TV TIPY 26.12. - 31.12. 2017

TV TIPY 26.12. - 31.12. 2017

článok



Utorok

11:40 Kráľ drozdia brada, Československo/NSR, 1984, Rozprávka/Dráma (Markíza)
Na kráľovskom hrade vzbudí zvedavosť mladého kráľa Jána rozprávanie kočovnej hereckej spoločnosti o krásnej, ale namyslenej princeznej Anne. Odíde teda s hercami do zeme kráľa Matúša s cieľom napraviť jej povahu. Potom, čo ho princezná odmietne so slovami, že sa radšej vydá za žobráka ako zaňho, rozhodne sa otec, že jej tieto slová splní. Na druhý deň sa princezná musí vydať za žobráka, skrývajúceho pred svetom svoju zohavenú tvár. V skutočnosti ide o samotného kráľa Jána, ktorý ju chce takýmto spôsobom potrestať a azda aj zmeniť. Slávna rozprávka v réžii Miloslava Luthera vyniká okrem iného i zobrazením tvrdých životných podmienok slovenských poddaných a mierne depresívnym, melancholickým nádychom, ktoré sa však postupom času mení na nádherný príbeh o láske, pracovitosti a dobre.

20:00 Prázdniny v Ríme (Roman Holiday) USA/Taliansko, 1953, Romantický/Komédia (ČT2)
Mladá princezná Anna, následníčka trónu nemenovanej krajiny, cestuje po Európe. Štátnické povinnosti ju však prestávajú baviť. Pri návšteve Ríma sa preto rozhodne aspoň na chvíľku utiecť od náročného života kráľovskej dcéry. Na svojej dobrodružnej ceste spoznáva veľa ľudí, vrátane amerického novinára Joea Bradleyho. Ten sa spočiatku ženie len za senzáciou v podobe princeznej na úteku. Postupne sa však do mladučkej princeznej zamiluje. Jeden z najslávnejších hollywoodskych romantických filmov dodnes nezostarol a predstavuje šarmantné, inteligentné a horkosladké dobrodružstvo.

22:25 Spievanie v daždi (Singin' in the Rain) USA, 1952, Muzikál/Romantický/Komédia (Dvojka)
Hollywood práve zasiahol príchod zvuku a množstvo veľkých hviezd sa musí rozlúčiť so svojou hereckou kariérou. Súčasne však v tomto období začínajú vznikať prvé pokusy o zvukový film, v tomto prípade konkr. o muzikál. Spievanie v daždi je dodnes jedným z najoptimistickejších filmov a súčasne tiež ikonou zlatej éry hollywoodskeho filmu a to predovšetkým vďaka úžasným choreografiám, chytľavým pesničkám a reflexii samotného vzniku filmu či fungovaniu hollywoodskych štúdií.

TV tipy 26.12. - 31.12. 2017 TV tipy 26.12. - 31.12. 2017 TV tipy 26.12. - 31.12. 2017

Streda

09:00 Ovečka Shaun (Shaun the Sheep Movie) Veľká Británia/Francúzsko, 2015, Animovaný/Komédia/Dobrodružný (ČT:D)
Život na farme plynie každý deň v rovnakom rytme. Shaun musí poslúchať a robiť, čo jej farmár prikáže a sníva o jednom dni voľna. Jej plán však nevyjde úplne podľa predstáv. Farmár sa ocitá vo veľkomeste a ovečky sa vydávajú ho hľadať a doviezť domov. Počas záchrannej akcie zažívajú množstvo dobrodružstiev…

19:50 Čeľuste (Jaws) USA, 1975, Thriller/Dráma (Film+)
Do rekreačného mesta Amity prichádzajú každé leto stovky návštevníkov. Nikto však netuší, že tento rok bude iný, keďže pod hladinou striehne obrovský biely žralok. Hoci počet obetí rýchlo pribúda, vedenia mesta sa snaží kvôli ziskom z letnej sezóny všetko utajiť. Situácia však postupne začne byť taká vážna, že je vyslovene nevyhnutné žraloka zabiť. Situáciu sa pokúsia vyriešiť traja muži - ichtyológ Hooper, lovec žralokov Quint a šéf miestnej polície Brody. Film, ktorý získal tri Oscary v podstate odštartoval raketovú kariéru Stevena Spielberga a spôsobil medzinárodnú paniku zo žralokov. Snímka zároveň patrí medzi hollywoodske míľniky, aj čo sa týka využívania štýlu na stimulovanie diváckeho napätia.

22:30 Petrolejové lampy, Československo, 1971, Historický/Dráma (JOJ Family)
Tragický príbeh starnúcej Štěpy sa odohráva v dusnom a falošnom prostredí malomesta na prelome storočí. Matka jej neustále dohadzuje ženíchov, patriacich do tej istej spoločenskej vrstvy ako ona. Štěpa však žije svoj život v duchu voľných mravov, čo skostnatelých malomešťanov odrádza. Než by mala zostať starou pannou, vydá sa za svojho bratranca, skrachovaného dôstojníka. Netuší však, aká choroba ho prenasleduje a aký ťažký život jej toto manželstvo prinesie. Obetavo sa však oňho stará a to aj napriek posmechu okolia.

TV tipy 26.12. - 31.12. 2017 TV tipy 26.12. - 31.12. 2017 TV tipy 26.12. - 31.12. 2017

Štvrtok

11:45 Sedem zhavranelých bratov, Česko/Slovensko, 2015, Rozprávka (Jednotka)
Nová, kriticky i divácky úspešná rozprávka Alice Nellis Sedem zhavranelých bratov vychádza z klasickej rovnomennej poviedky Boženy Nemcovej. V tomto príbehu sa mladé dievča snaží zachrániť svojich bratov od prekliatia, ktoré na nich kvôli neposlušnosti uvrhla ich matka. Od miestnej čarodejnice dostane radu a vydáva sa na dlhú cestu za ich záchranou. Film predstavuje zaujímavé rozkročenie medzi českým a hollywoodskym spôsobom štylizácie a okrem morálneho ponaučenia prináša do našich končín i chýbajúci feministický podtón. V rámci nových česko-slovenských rozprávok ide rozhodne o absolútnu špičku.

20:25 David Bowie - posledných päť rokov (David Bowie: The Last Five Years) Veľká Británia, 2017, Dokumentárny/Hudobný (Dvojka)
Film sa vydáva na cestu za piesňami jednej z najpopulárnejších a najlegendárnejších postáv svetovej pop-music - Davidom Bowiem. Dokumentárna snímka mapuje posledných päť rokov jeho života a tvorby - tvorby speváka, ktorý neustále prekvapoval svojich fanúšikov novými melódiami, žánrami, ale aj formami a prezentáciou. Počas svojej kariéry stál pri vzniku hneď niekoľkých štýlov a subžánrov a patril medzi najiniciatívnejších a najnišpiratívnejších hudobníkov. Bowie bol skrátka nepredvídateľný a nenapodobiteľný a presne takého ho zobrazuje aj tento film.

20:30 Mastičkár (Znachor) Poľsko, 1981, Dráma/Romantický (Jednotka)
Príbeh svetoznámeho chirurga, ktorému sa príliš nedarí v osobnom živote. Žena ho opustila a zobrala so sebou aj malú dcérku a tak teraz zije sám vo Varšave. Jedného dňa po nehode stratí pamäť a tak sa potuluje po dedinách a lieči ľudí za trochu jedla. Neskôr spoznáva milú mladú predavačku, o ktorej vôbec netuší, že je jeho dospelá dcéra. Snímka je akousi oslavou ľudskosti a vierou v možnosť nájdenia svojho šťastia na svete.

22:00 Muž, ktorý spadol na Zem ( The Man Who Fell to Earth) Veľká Británia, 1976, Sci-fi/Dráma (Dvojka)
David Bowie v kultovom filme z roku 1976 stvárnil mimozemšťana, ktorý je obdarený výnimočnými schopnosťami a v utajení prichádza na Zem, aby zistil, či a ako by sa dala naša planéta kolonizovať. Jeho domovská planéta, na ktorej zanechal svoju rodinu, totiž trpí suchom a horúčavami. Nijako na seba nepúta pozornosť, snaží sa splynúť s pozemšťanmi a dokonca sa zamiluje. Svoju misiu však napokon nedokáže splniť. Konzumeristická, zážitková spoločnosť založená na ovládaní a moci ho totižto "požuje a vypľuje".

TV tipy 26.12. - 31.12. 2017 TV tipy 26.12. - 31.12. 2017 TV tipy 26.12. - 31.12. 2017

Piatok

20:00 Vražda v Orient exprese (Murder on the Orient Express) Veľká Británia, 1974, Detektívny/Thriller (ČT2)
Orient expres bol luxusný vlak, ktorý jazdil z Istanbulu až do Calais. Slávna Oscarom ocenená adaptácia detektívneho príbehu Agathy Christie sa odohráva práve v tomto vlaku. Počas jednej decembrovej noci roku 1930 sa Orient expres stáva dejiskom vraždy amerického miliardára. Medzi cestujúcimi sa zhodou okolností nachádza aj belgický detektív Hercule Poirot. Našťastie preňho vlak uviazol v snehovej kalamite kdesi v juhoslovanskom vnútrozemí a tak má dostatok času na rozlúsknutie zložitého prípadu. Film Sidneyho Pollacka je najoceňovanejšou, najvýpravnejšou a najlepšie obsadenou adaptáciou príbehu Hercula Poirota a po zásluhe sa radí medzi najväčšie detektívne klasiky.

20:00 Divotvorný hrniec (Finian's Rainbow) USA, 1968, Fantasy/Muzikál (Prima MAX)
Tajomný Ír Finian McLonergan sa presťahuje do malého južanského amerického mestečka. Jeho dcéra Sharon tu nachádza domov a životnú lásku v podobe miestneho idealistu Woodyho Mahoneyho. McLonergan tu má pre zmenu v pláne zakopať a ukryť kúzelný hrniec plný zlata, ktorý ukradol škriatkovi Ogovi. Jeho dcéra Sharon však nad kúzelným hrncom vysloví nesprávne želanie. Snímka plná humoru, optimizmu, nádeje, nadhľadu prináša aj kritický komentár k rasizmu v americkej spoločnosti.

20:10 Na východ od raja (East of Eden) USA, 1955, Dráma (Dvojka)
Film je adaptáciou rozsiahlej románovej kroniky amerického spisovateľa Johna Steinbecka. Autor filmového prepisu, režisér Elia Kazan, postavil do popredia biblický motív Kaina a Ábela. Sleduje archetypálny príbeh dvoch bratov, ich otca a vzdialenej matky v rušnom období vstupu Spojených štátov do prvej svetovej vojny. Hlavné ťažisko filmu spočíva na vynikajúcom hereckom výkone mladého Jamesa Deana, ktorý stvárnil postavu "prekliateho" farmárovho syna na vysokej umeleckej úrovni.

22:10 Pink Floyd: The Wall (Pink Floyd The Wall) Veľká Británia, 1982, Hudobný/Dráma (ČT art)
Rocková hviezda Pink sedí v hotelovej izbe a utápa sa v desivých predstavách a víziách. Scény ľudskej agresivity a represií sa striedajú so spomienkami na detstvo bez otca, zato s prehnane ochranárskou matkou, na školu, pokúšajúcu sa všetkých premeniť na nemysliace masy, na ženu, ktorá ho zradila. Film experimentujúci s čisto hudobnou látkou, sa použitými filmovými prostriedkami blíži k poetike hudby skupiny Pink Floyd.

TV tipy 26.12. - 31.12. 2017 TV tipy 26.12. - 31.12. 2017 TV tipy 26.12. - 31.12. 2017

Sobota

10:35 Asterix v Británii (Astérix chez les Bretons) Francúzsko, 1986, Animovaný/Dobrodružný/Komédia (ČT :D)
Malý, urozprávaný Asterix a jeho tučný kamarát Obelix sú obyvateľmi galskej dediny, ktorá ako jediná odoláva útokom zo strany Ríma. Tentoraz sa však vydávajú na cestu do Veľkej Británie, kde sa snažia pomocou ich čarovného elixíru pomôcť Asterixovým bratrancom pri obrane britských dedín pred Caesarovými vojskami. O všetkom sa dozvie Caesar a z pochopiteľných dôvodov sa snaží nesúrodej dvojici ich výpravu prekaziť. Vtipná satira na britskú národnú povahu i obligátna burleskovitosť vytvorila z tohto dielu ten najlepší koktail.

20:00 Rebel bez príčiny (Rebel Without a Cause) USA, 1955, Romantický/Dráma (Dvojka)
Po presťahovaní rodiny do Los Angeles je Jim pre opitosť zadržaný políciou. Tu ponúkne trasúcemu sa chlapcovi svoju bundu a zaujme ho aj plačúce dievča. Na druhý deň ich oboch, pri ceste do školy, opäť stretne. Vystrašený Platón a krásna Judy sa stanú jeho priateľmi. V škole vládne gang Buzza Gundersona, ktorý vyzve Jima na súboj. Jim zvíťazí a Buzz ho opäť vyzve na životunebezpečný závod na autách. Buzz pri závode zomiera a Jima začínajú trápiť výčitky svedomia. Buzzov gang sa zároveň chystá na pomstu. Snímka, v ktorom James Dean stvárnil svoju typickú rolu mladého rozorvaného hrdinu, sa po viac ako štyridsiatich rokoch stal filmom kultovým.

21:45 Komorná (Agasshi) Južná Kórea, 2016, Krimi/Dráma/Romantický/Erotický/Psychologický (ČT art)
Mladá šľachtičná Hideko žije v ústraní na vidieckom panstve so svojim strýkom, ktorý je zároveň jej poručníkom. Starý chlípnik si brúsi zuby na jej bohatstvo a popritom ju využíva ako herečku v perverzných seánsách pre svojich bohatých známych. Na rodinu sa však prisal podvodník, ktorý sa s pomocou mladej komornej, v skutočnosti chudobnej zlodejky Sukhui, chystá Hideko okradnúť. Postupom času sa však ukazuje, že každý má nejaký tajný plán, že emócie medzi niektorými zúčastnenými sú až príliš silné a že postavy a ani diváci netušia, komu majú v tejto rafinovanej hre veriť. Adaptácia románu Sarah Waters sa dotýka zložitých japonsko-kórejských i mužsko-ženských vzťahov.



Nedeľa

13:20 Bláznivá strela (The Naked Gun: From the Files of Police Squad!) USA, 1988, Komédia/Kriminálny (Dajto)
Poručík losangelskej polície Frank Drebin patrí medzi tých mužov, ktorí neustále priťahujú problémy. V jeho prípade však ide o problémy spojené s jeho nemotornosťou a neschopnosťou, ktoré však zvláda s gráciou a slovníkom tuctového filmového detektíva. Do Los Angeles má prísť samotná britská kráľovná Alžbeta a Frank je poverený jej ochranou. Popritom sa však musí vysporiadať so šialencom a krásnou femme fatale. Samozrejme, nič nejde podľa plánu.

21:35 Funny Girl (Funny Girl) USA, 1968, Dráma/Komédia/Muzikál/Životopisný (ČT2)
Fanny Brice je drzé a vtipné židovské dievča, nádejná komediantka, ktorá túži po divadelných doskách, kabaretoch a komických vystúpeniach. Postupne sledujeme jej raketovú kariéru, ktorá ju vynesie až do Follies. Popritom sa zamiluje do Nickyho Arnsteina, očarujúceho hazardného hráča. Jeho hráčske šťastie ho však opúšťa a kým ona je stále populárnejšia, on končí vo väzení. Šťastie je len muška zlatá...

21:35 Svatba jako řemen, Československo, 1967, Komédia (ČT art)
Príbeh z malého mesta, odohrávajúci sa počas 24 hodín, zobrazuje troch hrdinov, ktorých, kvôli alkoholu, podozrievajú zo znásilnenia predavačky. Znásilnené dievča je však pod tlakom okolitej spoločnosti, predsudkov a českého mačizmu donútené, aby odvolalo svoje obvinenie. Obvinený mladík tak konečne môže zahnať smútok pri veselej svadbe. Režisér Jíří Krejčík vytvoril jednu z najúspešnejších českých tragikomédií, ktorá zobrazuje dohasínajúci svet 50. rokov a nástup novej mladej generácie. Film nakrútený v duchu novovlnného civilizmu a veľmi smutného a kritického humoru, samozrejme neskôr skončil v trezore.


autor Marcel Šedo 26.12.2017
Meno:
ODOSLAŤ
:)
REBRÍČEK SK
01 |
návšt. 50476
02 |
návšt. 11232
03 |
návšt. 6387
04 |
návšt. 5029
05 |
návšt. 4829
06 |
návšt. 3812
07 |
návšt. 4039
08 |
návšt. 2951
09 |
návšt. 1913
10 |
návšt. 1868
REBRÍČEK US
01 |
$82,0 mil.
02 |
$7,4 mil.
03 |
$3,9 mil.
04 |
$3,2 mil.
05 |
$3,2 mil.
06 |
$2,5 mil.
07 |
$2,1 mil.
08 |
$1,7 mil.
09 |
$1,4 mil.
10 |
$1,1 mil.
SOCIÁLNE SIETE
KOMENTÁRE
Kinema.sk - filmy, seriály

sector logo
network
ISSN 1336-4197. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / Kinema s.r.o.