TV TIPY 1.12. - 3.12. 2017

TV TIPY 1.12. - 3.12. 2017

článok



Piatok

20:00 Manželstvo po taliansky (Matrimonio all'italiana), Taliansko/Francúzsko, 1964, Romantický/Dramédia (Prima MAX)
Úspešný obchodník Domenico je mimoriadne cieľavedomý muž, ktorý si kráti voľné chvíle návštevami verejného domu. Jedného dňa mu učaruje sedemnásťročná inteligentná Filumena, ktorú prijme do svojho domu ako slúžku. Jeho matka si ju veľmi obľúbi a preto priviera oči nad tromi deťmi, ktoré mu tajne porodí. Filumena síce dúfa, že si ju jedného dňa konečne vezme, avšak Domenicovi viac vyhovuje mladá reprezentatívnejšia pokladníčka. Tragikomický príbeh o láske, ktorý výborne pranieruje pokrytecký taliansky katolicizmus vynikne predovšetkým výbornými hereckými výkonmi ústredného dua v zložení Marcelo Mastroianni a Sophia Loren. Film neorealistu De Sicu implicitne poukazuje na novú formu otroctva, ale aj smutný osud večne podvádzaných, ale koniec-koncov aj mimoriadne vnútorne silných talianskych žien.

22:10 Hanba (Shame) Veľká Británia, 2011, Dráma (ČT art)
Brandon je úspešný, bohatý tridsiatnik žijúci v New Yorku. Stráni sa intímnych vzťahov so ženami, no svoje túžby ukája chorobnou závislosťou na sexe. Keď sa k nemu nasťahuje jeho rozmarná mladšia sestra, spomienky na ich spoločnú bolestivú minulosť sa začínajú drať na povrch. Brandonov doposiaľ izolovaný život sa vymkne spod kontroly. Hanba sa tak stáva temnou reflexiou vyprázdnenosti súčasnej produktívnej generácie, v ktorej sa neschopnosť citu transformuje do patologickej závislosti. Brandon tak síce žije výlučne pre seba, avšak táto cesta očividne vedie k samodeštrukcii a bezvýznamnosti.

23:15 Smrtonosná pasca (Die Hard) USA, 1988, Akčný/Thriller (Plus)
Newyorský policajt John McClane prišiel do Los Angles navštíviť ženu, ktorá je práve na vianočnom večierku v nedostavanej budove firmy Nakatomi. Do budovy však vtrhne nemecký terorista so svojou jednotkou a zajme všetkých hostí. Iba McClane unikne požiarnym schodiskom. Teroristi nechcú prepustenie niekoľkých svojich členov, ako hovoria, ale ich hacker sa pokúša dostať do sejfu firmy, v ktorom sa nachádza 640 miliónov dolárov. Film, ktorý sa dodnes radí k špičke akčného žánru, kedysi odštartoval hviezdu kariéru Bruca Willisa.


Sobota

12:20 Cartouche (Cartouche) Francúzsko/Taliansko, 1962, Dobrodružný/Komédia (Film+)
Louis de Bourguignon pracuje pre Malichotovu bandu, ale ich spôsoby sa mu veľmi nepáčia. Založí si preto svoju vlastnú skupinu a pod menom Cartouche sa stane legendárnou postavou parížskeho podsvetia, zbojníkom, ktorý boháčom berie a chudobným dáva. Jeho mocnými nepriateľmi sú bývalý "zamestnávateľ" Malichot a polícia, jeho mocným spojencom je láska. Snímka nadväzuje na tradíciu "rozmarnej" francúzskej dobrodružnej kinematografie, ktorú môžeme datovať k Fanfánovi Tulipánovi.

20:35 Prípad Barnabáš Kos, Československo, 1964, Satira (Dvojka)
Príbeh netalentovaného, zato však nadmieru ctižiadostivého hudobníka, ktorý sa stal riaditeľom veľkého orchestra, v ktorom doteraz hral na triangel. Hudobník sa spočiatku bráni, no čoskoro pochopí, akými pravidlami sa riadi mechanizmus kariéry, ku ktorému nevyhnutne potrebuje pochlebovanie a šplhúnstvo svojich kolegov. Chladné, geometricky presné a tým pádom aj dokonale neosobné priestory tu korešpondujú s absurdnými pravidlami prístupu k návštevníkom a odťažito-nadradeným správaním sa zamestnancov. Nadčasové podobenstvo o reformátorstve, strete s mocou i ľudskej malosti.

21:40 Divoká Banda (The Wild Bunch) USA, 1969, Western (ČT2)
Píše sa rok 1913. Divoký západ sa v ére pary začal neodvratne meniť. Dostavníky vystriedala železnica a po pustatine začínajú jazdiť prvé autá. Pánmi Západu sa stávajú šerifovia, starostovia a generáli. Drsná lojalita starých pištoľníkov má padnúť za obeť mužom, ktorí ešte len včera boli vyvrheľmi, ale dnes už vraždia v mene zákona. Pike Bishop sa so svojou divokou bandou chystá na posledný záťah, ktorý by mal všetkým zabezpečiť dosť peňazí na pokojný dôchodok. Uprostred nehostinnej krajiny americko-mexických hraníc sú im v pätách lovci ľudí na čele s bývalým Pikeovým parťákom Dekeom Thortonom, ktorý si tak má od mužov zákona vykúpiť vlastnú slobodu. Keď sa divoká banda chytí do pasce a namiesto peňazí nájde vo vreciach len bezcenné železo, musí utekať do Mexika. Kultový Western kontroverzného amerického režiséra Sama Peckinpaha je prelomovým dielom svojho žánru. Preslávil sa najmä drsným režijným štýlom a realistickými scénami násilia. Zásadnú inováciu však priniesol v koncepcii zápletky, ktorá nie je postavená na boji dobra so zlom, ale na boji cynických pištoľníkov so zvláštnym zmyslom pre česť proti bezcitným zloduchom bez akýchkoľvek zábran.


Nedeľa

14:35 Niekto to rád horúce (Some Like It Hot) USA, 1959, Komédia/Kriminálny/Romantický (Jednotka)
Muzikanti Joe a Jerry sa pripletú do cesty bande gangstrov a ako nepohodlní svedkovia musia rýchlo ujsť. Na úteku v ženskom prestrojení sa pripletú do cesty ženskému orchestru a vydávajú sa s nimi na turné po Floride. Joe sa zamiluje do krásnej speváčky Sugar avšak aj oni sa stanú terčom pozornosti mužov. Kým o Joea, alias Josefine, sa zaujíma mladučký hotelový poslíček, Jerrymu, alias Dafne, dvorí obstarožný milionár. Do toho sa samozrejme pripletú aj gangstri, ktorí po oboch hrdinoch pátrajú. Neuveriteľná kadencia gagov, rýchly švih, vydarené spevácke čísla, anjelská Marilyn Monroe a celá plejáda výborných hercov sa postarali o jeden z najnezabudnuteľnejších filmov v histórii filmu, ktorý dnes nechýba v žiadnym kánone.

21:35 Vertigo (Vertigo) USA, 1958, Mysteriózny/Psychologický/Thriller/Romantický (Dvojka)
John "Scottie" Ferguson vymenil právo za fyzicky náročnejšiu prácu policajného detektíva. Po nepríjemnom zážitku, kedy jeden z jeho kolegov zahynie pri páde z vysokej budovy, sa začne u Scottieho prejavovať akrofóbia, kvôli ktorej nemôže naďalej slúžiť u polície. Galvin Elster, bohatý podnikateľ a Scottieho starý známy, ho požiada, aby strážil jeho krásnu ženu Madeleine. Obáva sa, že začína trpieť akousi duševnou poruchou a že dokonca aj uvažuje o samovražde. Neustále trpí predstavami, že ju prenasleduje jeden z jej mŕtvych predkov. Keď Scottie jedného dňa zabráni jej pokusu o samovraždu, zamiluje sa do nej. V tej chvíli sa však zapojí do hry, ktorá ho možno bude stáť zdravý rozum. V pravidelnej ankete britského mesačníka Sight & Sound bol film v roku 2002 vyhlásený za druhý najlepší film všetkých čias.

23:00 Obchodník so smrťou (Lord of War) USA/Fr./Nemecko, 2005, Kriminálny/Dráma/Thriller (JOJ)
Obchodník so zbraňami Yuri Orlov sa pohybuje v najnebezpečnejších vojnových zónach sveta, hravo prekabáti agenta Interpolu, svojich obchodných konkurentov a dokonca i zákazníkov. Jeho najväčším súperom sa však nakoniec stane jeho vlastné svedomie. Po devätnástich rokov v branži sa spovedá zo všetkého, čo skutočne videl a zažil - predaj vojenských helikoptér, ktoré sa speňažili ako záchranné, priekupníci so zbraňami, ktorí menia registračné údaje svojich lodí priamo na mori, prepustenie známeho obchodníka z väzby za veľmi podozrivých okolností, fakty o masových krádežiach sovietskeho vojenského arzenálu po páde Sovietskeho zväzu. Všetky príbehy majú reálny základ a vychádzajú zo skutočných udalostí.

23:40 Rašómon (Rashōmon) Japonsko, 1950, Kriminálny/Mysteriózny/Historický (Dvojka)
Pod strechou polorozpadnutej brány Rašómon sa stretávajú traja muži: mních, drevorubač a pocestný. Prvý dvaja sa vracajú zo súdu nad banditom Tadžomarom. Dozvedáme sa o zločine, ktorý sa odohral v neďalekom lese a počas ktorého bola zneuctená žena a zavraždený jej manžel. Tento zločin je opisovaný zo štyroch rôznych uhlov pohľadu štyrmi rôznymi ľuďmi. Napokon zisťujeme, že každý z nich klame a rozprávanie si prikrášľuje tak, aby sám vyzeral v lepšom svetle. Rašómon je film založený na dvoch poviedkach od Rjúnosukeho Akutagawu - Rašómon a V húštine. Zaujímavou naratívnou novinkou, s ktorou prišiel práve Kurosawa je "efekt Rašómon", kde počujeme rozličné interpretácie jedného príbehu viacerými účastníkmi danej situácie.


autor Marcel Šedo 2.12.2017
Meno:
ODOSLAŤ
:)
REBRÍČEK SK
01 |
návšt. 50476
02 |
návšt. 11232
03 |
návšt. 6387
04 |
návšt. 5029
05 |
návšt. 4829
06 |
návšt. 3812
07 |
návšt. 4039
08 |
návšt. 2951
09 |
návšt. 1913
10 |
návšt. 1868
REBRÍČEK US
01 |
$82,0 mil.
02 |
$7,4 mil.
03 |
$3,9 mil.
04 |
$3,2 mil.
05 |
$3,2 mil.
06 |
$2,5 mil.
07 |
$2,1 mil.
08 |
$1,7 mil.
09 |
$1,4 mil.
10 |
$1,1 mil.
SOCIÁLNE SIETE
KOMENTÁRE
Kinema.sk - filmy, seriály

sector logo
network
ISSN 1336-4197. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / Kinema s.r.o.