TV TIPY 6.2. - 11.2. 2018

TV TIPY 6.2. - 11.2. 2018

článok



Utorok

20:00 Ružový panter (The Pink Panther) Veľká Británia/USA, 1963, Komédia/Detektívny (Prima MAX)
Inšpektor Jacques Clouseau má len jeden cieľ - dolapiť zločinca svetového formátu Fantóma. Osudným sa mu má stať Ružový panter, jeden z najslávnejších diamantov na svete. Keď neodolá možnosti zmocniť sa tohto klenotu, bude mať Clouseau možnosť pristihnúť ho priamo pri čine.
Nešikovný génius, inšpektor Clouseau, získal vďaka pohotovej improvizácii Petera Sellersa komickejší nádych než mal mať pôvodne v scenári a vytvoril tak jednu z najslávnejších postáv svetovej kinematografie. Snímka je tak najmä vďaka nemu plná roztomilo absurdných situácií, čo vyústilo do niekoľkých pokračovaní.

21:40 Futurologický kongres (The Congress) Izrael/Nemecko/Poľsko/Luxembursko/Francúzsko/Belgicko, 2013, Sci-Fi/Animovaný (ČT art)
Mnohými cenami ovenčená a vizuálne fascinujúca adaptácia známej literárnej predlohy kultového autora sci-fi Stanislawa Lema. Herečka Robin Wright tu hrá sama seba – filmovú hviezdu, ktorej s pribúdajúcimi vráskami ubúdajú filmové úlohy. Teraz dostáva možno poslednú veľkú ponuku. Filmová spoločnosť chce naskenovať jej telo, pohyby i emócie a kúpiť si tak virtuálnu herečku, ktorá už nezostarne ani o deň. Strach z konca kariéry, prísľub večnej mladosti vo svete filmu a štedrá finančná ponuka ju napokon presvedčia. Po 20 rokoch sa vydáva na futurologický kongres jednať o predĺžení zmluvy. Ocitne sa v animovanej zóne, kde každý môže byť tým, kým chce.

TV tipy 6.2. - 11.2. 2018 TV tipy 6.2. - 11.2. 2018 TV tipy 6.2. - 11.2. 2018

Streda

15:10 Redakcia (Ekstra Bladet: Uden for citat) Dánsko, 2014, Dokumentárny (ČT2)
Predaj tlačených novín neustále klesá, s čím sa musia vysporiadať vydavateľstvá na celom svete. Dánsky bulvárny denník Ekstra Bladet nie je výnimkou. Za desať rokov klesol jeho predaj zo sto desať tisíc výtlačkov na polovicu. Aby odvrátili tento trend, publikujú redaktori príbehy, ktorých obsah ide až za hranice novinárskej etiky. Snímka približuje každodenné fungovanie redakcie denníka a ukazuje márnu snahu vedenia novín o odvrátenie konca "papierovej éry". Súčasne tu sledujeme zostupný trend kvality novín, všadeprítomnú bulvarizáciu, ktorá je charakteristická pre internetovú epochu a prirodzene vytvorila priestor pre nástup „fake news“.

22:00 Pandorum (Pandorum) USA/Nemecko/VB, 2009, Sci-fi/Horor/Akčný (Film+)
Nebezpečné prítmie a tlmené zvuky strojov. Zo spánkovej komory sa prebudil prvý člen posádky a o niekoľko minút na to aj ďalší. Nevedia kde sú, aké je ich poslanie a predovšetkým, prečo je na vesmírnej lodi, v ktorej sa podľa lodného záznamu malo nachádzať 60 000 pasažierov, také ticho. Postupom času sa preživším pasažierom začnú odhaľovať stratené spomienky, ktoré ich na konci cesty dovedú k desivému poznaniu. Na lodi navyše nie sú sami. Snímka, ktorá priam vyzýva ku ideologickým interpretáciám, je nielen slušným akčným béčkom, ale aj metaforou pre súčasný politický svet.

TV tipy 6.2. - 11.2. 2018 TV tipy 6.2. - 11.2. 2018 TV tipy 6.2. - 11.2. 2018

Štvrtok

14:45 Vojvodkyňa (The Duchess) Veľká Británia/Taliansko/Francúzsko, 2008, Historický/Dráma/Životopisný (Film+)
Kronika života aristokratky Georgiany Cavendish, vojvodkyne z Devonshiru, ktorá v 18. storočí predstavovala prototyp nezávislej a pokrokovej ženy. Jej manželstvo s nevrlým manželom neschopným prejaviť akýkoľvek cit ju neuspokojovalo. Milovala spoločnosť, bola skvelou hostiteľkou, zbožňovala hazard a zamilovala sa do mladého politika Charlesa Greya. Jej manžel, ktorý mal takisto pomer s jej najlepšou priateľkou, ju však donútil, aby sa svojej lásky vzdala. Nešťastná romantická láska, tak typická pre dané obdobie, úchvatné kostýmy a zobrazenie utrpenia žien zaručili tomuto filmu výraznejšie postavenie medzi súčasnými historickými drámami.

22:00 Co chytneš v žitě, Česko, 1999, Komédia/Poviedkový (ČT2)
Tri poviedky späté s pšeničným poľom a situované do rôznych ročných období, sledujú príbehy hrdinov, nachádzajúcich sa v rôznych životných etapách. Poviedka Osina sa odohráva na začiatku leta a zobrazuje osudy dvojice mladých ľudí, hľadajúcich kruhy v obilí, pričom k sebe začínajú niečo cítiť. Prostredná časť Stoh rozpráva o štyroch chlapcoch, ktorí v tajnom stohovom bunkri prežijú dobrodružstvo s krásnou mladou tuláčkou. Tá pre nich predstavuje prvé stretnutie s telesnou láskou, ktorá ich však zaskočí nepripravených. Posledná, „jesenná“ epizóda s názvom Cesta zachytáva existenciálnu ťažobu starých novomanželov pri nevydarenom návrate zo svadby. Pole je totižto už zaorané a zmenilo sa na blatistú štreku vedúcu do ich nového domova.

TV tipy 6.2. - 11.2. 2018 TV tipy 6.2. - 11.2. 2018 TV tipy 6.2. - 11.2. 2018

Piatok

20:15 Matrix (The Matrix) USA/Austrália, 1999, Akčný/Sci-fi (Dajto)
Život mladého počítačového experta s perspektívnou budúcnosťou, a zároveň obávaného hackera s prezývkou Neo, Thomasa Andersona, sa radikálne zmení vo chvíli, keď ho po niekoľkých nočných morách kontaktuje záhadná Trinity. Ponúkne mu odpovede na otázky, ktoré ho už dlhší čas sužujú. Rozhodne sa s ňou ísť a po možnosti voľby, ktorú mu ponúkne tajomný Morpheus, sa prebúdza v skutočnom svete. S hrôzou zisťuje, že život, ktorý doteraz žil, bol len ilúzia. Že Matrix je obrovský software, na ktorý sú všetci ľudia napojený. V skutočnosti sú umiestnení v obrovskej elektrárni, ktorá týmto spôsobom prináša úžitok novodobým pánom sveta strojom. A zisťuje aj to, že on je jediný, kto môže ľudstvo spod nadvlády strojov zachrániť… Revolučné dielo, ktoré ovplyvnilo hollywoodsky film svojou radikálnou štylistikou i kyberpunkovými témami.

22:40 Serpico (Serpico) USA/Taliansko, 1973, Kriminálny/Životopisný (Jednotka)
Policajný dôstojník Frank Serpico sa postaví na odpor svojim vlastným skorumpovaným kolegom, aj keď veľmi dobre vie, že sa stane terčom ich pomsty. Jeho pracovný a rodinný život začne byť, čím ďalej tým viac deštruovaný jeho snahou o život v pravde. Odhodlane a tvrdo bojuje sám proti celému podsvetiu. Kultová kriminálna dráma s vynikajúcim hereckým výkonom Al Pacina v hlavnej úlohe vznikla podľa rovnomennej knihy novinára Petra Maasa. Režisér Sidney Lumet ukazuje aj inú tvár Frankovej povahy, vrátane jeho sklonov k sebaľútosti a návalom hnevu, ktoré však vyplývajú z bezmocnosti.

23:00 Blade Runner ( Blade Runner) USA/Hong Kong/VB, 1982, Sci-fi/Triler/Dráma (Dajto)
Temné, filozofické sci-fi Blade Runner, jedno z kľúčových diel žánru cyberpunk, zobrazuje dystópickú spoločnosť, v ktorej stojí na vrchole "pyramídy" spoločnosť Tyrell, vyrábajúca replikantov - androidov s takmer ľudskými vlastnosťami. Kvôli vzbure im bol zakázaný pobyt na Zemi, na čo dohliadajú agenti špeciálnych jednotiek nazývaných "blade runner". Scenár, voľne vychádzajúci z poviedky Philipa K. Dicka Snívajú androidi o elektrických ovečkách?, sleduje samotárskeho "blade runnera" Ricka Deckarda, ktorý dostane za úlohu vypátrať a eliminovať štyroch replikantov, ukrývajúcich sa vo futuristickom Los Angeles. Pri pátraní sa Deckard dostane aj do Tyrell Corporation, kde sa stretáva s Rachael, takmer dokonale ľudskou replikantkou, presvedčenou o svojej ľudskosti. Deckard, ktorý na replikantov doteraz nazeral ako na podradné bytosti, začína postupne meniť svoje stanoviská a klásť otázky. Aký je rozdiel medzi človekom a androidom? Nie sú replikanti vo výsledku omnoho citlivejší a ľudskejší, ako samotní ľudia? A o čom vlastne androidi snívajú?

23:40 Hrana - 4 filmy o Marekovi Brezovskom, Slovensko, 2014, Dokumentárny/Hudobný (Dvojka)
Celovečerný dokumentárny film HRANA chce byť svedectvom o krátkom, ale mimoriadne dynamickom živote jedného z najtalentovanejších slovenských hudobných skladateľov novej doby – Mareka Brezovského. Zároveň podáva správou o celej jednej generácii, ktorá dospievala v chaotickom porevolučnom období prvej polovice deväťdesiatych rokov 20. storočia. O generácii, pre ktorú sa stala hudba Mareka Brezovského jej bytostným výkrikom a znie v jej srdciach ako hymnus.

TV tipy 6.2. - 11.2. 2018 TV tipy 6.2. - 11.2. 2018 TV tipy 6.2. - 11.2. 2018

Sobota

12:55 Afričan (L' Africain) Francúzsko, 1983, Dobrodružný/Komédia (Jednotka)
Dej francúzskej komédie Afričan sa odohráva uprostred prírody v chránenej rezervácii strednej Afriky. Ochranca prírody Viktor miluje krajinu, kde žije, rovnako ako domorodé obyvateľstvo, medzi ktorými má mnoho priateľov. Rovnako miluje aj svoju bývalú ženu Charlottu, ktorá sem prišla hľadať najlepšie miesto pre nový turistický komplex. A tak "Afričan" musí odhovoriť Charlotte jej pochabý nápad a zároveň chrániť zver a ich oboch pred neľútostnými pašerákmi slonoviny.

15:20 Harper (Harper) USA, 1966, Kriminálny/Dráma (Prima MAX)
Lew Harper je jeden z troch tvrdých detektívov americkej drsnej školy, ktorú zakladal Dashiel Hammett, pokračoval v nej Raymond Chandler, John D. McDonald a nakoniec aj Ross McDonald. Ten vo viacej než dvadsiatich románoch vytvoril literárnu postavu Lew Archera, súkromného detektíva riešiaceho prípady skôr pomocou duševných schopností, než tvrdých kopov a streľby. Prvým románom o Lew Archerovi bol The moving target - Pohyblivý terč, ktorý bol prenesený na plátno pod názvom Harper.

21:20 Amadeus (Amadeus) USA, 1984, Historický/Životopisný/Hudobný (ČT1)
Antonio Salieri pôsobí ako dvorný skladateľ cisára Jozefa II. Keď na dvor príde Mozart, Salieri si uvedomí, že tento obscénny a poburujúci vtipkár má omnoho väčšie hudobné nadanie ako on. Poháňaný žiarlivosťou začne organizovať intrigy s cieľom zničiť a navždy umlčať Mozarta. Amadeus je strhujúcim príbehom konfliktu výnimočnosti a priemernosti, ktorý odkazuje nielen na Formanovu socialistickú minulosť, ale aj hollywoodsku prítomnosť. Snímka premenila 8 z 11 nominácií na Oscara, vrátane toho pre Najlepší film a Najlepšieho režiséra.

22:40 Dobrý, zlý a škaredý (Il Buono, il brutto, il cattivo) Taliansko/Španielsko/NSR/USA, 1966, Western / Dobrodružný (Plus)
Nájomného vraha Sentenzu, prezývaného Krásnoočko, si jedného dňa najme bandita Baker, aby z farmára vytiahol meno, pod ktorým sa ukrýva južanský vojak Jakcson, ktorý spreneveril 200 tisíc dolárov v zlate a ukryl ich na neznámom mieste. Bezcitný Sentenza zistí čo potrebuje a potom zabije nielen farmára a jeho rodinu, ale aj Bakera. Zisťuje však, že Jackson zomrel a tesne pred smrťou prezradil „škaredému“ Tucovi a "dobrému" Joeovi polovicu tajomstva. Tí dvaja majú nevybavené účty, ale musia spolupracovať. Po ceste však natrafia na bezcitného Sentenzu a sú nútení prijať jeho spoločnosť. Strastiplná cesta krajinou zmietanou občianskou vojnou ich nakoniec privedie až na cintorín, kde sa má celá odysea zakončiť. Vyvrcholenie Leoneho dolárovej trilógie je mnohými kritikmi považované za najlepší film všetkých čias.



Nedeľa

09:20 Šepot srdca (Mimi wo sumaseba) Japonsko, 1995, Animovaný/Romantický/Rodinný (ČT :D)
Štrnásťročná Šizuko má zrovna záverečné skúšky, ale popritom nezanedbáva ani čítanie beletrie. Čitateľskú vášeň zdedila po svojom otcovi, zamestnancovi knižnice, ktorú Šizuko pravidelne navštevuje. Na výpožičných lístkoch v knihách, ktoré ju zaujímajú, sa opakuje meno Seidži Amasawa. Jedného dňa na ceste do knižnice stretne podivného kocúra a keď sa za ním vydá, objaví malý antikvariát, ktorý sa pre ňu stane miestom očarenia i inšpirácie, ale aj priateľstva a lásky. Film z produkcie slávneho animovaného štúdia Ghibli je oslavou remeselníkov, tvorivého zápalu a tvrdej práce, ktorú si každý talent vyžaduje. Štýl fantastického sveta, ktorý Šizuku vo filme rozohráva, bol inšpirovaný obrazmi japonského surrealisticko-impresionistického maliara Naohisa Inoueho.

20:00 Ďaleká Zem (The Far Country) USA, 1954, Western/Romantický (ČT2)
Píše sa rok 1896 a na Klondikeu zúri zlatá horúčka. Jeff Webster, muž bez škrupúľ, ktorý sa nestará o nič iné iba o zbohatnutie, vidí svoju veľkú príležitosť v obchode s hovädzím dobytkom. So stádom cestuje z Wyomingu do Seattleu, potom loďou do Skagway a ďalej cez hory až do Dawsonu. Tu sa spolu so svojím partnerom Benom Tatumom zapletú do zlatkopeckého biznisu. Hoci sa stanú svedkami mnohých krívd a neprávostí na chudobných ľuďoch, Jeff sa stará predovšetkým o seba. Až do chvíle, keď sa nespravodlivosť dotkne jeho samého.

20:00 THX 1138 (THX 1138) USA, 1971, Sci-fi/Dráma/Psychologický (ČT2)
Celovečerný debut Georga Lucasa prináša temnú víziu budúcnosti, v ktorej je človek zbavený svojej individuality a premenený na biologický stroj. V podzemnom labyrinte žijú uniformovaní obyvatelia, ktorým ich holohlavé lebky dodávajú odľudštenú vizáž. Ich životy sa riadia presným stereotypom a príkazmi "zhora", celé ich životné snaženie je nasmerované výlučne na zvyšovanie produktivity. Hlavný hrdina je jedným z mnohých nádenníkov v tomto ohromnom ľudskom mravenisku a jeho osobnosť je symbolicky zredukovaná do mena THX 1138. V tomto svete bez individuálnych ľudských životov, emócií a vášní nie je priestor pre nepredvídané a nevypočítateľné. Preto sú všetci obyvatelia povinní užívať denné dávky sedatív, utlmujúcich akékoľvek spontánne ľudské prejavy i lásku. Za ich nepovolené vysadenie hrozí prísny trest.


autor Marcel Šedo 6.2.2018
Meno:
ODOSLAŤ
:)
REBRÍČEK SK
01 |
návšt. 50476
02 |
návšt. 11232
03 |
návšt. 6387
04 |
návšt. 5029
05 |
návšt. 4829
06 |
návšt. 3812
07 |
návšt. 4039
08 |
návšt. 2951
09 |
návšt. 1913
10 |
návšt. 1868
REBRÍČEK US
01 |
$82,0 mil.
02 |
$7,4 mil.
03 |
$3,9 mil.
04 |
$3,2 mil.
05 |
$3,2 mil.
06 |
$2,5 mil.
07 |
$2,1 mil.
08 |
$1,7 mil.
09 |
$1,4 mil.
10 |
$1,1 mil.
SOCIÁLNE SIETE
KOMENTÁRE
Kinema.sk - filmy, seriály

sector logo
network
ISSN 1336-4197. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / Kinema s.r.o.