TV TIPY 12.2. - 18.2. 2018

TV TIPY 12.2. - 18.2. 2018

VOD recenzia



Pondelok

20:20 Otello (Othello) Taliansko/USA, 1986, Dráma/Hudobný (ČT art)
Dej sa odohráva na Cypre v 15. storočí. Othello je vojvodca, pôvodom Maur, v službách Benátskej republiky, ktorý bráni Cyprus pred útokmi tureckého loďstva. Jeho námestník Jago mu závidí hodnosť i krásnu manželku Desdemonu a intriguje proti Othellovi i jeho pravej ruke Cassiovi. Zradný Jago systematicky zasieva v Othellovej hlave semená pochybnosti o Cassiovej a Desdemoninej vernosti. Filmovú verziu slávnej Verdiho opery, založenej na Shakespearovej predlohe, režíroval Franco Zeffirelli. Titulnú úlohu Othella spieva Placido Domingo a roly Desdemony sa ujala Katia Riciarelli.

21:50 Syriana (Syriana) USA, 2005, Dráma/Thriller (ČT2)
Politický thriller Syriana nahliada do skorumpovaného prostredia svetového ropného priemyslu. Prostredníctvom niekoľkých súbežných dejových línií sa film snaží poukázať na dôsledky honby za bohatstvom a mocou. Dostaneme sa v ňom ako do pracovní washingtonských maklérov, ale aj medzi mužov, ktorí otročia na ropných poliach v Perzskom zálive. Zápletka filmu sa rozvíja na pozadí snahy mladého, charizmatického a reformného princa Nasira, predstaviteľa nemenovanej krajiny v Zálive, snažiaceho sa vyviazať z dlhodobo nevýhodných zmlúv s americkými firmami a vládou, ktoré sledujú len svoje záujmy… Na jednostranne výhodné vzťahy, ktoré si kolonisti a ich pohrobkovia uplatňujú na blízkom východe takmer celé jedno storočie, obvykle najviac doplácajú bežní obyvatelia.

22:30 Môj strýko (Mon oncle) Francúzsko/Taliansko, 1958, Komédia (Dvojka)
Pán Hulot býva v starej štvrti mesta, kde ešte stále prežíva starosvetský spôsob života, po uliciach pobehujú psi a ľudia sa často pristavia jeden pri druhom na kus reči. V celom prostredí skrátka vládne pokojná a uvoľnená atmosféra, nikto sa nikam neženie, ani na nikoho nekričí. Hulotova sestra, ktorá sa vydala za bohatého priemyselníka, býva v prepychovej štvrti v supermodernej vile, ktorá je zariadená v súlade s najmodernejšími dizajnovými trendami a plná technických vymožeností, ktoré sú však často veľmi nepraktické. Oba svety sa stretávajú, keď pán Hulot prichádza na návštevu vyzdvihnúť svojho deväťročného synovca Gérarda. Tatiho komika stojí predovšetkým na otvorenej kritike hektickej modernej spoločnosti. V ostrom kontraste tu potom proti sebe stoja neosobnosť, mechanickosť, chlad a zhon a prirodzenosť, pokojnosť a ľudskosť. Zrážka týchto dvoch svetov obvykle nadobúda komické i smutné rozmery spôsobené Hulotovou naivitou, citlivosťou a roztržitosťou, ktorá prichádza pri konfrontácii s neľudským a presným svetom strojov.

Tv tipy 12.2. - 18.2. 2018 Tv tipy 12.2. - 18.2. 2018 Tv tipy 12.2. - 18.2. 2018

Utorok

18:00 Kliatba zlatého kvetu (Man cheng jin dai huang jin jia) Čína/Hong Kong, 2006, Akčný/Romantický/Dráma (Film+)
Imperátor Ping, hlava dynastie Tang a vládca Číny je sužovaný láskou i nenávisťou voči svojej žene Phoenix. V dôsledku toho rozohráva sériu tragických udalostí, ktoré zasiahnu každého člena kráľovskej rodiny. Panovník vie o tajnom vzťahu svojej ženy a syna, princa Wana, ktorého má ešte z prvého manželstva. Plný žiarlivosti začne postupne zabíjať svoju ženu pomocou jedu. Na jednej strane tak stojí cisár ovládaný pomstou a na strane druhej žena zvádzajúca boj o holý život. Medzi nimi stoja traja princovia, ktorí sa musia rozhodnúť na čiu stranu sa priklonia. Režisér Čang I-mou vystaval snímku ako mandalu predstavujúcu všeobecný poriadok sveta a zároveň zobrazil nešťastie postáv, ktoré sa proti nej postavili.

20:00 Inšpektor Clouseau na stope (A Shot in the Dark) Veľká Británia/USA, 1964, Komédia/Mysteriózny/Kriminálny (Prima MAX)
Inšpektor Clouseau je poverený vyšetrovaním vraždy španielskeho šoféra Miguela, z ktorej je podozrievaná jeho milenka, komorná Maria. Clouseau sa do nej zamiluje na prvý pohľad a nič ho nedokáže presvedčiť, že krásna a krehká žena je vrahyňou. Miguel však nebude poslednou obeťou. Právoplatný počiatok série o Ružovom panterovi, keďže v predchádzajúcej časti bol ešte Clouseau iba v úlohe vedľajšej figúrky. Exhibícia Petera Sellersa pokračuje v tradícii bratov Marxovcov – fyzické gagy a deštrukciu dopĺňa aj inteligentný a briskný verbálny humor. Netreba zabúdať ani na originálne rozuzlenie detektívnej zápletky a psychotika Dreyfusa a kultová snímka je na svete.

21:40 Prebytočný človek (L' Uomo in più) Taliansko, 2001, Komédia/Dráma (ČT art)
Sorrentinov debut, ktorého dej sa začína v roku 1980. Populárny spevák zvaný Tony zistí, že má o niečo mladšieho menovca, ktorý je vychádzajúcou hviezdou miestneho futbalového klubu. Cynickému a sebeckému Tonymu sa stane osudným dobrodružstvo s neplnoletým dievčaťom a následná žaloba za znásilnenie... Po rokoch sa cesty oboch mužov pretnú a porážka jedného dáva druhému nádej na nový začiatok. Paralelný príbeh o mužoch, ktorí žijú rôzne a pritom rovnaké životy, navzájom sa tajomným spôsobom ovplyvňujú.

Tv tipy 12.2. - 18.2. 2018 Tv tipy 12.2. - 18.2. 2018 Tv tipy 12.2. - 18.2. 2018

Streda

14:40 Smrť jej pristane (Death Becomes Her) USA, 1992, Fantasy/Komédia/Mysteriózny (Film+)
Niektorí ľudia sa za každú cenu snažia zachovať si mladosť. Uvädajúca a preafektovaná hviezdička šoubiznisu Madeline Ashtonová si začne uvedomovať, že ľudia starnú a päťdesiatka sa k nej blíži míľovými krokmi. Jej priateľka, úspešná nakladateľka Helen Sharpová, má podobné problémy a navyše, keď ju prepadne osobná kríza, priberá na hmotnosti. Medzi oboma ženami sa nešťastne potáca plastický chirurg, doktor Ernest Menville, ktorého najlepšou priateľkou sa stala fľaša whisky a prax plastického chirurga sa zmenila na post obhliadača a maskéra mŕtvol. Do honby za stratenou mladosťou napokon zasiahnu temné sily v podobe čarodejnice Lisle von Rhumanovej. Súboj dvoch zázračne omladených sokýň začne byť poriadne morbídny.

20:00 Farebný závoj (The Painted Veil) USA/Čína/Kanada, 2006, Dráma/Romantický (Prima MAX)
Mladá Angličanka Kitty sa musí, kvôli svojej dotieravej matke, neodkladne vydať a preto si zoberie seriózneho doktora Waltera, s ktorým odchádza do Šanghaja. Časom sa však začne nudiť a nájde si milenca. Keď Walter jej neveru odhalí, prijíma prácu v odľahlej čínskej dedine, kam berie Kitty so sebou. Tu sa postupne učia rozumieť jeden druhému a milovať sa navzájom. V pozadí sa zároveň odohrávajú aj veľké a pomerne strastiplné dejiny Číny, ktorých je Walter ako doktor súčasťou. Film je adaptáciou rovnomenného románu W. Somerseta Maughama a súčasne remake-om filmu Richarda Boleslawskieho z roku 1934.

Štvrtok

20:20 Nebezpečná metóda (A Dangerous Method) Veľká Británia/Nemecko/Kanada/Švajčiarsko, 2011, Psychologický/Životopisný/Dráma (ČT art)
Psychiater Carl Jung chce na mladej pacientke Sabine, ktorej diagnostikovali hystériu, vyskúšať experimentálnu liečbu pomocou psychoanalýzy. Sabina sa mu počas liečby prizná, že ju v detstve bil a ponižoval autoritatívny otec. To podporí Jungovu teóriu o prepojení sexuality a emocionálnych porúch. O svojich zisteniach s nadšením píše Sigmundovi Freudovi. Snímka sleduje dvoch gigantov psychológie, zakladateľov psychoanalýzy, ktorí do liečby pacientov vniesli psychoterapiu a natrvalo zmenili spôsob vnímania človeka i spoločnosti.

22:00 Po prečítaní spáľte (Burn After Reading) USA, 2008, Komédia/Kriminálny (Prima MAX)
Absurdnosť, čierny humor a chaos sú pojmy, ktoré najlepšie pomenúvajú špionážnu komédiu oscarových bratov Ethana a Joela Coenovcov Po prečítaní spáľte. Osborne Cox je operačný dôstojník CIA, ktorého kariéra aj manželstvo už dlhú dobu nikam nevedú. Harry Pfarrer je ministerský úradník, ktorý za chrbtom svojej ženy holduje internetovej zoznamke a v pivnici si sám vyrába sexuálne pomôcky. Popritom sa tajne stretáva s nespokojnou Ozzieho manželkou Katie. Keď Ozzie definitívne príde o prácu v CIA, rozhodne sa napísať spomienkovú knihu, ktorý sa po sérii náhod dostane do rúk bláznivej zamestnankyne fitcentra Lindy a jej hlúpeho kolegu Chada. Obaja v tom vidia príležitosť, ako získať peniaze a svoj objav ponúknu Rusom. Režisérska dvojica mala tentoraz potrebu odľahčiť príbeh o tajných organizáciách, agentoch, vydieraní a manželskej nevere, čoho výsledkom je snímka nabitá satirou, zvratmi a dialógovými prestrelkami.

Tv tipy 12.2. - 18.2. 2018 Tv tipy 12.2. - 18.2. 2018 Tv tipy 12.2. - 18.2. 2018

Piatok

20:20 Lucie: Příběh jedný kapely, Česko, 2016, Dokumentárny/Hudobný (ČT art)
Strhujúca cesta časom, štyri životy plné hudby v jednom z najväčších českých dokumentárnych projektov tohto roka. Ako vznikali ich najznámejšie hity? Čo sa dialo v zákulisí? Strhujúci príbeh 30-tich rokov kapely Lucie ukazuje dosiaľ nezverejnené zábery vytvorené samotnými členmi kapely a záznamy, o ktorých si všetci mysleli, že už ani neexistujú. Otvorené spovede členov kapely nakreslia portrét štyroch výrazných osobností, ktoré často ani nedokázali sedieť spolu v jednej miestnosti, napriek tomu sa stretávajú na jednom javisku. Príbeh jednej kapely ukáže Luciu vo všetkých jej náladách.

22:40 … a spravodlivosť pre všetkých (...And Justice for All) USA, 1979, Kriminálny/Thriller/Dráma (Jednotka)
Arthur je úprimný, idealistický právnik, ktorý sa jedného dňa dostáva pod tlak, keď má obhajovať významného sudcu. Ten je obvinený zo zabitia a znásilnenia mladého dievčaťa. Arthur vie, že je vinný. Keď dôjde na súdne líčenie, musí si Arthur vybrať medzi kariérou a cťou. Záver súdneho líčenia je explozívna a nezabudnuteľný. Absurdnosť amerického justičného systému je vo filme vylíčená ako kriticko-satirická mozaika práva a spravodlivosti, zločinu a korupcie. Tak depresívne a súčasne mrazivo ironické znázornenie spravodlivosti amerického súdnictva sa v mainstreamovej americkej kinematografii neobjavuje príliš často.

23:00 Dredd (Dredd), Veľká Británia/JAR/USA/India, 2012, Sci-Fi/Akčný (Dajto)
Príbeh filmu nás privádza do postapokalyptickej budúcnosti, kedy je z Ameriky už len zničená pustatina. Na východnom pobreží sa rozkladá Mega City One – mesto plné násilia, v ktorom viac než 400 miliónov obyvateľov žije v neustálom strachu. Na poriadok v uliciach dohliadajú Sudcovia – porotcovia, sudcovia i vykonávatelia rozsudku v jednom. Jedným z nich je aj Dredd, ktorý ma za úlohu sprevádzať novú sudkyňu Cassandru Anderson počas jej prvej úlohy. Tou je vyšetrovanie vraždy v dvestoposchodovom slume ovládanom bezcitným klanom Ma-Ma. Keď sa pokúsia zatknúť jedného z členov gangu, budova sa uzavrie a obaja sa ocitajú uprostred nepriateľskej zóny. Komiksu omnoho bližší film, než pôvodná verzia z roku 1995, je pôsobivý najmä svojou staromilskou brakovou atmosférou, prepracovanou choreografiou a neustávajúcou akciou.

Tv tipy 12.2. - 18.2. 2018 Tv tipy 12.2. - 18.2. 2018 Tv tipy 12.2. - 18.2. 2018

Sobota

13:05 Šepot srdca (Mimi wo sumaseba) Japonsko, 1995, Animovaný/Romantický/Rodinný (ČT :D)
Štrnásťročná Šizuko má zrovna záverečné skúšky, ale popritom nezanedbáva ani čítanie beletrie. Čitateľskú vášeň zdedila po svojom otcovi, zamestnancovi knižnice, ktorú Šizuko pravidelne navštevuje. Na výpožičných lístkoch v knihách, ktoré ju zaujímajú, sa opakuje meno Seidži Amasawa. Jedného dňa na ceste do knižnice stretne podivného kocúra a keď sa za ním vydá, objaví malý antikvariát, ktorý sa pre ňu stane miestom očarenia i inšpirácie, ale aj priateľstva a lásky. Film z produkcie slávneho animovaného štúdia Ghibli je oslavou remeselníkov, tvorivého zápalu a tvrdej práce, ktorú si každý talent vyžaduje. Štýl fantastického sveta, ktorý Šizuku vo filme rozohráva, bol inšpirovaný obrazmi japonského surrealisticko-impresionistického maliara Naohisa Inoueho.

20:00 Výmena (Changeling) USA, 2008, Dráma/Mysteriózny/Historický (Prima MAX)
Los Angeles, rok 1928. Slobodná matka Christine Collins sa pred odchodom do práce lúči so svojim deväťročným synom Walterom. Po návrate domov ju však čaká prázdny dom. Aj napriek pátraniu polície sa nešťastnej matke nedarí nájsť žiadnu stopu po stratenom chlapcovi. Po piatich mesiacoch ho losangeleská polícia nájde a pred zrakmi novinárov privádza k šťastnej matke. Lenže nájdený chlapec nie je Walter. Losanagelská polícia však má až príliš pošramotenú povesť, než by si nechala zobrať kladné body, ktoré pred verejnosťou získala. Matkine protesty i očividné dôkazy zmetie zo stola a keď neprestáva s kritizovaním, začne byť nepohodlná.

21:00 Slavnosti sněženek, Československo, 1983, Komédia (Dvojka)
Neďaleko Prahy sa v chatovej oblasti Kersko stretávajú tunajší obyvatelia s majiteľmi chát, ktorí sa sem schádzajú na víkendy. Spoločne vytvárajú svojráznu komunitu plný kurióznych postavičiek. Patrí sem napríklad pán Franc, mlčky trpiaci pod jarmom svojich výrečných a dobrosrdečných žien, dobrácky smoliar Leli, výstredný policajt Vyhnálek, podivný Liman, alebo akademický maliar pyšný na svoje ilustrácie pre šlabikár. Príbeh je mozaikou epizód, ktorú rámcuje rozprávanie o neplánovanom a nečakanom skolení diviaka a poľovnícka hostina v miestnej reštaurácii Hájenka. V mozaike príbehov sa spája poetickosť s realistickým pohľadom a humor so smútkom. Výsledkom je jedno z najlepších spojení Hrabala a Menzela na filmovom plátne.

21:10 Prelet nad kukučím hniezdom (One Flew Over the Cuckoo's Nest) USA, 1975, Psychologický/Dráma (ČT1)
Keď slobodomyseľný podvodník Randle P. McMurphy prichádza do štátnej psychiatrickej nemocnice, jeho odpor k disciplíne a autoritám každého druhu otrasie rutinou celého zariadenia. Muž, ktorý sa len snaží vyhnúť väzeniu je postupne vťahovaný do vzťahov panujúcich v zariadení a stáva sa veliteľom jednej strany v nastávajúcej vojne. Jeho protivníkom sa stáva uhladená a chladná sestra Ratcherdová, ktorá stelesňuje deštruktívnu moc totalitného režimu. Snímka získala 5 Oscarov v hlavných kategóriách a stala sa definitívnym potvrdením dôležitého postavenia Miloša Formana v hollywoodskej kinematografii.



Nedeľa

16:35 Hrdina (Ying xiong) Čína/Hong Kong, 2002, Akčný/Dráma/Poetický (Film+)
Dej opulentného wu-xia filmu sa odohráva v Číne pred 2000 rokmi za vlády dynastie Qin. Film rozpráva príbeh hrdinského bojovníka, pred ktorým stojí úloha zjednotiť Čínu. Omnoho viac než akýkoľvek dej sú vo filme podstatné bojové scény, ktoré sú formou duchovného dialógu, či umeleckého vyjadrenia. Zbrane sú len prostriedkom na ceste ku poznaniu, že najmocnejšia zbraň je žiadna zbraň.

20:00 Stopári (The Searchers) USA, 1956, Western (ČT2)
Kultový americký western sleduje osudy Ethana Edwardsa, ktorý strávi niekoľko rokov neúnavným pátraním po malej neteri unesenej skupinou Komančov. Hlavná postava však nie je žiadnym zidealizovaným hrdinom bez úhony. Postupom času zisťujeme, že je to rasista, ktorý nechce svoju príbuznú zachrániť, ale zabiť za to, že sa stala indiánskou squaw. Jeho nenávisť k indiánom sa prejavuje aj nezmyselným zabíjaním bizónov, ktorý sú hlavnou obživou indiánskych kmeňov.

20:15 Učiteľka, Slovensko/Česko, 2016, Dráma (ČT1)
Film Učiteľka je zasadený do 80. rokov minulého storočia a obsahuje silný aktualizačný presah. Vznikol majoritne v slovenskej produkcii, so štábom i hereckým obsadením zo Slovenska. Na relatívne malom priestore, počas rodičovského združenia, sa pred divákom odohrá psychologická dráma o zneužití právomoci zo strany triednej učiteľky (Zuzana Mauréry). Vzájomné obviňovanie a sieť vzťahov medzi postavami sa postupne odhalí cez návraty do minulosti. Naoko empatická učiteľka pod rúškom vernosti ideológii socializmu sofistikovane šikanuje žiakov a za drobné protislužby, darčeky a výpomoci vydiera ich rodičov. O prospechu tak nerozhodujú študijné výsledky, ale miera angažovanosti rodičov na osobných výhodách súdružky učiteľky. Hřebejk nastoľuje otázku ochoty podporovať takéto korupčné praktiky zo strany kolektívu rodičov. Nie všetci však pristúpia na jej hru. Tlak kolaborantov sa počas triednej schôdze stupňuje a sústredí na „nespolupracujúcich" rodičov.

22:10 Dvanásť (Dvenadcať) Rusko, 2007, Dráma (Dvojka)
Príbeh sa odohráva vo vojnou zničenom Čečensku. 12 porotcov rozhoduje o osude čečenského pubertiaka, ktorý údajne zabil svojho ruského otca. V porote sa nachádza pomerne pestrá skupinka ľudí, reprezentujúca spoločnosť súčasného Ruska, ako napríklad rasistický taxikár, nedôverčivý lekár, televízny producent, človek, čo prežil holokaust a mnohí ďalší. Uznávaný ruský režisér Nikita Michalkov nakrútil bezvýchodiskový a krutý film zobrazujúci spoločnosť zmietanú uprostred chaosu a paranoje.


autor Marcel Šedo 12.2.2018
Meno:
ODOSLAŤ
:)
REBRÍČEK SK
01 |
návšt. 6379
02 |
návšt. 3868
03 |
návšt. 3865
04 |
návšt. 3518
05 |
návšt. 2098
06 |
návšt. 1798
07 |
návšt. 2057
08 |
návšt. 1557
09 |
návšt. 764
10 |
návšt. 551
REBRÍČEK US
01 |
$80,0 mil.
02 |
$16,0 mil.
03 |
$11,0 mil.
04 |
$10,0 mil.
05 |
$3,3 mil.
06 |
$2,4 mil.
07 |
$2,2 mil.
08 |
$1,9 mil.
09 |
$1,5 mil.
10 |
$1,4 mil.
SOCIÁLNE SIETE
KOMENTÁRE
Kinema.sk - filmy, seriály

sector logo
network
ISSN 1336-4197. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / Kinema s.r.o.