PRÍBEH SLUŽOBNÍČKY - JEDEN ZO SERIÁLOV ROKA

PRÍBEH SLUŽOBNÍČKY - JEDEN ZO SERIÁLOV ROKA

článok



Dystopické námety z alternatívnej budúcnosti či súčasnosti boli vždy vďačnou témou pre filmárov. Veľkou výzvou sa tak stávali pre tvorcov veľkých kvalít aj pre režisérov béčkových snímok. Hlboko do pamäti i duše filmového fanúšika sa vryl svet, akého sa zmocnil Fritz Lang v Metropolise, Terry Gilliam v 12 opiciach, Stanley Kubrick v Mechanickom pomaranči, Luc Besson v Piatom elemente, súrodenci Wachowski v Matrixe či George Miller v Mad Maxovi. Ani seriálový trend neobišla téma fiktívneho totalitného režimu s represívnymi praktikami. Príbeh služobníčky nás berie na cestu do štátu Gilead s teokratickým režimom, v ktorom sa ženy stávajú sexuálnymi otrokyňami a továrňami na deti.

June Osborne je takisto ako mnoho ďalších odtrhnutá od svojej rodiny, aby rodila deti vysokým štátnym funkcionárom. Svet, v ktorom žije, stratil následkom nukleárnych katastrof a toxického zamorenia plodnosť a zostalo len málo tých, čo sú schopní počať. Podobný motív sme videli v Potomkoch ľudí Alfonsa Cuaróna, adaptácia románu Margaret Atwood sa však viac zameriava na existenciu žien, ktoré režim pripravil o väčšinu svojich práv.

Seriál z dielne streamovacej služby Hulu nie je prvým prepisom románu kanadskej spisovateľky. Už v roku 1990, päť rokov po vydaní knihy, nakrútil Volker Schlöndorff celovečerný kinofilm s Natashou Richardson v hlavnej role. Snímka, ktorá spočiatku ani nemala vzniknúť, producent sa totiž vo všetkých hollywoodskych štúdiách stretával s odmietnutím z dôvodu, že ide o film pre ženy a o ženách, bola napokon nominovaná na Zlatého medveďa za najlepší film na IFF Berlinale. A to dnes už v porovnaní s novým seriálom pôsobí psychologicky skratkovito až naivne.

Nový Príbeh služobníčky prekonal svojho filmového predchodcu nielen vo vykreslení duševného sveta trpko skúšanej hrdinky a ďalších postáv antiutopistického príbehu, ale aj vo formálnej stránke. Prestrihy do slobodného života pred štátnym prevratom a sugestívna práca kamery má oveľa väčšiu moc nad divákom ako v starej interpretácii. Každý detail príbehu, kostýmoch a maskách má svoje významotvorné miesto, necítiť samoúčelnú hru na ovládnutie zmyslov. Navyše vznikol v správny čas, keď otec všetkých dystopických románov – Orwellov 1984 získava opäť nový význam. Sama autorka sa netají inšpiráciou nadčasovým literárnym dielom a jeho odkaz necháva neustále visieť vo vzduchu. Taktiež dodáva, že takmer všetko, čo sa odohráva v jej románe, sa už v histórii stalo. Či už ide o biblické príbehy, iránsku revolúciu alebo odmietanie feminizmu v 80. rokoch.

Oproti predlohe došlo v seriáli k niekoľkým zmenám. V pôvodnej verzii diktátorský režim odkazujúci v zvrátenej podobe na Bibliu si dal za cieľ eliminovať všetkých občanov tmavej pleti, pretože sú prekliatymi potomkami Noeho syna Cháma. Debaty s autorkou viedli k tomu, že pestrosťou vo farbách pleti sa vyhnú obvineniam z rasizmu. A tak sa Juniným manželom stal herec tmavej pleti rovnako ako jej priateľka Moira.

Príbeh služobníčky - jeden zo seriálov roka Príbeh služobníčky - jeden zo seriálov roka

June, neosobne označovaná Offred ako odvodenina mena veliteľa Freda Waterforda, sa stala hračkou v rukách prenajímateľov jej tela. To si zapožičal spolu so svojou neplodnou manželkou veliteľ, aby im vynosila a porodila dieťa. Spolu s nimi tak na čas, kým k tomu nedôjde, býva pod jednou strechou a stáva sa hlavnou postavou dehonestujúcich sexuálnych rituálov. Ako čoskoro vychádza najavo poníženie necíti len ona sama, ale aj Waterfordova žena.

Charakter Sereny Joy Waterford je oveľa výraznejší, ako to bolo v prípade Faye Dunaway v Schlöndorffovom filme. Priestor tak dostali obe stránky jej osobnosti bojujúcej so samou sebou i s celospoločenskými metódami, pri ktorých zrode stála a rovnako tvorila nové politické zriadenia ako jej mužskí kolegovia. Nakoniec však musela zapadnúť do jednotvárnosti, vlastnej zatrpknutosti a obetovať vlastné ambície. Yvonne Strahovski výborne stvárnila jednu z najzaujímavejších postáv seriálu.

Joseph Fiennes ako vysoko postavený člen vlády Fred Waterford zapadá do koloritu podivnej spoločenskej štruktúry a svoju obeť Offred fascinuje a zároveň odpudzuje. V románovej predlohe sú obaja manželia oveľa starší, pre väčšiu atraktivitu tvorcovia zvolili mladšie a príťažlivejšie typy Offrediných väzniteľov. Ich herecké výkony však prevyšuje Elisabeth Moss ako June/Offred. V citlivom prejave plnom mimických nuáns sa odráža jej silný herecký potenciál. Medzi mnohými oceneniami pre seriál sa vyníma aj jej prestížna televízna cena Emmy za najlepší ženský herecký výkon.

Príbeh služobníčky - jeden zo seriálov roka Príbeh služobníčky - jeden zo seriálov roka

Uniformita, akú seriál zobrazuje, je neuveriteľne skľučujúca a maximálne obmedzenie slobody dokresľujú aj kostýmy služobníc. Herečky sa zhodli na tom, že ich povinné pokrývky hlavy im absolútne obmedzili periférne videnie. Klapky na očiach a spoločenský účel z nich tak doslova urobili chovné kobyly.

Príbeh služobníčky má všetky predpoklady, že sa zaradí medzi seriálové kulty. Dokáže osloviť diváka každej kategórie, má napätie, správnu dávku kontroverzie, ambivalentných hrdinov, tajomno, spoločensko-politický konflikt i citlivé nazeranie na otázky práv žien a ich straty. V tomto roku nás čaká druhá séria, ktorá bude dotvárať príbeh po zavŕšení osudov hrdinov knihy. V ďalších trinástich epizódach nás Elisabeth Moss vezme na jej urputnú púť služobníčky uprostred zvráteného puritánstva, ktorý celkom zmenil tvár krajiny slobody.


The Handmaid's Tale (Kanada, 2017, 513 min.)
Creator: Bruce Miller. Réžia: Mike Barker, Reed Morano, Kate Dennis, Floria Sigismondi, Kari Skogland. Hrajú: Elisabeth Moss, Yvonne Strahovski, Joseph Fiennes, Max Minghella, Amanda Brugel...


autor Barbora Bačíková 3.1.2018
Meno:
ODOSLAŤ
:)
REBRÍČEK SK
01 |
návšt. 50476
02 |
návšt. 11232
03 |
návšt. 6387
04 |
návšt. 5029
05 |
návšt. 4829
06 |
návšt. 3812
07 |
návšt. 4039
08 |
návšt. 2951
09 |
návšt. 1913
10 |
návšt. 1868
REBRÍČEK US
01 |
$82,0 mil.
02 |
$7,4 mil.
03 |
$3,9 mil.
04 |
$3,2 mil.
05 |
$3,2 mil.
06 |
$2,5 mil.
07 |
$2,1 mil.
08 |
$1,7 mil.
09 |
$1,4 mil.
10 |
$1,1 mil.
SOCIÁLNE SIETE
KOMENTÁRE
Kinema.sk - filmy, seriály

sector logo
network
ISSN 1336-4197. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / Kinema s.r.o.