Malý Pán, Česko/Slovensko, 2015, Bábkový/Rozprávka (ČT :D)
Malému Pánovi, obyvateľovi dutiny jedného vŕšku sa v noci sníva zvláštny sen. Keď sa zobudí, nedokáže sa zbaviť pocitu, že mu niečo chýba. Vydá sa teda na dlhú dobrodružnú cestu, počas ktorej sa za pomoci rozprávkových bytostí snaží zistiť, čo to je. Film je adaptáciou detskej knihy „Veľká cesta Malého pána“, ktorú sa Radek Beran rozhodol spracovať pomocou bábkovej animácie. Film pritom bábky umiestňuje do reálneho lesného prostredia, čím vytvára zaujímavú dichotómiu medzi reálnym a fiktívnym. Beranove vizuálne prepracované bábky zároveň dokážu uhranúť nielen deti, ale i dospelých.

20:00 Skrotenie zlej ženy (The Taming of the Shrew) USA/Taliansko, 1967, Komédia/Romantický (Prima MAX)
Katarína je papuľnatá, tvrdohlavá a zlá a keďže z pochopiteľných dôvodov nemá nápadníkov, snaží sa ju otec, bohatý benátsky kupec Baptista, vydať čo najskôr. Mladý šľachtic Lucenzio sa zamiluje do pôvabnej a milej mladšej sestry Blanky. Spolu s Lucenziom sa však o jej ruku uchádzajú aj Hortenzio a Gremio. Tým dvom sa konečne podarí nájsť pre Katarínu manžela, mladého šľachtica Petruccia. V deň svadby Petruccio mešká a keď konečne príde, objaví sa v otrhanom oblečení a opitý. Ešte počas svadobnej hostiny Katarínu odvedie a celú premoknutú ju privedie do svojho špinavého domu. Dokonca sa rozhodne, že sa budú postiť a naschvál hovorí všetko naopak a robí jej napriek...

22:15 Krížnik Potemkin (Bronenosec Poťomkin) Sovietsky zväz, 1925, Dráma/Historický/Vojnový (ČT art)
Snímka zobrazuje udalosti vzbury na krížniku Potemkin a je rozdelená na päť kapitol: začiatok vzbury, povstanie, pohreb Vakulinčuka, masaker na schodisku Odesy a víťazná plavba. Omnoho podstatnejším než propagandistický sujet, je však revolučný spôsob stvárnenia týchto udalostí. Ejzenštejn vo svojom filme uplatnil nové spôsoby montáže, kde stret dvoch záberov, významov či atrakciónov, vytvára nový význam. Ejzenštejn tak vytvoril doslova revolučné dielo, ktoré Medzinárodný výbor pre dejiny filmu určil v roku 1958 za najlepší film všetkých čias.

22:40 Spáči (Sleepers) USA, 1996, Kriminálny/Thriller (Jednotka)
John, Thomas, Michael a Lorenzo sú kamaráti žijúci v západnom Manhattane. Všetci sú z chudobných rodín, vychováva ich ulica a svoj voľný čas trávia robením rôznych vylomenín. Pri jednej z drobných krádeží náhodou usmrtia chodca a sú poslaní do nápravného ústavu menom "Wilkinsonov domov pre chlapcov". Strážnici na čele so surovým Seanom Nokesom zriadencov týrajú, bijú a sexuálne zneužívajú. Jedného z nich, Rizziho, dokonca ubijú na smrť. Trinásť rokov po prepustení z ústavu stretnú Tommy a John, z ktorých sa medzitým stali zločinci, Nokesa a rozstrieľajú ho na kusy. Michael sa ujme prípadu ako žalobca a rozhodne sa proces viesť tak, aby boli obaja vyhlásení za nevinných… Slávna snímka polemizuje o morálnej dileme „vyššieho princípu“, ktorý by ospravedlňoval vraždu či iný zločin. Hlavných úloh sa ujala hollywoodska smotánka na čele s Robertom De Nirom, Bradom Pittom a Dustinom Hoffmanom

TV tipy 24.10. - 29.10. 2017 TV tipy 24.10. - 29.10. 2017 TV tipy 24.10. - 29.10. 2017


Sobota

13:05 Železný obor (The Iron Giant) USA, 1999, Animovaný/Rodinný/Sci-fi (ČT :D)
V malom mestečku Rockwell Maine si Annie Hughesová robí starosti, ako finančne zabezpečiť seba a svojho deväťročného syna Hogartha. Pracuje v miestnej jedálni a ako slobodná matka má aj plné ruky práce s Hogarthovými fantáziami o mutantných mimozemšťanoch a votrelcoch. Jedného dňa príde miestny rybár do jedálne a jej zákazníkom rozpovie príbeh o obrovskom kovovom mužovi, ktorý spadol do mora. Malého Hogartha zaujme jeho rozprávanie a vydá sa hľadať obrovského robota. To, čo nachádza, je 50 stôp vysoký obor, plný detskej zvedavosti a nenásytného apetítu pochutiť si na kove..
King Kong, E.T. a Superman dohromady –

15:15 Smrť krásnych srncov, Československo, 1986, Tragikomédia (ČT1)
Leo Popper trávi s rodinou chvíle pohody, rybárčenia a pozorovania stáda sŕn na chalupe u prievozníka Prošku. Po tvrdých začiatkoch sa Leo stane úspešným predajcom vysávačov Elektrolux, vďaka čomu si môže splniť svoj sen, tj. kúpiť si vlastný rybník plný kaprov. Hoci sa ukáže, že rybník, ktorý kúpil je prázdny, nevzdá sa a zaháji vlastný chov. Po príchode nacistov a oznámení, že Hugo a Jirka musia ísť do transportu, rozhodne sa ich Leo poriadne vykŕmiť, aby útrapy prežili.

20:00 Unavení slnkom (Utomljonnyje solncem) Rusko/Francúzsko, 1994, Dráma/Historický (ČT2)
Píše sa polovica tridsiatych rokov a zaslúžilý hrdina revolúcie plukovník Kotov trávi dovolenku spolu so svojou rodinou. Jeho prázdniny prebiehajú pokojne v blahobyte a krásnom počasí. Zásahy okolitého sveta narúšajú rodinnú idylu len zriedka, o to závažnejšie však bývajú. Kotovovi sa darí všetko vyriešiť pomocou svojej autority a kúzla osobnosti, až dokým nepríde pracovník KGB Míťa, ktorý si kedysi chcel vziať za ženu terajšiu Marusju Kotovovú. Postupne sa napätie medzi Kotovom a Míťom stupňuje. Obaja muži sú však dosť bystrí a empatickí na to, aby svojmu okoliu nekazili leto a divák i osadenstvo domu je tak stále udržiavané v bezstarostnej nálade. Tomu napomáha aj pomalé rozprávanie, ktoré si akoby užíva leto spolu s postavami.

22:55 Olovená doba (Die bleierne Zeit) NSR, 1981, Historický/Dráma (ČT art)
Sestry Juliane a Marianne vyrastali v Nemecku v tzv. olovenej dobe, čo je obdobie po skočnení druhej svetovej vojny. Ich dospievanie ovplyvnené striktnou výchovou v evanjelickej rodine a tieňom nacizmu vedie obe odlišnými cestami. Obe sympatizujú s ideálmi konca 60. rokov, avšak kým Juliane organizuje demonštrácie a presadzuje názory ako novinárka, Marianne odíde do teroristického prostredia a chce zmeniť svet prostredníctvom násilných akcií. Keď Marianne zatkne polícia, začne ju Juliane navštevovať vo väzení, vďaka čomu opäť nachádzajú cestu k sebe. Feministická režisérka Margarethe von Trotta vychádzala z biografií sestier Christiane a Gudrun Ensslinových. Gudrun sa stala kľúčovou osobnosťou teroristickej skupiny RAF a von Trotta sleduje, kam siahajú korene jej radikálnosti. Snímka získala na festivale v Benátkach šesť cien, včítane Zlatého leva.




Nedeľa

20:30 Richard Müller: Nespoznaný, Česko/Slovensko, 2016, Dokumentárny/Životopisný (Jednotka)
Intímny vhľad do života legendárneho speváka Richarda Müllera na pozadí jeho koncertného turné s kapelou Fragile. Müller a Fragile tentoraz koncertujú netradične bez akýchkoľvek hudobných nástrojov. Film sa norí do Richardových aktuálnych pocitov, ktoré silno ovplyvňuje mániodepresia, ktorou dlhodobo trpí. Sonduje však aj v minulosti, ktorá otvára dvere do časti jeho speváckej kariéry sprevádzanej turbolentnými vzťahmi so ženami a drogami. Tie sú kľúčom k pochopeniu jeho osobnosti i speváckej kariéry. Film nekompromisne bez pretvárky nahliada do Richardovho vnútra, i do zákulisia samotnej produkcie turné. Snímka je skutočne drsným portrétom umelca, ktorý uviazol v náručí pochlebovačov a gýčiarov, avšak režisér Miro Remo si udržiava odstup a neparazituje na jeho zlom psychickom stave.

21:40 Kabaret (Cabaret) USA, 1972, Muzikál/Romantický/Dráma (ČT2)
Príbeh o americkej speváčke, ktorá, očarená dekadenciou predvojnového Berlína, hľadá na javisku Kit Kat klubu cestičku ku kariére filmovej hviezdy, a o jej priateľstve k dvom mužom - krajanovi, učiteľovi angličtiny a nemeckému milionárovi. Film sa vyznačuje pôsobivým uplatnením náznaku a brilantnosťou choreografického riešenia. Príkladne stavia do kontrapunktu dramatický dej s hudobnými a tanečnými číslami, ako aj sentimentálny príbeh s analýzou rozrastajúcej sa agresivity a fašizujúcej netolerantnosti (metafora o zlobe davu, o manipulovaní s masou). Osobitnú rovinu tvorí kabaret - veľkolepý, ironický, smutnoveselý, s fascinujúcou postavou kabaretiéra. Scudzovací efekt umocňuje sugestívnosť výpovede, pripomínajúcej postupy magického realizmu.

22:00 Whiplash (Whiplash) USA, 2014, Hudobný/Dráma (Jednotka)
Andrew Neiman je mladý a ambiciózny džezový bubeník, pevne rozhodnutý presadiť sa na elitnej hudobnej akadémii na východnom pobreží USA. Andrew, na ktorom sa negatívne podpísala skrachovaná spisovateľská kariéra jeho otca, dňom i nocou živí nádej, že sa z neho stane velikán. Pedagóg Terence Fletcher, známy pre svoj učiteľský talent ako aj pre desivé metódy, vedie najlepší džezový ansámbel na škole. Fletcher objaví Andrewa a preradí ho do svojej kapely, čím mladíkovi navždy zmení život. Z jeho vášne pre dokonalosť sa rýchlo stáva posadnutosť, keď ho bezcitný mentor neustále tlačí na pokraj jeho schopností – aj zdravého rozumu.

22:25 Býk (Tělec) Rusko, 2001, Dráma (ČT art)
Snímka ruského filmára, žiaka Andreja Tarkovského, Alexandra Sokurova, sa sústredí na výsek života Vladimíra Iljiča Lenina. V roku 1922 ranila predsedu Rady ľudových komisárov prvá mozgová mŕtvica, následkom čoho sa z "býka" stáva nespôsobilý diktátor. Aj z toho dôvodu je Lenin izolovaný na chate v Gorki uprostred lesa a odkázaný na opateru druhých. Duševný i telesný súmrak stvárňujú aj formálne postupy - meditatívne tempo, hmla, bledé farby. Zároveň však v sebe nesie typický rukopis Sokurovho radikálneho štýlu. Snímka je prostrednou časťou trilógie, ktorá sleduje výsek života troch diktátorov - Hitlera, Lenina a Hirohita.


autor Marcel Šedo 24.10.2017
Meno:
ODOSLAŤ
:)
REBRÍČEK SK
01 |
návšt. 6379
02 |
návšt. 3868
03 |
návšt. 3865
04 |
návšt. 3518
05 |
návšt. 2098
06 |
návšt. 1798
07 |
návšt. 2057
08 |
návšt. 1557
09 |
návšt. 764
10 |
návšt. 551
REBRÍČEK US
01 |
$80,0 mil.
02 |
$16,0 mil.
03 |
$11,0 mil.
04 |
$10,0 mil.
05 |
$3,3 mil.
06 |
$2,4 mil.
07 |
$2,2 mil.
08 |
$1,9 mil.
09 |
$1,5 mil.
10 |
$1,4 mil.
SOCIÁLNE SIETE
KOMENTÁRE
Kinema.sk - filmy, seriály

sector logo
network
ISSN 1336-4197. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / Kinema s.r.o.