TV TIPY 11.12. - 17.12. 2017

TV TIPY 11.12. - 17.12. 2017

článok



Pondelok

16:30 Čierna mačka, biely kocúr (Crna mačka, beli mačor) Juhoslávia/Francúzsko/Nemecko/Rakúsko/Grécko, 1998, Komédia/Dráma/Kriminálny/Hudobný (Film+)
Grga Pitic a Zarije Destanov sú dvaja starí priatelia a zároveň rivali, ktorí sa už štvrť storočia nevideli. Veľmi sa tešia na stretnutie po rokoch, ktoré sa však odohrá za veľmi zvláštnych okolností. Syn jedného z nich pokazí pripravovanú vlakovú lúpež a nutne potrebuje peniaze, ktoré sa rozhodne získať dohodnutou svadbou svojho syna. Nádejní mladomanželia sú však proti a stále sa zrýchľujúci tok udalostí vtiahne všetkých do divokého víru komických situácií v rytme strhujúcej balkánskej hudby. „Balkánsky Fellini“, Emir Kusturica pracuje s voľne previazanými skečmi využívajúcimi slapstickový humor, postavami plnými živelnosti a vášne a množstvom balkánskej hudby, čo vytvára podobnú chaotickú skrumáž, ako samotná Juhoslávia.

21:55 Tichý Američan (The Quiet American) USA/Nemecko/Austrália, 2002, Vojnový/Triler/Romantický (ČT2)
Príbeh ľúbostného trojuholníka a záhadnej vraždy, odohrávajúci sa v Saigone v 50. rokoch počas boja Vietnamcov proti francúzskemu kolonializmu. Hlavnými aktérmi sú starší novinár, mladý Američan plný ideálov a krásna Vietnamka. V ich svete nič nie je také, ako sa zdá - je to svet plný intríg a zrád. Krásne scenérie vietnamskej prírody a mesta sa striedajú so zábermi na masakry. Snímka tak pridáva dôležitý dielik skladačky do vietnamského povojnového vývoja, ktorý bol silne ovplyvnený práve západným kolonializmom, rekolonizačnou vojnou v 50. rokoch a následnou krutou a drastickou vojnou medzi vietnamskými komunistickými jednotkami a USA.

22:30 Kto sa bojí Virginie Woolfovej? (Who's Afraid of Virginia Woolf?) USA, 1966, Psychologický/Dráma (Dvojka)
Vysokoškolský profesor histórie George začal piť, aby dokázal ľahšie znášať každodenné zlomyseľnosti svojej zatrpknutej manželky Marthy. Jedného večera sa jej obeťou okrem manžela stane aj Georgeov kolega s manželkou, ktorí si k staršiemu manželskému páru zašli na pohárik. Nočná doba a alkohol vo vzťahu hostiteľov vyplavujú čoraz viac trpkosti, ktorou sa postupne nakazí i mladší a ešte stále zaľúbený pár. Snímka sleduje pár žijúci životom, ktorý predznamenáva nastupujúce trendy vo všetkých krajinách sveta - na prvom mieste stojí napĺňanie ambícií a užívanie si. Pokiaľ prichádza otupelosť nastupuje snaha vyhľadávať extrémne podnety, zapĺňanie prázdnoty serepetičkami, či únik v drogovej a mediálnej prázdnote.

TV tipy 11.12. - 17.12. 2017 TV tipy 11.12. - 17.12. 2017 TV tipy 11.12. - 17.12. 2017


Utorok

17:35 Kleopatra (Cleopatra) Veľká Británia/USA/Švajčiarsko, 1963, Historický/Romantický/Životopisný (Prima MAX)
Marcus Antonius spoločne s Octavianom práve pomstili smrť Cézara a získavajú tituly imperátori. Antonius už nemá peniaze a po dlhom váhaní sa rozhodne požiadať o pomoc Kleopatru. Aj napriek svojej hrdosti sa jej vyzná zo svojich dlho utajovaných citov a odchádza s ňou do Egypta. V Ríme si však Octavianus uzurpuje čoraz viac moci pre seba a tak sa Antonius vracia späť. Tu je donútený uzavrieť politické manželstvo s Octavianovou sestrou, čo Kleopatru veľmi raní. Antonius sa napokon s Kleopatrou zmieri, ale Kráľovná Egypta má podmienky: musí si ju vziať podľa egyptských zvykov, jej syna vyhlásiť kráľom Egypta a postúpiť Egyptu územia, o ktoré žiada. Rím a Octavianus sú rozhorčení a začína sa schyľovať ku veľkej námornej bitke. Jeden z najepochálnejších projektov v dejinách Hollywoodu by pri prepočte na dnešný kurz stál 350 miliónov dolárov. Ešte dnes je fascinujúce sledovať niektoré davové scény so skutočnými komparzistami a do detailov prepracované kulisy.

20:20 Kaos (Kaos) Taliansko, 1984, Dráma/Komédia (ČT art)
Poviedkový film bratov Tavianovcov vznikol na motívy Noviel na celý rok od Luigiho Pirandella. V prológu sledujeme krkavca, ktorého pastieri nájdu sedieť na vajíčkach. Vtáka začnú týrať, hádžu po ňom vajíčka a na krk mu uviažu zvonec. Krkavec následne krúži nad krajinou a kam zamieri, tam sa odohrá príbeh. Snímka podáva, čo najvernejší obraz Sicílie a jej spoločenských problémov. Okrem toho sa však Tavianovci snažia ukázať aj nadčasové hodnoty. Jeden z príbehov rozpráva o matke, ktorá sa mysľou upína k svojim synom v zámorí a ignoruje toho, ktorého má na blízku. Ďalší sleduje manžela, ktorý zatajuje svojej manželke chorobu. V inom zasa vidíme hrnčiara, ktorý uväznil samého seba v obrovskom džbáne...

23:55 12 rokov otrokom (Twelve Years a Slave) USA/Veľká Británia, 2013, Životopisný/Historický (JOJ Cinema)
Afroamerický huslista Solomon Northup žil pomerne pokojným životom s milujúcou rodinou, dobrou prácou a predovšetkým slobodou, až kým vplyvom nepredvídateľných okolností neskončil ako otrok. Dvaja únoscovia ho pod prísľubom práce vylákajú do Washingtonu, kde ho predajú do otroctva na americký juh. Počas dvanástich rokoch v otroctve zažije obrovské množstvo príkoria na afroamerických obyvateľoch. Tromi Oscarmi ocenený film v réžii Stevea McQueena zaujme fascinujúcou prácou s kamerou, ambivalentnými postavami i vyváženým rozprávaním o podstate rasizmu.

TV tipy 11.12. - 17.12. 2017 TV tipy 11.12. - 17.12. 2017 TV tipy 11.12. - 17.12. 2017


Streda

20:00 Malé ženy (Little Women) USA, 1994, Dráma/Romantický (Prima MAX)
Adaptácia klasického románu L. M. Alcottovej o štyroch dospievajúcich dievčatách s odlišnými povahami v období americkej občianskej vojny. Starosvetské mestečko Concord v Massachusetts. Rodina Marchových sa musí zaobísť bez otca, ktorý je na vojne a hlavou rodiny sa stáva rázna, ale láskavá matka. Jej výchova sa nesie v duchu pomoci druhým, súdržnosti a obetavosti. Najstaršia Meg medzitým potajomky myslí na vydávanie, introvertná Beth utápa svoju melanchóliu v hudbe, energická Jo túži po kariére spisovateľky a Amy sa zmieta medzi snívaním o bohatom ženíchovi a maliarstvom. Okamihy šťastia striedajú malé rodinné katastrofy...

20:30 Moneyball (Moneyball) USA, 2011, Športový/Životopisný/Dráma (Jednotka)
Generálny riaditeľ Oakland Athletics Billy Bean sa aj napriek nepriaznivej finančnej situácii pokúsil vytvoriť konkurencieschopný baseballový tím s využitím počítačovej analýzy. Ľudské bytosti sú pre neho len číslami a tak nečudo, že sa namiesto baseballových ihrísk ocitáme prevažne v interiéroch. Otázkou zostáva či zvíťazí prístup humanistický alebo ekonomický? Film odkrýva zákulisie športu a ukazuje, že za každým „veľkým športovým príbehom“ sa skrýva cynická manažérska dráma.

22:30 Veľký záťah (Big Hit) USA, 1998, Komédia/Akčný/Kriminálny (Dajto)
Sympatický mladík Melvin Smiley pôsobí síce nesmelým dojmom, avšak pracuje ako nájomný zabijak. Aj keď zarába dostatok peňazí musí z finančných dôvodov brať aj menšie fušky, keďže jeho snúbenica, milenka a vlastne aj všetci ostatní od neho chcú stále ďalšie a ďalšie peniaze. Melvinov problém je, že sa nedokáže zmieriť s predstavou, že by ho niekto nemal rád a tak sa snaží všetkým vyhovieť. Práve preto sa tiež pripojil k menšej akcii svojho kolegu Cisca, ktorý naplánoval únos dcéry japonského šéfa hollywoodskeho štúdia. Ten je však blízkym priateľom mafiánskeho bossa, ktorý si pravidelne najíma Melvina a jeho partiu. Cisco tak má vypátrať a zlikvidovať samého seba. Ako najlepšie riešenie sa ponúka hodiť všetko na Melvina.


Štvrtok

20:20 Freud (Freud) USA, 1962, Životopisný/Historický/Dráma (ČT art)
Životopisný film o autorovi metódy psychoanalýzy Sigmundovi Freudovi zachytáva päť rokov z jeho života, počas ktorých Freud bojoval o to, aby sa psychoanalýze dostalo uznania v serióznych lekárskych kruhoch. Príbeh filmu sa začína v roku 1885. V tomto čase väčšina psychiatrov odmietala liečiť hysterických pacientov, pretože hystériu nepovažovali za chorobu, ale len za simuláciu a snahu upútať na seba pozornosť okolia. Ale Freud sa naučil používať hypnózu, aby odhalil príčiny tejto psychózy. Jeho pacientkou je mladá žena, ktorá odmieta piť vodu a už roky je sužovaná rovnakou nočnou morou. Snímku by sme tak pokojne mohli zaradiť aj do detektívneho žánru. Film dodnes fascinuje divákov svojim expresívnym spôsobom svietenia a postupne odkrývanými snovými sekvenciami.

21:55 Smrť čaká všade (The Hurt Locker) USA, 2008, Vojnový/Triler/Dráma (Film+)
Snímka je napínavým príbehom elitných vojakov, ktorí majú jedno z najnebezpečnejších povolaní sveta - uprostred prebiehajúcich bojov deaktivujú bomby. Keď sa nový seržant James ujme špičkového pyrotechnického tímu, prekvapí svojich podriadených tým, že ich vtiahne do smrteľne nebezpečných bojov v meste. James sa správa tak, akoby mu bolo absolútne jedno či zomrie alebo prežije a tak sa ho musia Sanborn a Eldridge snažiť udržať pod kontrolou. Všade okolo nich však nastáva chaos a smrť pod vedením takto naladeného človeka čaká skutočne všade. Dokumentárny spôsob snímania vnáša do filmu pocit všadeprítomného ohrozenia a má za následok elimináciu heroizmu i prílišného pátosu.

22:00 Faunovo velmi pozdní odpoledne, Československo, 1983, Komédia (ČT2)
Groteskná moralita enfant terrible českej novej vlny Věry Chytilovej zachytáva výjavy zo života starnúceho sukničkára, ktorý sa v strachu zo starnutia a smrti zúfalo snaží užívať si život naplno. Postupne si však začína uvedomovať, že jeho konanie bolo smiešne a že sa z neho stáva tragikomická, slabošská postava zbytočného človeka.

TV tipy 11.12. - 17.12. 2017 TV tipy 11.12. - 17.12. 2017 TV tipy 11.12. - 17.12. 2017


Piatok

18:35 Eso všetkých es (L' As des as) Francúzsko/NSR, 1982, Dobrodružný/Komédia/Vojnový (Film+)
Jo Cavalier je trénerom francúzskeho boxerského tímu, ktorý v roku 1936 odchádza na Letnú olympiádu do Nemecka. Jo sa teší najmä na to, ako si to jeho zverenci rozdajú s nemeckými boxermi priamo pred tvárou nacistických pohlavárov. Pre svoju slobodomyseľnú a nespútanú povahu sa takmer okamžite dostane do konfliktu s režimom. Pod plášťom komediálneho žánru sa skrýva humanistické dielo o boji človeka proti totalitnej moci priamo v jej brlohu.

21:30 Smutný príbeh (Una storia sbagliata) Taliansko, 2014, Dráma (Dvojka)
Stefania je humanitárna pracovníčka vo vojnou zničenom Iraku. Do krajiny sa rozhodla ísť najmä kvôli smrti svojho partnera - vojaka, ktorý tu zahynul pri teroristickom útoku. Začlenila sa do zdravotníckeho personálu, ktorý v meste zamorenom chemickými splodinami pomáha s plastickými operáciami malých detí. Jedného dňa opustí opevnenú vojenskú základňu a vydá sa do spletitých uličiek mesta, kde všadeprítomné stopy vojny pripomínajú čosi dôverne známe. Cesta k vyrovnaniu sa s veľkou životnou stratou je ťažká a tŕnistá. Snímka nie je zaujímavá len svojou témou a exotickou atmosférou Iraku, ale aj nechronologickým rozprávaním.

00:05 Vodič (The Driver) USA, 1978, Akčný/Kriminálny/Triler (ČT2)
Vodič je vyhľadávaný špecialista na nelegálnu prácu - šoféruje autá, ktorými zlodeji utekajú z miesta činu. Až doteraz nebol nikdy chytený a zatknutý. Po jednej z ďalších naháňačiek s políciou sa však jednému z detektívov podarí ho konečne zadržať. Vodič si musí vybrať: buď pôjde do väzenia alebo bude spolupracovať. Chladné prostredie anonymného veľkomesta, minimum dialógov, drsní muži a tajomné ženy. Priamočiary príbeh vyzdvihujú nad priemer aj skvelé herecké výkony a vzrušujúce automobilové naháňačky, z ktorých by si mohla zobrať príklad aj séria Rýchlo a zbesilo.

TV tipy 11.12. - 17.12. 2017 TV tipy 11.12. - 17.12. 2017 TV tipy 11.12. - 17.12. 2017


Sobota

11:35 Winston Churchill (Winston Churchill, un géant dans le siècle) Francúzsko, 2014, Životopisný/Dokumentárny (ČT2)
Dokument o jednej z najvýznamnejších osobností 20. storočia, Winstonovi Churchillovi. Laureát Nobelovej ceny a jedna z kľúčových osobností boja proti nacizmu a zároveň kontroverzný vojvodca koloniálneho Anglicka. Silou svojej charizmy zabránil britskému ľudu prepadnúť panike a beznádeji. Informačne hutný dokument vás prevedie celým životom Winstona Churchilla od jeho problematických školských rokov, cez kariéru vojvodcu, až po politickú činnosť.

14:25 Niekto to rád horúce (Some Like It Hot) USA, 1959, Komédia/Kriminálny/Romantický (ČT2)
Muzikanti Joe a Jerry sa pripletú do cesty bande gangstrov a ako nepohodlní svedkovia musia rýchlo ujsť. Na úteku v ženskom prestrojení sa pripletú do cesty ženskému orchestru a vydávajú sa s nimi na turné po Floride. Joe sa zamiluje do krásnej speváčky Sugar avšak aj oni sa stanú terčom pozornosti mužov. Kým o Joea, alias Josefine, sa zaujíma mladučký hotelový poslíček, Jerrymu, alias Dafne, dvorí obstarožný milionár. Do toho sa samozrejme pripletú aj gangstri, ktorí po oboch hrdinoch pátrajú. Neuveriteľná kadencia gagov, rýchly švih, vydarené spevácke čísla, anjelská Marilyn Monroe a celá plejáda výborných hercov sa postarali o jeden z najnezabudnuteľnejších filmov v histórii filmu, ktorý dnes nechýba v žiadnym kánone.

20:50 Pán si neželal nič, Československo, 1970, Satira (Dvojka)
Pán Ctibor kedysi pracoval ako hotelový sluha, a hoci je na odpočinku, stále túži dokázať, že je potrebný. Myslí si, že opäť dostal príležitosť zasiahnuť v záujme hosťa i povesti hotela, pretože chce zabrániť ohlásenej samovražde jedného z hostí. Zámena čísla izby je však osudná nielen pre starého Ctibora, ale aj pre hosťa z izby č. 32. Ctiborova snaha sa ukáže ako márna, lebo si poplietol čísla izieb a chránil niekoho, kto to vôbec nepotreboval... Hlboko ironický a takmer monotónny prúd udalostí zdôrazňuje zásadný rozpor medzi spustnutosťou prostredia i ľudí a výnimočnosťou situácie, v ktorej sa ocitli.




Nedeľa

15:00 Polnočná omša, Československo, 1962, Dráma/Vojnový (Jednotka)
Filmová adaptácia rovnomennej divadelnej hry Petra Karvaša. Dramatický príbeh malomeštiackej rodiny Kubišových, ktorej členovia pokiaľ už priamo nekolaborujú s Nemcami, túžia aspoň prežiť vojnu v bezpečí. Vážnym ohrozením sa pre nich stáva návrat zraneného syna Juraja, ktorý bojuje s partizánmi. Pod jednou strechou sú nútené vzájomne kooperovať rôzne povahy, národnosti, idey. Gardista, partizán, nacista a umiernená inteligencia sa stretávajú pri príležitosti sviatkov a ceremónií.

21:25 Vtáky (The Birds) Horor/Thriller, USA, 1963 (Dvojka)
Pôvabná blondínka Melanie Danielsová prichádza do mestečka Bodega Bay, aby sa pokúsila získať priazeň mladého právnika Mitcha Brennera. Na ceste loďkou na ňu z nevysvetliteľných dôvodov zaútočí čajka. Behom chvíle sa nad mestečkom začnú zlietavať ohromné kŕdle vtákov, ktoré s mimoriadnou agresivitou útočia na miestnych obyvateľov, deti i dospelých. Mitch a Melanie musia bojovať o holé životy proti presile operencov, ktorých správanie nemožno vysvetliť a ani zastaviť. Mierumilovné vtáky sa zrazu, ako verná nápodoba človeka, menia na zrkadlový obraz medziľudských vzťahov v malom mestečku, ktorým dominuje Oidipov komplex.

21:40 Pohreb v Londýne (Funeral in Berlin) Veľká Británia/USA, 1966, Triler (ČT2)
Druhý film z trilógie o agentovi Harrym Palmerovi, mužovi s okuliarmi a pochybnou morálkou. Palmera tentokrát vyšlú do Berlína, aby skontroloval podozrivého zbeha: sovietského plukovníka Stoka. Stok bol zodpovedný za bezpečnosť za Berlínskym múrom, avšak zdá sa, že chce prebehnúť na západ. Svedectvá sú protichodné. Ukáže sa, že jeho smrť bola podvod a od Palmera sa očakáva, že vyrieši zmiznutie údajnej mŕtvoly a prepašuje Stoka do Západného Nemecka.

23:25 Sedem samurajov (Šičinin no samurai) Japonsko, 1954, Dráma/Akčný/Historický (Dvojka)
Príbeh najlegendárnejšieho samurajského filmu všetkých čias sa odohráva v 17. storočí na japonskom vidieku. Chudobných roľníkov rok čo rok sužujú nájazdy lúpežnej bandy, ktorá ich pod hrozbou smrti zakaždým oberie o všetku úrodu. Zúfalí dedinčania sa nedokážu brániť proti obrovskej presile banditov, ale podarí sa im najať si skúseného samuraja. Ten prisľúbi, že za odmenu troch jedál denne pre dedinu najme skupinu samurajov a spoločne ju ubránia pred ďalším lúpežným nájazdom. Majstrovské dielo japonského režiséra Akiru Kurosawu inšpirovalo mnohé generácie filmových tvorcov i divákov. Snímka zobrazuje zánik jednej éry – éry samurajov a s nimi spojeného kódexu bušidó, trpezlivosti a cti.


autor Marcel Šedo 11.12.2017
Meno:
ODOSLAŤ
:)
REBRÍČEK SK
01 |
návšt. 50476
02 |
návšt. 11232
03 |
návšt. 6387
04 |
návšt. 5029
05 |
návšt. 4829
06 |
návšt. 3812
07 |
návšt. 4039
08 |
návšt. 2951
09 |
návšt. 1913
10 |
návšt. 1868
REBRÍČEK US
01 |
$82,0 mil.
02 |
$7,4 mil.
03 |
$3,9 mil.
04 |
$3,2 mil.
05 |
$3,2 mil.
06 |
$2,5 mil.
07 |
$2,1 mil.
08 |
$1,7 mil.
09 |
$1,4 mil.
10 |
$1,1 mil.
SOCIÁLNE SIETE
KOMENTÁRE
Kinema.sk - filmy, seriály

sector logo
network
ISSN 1336-4197. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / Kinema s.r.o.